Μπρούνο Γκάμα ο «αρτίστας» : Ο «γιος» του Φερέιρα και η σχέση με Βιεϊρίνια και Μάτος

Μπρούνο Γκάμα ο «αρτίστας» : Ο «γιος» του Φερέιρα και η σχέση με Βιεϊρίνια και Μάτος

To «to10.gr» καταγράφει την πορεία του νέου ηγέτη του Άρη, Μπρούνο Γκάμα. Το «βάπτισμα» από τον Ζεσουάλδο Φερέιρα, η «χρυσή» επιτυχία με τον Βιεϊρίνια, ο «τελικός» με τον Λέο Μάτος και η ποδοσφαιρική καταξίωση για το «αστέρι της οικογένειας», όπως τον χαρακτηρίζει ο μεγαλύτερος αδερφός του.

Μόλις ο Άρης απέσπασε το «ναι» του Μπρούνο Γκάμα, ο χαμηλών τόνων Πάκο Ερέρα είχε αναφερθεί στον Πορτογάλο με εγκωμιαστικά σχόλια: «Είναι πολύ μεγάλος παίκτης, προσωπικά τον γνωρίζω από το ισπανικό πρωτάθλημα. Είμαι χαρούμενος που τον έχουμε, μπορεί να παίξει σε πολλές θέσεις και είμαι χαρούμενος γιατί θα μας βοηθήσει στο να ετοιμαστούμε ακόμη περισσότερο», είχε πει χαρακτηριστικά ο Ερέρα προκαλώντας αίσθηση, καθώς συνήθως οι προπονητές δεν ξεχωρίζουν έναν ποδοσφαιριστή τους έναντι των άλλων.

Οι ποδοσφαιρόφιλοι και ειδικότερα οι οπαδοί του Άρη αναρωτιόντουσαν: «Μα καλά, τόσο καλός είναι αυτός ο Γκάμα για να μιλάει έτσι για εκείνον ο Ερέρα;». Η απάντηση ήταν «ΝΑΙ» και δόθηκε με τον πλέον ηχηρό τρόπο χθες (27/8) στο ΔΑΚ Λαμίας. Σε ένα βροχερό και βαρύ γήπεδο, ο 30χρονος εξτρέμ  έκανε άνω κάτω το σύνολο του Μπάμπη Τεννέ , φανερώνοντας τη μεγάλη  πάστα ποδοσφαιριστή από την οποία είναι φτιαγμένος.

Ας δούμε όμως την ιστορία του μέσα από το to10.gr

Το… χρίσμα από τον Ζεσουάλδο Φερέιρα

Ο Μπρούνο Αλεξάντρε Βιλέλα Γκάμα (όπως είναι το πλήρες του όνομα), γεννήθηκε στις 15 Νοεμβρίου του 1988 στην Βίλα Βέρντε της Πορτογαλίας, μια κωμόπολη περίπου 50.000 κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Μπράγκα. Το ταλέντο του στη μπάλα δεν θα αργήσει να φανεί και θα προσελκύσει το ενδιαφέρον της μεγάλης ομάδας της ομώνυμης περιοχής.

Από το 1998 έως το 2004 θα βρεθεί στις μικρές ομάδες του συλλόγου ενώ θα περάσει και από την Bairro Misericórdia περίοδο 2000-01 ως δανεικός. Το 2004 θα προωθηθεί στην μεγάλη ομάδα, όπου θα πάρει το «χρίσμα» από τον μετέπειτα προπονητή του Παναθηναϊκού, Ζεσουάλδο Φερέιρα. Μάλιστα ο Φερέιρα θέλησε να τον φέρει στους πράσινους κάπου στο 2011, όταν ο νυν παίκτης του Άρη ήταν 23 ετών. Η πρώτη του εμπειρία από την Primeira Liga θα γίνει στο εκτός έδρας ματς με τη Λεϊρία (2-2), όταν ο Γκάμα θα έχει κλείσει καλά-καλά τα 16!

Πρωταθλητής Ευρώπης με την U17 και οι Βιεϊρίνια, Μασάδο και Μπαρμπόσα

Πάντως είχε ήδη καταφέρει να αισθητή την παρουσία του καθώς είχε πανηγυρίσει το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (2-1 την Ισπανία στον τελικό) με την ομάδα κάτω των 17 υπό τις οδηγίες του Αντόνιο Βιολάντε. Εκεί θα έχει συμπαίκτες μεταξύ άλλων τον Αντελίνο Βεϊρίνια του ΠΑΟΚ, τον Πάουλο Μασάδο που πέρασε από τον Ολυμπιακό και τον Έλντερ Μπαρμπόσα που φόρεσε τη φανέλα της ΑΕΚ.

Το 2004 θα ενισχύσει και πάλι την U17 της χώρα του, την οποία οδήγησε στην κατάκτηση της 3ης θέσης. Στον μικρό τελικό οι Πορτογάλοι θα επικρατήσουν των Αγλλων στα πέναλτι με 3-2 (ο Γκάμα ευστόχησε στο δικό του), ενώ ο κανονικός αγώνας είχε λήξει με το ισόπαλο 4-4 και τον μετέπειτα παίκτη του Άρη να βρίσκει δίχτυα στο 59’. Το σημαντικότερο ήταν όμως ότι αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με τον Χατέμ Μπεν Αρφά, δείχνοντας από νωρίς τις αρετές του στο σκοράρισμα.

Η… αρπαγή από τον δαιμόνιο Πίντο Ντα Κόστα

Οι «σειρήνες» από μεγάλες ομάδες του εξωτερικού έχουν αρχίσει να ηχούν στα αυτιά του νεαρού Γκάμα όμως η οικογένεια του δεν θα… ενδώσει. Θεωρεί ότι είναι πολύ… πιτσιρικάς για να φύγει από το σπίτι και προτιμάται μια καλή μεταγραφή εντός της χώρας. Την ευκαιρία… αρπάζει από τα μαλλιά ο δαιμόνιος πρόεδρος της Πόρτο και το 2004 αποσπά το «ναι» έναντι του ποσού των 750.000 ευρώ.

«Η μεταγραφή μου σε αυτό το σύλλογο είναι η πραγματοποίηση ενός ονείρου. Η Πόρτο είναι αυτή τη στιγμή η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη, έχει κερδίσει δεκάδες τρόπαια και έχω πλήρη επίγνωση της σπουδαιότητας του συλλόγου που θα εκπροσωπήσω», θα πει ο Γκάμα που υπογράφει για έξι σεζόν.

Παρά το ταλέντο του, δεν θα καταφέρει να κερδίσει θέση στο ρόστερ των Δράκων, που τότε ειδικά ήταν από τα μεγαλύτερα κλαμπ της Ευρώπης. Θα ξεκινήσει από τη Β΄ ομάδα και τελικά θα «γράψει» μόλις 1 συμμετοχή με τους άνδρες. Συγκριμένα, στις 16 Απριλίου 2005 θα περάσει ως αλλαγή στο 2-1 επί της Βιτόρια Σετουμπαλ αγωνιζόμενος για 45 λεπτά. Επίσης θα βρεθεί στην αποστολή των Δράκων, ακόμη τέσσερις φορές, χωρίς όμως να πατήσει το χορτάρι.

«Δεν μετανιώνω»

Πάντως δεν θα το μετανιώσει, αλλά αντίθετα θα κάνει λόγο για μια σημαντική εμπειρία, χαρακτηρίζοντας τη μεταγραφή του στην Πόρτο ως την καλύτερη επιλογή: «Δε μετάνιωσα ποτέ, το αντίθετο. Ήταν η καλύτερη επιλογή που μπορούσα να κάνω, πήγα σε έναν τεράστιο σύλλογο σαν την Πόρτο. Αν έχεις φιλοδοξίες, αυτό κάνεις. Το δύσκολο είναι να προσαρμοστείς. Υπάρχουν ταλέντα, πολύ μεγαλύτερα από παίκτες που φτάνουν στο κορυφαίο επίπεδο, τα οποία δεν αντέχουν. Και δεν φταίνε μόνο οι ομάδες. Φταίνε όλοι οι πειρασμοί που υπάρχουν στο περιβάλλον ενός ποδοσφαιριστή Οι γυναίκες, τα λεφτά, οι μάνατζερ. Πολλοί χάνουν τον εαυτό τους», θα πει πολύ σοφά παρά το νεαρό της ηλικίας του…

Θα ακολουθήσει η επιστροφή στη Μπράγκα με τη μορφή δανεισμού (2006-07), αλλά και στη Βιτόρια Σετούμπαλ (2007-09). Στα μέσα Ιουλίου του 2009 θα μείνει οριστικά ελεύθερος από την Πόρτο, για να φορέσει τη φανέλα της Ρίο Άβε για μια διετία, όπου κάνει αισθητή την παρουσία του (75 συμμετοχές, 9 γκολ).

Η ατάκα για το εξωτερικό και η καριέρα στη Λα Κορούνια

Η παρουσία του εκεί θα του ανοίξει την πόρτα για καριέρα στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ισπανία: «Πιστεύω πως η αξία σου συχνά αναγνωρίζεται ευκολότερα στο εξωτερικό. Ναι, στην Ισπανία με ξέρουν περισσότεροι απ’ όσοι στην Πορτογαλία», η χαρακτηριστική του ατάκα που όπως αποδεικνύεται έχει βάση.

Επόμενος σταθμός η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια στην Segunda Division αρχικά, στην άνοδο της οποίας στην Primera, έχει καθοριστική συμβολή ως πρωταθλήτριας μάλιστα. Στην ομάδα της Γαλικίας θα καθιερωθεί και στα μεγάλα σαλόνια του ισπανικού πρωταθλήματος παίζοντας εκεί για δύο σεζόν (2011-13). Τα οικονομικά προβλήματα όμως και ο υποβιβασμός της Λα Κορούνια θα τον αναγκάσουν να αποχωρήσει.

Ο τελικός του Europa League με συμπαίκτη τον Μάτος!

Η Ντνίπρο θα του προσφέρει ένα καλό συμβόλαιο κι έτσι θα μετακομίσει στην Ουκρανία με τριετές συμβόλαιο. Το 2013 θα πετύχει χατ-τρικ επί της Μέταλιστ Χάρκιβ στο 5-2 της ομάδας του, όμως η σημαντικότερη διάκριση είναι άλλη. Η Ντνίπρο φτάνει στον τελικό του Europa League το 2015 όπου θα ηττηθεί από τη Σεβίλλη με 3-2. Ο Μπρούνο Γκάμα είναι στην αποστολή ωστόσο μένει στον πάγκο, σε ένα ρόστερ που ήταν συμπαίκτης με τον Λέο Μάτος του ΠΑΟΚ!  Πάντως θα γράψει 16 συμμετοχές στην Ευρώπη εκείνη τη σεζόν, έχοντας καθοριστική συμβολή στην πετυχημένη πορεία των Ουκρανών.

Εν τέλει ο ταλαντούχος Πορτογάλος θα παραμείνει ως το 2016, ωστόσο οι δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην χώρα θα τον αναγκάσουν να μη συνεχίσει άλλο: «Πρόκειται για μια εμπειρία, την οποία θα κουβαλάω σε όλη μου τη ζωή. Μια καταπληκτική σεζόν ως τον τελικό. Η Ουκρανία, όμως, ήταν δύσκολη. Η ζωή, το κρύο, οι άνθρωποι, ακόμα και το ίδιο το ποδόσφαιρο», θα πει αποχωρώντας, για να επιστρέψει στην αγαπημένη του Ντεπόρ.

Στη Λα Κορούνια θα παραμείνει για δύο ακόμη χρόνια (2016-18) και στα συνολικά τέσσερα που θα παρέμεινε στην ομάδα της Γαλικίας θα γράψει 101 συμμετοχές, 14 γκολ και 6 ασίστ. Τελευταίος σταθμός πριν τον Αρη, η Αλκορκόν.

«Ο Μπρούνο είναι το αστέρι μας»

Ο Μπρούνο έχει ακόμη επτά αδέλφια, τα περισσότερα εκ των οποίων ασχολήθηκαν η ασχολούνται με τη μπάλα. Κανένα όμως εξ αυτών δεν έφτασε στο επίπεδο του νυν παίκτη του Άρη. Την αγάπη για το ποδόσφαιρο τους τη μετέδωσε ο πατέρας τους που αγαπά παθολογικά το συγκεκριμένο άθλημα.

«Με τον πατέρα και τα αδέρφια μου παίζαμε πάντα ποδόσφαιρο. Έτσι, το αγάπησα από νωρίς. Σιγά σιγά είδα ότι τα πράγματα πήγαιναν πολύ καλά και κατάλαβα ότι με πολλή δουλειά και αφοσίωση θα μπορούσα να εκπληρώσω το όνειρο μου, να γίνω ποδοσφαιριστής», θα πει, ενώ ο Αουγκούστο, ο μεγαλύτερος αδερφός της οικογένειας (48 ετών σήμερα) θα τονίσει: «Όταν ήταν μικρός (σ.σ. ο Μπρούνο), το μόνο που ήθελε ήταν μια μπάλα. Του έφερνα ό,τι είχα από την ομάδα, όλο τον εξοπλισμό και ήταν πανευτυχής. Ο Μπρούνο είναι το αστέρι μας», κατέληξε ο Αουγκούστο, ο οποίος επίσης πέρασε από Μπράγκα και Ρίο Άβε.

Χαμηλών τόνων άνθρωπος

Στον αγωνιστικό χώρο δείχνει ότι είναι ένας έντονος άνθρωπος. Παίζει με πάθος, τα δίνει όλα και ζει την κάθε στιγμή, όπως άλλωστε είδαμε και στο ματς με τη Λαμία. Ωστόσο εκτός των τεσσάρων γραμμών τον περιγράφουν ως ένα άνθρωπο χαμηλών τόνων που ζει σπιτική ζωή και αγαπά τα ζώα.

Οι… αγάπες του

Οσο για τις προτιμήσεις του στο φαΐ, του αρέσουν τα θαλασσινά, έχει ως αγαπημένο συγγραφέα τον Νταν Μπράουν (Κώδικας Ντα Βίντσι), ενώ αγαπημένο του χρώμα είναι το μαύρο. Ως αγαπημένο προορισμό θεωρεί το Παρίσι, ενώ ποδοσφαιρικό του ίνδαλμα είναι ο Λουίς Φίγκο.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ