Τι σημαίνει το «δικαίωμα προτίμησης παλαιών μετόχων» και πόσο αφορά το deal Αλαφούζου – Παϊρότζ

Τι σημαίνει το «δικαίωμα προτίμησης παλαιών μετόχων» και πόσο αφορά το deal Αλαφούζου – Παϊρότζ

Τι σημαίνει το «δικαίωμα προτίμησης παλαιών μετόχων» και πόσο αφορά το deal Αλαφούζου – Παϊρότζ

Όπως διαβάσατε νωρίτερα, ο Παναθηναϊκός κατέθεσε σήμερα στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο τα χαρακτηριστικά της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ που προκηρύχθηκε την περασμένη Παρασκευή. Σε αυτή διευκρινίζεται πως δικαίωμα προτίμησης για ένα μήνα έχουν οι παλαιοί μέτοχοι.

Με λίγα λόγια και όσον αφορά την ΠΑΕ Παναθηναϊκός, η Παναθηναϊκή Συμμαχία (που διατηρεί ένα πολύ μικρό ποσοστό) και φυσικά ο Γιάννης Αλαφούζος, έχουν δικαίωμα μέχρι τις 21 Οκτωβρίου να βάλουν χρήματα και να διατηρήσουν τις μετοχές τους. Κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί.

Και κάτι το οποίο γνωρίζει και ο ίδιος ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ, για τον οποίο άλλωστε προκηρύχθηκε «φωτογραφικά» η συγκεκριμένη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου.

Τι σημαίνει το «δικαίωμα προτίμησης παλαιών μετόχων»; Ουσιαστικά ο νόμος προφυλάσσει την – οποιαδήποτε – εταιρεία και τους βασικούς μετόχους της από κάποιον που θα βάλει χρήματα… εν μία νυκτί χωρίς κανείς να γνωρίζει από πού προέρχονται αυτά. Αν, δηλαδή, προκηρυχθεί μια Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και είναι ανοιχτή από την πρώτη μέρα, χωρίς δικαίωμα προτίμησης σε παλαιούς μετόχους, θα μπορεί να πάει ο καθένας και να βάλει χρήματα, κάνοντας δικές του τις – όποιες – μετοχές. Κι αυτό ακριβώς είναι που προφυλάσσει τις εταιρείες. Το δικαίωμα και το χρονικό περιθώριο που έχουν οι ήδη υπάρχοντες μέτοχοι για να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν τα ποσοστά τους.

Κάτι που ισχύει σε οποιαδήποτε εταιρεία και όχι μονάχα στις ΠΑΕ. Κατά πόσο αφορά όλο αυτό το deal Αλαφούζου – Πιεμπονγκσάντ; Σύμφωνα με πληροφορίες, το συγκεκριμένο ζήτημα και το συγκεκριμένο χαρτί είναι απλά τυπικά. Και… προβλεπόμενα. Επί της ουσίας, αν προκύψει οριστική συμφωνία μεταξύ Αλαφούζου και Παϊρότζ, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να βάλει χρήματα ο Ταϊλανδός.

Με πρώτο και… καλύτερο, ότι ο Αλαφούζος μπορεί το αμέσως επόμενο λεπτό της συμφωνίας να παραιτηθεί του δικαιώματός του και να ανοίξει διάπλατα τον δρόμο στον Παϊρότζ να βάλει όσα χρήματα επιθυμεί, μέχρι δέκα εκατομμύρια ευρώ. Ακόμα και μέσω χορηγικής διευκόλυνσης. Έχοντας, φυσικά, έναν χρονικό ορίζοντα τεσσάρων μηνών και συγκεκριμένα έως την 21η Ιανουαρίου, όταν και ολοκληρώνεται η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, η οποία έχει προκηρυχθεί για τέσσερις μήνες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ