Τάσος Μπακασέτας : Ο «σουτέρ» που εκτέλεσε με το κεφάλι

Τάσος Μπακασέτας : Ο «σουτέρ» που εκτέλεσε με το κεφάλι

Στην ΑΕΚ ο Μαρίνος Ουζουνίδης παρέλαβε έναν βελτιωμένο Τάσο Μπακασέτα, αλλά πάνω απ' όλα τον καλό εκτελεστή που είχε γνωρίσει στον Πανιώνιο. Και του είπε «εκτέλεσε περισσότερο»! Γιατί το γκολ με τον Ολυμπιακό αποτελεί φωτεινή εξαίρεση και όχι κανόνα για τον φετινό Μπακασέτα.

Τάσος Μπακασέτας… από μηχανής θεός. Τι κι αν αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο 25χρονος σκόραρε και η ΑΕΚ δεν κέρδισε; Παρά το αυτό, πιθανότατα πρόκειται για το σημαντικότερο γκολ του με τη φανέλα της Ένωσης, τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με τη Superleague.

Οι Κιτρινόμαυροι βρίσκονταν με την πλάτη στον τοίχο, βλέποντας τους Ερυθρόλευκους να προηγούνται με 0-1 στο ΟΑΚΑ χάρη στο εκπληκτικό γκολ του Κώστα Φορτούνη και ο Μπακασέτας εμφανίστηκε από το πουθενά για να λειτουργήσει ως σανίδα σωτηρίας, τραβώντας την ομάδα του στην επιφάνεια. Το ακόμα πιο αξιοπρόσεκτο; Το έκανε με το κεφάλι και όχι με το «φονικό» αριστερό. Δεν πρόκειται απλά για το πρώτο γκολ του με το κεφάλι στο φετινό πρωτάθλημα, αλλά και για την πρώτη τελική προσπάθειά του!

Ήταν ούτως ή άλλως μια αγαπημένη συνήθειά του να εκτελεί… όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, προσόν το οποίο τον χαρακτηρίζει από το ξεκίνημα της καριέρας του. Αλλά με τον Μαρίνο Ουζουνίδη στο «τιμόνι» η συνήθεια αυτή έχει μετατραπεί σε λατρεία. Οι 23 τελικές του Μπακασέτα στο τρέχον πρωτάθλημα, περισσότερες από κάθε άλλον ποδοσφαιριστή, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πέρυσι είχε 2,4 τελικές προσπάθειες ανά ματς, ενώ φέτος κινείται στο σημαντικά υψηλότερο 3,8.

Τα πράγματα όμως γίνονται πιο… ανέλπιστα για την ΑΕΚ αν εξετάσει κανείς τη συχνότητα με την οποία βρίσκει δίχτυα τη φετινή αγωνιστική περίοδο. Αυτό συμβαίνει ανά 7,7 τελικές προσπάθειες, τη στιγμή που μόλις 5 από τις συνολικά 23 έχουν βρει εστία και τρεις έχουν καταλήξει στα δίχτυα. Ταυτόχρονα χάνει την μπάλα 4,8 φορές ανά παιχνίδι, ποσοστό το οποίο επί Μανόλο Χιμένεθ βρισκόταν στο 2,2. Κι είναι λογικό. Παίρνει περισσότερα ρίσκα, εκτελεί από μεγάλες αποστάσεις και υπό δύσκολες συνθήκες. Επακόλουθο είναι οι πιθανότητες να τινάξει τα αντίπαλα δίχτυα να μειώνονται αισθητά και η μπάλα να χάνεται από τα δικά του πόδια συχνότερα.

Ο Ουζουνίδης θεωρεί πως αξίζει το ρίσκο. Είτε γιατί πιστεύει ότι ο 25χρονος θα βελτιώσει εν καιρώ αυτά τα ποσοστά είτε διότι εκτιμά πως έτσι και μόνο μπορεί να τον αξιοποιήσει στο βαθμό που θέλει. Διαφορετικά, δηλαδή, από τον τρόπο που επωφελείται από την παρουσία του Πέτρου Μάνταλου και του Βίκτωρα Κλωναρίδη, προσδίδοντας έτσι και την απαραίτητη ποικιλία στην Κιτρινόμαυρη μεσοεπιθετική γραμμή. Άλλος θα τρέξει στο χώρο (Κλωναρίδης), άλλος θα κινηθεί εσωτερικά για να δημιουργήσει (Μάνταλος) κι άλλος για να εκτελέσει (Μπακασέτας).

Αυτό που συμβαίνει με τα μακρινά σουτ είναι η μία παρατήρηση για τον ποδοσφαιριστή Μπακασέτα. Η άλλη ξεκινά από αυτό που έκανε κόντρα στον Ολυμπιακό. Πήρε την μπάλα, άνοιξε για τον Ροντρίγκο Γκάλο, πάτησε στην αντίπαλη περιοχή και σηκώθηκε στον τέλειο χρόνο για να εκτελέσει. Θα μπορούσε να είναι προπομπός για μια εξέλιξη στο αγωνιστικό «είναι» του, ή απλά μια φωτεινή εξαίρεση στον κανόνα. Αυτό θα φανεί στην πορεία.

Το σίγουρο είναι ότι ο Ουζουνίδης έλαβε έναν Μπακασέτα σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με εκείνον που είχε βρει στον Πανιώνιο. Με υψηλότερου επιπέδου τακτική συνείδηση και έτοιμο να συνεισφέρει λίγο περισσότερο τόσο στην ανάπτυξη όσο και στο αμυντικό σκέλος. Το απροσδόκητο είναι ότι αντί να του πει «σταμάτα να σουτάρεις από παντού», του είπε «σούταρε περισσότερο». Είναι νωρίς για να συμπεράνουμε αν αυτή είναι η ενδεδειγμένη επιλογή, αλλά ο 49χρονος προπονητής το πιστεύει και με το παραπάνω. Κι όλα αυτά, τη στιγμή που το συμβόλαιο του Έλληνα μεσοεπιθετικού εκπνέει το καλοκαίρι του 2019 και η ΑΕΚ, αλλά και ο ίδιος, καλούνται να πάρουν μια απόφαση ως προς το αν θα συνεχίσουν να συμπορεύονται.

* Τα στατιστικά αντλήθηκαν από την επίσημη ιστοσελίδα της Superleague.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ