Φαβορί ο Άρης για…. 1000+1 λόγους

Φαβορί ο Άρης για…. 1000+1 λόγους

Πως ο Άρης ανάγεται σε φαβορί, μέσα από τα δεδομένα και τους συσχετισμούς που ισχύουν τη δεδομένη στιγμή και πως ένας κόσμος που «βράζει», περιμένει τέτοια ντέρμπι για... ξεσπάσει σε πολλαπλά επίπεδα.

Υπάρχουν μερικές φορές που στον αθλητισμό, δεν μετρούν τόσο τα μπάτζετ, το φορμάρισμα και οι αριθμοί. Το συγκεκριμένο Άρης – ΠΑΟΚ στο Βικελίδης είναι το πιο αντιπροσωπευτικό παράδειγμα που μπορούμε να εντοπίσουμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο τα τελευταία χρόνια.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο δικέφαλος διαθέτει μια πολύ ποιοτική (για τα ελληνικά δεδομένα) ομάδα, με μεγάλη εμπειρία και χημεία. Με πανάκριβο ρόστερ και πολλαπλάσιο μπάτζετ η οποία χτίζεται εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια για έναν στόχο. Να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Την ίδια ώρα ο Άρης διαθέτει ένα σύνολο μόλις 2-2,5 μηνών, με τον προπονητή του να μην έχει ακόμη κατασταλάξει ούτε καν στο ποια θα είναι η μόνιμη βασική της 11άδα. Και η οποία ακόμη προσθέτει παίκτες στο ροτέισον της καθώς μερικοί εξ αυτών δεν έχουν καλά-καλά έναν μήνα στο Βικελίδης.

Κι όμως, οι λόγοι που οι κιτρινόμαυροι μπορούν κάλλιστα να χριστούν ως φαβορί του ματς, είναι αρκετοί. Πρώτα από όλα οι συσχετισμοί που έχουν δημιουργηθεί μετά τα έξι χρόνια απουσίας του Άρη (μαζί με τα δύο που πάλευε για να κρατηθεί στη Σούπερ Λίγκα) τον κάνουν… 10 φορές πιο διψασμένο για το νικηφόρο αποτέλεσμα. Ναι, πολύ πιο διψασμένο ακόμη κι από τον ΠΑΟΚ που πάει για το πρωτάθλημα μετά από 33 ολόκληρα χρόνια.

Ολα αυτά τα χρόνια ο «Θεός του πολέμου» και οι οπαδοί του έχουν περάσει απίστευτες δυσκολίες. Έχουν βιώσει καταστάσεις που ο ιστορικός αυτός σύλλογος δεν άξιζε να βιώσει, έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με ομάδες που δεν ποιεί τιμή για τον Αρη να τις αντιμετωπίζει και έχουν δεχθεί τη χλεύη των αντίπαλων οπαδών και την απαξίωση των ΜΜΕ (ειδικά αυτών της πόλης τους). Πάνω και πρώτα από όλα όμως οι κίτρινοι έχουν πληγωθεί εκ των έσω καθώς για τα παραπάνω φταίει σε μεγάλο βαθμό ότι σπανίως είχαν τους παράγοντες που άξιζε το μέγεθος και το εκτόπισμα τους.

Αυτά όλα «βράζουν» επί σειρά ετών μέσα στα σωθικά του ζωντανού οργανισμού που λέγεται Άρης και φυσικά των οπαδών του. Και τώρα που ο κόσμος βλέπει να γίνονται σωστά βήματα και άρχισε να ψελλίζει και πάλι τη λέξη ελπίδα, όλα αυτά αναζητούν δίοδο για να… εκραγούν. Πρόκειται για μια τεράστια ενέργεια που εμπεριέχει δύναμη, οργή, δίψα, ελπίδα, αίσθημα αδικίας, πάθος και αλλά τέτοια ισχυρά συναισθήματα. Και ένα τέτοιο ματς σαν το αποψινό, αποτελεί τον ιδανικό «αγωγό» για να εκφραστούν και μάλιστα με τρόπο… εκκωφαντικό.

Οι κίτρινοι έχουν επιστρέψει δυναμικά και έχουν ανάγκη να ξανασυστηθούν στον ελληνικό ποδόσφαιρο κοινό. Ακόμη και στον ίδιο τους τον εαυτό. Πανέμορφες εικόνες όπως αυτές με το γεμάτο Βικελίδης, το γεμάτο Καυτανζόγλειο (με την ΑΕΛ), αλλά και μεγάλου αριθμού οπαδών της ομάδας να «τραβιέται» σε κάθε εκτός έδρας ματς, έχουν «βάλει» τον Αρη και πάλι στα ελληνικά σπίτια, με έναν τρόπο εξαιρετικό.

Και βεβαίως τα ντέρμπι όπως αυτό με τον ΠΑΟΚ και τις άλλες μεγάλες ομάδες της χώρας είναι κάτι το οποίο ο αρειανός περίμενε πως και πως. Οχι, γιατί μετράει τόσο πολύ αν κερδίσει τον δικέφαλο ή τον Ολυμπιακό, τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ. Τους έχει κερδίσει στο παρελθόν και θα το ξανακάνει στο μέλλον. Αλλά κυρίως για να «βγάλει» εικόνα δυναμικής, ειδικού βάρους και ποδοσφαιρικής υγείας που τόσο του έλειψαν τα προηγούμενα χρόνια.

Κι αν κανείς αναρωτηθεί «μα καλά όλα αυτά που τα γνωρίζουν οι ποδοσφαιριστές του Άρη; Ειδικά από τη στιγμή που οι περισσότεροι είναι ξένοι και ήρθαν προσφάτως;». Η απάντηση είναι απλή.  Και άνθρωποι μέσα στην ομάδα υπάρχουν για να τους τα εξηγήσουν όλα αυτά (όπως ο Γιώργος Κολτσίδας) και στην Θεσσαλονίκη ζουν και έρχονται καθημερινά σε επαφή με τον κόσμο και τους οπαδούς της. Ολα αυτά άλλωστε που αναφέρω πιο πάνω έχουν ποτίσει το DNA του συλλόγου.

Στα αγωνιστικά, όπως είπαμε ο ΠΑΟΚ είναι μεν σε υψηλότερο επίπεδο, ωστόσο οι διαφορές δεν είναι δα και τόσο… τεράστιες. Ο Άρης «ψάρωσε» τον αντίπαλό του στο ματς Κυπέλλου, όπου μέσα στην Τούμπα τον έφερε σε πολύ δύσκολη θέση. Εστω κι αν δεν επρόκειτο για κάποιον αγώνα «φωτιά» ο δικέφαλος κατάλαβε ότι απέναντι του έχει έναν πολύ ικανό αντίπαλό. Οι κίτρινοι ανάγκασαν τους ασπρόμαυρους να προσαρμοστούν στο δικό τους παιχνίδι, τους πίεσε και παράλληλα ανάγκασε τον Λουτσέσκου να ρίξει μέσα ότι… είχε στον πάγκο (Μάτος, Μπίσεσβαρ και Πρίγιοβιτς) προκειμένου να αποφύγει την ήττα.

Το τελικό 1-1 σίγουρα δεν άρεσε στους φιλοξενούμενους και αυτό ήταν ένα σημαντικό κέρδος στο ψυχολογικό κομμάτι για το σύνολο του Ερέρα. Ουσιαστικά ο Αρης «μέτρησε» τις δυνάμεις του απέναντι στον προσεχή αντίπαλό του και τον κοίταξε«κατάματα».

Οσον αφορά τον ΠΑΟΚ, δεν νομίζω οτι είναι καλύτερος από πέρσι. Μάλλον το αντίθετο. Σίγουρα ο δικέφαλος έχει μεγαλώσει σε νοοτροπία και «κυνικότητα» με την οποία καταφέρνει να παίρνει πολύτιμες νίκες. Ακόμη και αυτές που αγωνιστικά δεν αξίζει, όπως έγινε στο Καραϊσκάκη απέναντι στον Ολυμπιακό. Κι αυτό είναι σημαντικό στον αθλητισμό. Μέχρι στιγμής ο Αρης δεν το έχει πετύχει αυτό, χάνοντας βαθμούς άδικα τόσο από τον ΠΑΣ Γιάννινα όσο και από τον Πανιώνιο, ματς στα οποία -έστω και  αν δεν ήταν τόσο καλός- άξιζε έστω την ισοπαλία.

Ομως από την άλλη οι ασπρόμαυροι κάλλιστα θα μπορούσαν να έχουν 7 βαθμούς λιγότερους βάσει της εικόνας που κατέθεσαν στο χόρτο. Κι εκτός από το ματς με τους ερυθρόλευκους αναφέρομαι φυσικά στο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης και σε αυτό με την ΑΕΚ όπου θα μπορούσαν να είχαν λήξει τουλάχιστον ισόπαλα.  Και στον ΠΑΟΚ το ξέρουν αυτό, άλλωστε δεν είναι τυχαίο οτι υπάρχει γκρίνια από τους οπαδούς του παρά το γεγονός οτι η ομάδα τους έχει πετύχει το 6Χ6.

Ενας άλλος παράγοντας που ο Αρης καθίσταται ως φαβορί είναι το Κλεάνθης Βικελίδης. Πιστεύω ότι η ατμόσφαιρα που θα δούμε την Κυριακή (και για όλους τους παραπάνω λόγους) δεν θα έχει προηγούμενο. Τουλάχιστον στη σύγχρονη ιστορία των ντέρμπι των δύο «αιωνίων». Θεωρώ δεδομένο ότι θα ανεβάσει επίπεδο την ομάδα του Ερέρα αφού για τους περισσότερους παίκτες του αυτό θα είναι κάτι πρωτοφανές που θα τους δώσει τεράστιο κίνητρο.

Οπως πρωτοφανές θα είναι και για τον Λουτσέσκου και τους ποδοσφαιριστές του, καθώς θα αγωνιστούν στο πιο εχθρικό (πάντα σε αθλητικά πλαίσια εννοώ) γήπεδο που έχουν βρεθεί ποτέ. Και θα είναι πολύ δύσκολο ο ΠΑΟΚ να μην επηρεαστεί αρνητικά, ή έστω κάποιοι εκ των παικτών του. Θυμίζω επίσης οτι ο δικέφαλος δεν κέρδισε ούτε την τελευταία φορά που ήρθε στο Βικελίδης (πριν από τέσσερα χρόνια) απέναντι σε έναν διαλυμένο Αρη.

Επιπλέον ξεκάθαρο είναι ότι η πίεση για το αποτέλεσμα πέφτει κυρίως στις πλάτες των ασπρόμαυρων. Εκείνοι πάνε για πρωτάθλημα και εκείνοι είναι το φαβορί καθώς όπως τονίζουν οι ίδιοι διαθέτουν την καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα. Επιπροσθέτως, πιθανότατα ο Λουτσέσκου και  η διοίκηση του ΠΑΟΚ να έχουν αντιληφθεί τι θα πει μια ήττα από τον Αρη, ειδικά τη δεδομένη στιγμή και τι επιπτώσεις θα επιφέρει από τις αντιδράσεις των οπαδών της ομάδας τους αν αυτή έρθει. Και λέω πιθανότατα διότι ήρθαν στην Ελλάδα μόλις λίγα χρόνια πριν όταν ο «Θεός του πολέμου» φυτοζωούσε και δεν γνωρίζουν την αντιπαλότητα που υπάρχει.

Αντιθέτως για τον Αρη οι επιπτώσεις σε τυχόν ήττα, θα είναι πολύ μικρότερες. Σίγουρα μιλάμε για ένα ντέρμπι και κανείς δεν θέλει να χάνει στα ντέρμπι. Ειδικά σε αυτό με τον ΠΑΟΚ εντός έδρας. Ομως ακόμη κι αν η ήττα έρθει η ομάδα του Ερέρα δεν έχει να χάσει πολλά επί της ουσίας. Τον στόχο της Ευρώπης που έχει θέσει εύκολα ή δύσκολα θα τον πετύχει και μόνο αν… βγάλει μόνη τα μάτια της θα μείνει εκτός 5άδας. Αν πάλι έρθει μια νίκη, τότε τα κέρδη θα είναι κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο γιατί ο Άρης «χτίζεται».

Εξάλλου αυτή τη στιγμή ο δικέφαλος την τελευταία, τουλάχιστον, διετία εκφράζει ό,τι πιο ισχυρό υπάρχει στο ελληνικό ποδόσφαιρο (εντός και εκτός των τεσσάρων γραμμών). Και αυτό αναμφίβολα αποτελεί ένα ακόμη κίνητρο για τον Αρη, ο οποίος στα 104 χρόνια της ιστορίας του ήταν πάντοτε μακριά από τα κέντρα αποφάσεων και το παρασκήνιο.

Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν θεωρώ ότι ο Αρης μπορεί να ονομασθεί φαβορί της αναμέτρησης. Αγωνιστικά, αρκεί να βγάλει αυτό το οποίο μας έχει δείξει στα περισσότερα παιχνίδια του, να αποφύγει τα ατομικά λάθη και να παρουσιαστεί λίγο πιο «κυνικός». Για τα υπόλοιπα θα συμβάλλουν οι 24.000 οπαδοί του…

ΥΓ: Μεγάλη προσοχή από τον κόσμο του Άρη όσον αφορά τη συμπεριφορά του στο ματς. Μόνο ο Άρης έχει τιμωρηθεί τόσο σκληρά στο παρελθόν και ειδικά μετά τα όσα έγιναν στο περσινό πρωτάθλημα, αλλά στο φετινό (με την ποινή αφαίρεσης βαθμών από την ΑΕΚ) οι αρμόδιοι θα περιμένουν στη… γωνία. Τόσο οι οπαδοί του όσο και οι παίκτες του Ερέρα δεν θα πρέπει να απαντήσουν σε τυχόν προκλήσεις που μπορεί να δεχθούν είτε από τους ποδοσφαιριστές είτε από τους ανθρώπους των αντιπάλων. Μια «εκρηκτική» αλλά σε αθλητικά πλαίσια ατμόσφαιρα αρκεί για να «σπρώξει» τους κίτρινους στη νίκη, επηρεάζοντας τους φιλοξενούμενους όσο χρειάζεται.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ