
Μετά από σχετική απόφαση της Super League, η ΕΠΟ κατοχύρωσε την εφαρμογή του ημιαυτόματου οφσάιντ και (εφόσον χρειαστεί) την Goal Line Technology
Ο βασικός λόγος που η ΕΠΟ έβαλε και ψήφισε στον ΚΑΠ διάταξη για το ημιαυτόματο οφσάιντ έχει να κάνει με την αναβάθμιση της Stoiximan Super League. Ο δεύτερος αλλά σημαντικός λόγος ότι κρίθηκε πετυχημένη η εφαρμογή του στα περσινά πλέι οφ 1-4 της διοργάνωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε υψηλού επιπέδου διοργανώσεις και με την απόφαση της να το εντάξει η Super League επιβεβαίωσε ότι έχει πάρει στα σοβαρά τον στόχο της εισαγωγής της στα δέκα κορυφαία πρωταθλήματα.
Η ΕΠΟ έπραξε το αυτονόητο. Πλέον, με την έγκριση του ΚΑΠ στην συνεδρίαση της ΕΕ της ΕΠΟ που έγινε στις 9/7, η χρήση του ημιαυτόματου οφσάιντ είναι ποδοσφαιρικός κανονισμός. Για την περίπτωση που χρειαστεί πρόσθεσε και διάταξη για την Goal Line Technology.
Έτσι, και με επίσημη απόφαση της ΕΠΟ, που έκανε δεκτή την εισήγηση της Super League, όλα τα παιχνίδια της Stoiximan Super League, ο τελικός Κυπέλλου Ελλάδας Betsson, αλλά και σημαντικά παιχνίδια της προαναφερόμενης διοργάνωσης (γιατί όχι όλοι οι προημιτελικοί και οι ημιτελικοί;) θα γίνουν με ημιαυτόματο οφσάιντ. Ηδη, οι αρμόδιοι προχωρούν σε τεχνικές βελτιώσεις στα γήπεδα όπου θα διεξάγονται αγώνες.
Αναλυτικά όσα αναφέρονται στον ΚΑΠ της ΕΠΟ:
Άρθρο 12 Διαιτητής αγώνα
«3. Σε όλους τους αγώνες του πρωταθλήματος της SL1, θα λειτουργεί το Video Assistant Referee (VAR) και η χρήση γραμμής οφσάιντ στο Video Assistant Referee, και δυνατότητα επίσης χρήσης των τεχνολογιών. Goal LineTechnology (GLT) και Semi-Automated Offside. To ίδιο θα ισχύει και για τον τελικό Κυπέλλου Ελλάδος, με περαιτέρω δυνατότητα εφαρμογής του και σε προηγούμενες φάσεις του Κυπέλλου (ημιτελικά, προημιτελικά) ή σε επιλεγμένους αγώνες υψηλής δυσκολίας, κατόπιν σχετικής απόφασης της ΚΕΔ. Αν δεν μπορεί να διασφαλιστεί η λειτουργία του συστήματος VAR κατά τον χρόνο ορισμού ενός αγώνα, αυτός θα πρέπει να ορίζεται σε άλλη ημερομηνία, πλην αν όλως εξαιρετικοί λόγοι ανωτέρας βίας (λ.χ. μη ύπαρξη διαθέσιμων ημερομηνιών κ.λπ.), επιβάλλουν την τέλεσή του. Αν προκύψει πρόβλημα μη εύρυθμης λειτουργίας του συστήματος VAR την ημέρα του αγώνα (είτε πριν την έναρξη του είτε και κατά τη διάρκεια αυτού) ο αγώνας διεξάγεται κανονικά.
8. α) Η αμοιβή και τα έξοδα του διαιτητή, των βοηθών διαιτητή, του 4ου διαιτητή, του Video Assistant Referee (VAR),του Assistant Video Assistant Referee (AVAR) της τυχόν χρήσης Goal Line Technology και Semi-Automated Offside και του παρατηρητή και του τυχόν βοηθού παρατηρητή (όπως αυτά έχουν ορισθεί προ της ενάρξεως των πρωταθλημάτων) βαρύνει την γηπεδούχο ΠΑΕ και καταβάλλεται με τον τρόπο που έχει οριστεί στην συμφωνία μεταξύ της διοργανώτριας και της ΕΠΟ. Τα έξοδα για την χρήση της γραμμής οφσάιντ στο Video Assistant Referee και των λοιπών ως άνω τεχνολογιών βαρύνουν τις ΠΑΕ και καταβάλλονται με τον τρόπο που έχει οριστεί στην συμφωνία μεταξύ της διοργανώτριας και της ΕΠΟ. Επίσης εντός 10 ημερών από την τέλεση ενός αγώνα, η γηπεδούχος ΠΑΕ οφείλει να καταβάλει την αμοιβή και τα έξοδα του Παρατηρητή και του τυχόν Βοηθού Παρατηρητή».
Το Semi-Automated Offside Technology (SAOT, ημιαυτόματο οφσάιντ), χρησιμοποιεί 10 κάμερες ανίχνευσης, ώστε οι αποφάσεις για τις παραβάσεις οφσάιντ να έχουν τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια, καθώς αναλύεται με ηλεκτρονική απεικόνιση η θέση τού κάθε παίκτη από 29 σημεία στο σώμα του, όπως και η θέση αλλά και η τροχιά της μπάλας, μέσα σε λίγα μόλις δευτερόλεπτα.
Το ημιαυτόματο οφσάιντ και η γραμμή τέρματος γκολ χρησιμοποιούνται στις εξής χώρες και διοργανώσεις:
Μουντιάλ, Euro, Champions League, Europa League, UEFA Super Cup, Serie A, Bundesliga, Premier League, La Liga, Ligue 1, Eredivisie, Primeira Liga, Russian Premier League, Brazileiro Serie A, Argentine Primera Division, MLS, στα πρωταθλήματα στην Σαουδική Αραβία και στο Κατάρ.