ΠΑΟΚ: Το sweet 16 που δείχνει τίτλο!

ΠΑΟΚ: Το sweet 16 που δείχνει τίτλο!

Επικράτησε στο ντέρμπι κόντρα στην ΑΕΚ, σε εκείνο με τον Ολυμπιακό και είδε τους έτερους διεκδικητές του τίτλου να αλληλοεξουδετερώνονται το βράδυ της Κυριακής (07/10) συγκεντρώνοντας πρακτικά 6 βαθμούς, ουσιαστικά όμως... 16!

Ντέρμπι. Η ναυαρχίδα κάθε πρωταθλήματος. Τα παιχνίδια στα οποία διακυβεύονται πάντα πολλά παραπάνω από τους τρεις βαθμούς της νίκης. Πασπαλισμένα με μια βαρύτητα περίεργη, την πλήρη έκταση της οποία αντιλαμβάνονται μόνο όσοι αγωνίζονται (και οι οπαδοί) διαμορφώνουν τον «χάρτη» κάθε ομάδας. Αυξάνουν το ειδικό βάρος της φανέλας. Δημιουργούν αναμνήσεις, πρεστίζ, status. Αλλάζουν τις ισορροπίες.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες οι τρεις βασικοί διεκδικητές του φετινού τίτλου, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός διασταύρωσαν τα ξίφη τους. Στόχος τους ήταν πρακτικά οι 3 βαθμοί. Ουσιαστικά ήταν 6. Οι τρεις βαθμοί που έβαλαν στο σακούλι τους και οι άλλοι τρεις που έχασε μοιραία ο αντίπαλός τους και βασικός τους ανταγωνιστής στον μαραθώνιο κατάληψης της πρώτης θέσης της βαθμολογίας.

Προηγήθηκε το ντέρμπι των Δικεφάλων στην Τούμπα. Ο ΠΑΟΚ υποδέχτηκε την ΑΕΚ στις 23 Σεπτέμβρη για την 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Επικράτησε 2-0 έχοντας σε μεγάλη βραδιά τον Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς και τη θεά τύχη. Ή για να μην μοιρολατρούμε, στο τελικό σφύριγμα του διαιτητή, όταν έκανε τον απολογισμό της βραδιάς, συνυπολόγισε το δοκάρι του Μάρκο Λιβάγια στο 20′ κι εκείνο του Τάσου Μπακασέτα στο 62′. Πρόσθεσε τους τρεις βαθμούς της νίκης και αύξησε το νικηφόρο σερί του. Πρόσθεσε ακόμα τρεις, εικονικούς βαθμούς, εκείνους που έχασε η πρωταθλήτρια ΑΕΚ.

Την επόμενη εβδομάδα, 30 Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής, κατηφόρισε στο Φάληρο. Άνοιξε το σκορ στο δεύτερο ημίχρονο με το αυτογκόλ του Γιάγκος Βούκοβιτς μετά το γύρισμα του Βιεϊρίνια από τα αριστερά. Σε ένα ημίχρονο που είχε μόλις μία τελική προσπάθεια για γκολ. Αποχώρησε από το Γ. Καραϊσκάκης με το «τρίποντο» της νίκης και άλλους 3 βαθμούς, εκείνους που έχασαν οι Πειραιώτες, ακόμα ένας ανταγωνιστής του, στη μάχη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Την Κυριακή (07/10), έκανε το χρέος του υποδεχόμενος τον φανερά πιο αδύναμο Απόλλωνα Σμύρνης στην Τούμπα, επικράτησε 2-0 και ύστερα… κάθισε μπροστά στην τηλεόραση να δει το ντέρμπι ΑΕΚ – Ολυμπιακός. Ιδανικά, σε ένα παράλληλο σύμπαν, θα προτιμούσε να ηττηθούν και οι δύο «μονομάχοι», το τελικό 1-1 βέβαια ήταν το πλησιέστερο αποτέλεσμα στο σενάριο το ιδανικά πλασμένο για εκείνον. Αν ο Ολυμπιακός επικρατούσε θα πλησίαζε στο -1 από την κορυφή. Αν η ΑΕΚ επικρατούσε θα ίσχυε το ίδιο. Εν τέλει αλληλοεξουδετερώθηκαν. Αρκέστηκαν στον έναν βαθμό έκαστος. Και κάπως έτσι ο ΠΑΟΚ πρόσθεσε στο σακούλι του, τους δύο χαμένους ερυθρόλευκους βαθμούς και τους δύο χαμένους κιτρινόμαυρους βαθμούς.

Κοινώς, οι Ασπρόμαυροι επικράτησαν σε δύο ντέρμπι (κόντρα σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό) συγκεντρώνοντας 6 βαθμούς, συν άλλους 6 «εικονικά». Επιπλέον, δεδομένης της ισοπαλίας στο ΑΕΚ – Ολυμπιακός, ο ΠΑΟΚ επωφελήθηκε έμμεσα συγκεντρώνοντας τους χαμένους βαθμούς των δύο αντιπάλων του. Αισίως από τα τρία ντέρμπι ο ΠΑΟΚ μπορούμε να πούμε ότι συγκέντρωσε συνολικά 16 βαθμούς, την στιγμή που Ερυθρόλευκοι και Κιτρινόμαυροι αρκέστηκαν στον έναν! Συμπτωματικά, 16 βαθμούς γράφει και ο πίνακας της βαθμολογίας της Superleague. Έχοντας όμως ξεπεράσει επιτυχώς τα εμπόδια Ένωσης και Ερυθρόλευκων είναι κατ’ ουσίαν παραπάνω.

Ενδιαφέρον έχει και το πως τα κατάφερε. Κόντρα στην ΑΕΚ είχε συνολικά 13 τελικές προσπάθειες. Την στιγμή που η Ένωση είχε 13 τελικές και 2 δοκάρια. Κόντρα στον Ολυμπιακό είχε μόλις 4  και έναν φύλακα – άγγελο (Αλέξανδρο Πασχαλάκη), ενώ οι Ερυθρόλευκοι είχαν 23 τελικές, 1 δοκάρι κι έναν μοιραίο (Γιάγκος Βούκοβιτς). Τέλος στο ντέρμπι που ήταν απλός θεατής, η Ένωση είχε 12 τελικές προσπάθειες, έναντι 6 του Ολυμπιακού με τον φωτεινό πίνακα να δείχνει τελικά 1-1.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ