Ξάνθη – Παναθηναϊκός 0-1

Ξάνθη – Παναθηναϊκός 0-1

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με το δεξί τη φετινή χρονιά, έδειξε πολύ καλή εικόνα κόντρα στην Ξάνθη νικώντας με 1-0 και έφυγε από τα Πηγάδια με τους τρεις βαθμούς, με ήρωα και σκόρερ τον νεαρό Γιάννη Μπουζούκη που πέτυχε ίσως το γκολ της αγωνιστικής!

Με περσινή συνταγή, ίδιο σχήμα και λίγες αλλαγές σε σχέση με αυτό που ξέραμε από πέρσι παρατάχθηκε στην πρεμιέρα της η Ξάνθη. Ο Ράσταβατς επέλεξε το 4-2-3-1, με τον Ζίβκοβιτς στα γκολπόστ και τους Μπαξεβανίδη, Φλίσκα, Κασάδο και Σιλά από δεξιά προς αριστερά στην άμυνα. Καμαρά και Ντε Λούκας ήταν αμυντικοί μέσοι, ο Κίκε δεξί εξτρέμ, αριστερό ο Γέντρισεκ και ο Ντουρίτσκοβιτς πίσω από τον προωθημένο Κάστρο.

Ο Γιώργος Δώνης είχε δείξει από τα φιλικά πως προορίζει τον Μουνιέ και για την κορυφή της επίθεσης και από τη στιγμή που Βέργος και Καμπετσής κρίθηκαν ανέτοιμοι για το πρώτο επίσημο ματς, ο Γάλλος έπαιξε «εννιάρι», με τον Παναθηναϊκό να παρατάσσεται με το γνωστό 3-4-2-1, τον Διούδη στο τέρμα, τους Πούγγουρα, Κολοβέτσιο, Οικονόμου στην άμυνα, τους Κουλιμπαλί και Ινσούα δεξιά και αριστερά αντίστοιχα, τον Δώνη με τον Κουρμπέλη σαν αμυντικούς μέσους και τους Χατζηγιοβάννη και Μπουζούκη πίσω από τον Μουνιέ.

Ηγέτης ο Κουρμπέλης, καλύτερος ο Παναθηναϊκός

Με τον Δημήτρη Κουρμπέλη να κυριαρχεί στη μεσαία γραμμή και να είναι ο δημιουργός κάθε καλής επιθετικής πρωτοβουλίας του Παναθηναϊκού, η ομάδα του Δώνη ήταν σαφώς καλύτερη στο πρώτο μέρος από την Ξάνθη. Με πρέσινγκ πολύ ψηλά και με καλή κυκλοφορία της μπάλας, οι «πράσινοι» είχαν τον έλεγχο του παιχνιδιού απέναντι σε μια Ξάνθη που δεν μπορούσε να αναπτυχθεί.

Με την αριστερή να είναι η πτέρυγα που ο Παναθηναϊκός προσπαθούσε περισσότερο να βρει τους χώρους, κυρίως χάρη στα ανεβάσματα του Ινσούα. Απ’ αυτή την πτέρυγα, μάλιστα, ήρθε η μεγαλύτερη ευκαιρία του Παναθηναϊκού στο πρώτο μέρος, με τους τρεις καλύτερους των πράσινων να συνδυάζονται. Ο Κουρμπέλης άπλωσε το παιχνίδι στα αριστερά, ο Ινσούα είδε την κίνηση του Μουνιέ στο πρώτο δοκάρι, του έκανε… συστημένη σέντρα, αλλά η κεφαλιά του Γάλλου έφυγε ελάχιστα άουτ.

Ο Παναθηναϊκός συνέχισε στον ίδιο ρυθμό, βγάζοντας πολλές φορές αρκετούς αυτοματισμούς, με τον Μουνιέ να παίζει άριστα τον ρόλο του σέντερ φορ, ταλαιπωρόντας την άμυνα της Ξάνθης, τον Κουρμπέλη να είναι ο καλύτερους του γηπέδου και τους Χατζηγιοβάννη και Μπουζούκη να δημιουργούν πολλές επικίνδυνες καταστάσεις κάθε φορά που έρχονταν σε επαφή με την μπάλα.

Ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να είχε βρει κι άλλες φάσεις στο πρώτο μέρος, αν τον… άφηνε ο πρώτος βοηθός, Κωσταράς, ο οποίος σε δύο περιπτώσεις έκοψε τον Μουνιέ αν και ο Γάλλος καλυπτόταν, στερώντας από τον Παναθηναϊκό την ευκαιρία να πάει στα αποδυτήρια με κάποιο γκολ.

Ο έλεγχος στον Παναθηναϊκό, «απείλησε» η Ξάνθη

Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να έχει τον έλεγχο και στο δεύτερο ημίχρονο, με τον Γιάννη Μπουζούκλη να χάνει καλή ευκαιρία με ένα σουτ στο 56’, με την μπάλα να περνάει άουτ. Οι «πράσινοι» αναστάτωναν την άμυνα της Ξάνθης με την τριάδα των Μπουζούκη, Χατζηγιοβάννη και Μουνιέ, οι οποίοι χάρη στην ταχύτητά τους και την καλή τους τεχνική κατάρτιση ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνοι απέναντι σε μια φοβισμένη αμυντικά Ξάνθη.

Ωστόσο, οι γηπεδούχοι είχαν την καλύτερη στιγμή, με τον Καντά στο 62’. Έπειτα από την πιο οργανωμένη επίθεσή της στον αγώνα, ο Καμαρά έστρωσε στον Καντά, ο οποίος από το ύψος της μεγάλης περιοχής πλάσαρε με το αριστερό, με την μπάλα να φεύγει λίγο έξω από την εστία του Διούδη.

Σκόρερ ο παιχταράς Μπουζούκης, μεγάλο «διπλό» ο Παναθηναϊκός

Και φτάσαμε στο 69’ με τον Παναθηναϊκό να παίρνει αυτό που δικαιούται βάσει της εικόνα του μέσα στο γήπεδο. Μιας εικόνας που θύμιζε… κανονικό Παναθηναϊκό. Ο Γιάννης Μπουζούκης, το 20χρονο παιδί που έχει… τρελάνει τον Δώνη και τους συνεργάτες του και κερδίζει με την αξία του μια θέση στην ενδεκάδα του Παναθηναϊκού, σημείωσε το γκολ της αγωνιστικής.

Μια φάση που ξεκίνησε από τα δικά του πόδια, όταν με μια κάθετη μπαλιά έβγαλε τον Χατζηγιοβάννη σε θέση τετ α τετ με το πλασέ του τελευταίου να το βγάζει ο Ζίβκοβιτς. Στην επαναφορά, η μπάλα έφτασε και πάλι στα πόδια του Μπουζούκη, ο οποίος με υπέροχη προσποίηση απέφυγε τον προσωπικό του αντίπαλο και με μια βολίδα από τα 20 μέτρα έστειλε την μπάλα στο αριστερό «παραθυράκι» του Ζίβκοβιτς, κάνοντας το 1-0 για τον Παναθηναϊκό. Ένα γκολ που οι πράσινοι άξιζαν.

Ο Δώνης με τις αλλαγές του και με την είσοδο των Στάικου και Τζανδάρη ουσιαστικά «οχύρωσε» την ομάδα του μεσοαμυντικά και έψαξε το δεύτερο γκολ στις αντεπιθέσεις, με τον Σιδηρόπουλο να κλείνει τα μάτια σε πέναλτι μαρς πανω στον Χατζηγιοβάννη λίγο μετά το γκολ και τον Εμαννουηλίδη να αστοχεί σε δύο ανεπανάληπτα τετ α τετ, στα οποία νικήθηκε από τον Ζίφκοβιτς.

Ωστόσο, παρά το άγχος των τελευταίων λεπτών (το ματς ολοκληρώθηκε στο 100’ λόγω καθυστέρησης από χαμηλό φωτισμό στο γήπεδο), η νεαρή ομάδα που χτίζει ο Γιώργος Δώνης κατάφερε να κρατήσει το σπουδαίο «διπλό» σε μια δύσκολη έδρα, ξεκινώντας με νίκη στον πρώτο… τελικό του πρωταθλήματος.

10άρι: Ο Κουρμπέλης ήταν ηγέτης, ο Μουνιέ ανταποκρίθηκε σαν σέντερ φορ, ο Χατζηγιοβάννης ήταν… διάολος, αλλά ο τίτλος του MVP ανήκει δικαιωματικά στον σκόρερ της νίκης. Ο Γιάννης Μπουζούκης σημείωσε το γκολ της αγωνιστικής και χάρισε ένα σπουδαίο τρίποντο στον Παναθηναϊκό.

Στον πάγκο: Ο Ράσταβατς παρουσίασε μια ομάδα που δεν είχε πολλές αλλαγές σε σχέση με πέρσι και δεν έδειξε τίποτα καλύτερο. Καμία συνοχή, βαθμός… χαμηλός στην ανάπτυξη και άμυνα προβληματική. Η Ξάνθη ήταν απογοητευτική

Γιατί κόουτς: Ο Δώνης εμπιστεύτηκε όσους πήγαν καλά στην προετοιμασία και στα φιλικά. Δεν δίστασε να αφήσει τον Κάτσε εκτός αποστολής. Δικαιώθηκε και από την εικόνα της ομάδας του και φυσικά από τη μεγάλη νίκη.

Το κλειδί: Ο Κουρμπέλης είναι ηγέτης. Το απέδειξε για ακόμα μια φορά. Κυριάρχησε σε όλο το γήπεδο, αμυντικά και επιθετικά, ήταν παντού, έτρεξε, μοίρασε, έφτιαξε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ