
Το αθλητικό νομοσχέδιο εισάγεται σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια. Τι ανέφεραν στη διαβούλευση η ΕΠΟ, η Super League και η ΚΑΕ Ολυμπιακός
Στην τελική ευθεία μπαίνει το αθλητικό νομοσχέδιο, το τέταρτο επί θητείας δυο χρόνων του αναπληρωτή υπουργού Αθλητισμού Γιάννη Βρούτση. Σήμερα (10 π.μ.) θα γίνει η πρώτη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων και προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Τι ανέφεραν στις παρεμβάσεις τους η ΕΠΟ, η Super League, και η ΚΑΕ Ολυμπιακός.
Στο αθλητικό νομοσχέδιο περιλαμβάνεται και διάταξη για μισθό του προέδρου της ΕΠΟ, ενώ για τον Μάκη Γκαγκάτση ήδη η ΓΣ της ΕΠΟ έχει αποφασίσει μηνιαία αμοιβή 8.000 ευρώ το μήνα. «Πρόβλεψη αμοιβής για τον εκτελεστικό πρόεδρο αθλητικής ομοσπονδίας – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 22 ν. 2725/1999», αναφέρει το άρθρο 94 που θέτει και τις προϋποθέσεις: «Κατά παρέκκλιση του πρώτου εδαφίου της παρ. 4 του άρθρου 4, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της αθλητικής ομοσπονδίας, δύναται να καταβάλλεται αμοιβή στον εκτελεστικό πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου ή της Εκτελεστικής Επιτροπής της αθλητικής ομοσπονδίας, αν: α) στο οικείο καταστατικό προβλέπεται τέτοια θέση, β) ο ετήσιος προϋπολογισμός της αθλητικής ομοσπονδίας καλύπτεται αποκλειστικά από ίδια έσοδα και γ) η ομοσπονδία δεν λαμβάνει τακτικές ή έκτακτες χρηματοδοτήσεις και επιχορηγήσεις από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, συμπεριλαμβανομένης και της χρηματοδότησης δυνάμει της κοινής υπουργικής απόφασης που εκδίδεται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 60 του Κώδικα Διατάξεων Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών Προικών και Κερδών από Τυχερά Παίγνια (ν. 2961/2001, Α’ 266), περί του υπολογισμού του φόρου κτήσης κερδών από τυχερά παίγνια».
Στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το αθλητικό νομοσχέδιο, η ΕΠΟ επεσήμανε ότι άλλη «διάταξη που αναφέρεται σε είσοδο θεατή (που μπορεί να είναι ένας) ή μη διαπιστευμένου προσώπου (που μπορεί να είναι ένας) και σε καθυστέρηση έναρξης (που μπορεί να είναι για παράδειγμα 2 λεπτά). Η ποινή της μίας αγωνιστικής κεκλεισμένων θυρών είναι ακραία για τέτοιας μορφής περιστατικά, ενώ επισημαίνει ότι: «Πρέπει η είσοδος να αφορά σε θεατές και όχι απλώς θεατή, και να σχετίζεται με πράξεις βίας ή φθοράς περιουσιακών στοιχείων ή απειλής βίας».
Ακόμη, αναφέρει ότι οι ποινές για υβριστική συμπεριφορά παραγόντων δεν πρέπει να ισχύσουν στο ποδόσφαιρο, επειδή προβλέπονται ποινές από τον Πειθαρχικό Κώδικα. Σε άλλο σημείο, επισημαίνει ότι «οι αθλητές δεν μπορούν να συμμετάσχουν στο Δ.Σ. των σωματείων. Οι αθλητές δεν είναι μέλη των σωματείων. Για να γίνουν μέλη πρέπει να έχουν σταματήσει την αθλητική τους δράση και να έχει περάσει και ένα χρονικό διάστημα πχ στους ποδοσφαιριστές είναι 12 μήνες». Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ΕΠΟ ζητεί διαχωρισμό αγωνιστικών και οικονομικών κριτηρίων για το μητρώο των αθλητικών σωματείων.
Η Super League, στην διαβούλευση για το αθλητικό νομοσχέδιο, ζήτησε την κατάργηση της κάρτας φιλάθλου: «Όπως είναι γνωστό, με το Ν. 4326/2015 προβλέφθηκε η εισαγωγή του «μηχανισμού» της Κάρτας Φιλάθλου, ως προϋπόθεσης έκδοσης εισιτηρίων αθλητικών συναντήσεων Super League και Greek Basketball League. Ο εν λόγω μηχανισμός ουδέποτε λειτούργησε και από το 2015 δίνονταν ενιαύσιες παρατάσεις στην εφαρμογή του με νομοθετικές διατάξεις. Πέραν από τα νομικά ζητήματα που έχουν προκύψει (αρνητική γνωμοδότηση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα κλπ), ο εν λόγω μηχανισμός μετά την εισαγωγή του ηλεκτρονικού και ονομαστικοποιημένου εισιτηρίου μέσω του gov.gr wallet δεν έχει κανένα απολύτως νόημα. Ζητείται συνεπώς η πλήρης κατάργησή του και προφανώς προτείνεται όπως στο ΣΝ τεθεί σχετική διάταξη».
Από την πλευρά της, μέσω της διαβούλευσης του αθλητικού νομοσχεδίου η ΚΑΕ Ολυμπιακός ζητεί τιμωρία με φυλάκιση έξι μηνών για υβριστικές συμπεριφορές και σε περίπτωση πρόκλησης φαινομένων βίας «τότε ο δράστης τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός (1) έτους και χρηματική ποινή». Με άλλα λόγια θεωρεί ότι είναι μικρή ποινή η αυτοματοποιημένη διοικητική κύρωση (δέσμια αρμοδιότητα) από τη ΔΕΑΒ για ιδιοκτήτες, μέλη οργάνων διοίκησης, αθλητές και προπονητές, σε περίπτωση εξυβριστικής, απειλητικής και εν γένει προσβλητικής της τιμής και υπόληψης συμπεριφοράς με έργο (πρόστιμο 50.000€ και σε επανάληψη της συμπεριφοράς διεξαγωγή μίας αθλητικής συνάντησης χωρίς θεατές), όμως δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι. Επίσης, η ΚΑΕ Ολυμπιακός πρότεινε εάν οι ποινές από τη ΔΕΑΒ είναι επανειλημμένες το πρόσωπο να έχει κώλυμα στην απόκτηση μετοχών ή στην διατήρησή τους.
Ως γνωστόν το αθλητικό νομοσχέδιο προβλέπει και κατάργηση, σε περίπτωση υποτροπής, της επιβολής από τη ΔΕΑΒ πρόσθετης κύρωσης διεξαγωγής μίας (1) επιπλέον αθλητικής συνάντησης χωρίς την παρουσία θεατών.
Πηγή: in.gr