Η ελληνική «παροικία» του Ρέντη και ο Δημήτρης Μάνος

Η ελληνική «παροικία» του Ρέντη και ο Δημήτρης Μάνος

Ο Πέδρο Μαρτίνς καλείται να βρει λύση για τη θέση του σέντερ φορ και ήδη στου Ρέντη η βασική ελληνική «παροικία» ετοιμάζεται να δεχτεί ακόμα ένα μέλος.

Πύρρειος αποδείχθηκε η νίκη του Ολυμπιακού στο Λουξεμβούργο επί της Ντουντελάνζ το βράδυ της περασμένης Πέμπτης (25/10). Μπορεί οι Ερυθρόλευκοι να μπήκαν γερά στο παιχνίδι της πρόκρισης στους «32» του Europa League, αλλά στο… πεδίο της μάχης, έχασαν τον Μιγκέλ Άνχελ Γκερέρο. Απώλεια που δεν θα στοίχιζε τόσο, αν ήταν στις επάλξεις ο Αχμέντ Χασάν. Ο Αιγύπτιος όμως είχε τεθεί νοκ – άουτ πριν από εκείνο το παιχνίδι. Και κάπως έτσι ο Ολυμπιακός που είχε δύο βασικότατους σέντερ φορ, αναγκάστηκε να στραφεί στον πάγκο του για να βρει λύσεις.

Και τις βρήκε… Με τον Δημήτρη Μάνο να αποδεικνύεται ο άσσος στο μανίκι του Πέδρο Μαρτίνς. Ο άσσος που έριξε στο τραπέζι και έκανε την… κέντα. Κερδίζοντας μια παρτίδα που σε πρώτη ανάγνωση έμοιαζε εύκολη, μα ο αντίπαλος παρουσιάστηκε με… poker face. Ο Γιάννης Ματζουράκης παρουσίασε στο Γ. Καραϊσκάκης την Κυριακή ένα σύνολο πλήρως διαβασμένο και απόλυτα συγκεντρωμένο στα αμυντικά του καθήκοντα.

Διπλή ζώνη άμυνας και συνεχείς αλληλοκαλύψεις δυσκόλεψαν το έργο του Ολυμπιακού που αδυνατούσε να βρει χώρους προς την εστία του Χουάντερσον. Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος που ξεκίνησε βασικός ως «9αρι» χωρίς να είναι κατ’ ουσίαν (αν και όπως έδειξε τόσο στο Λουξεμβούργο όσο και στο Φάληρο δεν έχει πρόβλημα να ανταποκριθεί και σε αυτόν τον ρόλο) δεν βρήκε τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα. Ο 24χρονο στράικερ όμως χρειάστηκε κάτι λιγότερο από 15 λεπτά.

Δεκαπέντε λεπτά για να «λυτρώσει» την ομάδα του και να θέσει γερές βάσεις για περισσότερο χρόνο συμμετοχής μελλοντικά. Μέχρι να προσθέσει το όνομά του δίπλα σε εκείνα των Γιαννιώτη, Τσιμίκα, Μπουχαλάκη που έγιναν μέλη της ερυθρόλευκης οικογένειας το καλοκαίρι και έχουν αποδειχθεί απαραίτητα κομμάτια του παζλ. Στα επόμενα παιχνίδια των Πειραιωτών, μέχρι να μπουν και πάλι στην εξίσωση οι Χασάν – Γκερέρο, ο Πέδρο Μαρτίνς θα κληθεί να ανακατέψει την τράπουλα για να βρει το κατάλληλο «χαρτί» για τον εκάστοτε αντίπαλο, με τα φύλλα όμως να είναι σαφώς περιορισμένα (για τη θέση του σέντερ φορ). Το μόνο σίγουρο πως η λύση θα είναι «ελληνική»!

Αυτό είναι ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός. Ο Πορτογάλος τεχνικός αξιοποιεί το «ελληνικό κομμάτι» του ρόστερ του. Ο Ολυμπιακός το καλοκαίρι όταν έθετε τα νέα του θεμέλια, ήθελε η βάση να είναι ελληνική. Και τη δημιούργησε. Με τους Έλληνες παίκτες να μην είναι «είδος προς εξαφάνιση» στο ρόστερ, ούτε κομπάρσοι, ούτε απλά συμπρωταγωνιστές. Αλλά τα «μεγάλα ονόματα». Ίσως δεν το έχουν παρατηρήσει πολλοί, αλλά ουσιαστικά ο 48άχρονος τεχνικός έχει σχηματίσει τον «μισό» του κορμό πάνω στους Έλληνες ποδοσφαιριστές.

Μέχρι την ανάρρωση των τραυματιών λοιπόν, ο Ολυμπιακός μπορεί να πορευτεί εντός των συνόρων με τον Δημήτρη Μάνο (δεν είναι δηλωμένος στην ευρωπαϊκή λίστα), εκτός με τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο (που ούτως ή άλλως επιβεβαίωσε στο Λουξεμβούργο ότι μπορεί να κάνει τη δουλειά- αντικατέστησε τον Γκερέρο μόλις στο 16΄). Αν και υπάρχει και η προοπτική του 4-4-2 για τις εντός των τειχών αγωνιστικές υποχρεώσεις.

Πάντως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει παιχνίδι πρωταθλήματος στις 8 αγωνιστικές, που να μην αγωνίστηκαν τουλάχιστον 5 Έλληνες. Και δεν υπάρχει συνολικά ματς στα πρώτα 16 επίσημα της ομάδας και στις τρεις διοργανώσεις, που να μην αγωνίστηκαν τουλάχιστον 4 Έλληνες. Το ματς με την μεγαλύτερη… ελληνική εκπροσώπηση ήταν το πρώτο της σεζόν. Το εμφατικό 4-0 με αντίπαλο την Λουκέρνη, όταν την αρχική εντεκάδα σχημάτισαν οι: Γιαννιώτης, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης, Λάζαρος και Φορτούνης και ήρθαν από τον πάγκο οι Φετφατζίδης, Τοροσίδης και Βρουσάι. Οκτώ Έλληνες.

Συνολικά στο ρόστερ υπάρχουν 14. Από αυτούς ως εδώ δεν έχουν ακόμη χρόνο συμμετοχής οι Λευτέρης Χουτεσιώτης (3ος τερματοφύλακας), Δημήτρης Νικολάου που είναι ο 5ος στόπερ. Ο Κώστας Φορτούνης και ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος έχουν αγωνιστεί σε 14 από τα 16 επίσημα ματς. Ο Κωνσταντίνος Τσιμίκας και ο Ανδρεάς Γιαννιώτης σε 12. Ο Γιάννης Φετφατζίδης και ο Ανδρέας Μπουχαλάκης σε 12. Άπαντες βασικοί στο πλάνο του προπονητή.

Ακολουθεί ο Βασίλης Τοροσίδης με 7 και οι Κούτρης 4, Μάνος 3, Βρουσάι 2, Μασούρας 2, Ανδρούτσος που αποτελούν το νέο αίμα, που θα διεκδικήσει περισσότερο χρόνο συμμετοχής όσo ο καιρός θα περνά. Πάει καιρός από τότε που οι Πειραιώτες παρουσίασαν το «ελληνικό» τους πρόσωπο. Η φετινή σεζόν θα είναι όπως όλα δείχνουν το «γενετήσιο έτος». Η αρχή και ο οδηγός του μέλλοντος. Η εμφάνιση του Δημήτρη Μάνου είναι ακόμα μία απόδειξη…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ