Το παρασκήνιο της επιλογής του Γκεστράνιους για το ντέρμπι της Τούμπας

Το παρασκήνιο της επιλογής του Γκεστράνιους για το ντέρμπι της Τούμπας

Πώς ο Μέλο Περέιρα στράφηκε στον Φινλανδό, πόσο θα κοστίσει στην ΕΠΟ. Τα έργα και οι ημέρες του 40χρονου ρέφερι και όλο το παρασκήνιο της επιλογής του για το ντέρμπι της Τούμπας

Από τα σαλόνια της elite κατηγορίας της UEFA, στα… αλώνια της πρώτης κατηγορίας, κατέληξε ο Μέλο Περέιρα και όρισε τον 40χρονο Ματίας Γκεστράνιους, με βοηθούς τους συμπατριώτες του Αλακάρε Μίκο και Βιρεαβουόρι Ρίκου, στο ντέρμπι του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ, στο γήπεδο της Τούμπας, το πρώτο της φετινής περιόδου.

Χρειάστηκαν 43 χρόνια για να βάλει ξένος διαιτητής, σφυρίχτρα στο στόμα του, σε αγώνα της Α’ Εθνικής και φαίνεται ότι έφτασε η ώρα…. Με τον τρόπο αυτό, λοιπόν, ικανοποιήθηκε ο ΠΑΟΚ που ήθελε ξένο ρέφερι, όχι όμως και η ΑΕΚ που προτιμούσε Έλληνα.

Ο Πορτογάλος πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, με τα πρωταθλήματα της Ευρώπης να είναι σε εξέλιξη, δεν κατάφερε να βρει ρέφερι από την elite κατηγορία της UEFA και στράφηκε στην πρώτη.

Το αν εξάντλησε τις πιθανότητες να βρει διαιτητή από το πάνω ράφι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, δεν το γνωρίζουμε. Θα μπορούσε για παράδειγμα, να βάλει τον Ισπανό Φερνάντεζ Μαρίν, που είναι μέλος της ΚΕΔ, και ορίστηκε και παρατηρητής διαιτησίας στο παιχνίδι της Τούμπας, για να βρει έναν διαιτητή από τη χώρα του.

Στην πρώτη κατηγορία της UEFA, ο Μέλο Περέιρα, δεν χρειάστηκε να ψάξει πολύ… Με τον πρόεδρο της ΚΕΔ Φινλανδίας, Χούτια Γιόνι, έχει άριστες σχέσεις. Τον είχε φέρει στο Καρπενήσι στα σεμινάρια, τον Αύγουστο, όπου είχε κάνει μαζί με το, επίσης ξένο, μέλος της ελληνικής ΚΕΔ, τον Σουηδό Λιφ Λίντερμπγκ, πρακτική εξάσκηση στους βοηθούς, ασκήσεις με την σημαία και υποδείξεις.

Προτάθηκε λοιπόν, ο Γκεστράνιους τον οποίο ο Περέιρα είχε δει την προηγούμενη άνοιξη σε καμπ Φινλανδών διαιτητών στην Ισπανία!

«Ο Περέιρα πείσθηκε από τους διαιτητές μας στο καμπ. Οι διαιτητές έδειξαν καλή εικόνα και με τους ικανότητες τους τον έπεισαν πως μπορούν να ανταποκριθούν σε απαιτητικά παιχνίδια της ελληνικής Super League» δήλωσε σχετικά, ο Χούτια Γιόνι, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Γκεστράνιους ήρθε στο πλαίσιο προγράμματος ανταλλαγής διαιτητών ανάμεσα στις δύο χώρες. Μην αποκλείεται λοιπόν, αν τα πάει καλά στην Τούμπα, να οριστεί και σε άλλο παιχνίδι…

Ανυπόμονος…

Ο ίδιος ο 40χρονος Φινλανδός δηλώνει ανυπόμονος αλλά και… λαλίστατος, στα ΜΜΕ της πατρίδας του.

«Μπορώ να πω, πως αυτό το ματς μπορεί να είναι το κορυφαίο της καριέρας μου μέχρι στιγμής. Όλοι μπορούν να φανταστούν το κλίμα που θα επικρατεί και την ένταση στο γήπεδο. Ο ποδοσφαιρικός κόσμος θα θυμάται το ίδιο παιχνίδι την περυσινή σεζόν με το τρομακτικό σκηνικό που έγινε εκεί» σχολίασε, αναφερόμενος στην είσοδο του οπλοφόρου Ιβάν Σαββίδη στον αγωνιστικό χώρο στο περσινό ντέρμπι, για την οποία έδειξε ενήμερος. Όλη η Ευρώπη άλλωστε, το έμαθε…

Στη Φινλανδία και στην Ευρώπη

Ο Γκεστράνιους θεωρείται ο κορυφαίος διαιτητής στη χώρα του και έχει διευθύνει περισσότερα από 100 παιχνίδια της πρώτης κατηγορίας.

Την τελευταία πενταετία, μόνο, το… κοντέρ έχει γράψει 87 αγώνες. Στο φετινό πρωτάθλημα, λίγο πριν από το φινάλε, είναι πρώτος σε ορισμούς με 16 ματς, όπου έδειξε 68 κίτρινες και μία αποβολή με δεύτερη κίτρινη. Πέρσι είχε 12, το 2016 είχε 16, το 2015 είχε 21, το 2014 είχε 22.

Στην Ευρώπη, παίρνει παιχνίδια από το 2009. Έχει στο ενεργητικό του, 24 αγώνες στο Europa League, είτε για την προκριματική φάση, είτε για play offs, είτε για ομίλους και μόλις ένα στα προκριματικά του Champions League, για τον β’ γύρο την περίοδο 2012-13, Σάμροκ – Εκράνας (0-0). Στους αγώνες αυτούς έχει βγάλει από το τσεπάκι του εννέα φορές την κόκκινη κάρτα.

Μέλος της πρώτης κατηγορίας, βαδίζει στα 40, και είναι πολύ δύσκολο έως απίθανο να προλάβει να προβιβαστεί στην elite. Αυτό σημαίνει ότι ο αγώνας Σάμροκ – Εκράνας ήταν ο πρώτος και ο τελευταίος του, στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης.

Φέτος έχει οριστεί σε τρία ευρωπαϊκά παιχνίδια των προκριματικών του Europa League.

Αυτά είναι τα: Γκόρνιν (Πολωνία) – Τριεντσίν (Σλοβακία) 0-1, ΑΠΟΕΛ – Χάποελ Μπερ Σεβά 3-1 και Λουντογκόρετς – Τορπέντο Κουταϊσι 4-0.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα WordReferee, σε 55 διεθνή παιχνίδια, βγάζει κατά μέσο όρο 4.20 κίτρινες (2.33 σε φιλοξενούμενους και 1.87 σε γηπεδούχους), 0.31 κόκκινες (0.16 σε γηπεδούχους και 0.15 σε φιλοξενούμενους) και δίνει 0.31 πέναλτι (0.20 σε γηπεδούχους και 0.11 σε φιλοξενούμενους).

Ακόμη, έχει υποδείξει 17 πέναλτι, έχει βγάλει 17 κόκκινες και έχει δώσει 231 κίτρινες.

Με τις ελληνικές ομάδες

Πέρσι είχε διαιτητεύσει στο παιχνίδι της ΑΕΚ με τη Ριέκα για την 5η αγωνιστική των ομίλων του Europa League (23/11).

Τον Σεπτέμβριο του 2014 (18/9) είχε σφυρίξει τον αγώνα του ΠΑΟΚ με τη Ντιναμό Μινσκ όπου ο «Δικέφαλος» είχε κάνει περίπατο με σκορ 6-1 για τους ομίλους του Europa League. Θεωρείται «καρτάκιας» και στο συγκεκριμένο παιχνίδι του ΠΑΟΚ είχε αφήσει τη Ντιναμό με 10 παίκτες από το 63’ λόγω αποβολής του Σίμοβιτς στο 63’ με δεύτερη κίτρινη.

Ακόμη, τον Δεκέμβριο του 2015 είχε διαιτητεύσει στο Ντόρτμουντ – ΠΑΟΚ 0-1 για την 6η αγωνιστική των ομίλων του Europa League και τη σεζόν 2016-17 το παιχνίδι Άλκμααρ – ΠΑΣ Γιάννινα 1-0 για τα προκριματικά της ίδιας διοργάνωσης.

Τόσα θα πάρει…

Ο μισθός του Γκεστράνιους, σύμφωνα με όσα έχουν κυκλοφορήσει, θα είναι πιο μικρός από τα λεφτά που είχε πάρει ο Ισπανός Μπορμπαλάν και οι συμπατριώτες βοηθοί του στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, τον περασμένο Μάιο.

Ο Φινλανδός ακούγεται ότι θα πάρει περίπου 3.000 ευρώ και από 1.000 ευρώ οι δύο βοηθοί του. Ο Μπορμπαλάν είχε πάρει περίπου 6.000 ευρώ και από 2.500 ευρώ οι δύο βοηθοί του.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ