Η νύχτα που άλλαξε τον Ραζβάν

Η νύχτα που άλλαξε τον Ραζβάν

Πέρασαν έξι μήνες από το περυσινό ντέρμπι Δικεφάλων στην Τούμπα, από το βράδυ που άλλαξε ριζικά τον Ραζβάν Λουτσέσκου...

«Αυτά που λέω είναι γεγονότα. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μπορεί να σου δοθεί 5 ή 10 φορές η ευκαιρία να παίξεις για έναν τίτλο. Εμείς τον κερδίσαμε, ήμασταν οι πρωταθλητές, όμως με κόλπα δεν μας επέτρεψαν να το χαρούμε. Θα το θυμούνται για όλη τους τη ζωή και αυτοί αλλά και εμείς. Δεν μπορούμε να σβήσουμε όσα έγιναν», δήλωσε μεταξύ άλλων ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Ραζβάν Λουτσέσκου, στην συνέντευξη Τύπου ενόψει του μεγάλου ντέρμπι κόντρα στην ΑΕΚ στην Τούμπα (23/09).

Περισσότερους από έξι μήνες μετά, ο Ρουμάνος τεχνικός ανασύρει από τη μνήμη του το περυσινό ντέρμπι Δικεφάλων στο γήπεδο της Τούμπας. Ήταν 11 Μαρτίου του 2018. Το ντέρμπι που διεκόπη μετά την ένοπλη εισβολή του Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο. Δεν αναφέρεται ποτέ στην κίνηση του ισχυρού άνδρα των Ασπρόμαυρων. Παρότι πρωταγωνίστησε για μέρες στον διεθνή Τύπο. Αυτό που επισημαίνει συνεχώς είναι ο τίτλος του πρωταθλητή που κατά τη δική του κρίση βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη ή εν πάση περιπτώσει θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί. Στην τροπαιοθήκη του Δικέφαλου του Βορρά.

Ο έμπειρος τεχνικός έχει πολλάκις βρεθεί στο προσκήνιο τους τελευταίους μήνες, τις περισσότερες φορές όχι για το κοουτσάρισμα και τις επιλογές του, αλλά για τα σχόλια και τις τοποθετήσεις του. Πλέον μάλιστα σπάνια τυγχάνει επιεικής αντιμετώπισης/ κριτικής. Πλέον το αίμα του δεν βράζει. Τα γεγονότα έχουν αρχειοθετηθεί. Η πραγματικότητα δεν αλλάζει, όποια ανάγνωση κι αν επιλέξει κανείς.

Μάλιστα προκαλεί εντύπωση η στάση του δεδομένου του παρελθόντος. Βλέπεις ποτέ μέχρι και το παιχνίδι του ΠΑΟΚ κόντρα στον Ολυμπιακό και τον τραυματισμό του Όσκαρ Γκαρσία από αντικείμενο που εκσφενδόνισε οπαδός του από την κερκίδα, οι δηλώσεις του δεν είχαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο! Έκτοτε όμως η στάση του άλλαξε. Το πως παρατάχθηκε η ομάδα, τι άλλαξε στην πορεία ενός 90λεπτου, ποια ήταν τα σημεία – κλειδιά ενός αγώνα πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.

Στην πρώτη γραμμή στέκονται το παρασκήνιο, τα εκτός αγωνιστικού χώρου, οι προβοκατόρικες ατάκες, οι προκλήσεις. Το «ο ΠΑΟΚ είναι πρωταθλητής με δύο παιχνίδια λιγότερα» έχει αποτελέσει αντικείμενου σχολιασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτά φυσικά μόνο κακό προκαλούν τόσο στο status του ίδιου, όσο και στην συγκέντρωση της ομάδας. Ό,τι χτίζει ο Ρουμάνος κόουτς μέσα στο γήπεδο, γκρεμίζει με την στάση που έχει αποφασίσει να κρατήσει εκτός αυτού. (Θυμίζουμε ότι ανέλαβε τον ΠΑΟΚ τον Αύγουστο του 2017, με την ομάδα να βρίσκεται τότε σε πολύ κακή αγωνιστική κατάσταση, μετά την προετοιμασία με τον Αλεξάντερ Στανόγεβιτς και ένα χρόνο μετά «άγγιξε» την είσοδο στους ομίλους του Champions League)

Ένα ατελείωτο, όπως φαίνεται, μπαράζ από δηλώσεις εμποτισμένες από αίσθημα αδικίας που πολλές φορές ξεφεύγουν και από το όριο του επιτρεπτού. Κανείς δεν θα ξεχάσει, για παράδειγμα, το «Μόνο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη φασιστική Γερμανία, έγινε ό,τι συνέβη στο ελληνικό πρωτάθλημα», που δήλωσε από την πατρίδα του αφότου η σεζόν είχε ολοκληρωθεί. Ή το «αυτοί της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού θα ζουν με αυτή τη ντροπή για όλη τους τη ζωή. Μας έκλεψαν, μας ξεγέλεσαν και συμπεριφέρθηκαν ως δειλοί με το να μην παίξουν και αυτό δεν γίνεται να το ξεχάσεις. Μας ξεγέλεσαν και έκαναν τα πάντα για να μην πάρουμε τον τίτλο. Ζούμε με τη μεγάλη απογοήτευση ότι πήραμε το πρωτάθλημα στο γήπεδο και ότι μας το έκλεψαν».

Ωστόσο, γνωρίζει πολύ καλά ότι η ομάδα του δεν τιμωρήθηκε μέσω κάποιας φασιστικής μεθόδου, αλλά βάσει του σχετικού νομοθετικού πλαισίου που υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τόσο στην περίπτωση του τραυματισμού του Όσκαρ Γκαρσία, όσο και σε εκείνη της εισβολής του Ιβάν Σαββίδη.Ένας προπονητής που φιλοδοξεί να αφήσει το όνομά του στα βιβλία της ιστορίας του αθλήματος, ένας προπονητής που θέλει να τον εκτιμούν για τη δουλειά του και τις επιτυχίες της ομάδας του πρέπει να φιλτράρει το θυμό του και να τον εκφράζει με μεγαλύτερη νηφαλιότητα.

Να είσαι εκτός από σπουδαίος προπονητής, σπουδαίος ποδοσφαιράνθρωπος. Αν συνεχίσει να υπερβαίνει με τα λόγια του, το έργο του στο χορτάρι και το δικαίωμα που μόνος του κατέκτησε (να ανεβάσει επίπεδο τον ΠΑΟΚ), θα απογοητεύσει ακόμα και τους φίλους της ομάδας που θα κουραστούν να ακούν τη δυσαρέσκειά του να «φωνάζει» παραπάνω από τις επιτυχίες του συλλόγου.

«Μου στέλνουν μηνύματα, ότι ίσως θα έπρεπε να σταματήσω να μιλάω για τα περσινά…», επισήμανε επίσης στις δηλώσεις του στη NOVA.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ