Η μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού και τα… ισοσκελή τρίγωνα

Η μεσαία γραμμή του Ολυμπιακού και τα… ισοσκελή τρίγωνα

Τα δύο «τρίγωνα» της μεσαίας γραμμής των Ερυθρόλευκων, με τους έξι βασικούς λύνουν τα χέρια του Πέδρο Μαρτίνς.

Όλοι, λίγο ή πολύ, έστω για μια σύντομη περίοδο των μαθητικών τους χρόνων, είχαν παπαγαλίσει στο μάθημα της Γεωμετρίας, το: «Ισόπλευρο τρίγωνο είναι ένα ισοσκελές τρίγωνο στο οποίο όλες οι πλευρές είναι ίσες μεταξύ τους. Δηλαδή όλες οι πλευρές και οι γωνιές του είναι ίσες», αισθητά πιο απλός ορισμός από τον αντίστοιχο για το ορθογώνιο τρίγωνο (ξέρετε εκείνο με το Πυθαγόρειο Θεώρημα).

Ότι πιο κοντά σε… ισόπλευρο τρίγωνο προσπαθεί να δημιουργήσει και ο προπονητής του Ολυμπιακού, Πέδρο Μαρτίνς, στο χώρο της μεσαίας γραμμής της ομάδας. Μέχρι στιγμής το βάρος έπεφτε στους Μπουχαλάκη – Καμαρά – Φορτούνη. Αυτοί αποτελούσαν τη βάση του ερυθρόλευκου κέντρου. Στους προαναφερθέντες προστίθενται ακόμα τρεις. Νάτχο – Γκιγιέρμε – Τουρέ.

Δύο εξαιρετικά παιχνίδια του Ισραηλινού με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του. Συν την καλή απόδοση του Γκιγιέρμε στο τελευταίο παιχνίδι του Ολυμπιακού, συν (φυσικά) τον Γιάγια Τουρέ, που πλέον είναι καθόλα έτοιμος να αποτελέσει τη μία πλευρά του τριγώνου. Κάπως έτσι έχουμε δύο τρίγωνα σε πλήρη εναρμόνιση. Έτοιμα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους Πειραιώτες με όποια σειρά (και συνδυασμό) κι αν παραταχθούν στον αγωνιστικό χώρο.

Έξι κεντρικοί χαφ για τρεις θέσεις. Έξι ποδοσφαιριστές με διαφορετικά χαρακτηριστικά, αδιαμφισβήτητη ποιότητα, διαφορετικά «όπλα» και με ικανότητα να προσφέρουν στον προπονητή τους πολλές διαφορετικές αγωνιστικές «εκδοχές», πολλά διαφορετικά μα συνάμα ισοσκελή τρίγωνα.

Ο Πορτογάλος κόουτς έχει κάνει έναν πρώτο διαχωρισμό. Έχουμε λοιπόν τους Μπουχαλάκης και Νάτχο, Καμαρά-Γκιγιέρμε, Φορτούνη-Τουρέ. Δεδομένου όμως ότι κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό, με άλλο βαθμό δυσκολίας και απαιτεί άλλη προσέγγιση, θα δούμε και τους έξι να αγωνίζονται με ποικίλους τρόπους.

Για παράδειγμα στο ντέρμπι στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ, ο Μαρτίνς επέλεξε στο αρχικό του σχήμα Γκιγιέρμε – Καμαρά πίσω από τον Φορτούνη με στόχο την καλύτερη ανασταλτική λειτουργία του συνόλου του. Βέβαια μιλάμε για ένα ντέρμπι. Από τα ματς εκείνα που «βαφτίζονται» ειδικής διαχείρισης (όχι μόνο για την ΕΛ.ΑΣ).

Είναι σαφώς περισσότερες εκείνες οι αναμετρήσεις, που ο 48άχρονος προπονητής θα εμπιστευτεί τις αρχικές του επιλογές. Εκείνον δηλαδή τον σχηματισμό που θέλει το «6άρι» του (Μπουχαλάκης) να λειτουργεί ως play maker από την πίσω ζώνη, αφενός για μεγαλύτερη κατοχή της μπάλας και καλύτερη κυκλοφορία, κι αφετέρου για να «ξεκλειδώνει» τον Κώστα Φορτούνη να παίξει πιο κοντά στην περιοχή και τους φορ. Σε σημείο που να μπορεί να γίνει πιο απειλητικός, μέσω μιας ντρίμπλας, ενός σουτ, μιας πάσας.

Μέχρι εδώ, ο κεντρικός χαφ που έχει αγωνιστεί περισσότερο από κάθε άλλον είναι ο Μαντί Καμαρά (966΄) που έχει θέσει γερές βάσεις για τον άτυπο τίτλο της «μεταγραφής της χρονιάς». Ακολουθεί ο Κώστας Φορτούνης (877΄) και ο Ανδρέας Μπουχαλάκης (758΄). Όσον αφορά το δεύτερο τρίγωνο, ο Γκιγιέρμε προηγείται σε χρόνο συμμετοχής (278΄), με τον Νάτχο να ακολουθεί (234΄) και τον Γιάγια Τουρέ να γράφει τα πρώτα χιλιόμετρα με 149 λεπτά συμμετοχής.

Αυτά έως τώρα. Η επόμενη διακοπή του πρωταθλήματος θα έρθει μετά την 11η του Νοέμβρη. Θα έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς τους άνωθεν χρόνους και πόσο θα έχουν αλλάξει οι διαφορές, καθώς είναι πλέον βέβαιο ότι η διαχείριση των χαφ αλλάζει.

Οι Πειραιώτες ταξιδεύουν στην Κρήτη την Κυριακή για να αντιμετωπίσουν τον ΟΦΗ. Μέχρι την επόμενη διακοπή έχουν στην ατζέντα τους επτά διαφορετικές αναμετρήσεις σε τρεις διοργανώσεις. Για να είμαστε πιο ακριβείς, έχουν επτά αγώνες μέσα σε 22 ημέρες. Το rotation είναι λοιπόν ανάγκη επιτακτική. Για την Superleague, μετά τον ΟΦΗ (εκτός), έρχεται ο Απόλλωνας (εντός), ο Άρης (εκτός) και το ντέρμπι κόντρα στον Παναθηναϊκό (εντός). Ενδιάμεσα βρίσκονται και τα δύο καθοριστικά ματς με τη Ντουντελάνζ και μια αναμέτρηση για το Κύπελλο (Παναχαϊκή, εκτός).

Με απλά λόγια, ένα παιχνίδι κάθε τρεις μέρες. Ο Πέδρο Μαρτίνς λοιπόν θα πάρει τον «χάρακα» και θα σχηματίσει στο χορτάρι τα κατάλληλα «τρίγωνα» για την κάθε περίσταση. Τα υπόλοιπα φυσικά επαφίενται στην αγωνιστική «φόρμα» του καθενός. Μέχρι, μέσω του «εσωτερικού ανταγωνισμού» των έξι βασικών για τρεις θέσεις, να προκύψει το τέλειο τρίγωνο. Την Δευτέρα (15/10) ο Ολυμπιακός επέστρεψε στις προπονήσεις. Έχοντας ωστόσο πολλές απουσίες.  Από την Τρίτη θα αρχίσουν οι επιστροφές των διεθνών και ουσιαστικά από Τετάρτη θα ξεκινήσει και η προετοιμασία για το ματς της Κυριακής, στο Γεντί Κουλέ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ