«Ο Περέιρα μου τηλεφωνούσε πριν διαιτητεύσω τους αγώνες της Μπενφίκα»

«Ο Περέιρα μου τηλεφωνούσε πριν διαιτητεύσω τους αγώνες της Μπενφίκα»

Σε προ τριετίας συνέντευξή του στην AS, πρώην διεθνής ρέφερι αποκάλυψε πράγματα για τον Βίτορ Περέιρα και «το έργο» του στην Πορτογαλία, που θα έπρεπε ίσως να προβληματίσουν την ΕΠΟ.

Ο 5ος ορισμός ξένου διαιτητή είναι γεγονός. Φυσικά αναφερόμαστε στο επερχόμενο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης με τον Άρη να υποδέχεται τον ΠΑΟΚ στο Κλεάνθης Βικελίδης. Σχεδόν το συνηθίσαμε πια. Από τον τελικό του κυπέλλου, στα διαδοχικά ντέρμπι της Superleague. Aνακοινώνονται τα ονόματα των διαιτητών, και ξεχωρίζει ένα λόγω εθνικότητας. Ισπανός, Φινλανδός, Ελβετός, Δανός (ο περίφημος Κριστόφερσεν του ΑΕΚ-Ολυμπιακός), τώρα Ιταλός. Αν μη τι άλλο μπορούμε να καμαρώνουμε για τον multikulti χαρακτήρα της διαιτησίας στα μέρη μας. Αναγκαίο βέβαια από την στιγμή που χάθηκε πλέον οριστικά η εμπιστοσύνη στους Έλληνες ρέφερι. Απολύτως ενδιαφέρον αν αναλογιστεί κανείς ότι συμβαίνει υπό την αιγίδα της UEFA που επί της ουσίας έχει πλέον και την ευθύνη μέσω του αφεντικού της ΚΕΔ, Μέλο Περέιρα.

Του… ελέω Επιτροπής Παρακολούθησης της ΕΠΟ, επικεφαλής της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, Βίτορ Μέλο Περέιρα, για να είμαστε πιο δίκαιοι. Ενός μεγάλου διαιτητή του παρελθόντος που εξελίχθηκε σε παράγοντα «εμπιστοσύνης». Σε τέτοιο βαθμό που το ελληνικό ποδόσφαιρο στηρίζεται στην κρίση του. Ενίοτε βεβαίως όχι μόνο τη δική του (σ.σ Ο Κριστόφερσεν φταίει για αυτές τις… φήμες και το δείπνο του με τον Τριτσώνη, παραμονή του ΑΕΚ-Ολυμπιακός).

Τέλος πάντων. Ο Πορτογάλος φέρει την ευθύνη. Ο Πορτογάλος είναι το αφεντικό. Από την κρίση του φιλτράρονται όλα τα εγχώρια πεπραγμένα που αφορούν τη διαιτησία. Αμείβεται αδρά (20+ χιλιάδες ευρώ το μήνα) για να το κάνει και τέλος πάντων τα υπόλοιπα ίσως για κάποιους είναι περιττά.

Καμιά φορά όμως όχι και τόσο. Γιατί η συνέντευξη που ακολουθεί έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Τόσο μεγάλο, που είναι να απορείς για πολλοστή φορά. Για τα κριτήρια επιλογής, για εκείνους που επιλέγουν, για την… τύχη του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικώς. Αν για παράδειγμα ρωτούσαν είτε από την UEFA είτε από τα μέρη μας τον Μάρκο Φερέιρα, αν ζητούσαν τη δική του γνώμη στο ερώτημα: «είναι καλή επιλογή ο Περέιρα για την ηγεσία της ΚΕΔ», ο άλλοτε διεθνής ρέφερι θα έβαζε τα γέλια. Ή θα τους έστελνε το url της συγκεκριμένης συνέντευξης στην AS. Δημοσιεύτηκε σχεδόν πριν από τρία χρόνια, αλλά αν μη τι άλλο μοιάζει ακόμη ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα.

Εμπεριέχει μάλιστα μεταξύ άλλων και την ατάκα: «Ο πρόεδρος των Πορτογάλων διαιτητών μου τηλεφωνούσε πριν διαιτητεύσω τους αγώνες της Μπενφίκα». Κι έχει και άλλες, πολλές, από τον Πορτογάλος ο οποίος μόλις στα 38 του, διαγράφηκε ξαφνικά από τον κατάλογο των διεθνών διαιτητών καταλήγοντας να σφυρίζει αγώνες της δεύτερης εθνικής κατηγορίας της Πορτογαλίας, λίγες μόνο μέρες μετά τον τελικό του Κυπέλλου της χώρας το 2015.

Αποφάσισε να εγκαταλείψει το επάγγελμα και να καταγγείλει ότι ο πρόεδρος των Πορτογάλων διαιτητών, Βίτορ Μέλο Περέιρα, πιέζει τους διαιτητές να ευνοήσουν τη Μπενφίκα: «Οι συνάδελφοί μου δεν το αναφέρουν γιατί φοβούνται ότι ο Περέιρα θα τερματίσει τη σταδιοδρομία τους, όπως έκανε και με τη δική μου»! Προφανώς δεν πρόκειται για συνωνυμία!

Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε στην AS και αναδημοσιεύτηκε στο refereeingworld.blogspot.com

– Τι πέρασε από το μυαλό σου όταν ενημερώθηκες ότι θα υποβιβαστείς στη δεύτερη κατηγορία; 

– Σοκαρίστηκα. Η είδηση ​​ήρθε μόλις 15 ημέρες μετά τον τελικό του πορτογαλικού Κυπέλλου, μεταξύ Σπόρτινγκ και Μπράγκα. Ένα από τα μεγαλύτερα παιχνίδια της σεζόν. Δεν υπήρχε κανένα σημάδι που να με κάνει να νομίζω ότι θα με έστελναν στο δεύτερο τμήμα. Οι ίδιοι άνθρωποι που με κατέστρεψαν, μερικές μέρες νωρίτερα με διόρισαν να διαιτητεύσω τον τελικό του Κυπέλλου. Πολύ περίεργο!

– Βρήκατε κάποια εξήγηση;

– Πριν διευθύνω τον τελικό του Κυπέλλου, τον Ιανουάριο του ίδιου έτους προήχθη ως διαιτητής της FIFA. Η μόνη εξήγηση που μπορώ να βρω είναι ότι την περασμένη σεζόν διεύθυνα τρεις φορές τη Μπενφίκα και έχασε δύο αγώνες. Πιστεύω ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν σφύριξα κανένα «El Classico».

– Γιατί το πιστεύεις αυτό?
– Εγώ και πολλοί συνάδελφοι λάβαμε τηλεφωνήματα από τον πρόεδρο της Επιτροπής Διαιτητών, Βίτορ Μέλο Περέιρα, την εβδομάδα που διοριστήκαμε να διευθύνουμε αγώνες της Μπενφίκα. Ο Βίτορ Περέιρα έχει πολλούς εχθρούς και πολλούς αντιπάλους, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων στην Επιτροπή Διαιτητών και πολλών συλλόγων. Δεν είναι επιθυμητός εκεί, αλλά υποστηρίζεται από τη Μπενφίκα.

– Πήρατε αμφιλεγόμενες αποφάσεις σε αυτές τις δύο ήττες της Μπενφίκα;
– Στη Μπράγκα, τον Οκτώβριο, το παιχνίδι δεν πήγε καλά, αλλά και για τις δύο ομάδες. Μετά από αυτόν τον αγώνα, η Μπενφίκα διαμαρτυρήθηκε και μου είπε ότι ποτέ δεν θα τους σφυρίξω ξανά. Έκτοτε, δεν μπόρεσα να διευθύνω άλλο σημαντικό αγώνα για τη Μπενφίκα.

– Καταλαβαίνω…
– Την τελευταία σεζόν (2013/2014), θεωρούμουν ο δεύτερος καλύτερος διαιτητής της Πορτογαλίας μετά τον Proenca. Διηύθυνα το Μπενφίκα –  Σπόρτινγκ δύο φορές και το Πόρτο – Μπενφίκα μία φορά και όλα τα παιχνίδια πήγαν καλά.

– Πιστεύετε ότι οι Πορτογάλοι διαιτητές γνωρίζουν ότι δεν έχουν δικαίωμα στο λάθος κατά της Μπενφίκα,όσο ο Περέιρα ηγείται της Επιτροπής Διαιτητών;
– Δεν πρόκειται να πω ότι ο Βίτορ Περέιρα μιλά στους διαιτητές για να τους ζητήσει να ευνοήσουν την ομάδα. Δεν το λέω αυτό. Αυτό που λέω είναι ότι αυτός (Περέιρα) το κάνει επειδή γνωρίζει ότι η Μπενφίκα είναι ο μόνος σύλλογος που τον υποστηρίζει. Έτσι δεν θέλει κανένα διαιτητή που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη Μπενφίκα. Η Μπενφίκα ποτέ δεν μου μίλησε ή με κάλεσε να τους ευνοήσω. Αλλά ο Βίτορ Περέιρα το έκανε. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που είχα τον αγώνα της Μπενφίκα, με κάλεσε και μου πρότεινε να είμαι προσεκτικός. Τηλεφωνούσε μόνο πριν από τους αγώνες της Μπενφίκα. Ποτέ δεν με κάλεσε πριν από ένα παιχνίδι της Πόρτο, για παράδειγμα. Και όχι μόνο εμένα, πολλούς συναδέλφους…

– Τι ακριβώς είπε ο Περέιρα όταν τηλεφώνησε;
– Μετά το Μπράγκα – Μπενφίκα για το οποία σας είπα, ο Περέιρα με διόρισε για το Ρίο Άβε – Μπενφίκα. Κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας, κάλεσε δύο φορές: την Τρίτη και την Πέμπτη. Την Πέμπτη είπε ότι αν κάνω έναν καλό αγώνα, θα μπορούσε να με διορίσει για το Μπενφίκα – Πόρτο τον Απρίλιο. Μου είπε να είμαι προσεκτικός γιατί «ήταν αγώνας – τίτλου για τη Μπενφίκα». Είπα όχι, αυτό δεν ήταν παιχνίδι – τίτλου, επειδή η Μπενφίκα είχε πλεονέκτημα τεσσάρων βαθμών έναντι της Πόρτο. Και απάντησε: «Είναι πολύ διαφορετικό να παίζεις εναντίον της Πόρτο τον Απρίλιο με ένα πλεονέκτημα τεσσάρων βαθμών έναντι δύο ή ενός». Αυτό, κατά τη γνώμη μου, είναι σοβαρό, διότι αναφέρεται σαφώς στη Μπενφίκα.

– Και πώς πήγε ο αγώνας Ρίο Άβε – Μπενφίκα;
– Η Μπενφίκα επικρατούσε με 1-0 όταν έδωσα ένα πέναλτι στη Ρίο Άβε και απέλαβα τον αρχηγό της Μπενφίκα. Η Ρίο Άβε έκανε την ανατροπή και νίκησε με 2-1, αλλά οι αποφάσεις ήταν σωστές. Ήταν ένας καλός αγώνας. Η Pereira δεν μου τηλεφώνησε πια από τότε και δεν με διορίσει στη Μπενφίκα – Πόρτο.

– Ποτέ δεν τηλεφώνησε έκτοτε;

– Δεν το έκανε. Είπε ότι το παιχνίδι θα έπρεπε να πάει καλά για να με διοριστεί στο Μπενφίκα – Πόρτο. Είχα έναν καλό αγώνα, αλλά δεν με διόρισε. Έτσι σημαίνει ότι, για αυτόν, ένα καλό παιχνίδι είναι μόνο όταν κερδίζει η Μπενφίκα.

– Θα ήταν σωστό να πούμε ότι ο Βίτορ Περέιρα καλούσε τους διαιτητές να τους πιέσει για να ευνοήσουν την Μπενφίκα;
– Καλεί τους διαιτητές λίγο πριν τους αγώνες της Μπενφίκα. Δεν καλεί κανέναν πριν από κανένα άλλο παιχνίδι ή για κανένα άλλο σύλλογο.

– Γιατί δεν αναφέρατε την υπόθεση στο δικαστήριο;
– Έχω κάνει καταγγελία στην Ομοσπονδία και την έστειλαν στην Πειθαρχική Επιτροπή του Πορτογαλικού πρωταθλήματος.

– Πώς επιλέγονται οι διαιτητές για τους αγώνες στην Πορτογαλία;
– Ο Βίτορ Περέιρα είναι ελεύθερος να επιλέξει όποιον θέλει.

– Και δεν υπάρχει κακή ατμόσφαιρα μεταξύ των διαιτητών για τη στάση αυτή του προέδρου της Επιτροπής Διαιτητών;

– Ναι, αλλά φοβούνται να καταγγείλουν και να θέσουν τέρμα σε αυτό, επειδή φοβούνται ότι ο Περέιρα θα τερματίσει τη σταδιοδρομία τους όπως έκανε και με τη δικιά μου. Είμαι ένα παράδειγμα για το τι μπορεί να συμβεί. Ήμουν διεθνής διαιτητής και ποτέ στην ιστορία της Πορτογαλίας ένας διεθνής διαιτητής δεν υποβιβάστηκε απευθείας στη δεύτερη εθνική κατηγορία.

– Μπορεί κάποιος να κάνει καλή ζωή από την διαιτησία στην Πορτογαλία;
– Ναι. Είμαι από το νησί της Μαδέιρας και διηύθυνα όλους τους αγώνες στην ήπειρο. Ταξίδευα με αεροπλάνο και επένδυσα πολύ χρόνο, οπότε δεν μπορούσα να ασχοληθώ με άλλη επαγγελματική δραστηριότητα εκτός από τη διαιτησία.

– Πόσα χρήματα βγάζει ένας διεθνής διαιτητής στην Πορτογαλία;
– Εξαρτάται από τους αγώνες, αλλά κερδίζει σταθερό μισθό 2.500 ευρώ το μήνα. Επιπλέον, 1.200 ευρώ ανά αγώνα στην πρώτη κατηγορία και 800 ευρώ στη δεύτερη κατηγορία. Κανείς δεν έγινε πλούσιος από τη διαιτησία.

– Υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ της ιστορίας σας και των καταγγελιών της Πόρτο ότι η Μπενφίκα παίζει σχεδόν πάντα με αριθμητική υπεροχή στο γήπεδο;
– Δεν μπορώ να πω ναι. Θα έλεγα ότι οι συνάδελφοί μου έχουν παραδοθεί στην πίεση του Περέιρα. Αλλά είναι φυσιολογικό για ένα άτομο να βλέπει αυτή την κατάσταση από έξω και να συνάγει τέτοια συμπεράσματα. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι ο Περέιρα καλεί τους διαιτητές πριν τους αγώνες της Μπενφίκα. Αλλά αν αυτό έχει επίδραση στο πεδίο δεν μπορώ να το πω σίγουρα.

– Έχετε την εντύπωση, ότι σε κάποιο επίπεδο, εμπλέκονται χρήματα προκειμένου να ευνοηθεί η Μπενφίκα;
– Δεν νομίζω. Θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι η Μπενφίκα ποτέ δεν με κάλεσε ή ήρθε σε επαφή μαζί μου για να ζητήσει τίποτα. Ποτέ! Ήμουν διαιτητής εδώ και εννέα χρόνια και η Μπενφίκα ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα δεν μου έκανε τέτοια προσφορά. Νομίζω ότι είναι μια πρωτοβουλία του Βίτορ Περέιρα για να ευχαριστήσει τον μοναδικό σύλλογο που τον υποστηρίζει.

– Πόσο χρήματα βγάζει ο Περέιρα ως πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτητών;
– Λένε 8,000 ευρώ το μήνα, αλλά δεν είμαι σίγουρος.

– Γιατί οι άλλοι σύλλογοι δεν δρουν σε αυτή την κατάσταση;
– Νομίζω ότι το κάνουν και επομένως δεν τον υποστηρίζουν.

– Πώς νομίζετε ότι το πορτογαλικό ποδόσφαιρο θα αντιδράσει σε αυτή την ιστορία; 
– Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επέλεξα την AS, είναι έξω από την Πορτογαλία και με μεγάλο διεθνές όνομα. Έτσι θα έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στην Πορτογαλία και αλλού.

– Πόσο δύσκολη ήταν η απόφασή σου να σταματήσεις τη διαιτησία;
– Πρέπει να σταματήσω για να καταγγείλω τι συμβαίνει. Δεν θα μπορούσα να το κάνω ως διαιτητής, επειδή υπάρχουν κυρώσεις εναντίον των διαιτητών που επικρίνουν δημόσια την Επιτροπή Διαιτητών.

– Έχω μια τελευταία ερώτηση: γιατί ο Βίτορ Περέιρα σας διόρισε στον τελικό του Κυπέλλου εάν σχεδίαζε τον υποβιβασμό σας;
– Το έκανε αυτό επειδή ήταν ένας εξαιρετικά ανταγωνιστικός και πολύ κρίσιμος αγώνας. Αν είχα κάνει λάθη, θα είχε λόγους να με υποβιβάσει. Το πρόβλημα ήταν ότι τα πήγα και ξέμεινε από επιχειρήματα. Ήμουν ο πρώτος και μοναδικός διεθνής διαιτητής στην ιστορία της Μαδέιρα. Κανείς δεν μπορεί να μου το στερήσει αυτό.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ