ΠΑΟΚ : Επίθεση οπαδών του ΠΑΟΚ σε Πακιστανούς μετανάστες (vid/pics)

ΠΑΟΚ : Επίθεση οπαδών του ΠΑΟΚ σε Πακιστανούς μετανάστες (vid/pics)

Η μαζική επίθεση οπαδών του ΠΑΟΚ σε Πακιστανούς μετανάστες που γιόρταζαν συγκεντρωμένοι στην περιοχή της Ομόνοιας, ήρθε να θυμίσει τις παράξενες διαδρομές του ρατσιστικών πρακτικών στην Ελλάδα.

Ο ΠΑΟΚ υπερηφανεύεται πάντα για την προσφυγική του καταγωγή. Δεν είναι μόνο η ονομασία του (Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινοπολιτών) είναι και ότι παραδοσιακά αποτέλεσε την ομάδα του προσφυγικού, λαϊκού και εργατικού στοιχείου της Θεσσαλονίκης.

Με μια τέτοια ιστορία θα περίμενε κανείς ότι οι οπαδοί του θα είχαν έντονο το στοιχείο της αλληλεγγύης προς όσους βιώνουν σήμερα την προσφυγιά και τη μετανάστευση.

Όμως, ένα από τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου ρατσιστικού φαινομένου είναι ότι οι φορείς του είναι πολύ συχνά τα πληβειακά κοινωνικά στρώματα που είναι πιο κοντά στα θύματα του ρατσισμού, είναι ο ρατσισμός όπου οι «ταπεινοί και καταφρονεμένοι» εχθρεύονται και αντιπαλεύουν αυτούς που στην πραγματικότητα βράζουν στο ίδιο καζάνι μαζί τους.

Μια τέτοια σκηνή ζήσαμε την Κυριακή το μεσημέρι στην Αθήνα. Από απρονοησία της Αστυνομίας οι οπαδοί του ΠΑΟΚ που είχαν έρθει για το ματς της ομάδας τους με τον Πανιώνιο –κατά σύμπτωση άλλη μια ομάδα με προσφυγική αναφορά– οδηγήθηκαν να περάσουν από την περιοχή της Ομόνοιας όπου μέλη της Πακιστανικής κοινότητας ήταν συγκεντρωμένα για μια γιορτή.

Με το που τους είδαν οι χούλιγκανς του ΠΑΟΚ επιτέθηκαν εναντίον τους με μένος, τους χτύπησαν και τους κυνήγησαν, μέχρις ότου να παρέμβουν τα ΜΑΤ και να σταματήσουν τα επεισόδια. Οι εικόνες της επίθεσης ήταν τουλάχιστον ανατριχιαστικές γιατί θύμισαν το διαβόητο «πογκρόμ» της Χρυσής Αυγής στο Κέντρο της Αθήνας το 2011.

Το γιατί συνέβη αυτό από τους οπαδούς μια ομάδας με λαϊκή και προσφυγική προέλευση έχει να κάνει ακριβώς με τις δυναμικές των «οπαδικών» πρακτικών, όπου η «πόρωση» και ο φανατισμός για την ομάδα, τροφοδοτημένος συχνά από παράγοντες που επιδιώκουν να έχουν «στρατιές οπαδών», εύκολα μετατρέπεται και σε μίσος ενάντια στον άλλον. Ιδίως όταν εδώ έχουμε να κάνουμε με έναν πρόεδρο ομάδας που συχνά καταφεύγει σε μια ιδιότυπη εθνικιστική ρητορική.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ