Γκεστράνιους : Ξένος διαιτητής μετά από 43 χρόνια!

Γκεστράνιους : Ξένος διαιτητής μετά από 43 χρόνια!

Ο Φινλανδός, Ματίας Γκεστράνιους, θα είναι ο πρώτος ξένος διαιτητής που θα σφυρίξει αγώνα της Α’ Εθνικής, μετά από 43 χρόνια!

Ο Ματίας Γκεστράνιους θα είναι ο διαιτητής του κυριακάτικου ντέρμπι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ. Ο Φινλανδός είναι ο πρώτος ξένος διαιτητής που θα σφυρίξει αγώνα της Α’ Εθνικής κατηγορίας, μετά από 43 χρόνια!

Επί Super League, διαιτητές από άλλη ομοσπονδία χρησιμοποιήθηκαν μόνο την περίοδο 2007-2008, όταν σε πρόγραμμα ανταλλαγής με την ομοσπονδία της Κύπρου σφύριξαν τέσσερα παιχνίδια οι Κώστας Καπιτανής, Πανίκος Καϊλής, Στέλιος Τρύφωνος και τελευταίος ο Λεόντιος Τράττος στις 20 Απριλίου 2008 το παιχνίδι Άρης – ΟΦΗ 2-0.

Η τελευταία όμως σεζόν που χρησιμοποιήθηκαν ξένοι διαιτητές ήταν το 1974-75. Τότε σφύριξαν, πέρα από τον διεθνή Κύπριο Μιχαλάκη Κυριακίδη, 18 ακόμα ξένοι διαιτητές, σε 21 αγώνες της σεζόν. Ο Μισέλ Βοτρό, ο Ρομπέρ Βουρτς και άλλοι κορυφαίοι Ευρωπαίοι διαιτητές χρησιμοποιήθηκαν σε ντέρμπι. Τελευταίος ήταν ο 42χρονος τότε Αυστριακός Γιόζεφ Μπούτσεκ από το Λιντς.

Ο Μπούτσεκ ορίστηκε και διαιτήτευσε το παιχνίδι της προτελευταίας αγωνιστικής την 1η Ιουνίου 1975, ανάμεσα στον Πανιώνιο και τον ΠΑΟΚ στη Νέα Σμύρνη. Ο Μπούτσεκ σφύριξε σε δύο παιχνίδια εκείνη τη χρονιά, ενώ ένα χρόνο πριν ήταν στο Λέγκια – ΠΑΟΚ 1-1 για το Κυπελλούχων. Και έξι χρόνια μετά στο Κλεάνθης Βικελίδης στο Ελλάδα – Δανία 2-3 για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Από τότε, μετά από 15.820 μέρες, θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά ξένος διαιτητής στο πρωτάθλημα, ο Ματίας Γκεστράνιους! Συμπτωματικά το ίδιο ζευγάρι ομάδων είχε ξένο διαιτητή και στον τελικό Κυπέλλου τον περασμένο Μάιο τον Ισπανό Νταβίντ Φερνάντεθ Μπορμπαλάν.

Επίσης το 1989, σε αγώνες διαβάθμισης ανάμεσα σε ομάδες Α’ και Β’ Εθνικής (οπότε δεν λογίζονται και σαν αγώνες Α’ Εθνικής), η απεργία των διαιτητών έφερε γνωστούς διεθνείς διαιτητές να παίξουν μια αγωνιστική στις 21 Ιουνίου 1989. Ήταν οι Μάρκος Χοακίν Ράμος, Κάρλο Λόνγκι και Τούλιο Λανέζε.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ