Κώστας Φορτούνης: Avanti maestro…

Κώστας Φορτούνης: Avanti maestro…

Ο καλύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής μόλις επέστρεψε εκεί που αξίζει. Σε εκείνο το... φεγγάρι του 2015-16 που άλλαξε για πάντα τον Κώστα Φορτούνη και την επιρροή του στον Ολυμπιακό

Για να είμαστε ειλικρινείς: Δεν το ευχαριστιέται όσο θα έπρεπε. Δεν συνδυάζεται το αυθεντικό σολάρισμα του με εκείνο το… κάτι που έκανε τη σεζόν 2015-16 ονειρική όχι μόνο για τον ίδιο, αλλά και για τον Ολυμπιακό. Τα φετινά χαρακτηριστικά στο Ερυθρόλευκο οδοιπορικό είναι διαφορετικά, τουλάχιστον σε ότι αφορά στα αποτελέσματα εσωτερικού. Και αυτό είναι που δεν επιτρέπει στον «αθλητικό του εγωϊσμό» να έχει εκείνη τη διάθεση. Την διάθεση της εποχής που ο Μάρκο Σίλβα τον ανέδειξε ως ηγέτη.

Δεν γίνεται όμως και παρατηρώντας τη φετινή προσπάθεια των Ερυθρόλευκων να μην σταθείς σε εκείνον. Στον ποδοσφαιριστή που ομορφαίνει το παιχνίδι. Που κάνει τη διαφορά. Που λες και βρίσκεται εδώ για να μας θυμίζει πως όσα χρόνια και αν περάσουν η «γοητεία» του «10» θα είναι μοναδική. Ναι του «10» και ας φορά εκείνος στην πλάτη το αγαπημένο του «7». Στον Ρέντη μεγάλωσε. Με την ιδέα του Ολυμπιακού ονειρεύτηκε. Με τη φανέλα του, το ζει. Δεν ήταν δύσκολο λοιπόν στον Κώστα Φορτούνη να διαλέξει το νούμερο της φανέλας του.

Ο τρόπος του όμως είναι «10». Ήταν πάντα. Και έτσι θα παραμείνει. Ο πιο αυθεντικός εκφραστής ενός «κινήματος» που δεν θα ξεπεραστεί ποτέ στο ομορφότερο παιχνίδι.

Το βράδυ της Πέμπτης ήταν τα πάντα. Δημιουργός (στην κομπίνα που σκάρωσε το 1-0 με την πάσα-ενστίκτου στον Ποντένσε που ακινητοποίησε την άμυνα της Μίλαν), σκόρερ (το καθοριστικό 3-1). Ήταν σέντερ φορ στο τρικ εντεκάδας του Μαρτίνς. Ήταν εκείνος που γύριζε πίσω για να πάρει τη μπάλα και να βάλει την ομάδα μπροστά του. Έπεφτε σαν «καμικάζι» στις παγίδες του αμυντικού τρίτου της Μίλαν παρέα με τον Γκερέρο. Τα πάντα. Ένα από τα καλύτερα ματς του γενικώς, σε μια βραδιά που είχε τόσους διακριθέντες που ποιον άραγε να πρωτοδιαλέξεις.

Ο Φορτούνης όμως δεν έκανε πάταγο μόνο την βραδιά που ο Ολυμπιακός άλλαξε τον… χάρτη της φετινής σεζόν. Είναι σταθερά φέτος σε αυτή την διάθεση. Ουσιαστικά μόλις επέστρεψε σε αυτή. Και όταν εκείνος είναι καλά; Όλα όσα συμβαίνουν στο χορτάρι είναι καλύτερα. Ένας Έλληνας ποδοσφαιριστής αυτού του επιπέδου. Μεγάλο ψάρι στην μικρή λίμνη της Σούπερ Λιγκ. Τόσο σύνθετος και ταλαντούχος που δίνει την εντύπωση πως θα μπορούσε μια χαρά να κολυμπήσει σε ανοιχτές θάλασσες. Στην καλύτερη ηλικία είναι άλλωστε. Τον Οκτώβρη έκλεισε τα 26. Και από… θαυμαστές; Ουρά. Ομάδες της Ιταλίας, της Ισπανίας, οι μεγάλοι της Τουρκίας.

Για τον Φορτούνη όμως τίποτε δεν είναι μεγαλύτερο από αυτό που έχει. Ο Ολυμπιακός για εκείνον δεν είναι σταθμός, αλλά προορισμός.

Λέγαμε όμως για τα φετινά. Για την δική του «ολική επαναφορά». Για την σεζόν που θυμίζει κάτι από τον Φορτούνη του 2015-16, όταν ο Μάρκο Σίλβα τον τοποθέτησε στη θέση πίσω από τον φορ και πήρε από εκείνον το τέλειο αποτέλεσμα. Εκείνο το 21-17 σε γκολ και ασίστ, σε σύνολο 39 εμφανίσεων. Το απαύγασμα της ποιότητας του.

https://www.youtube.com/watch?v=R8wrixij7ac

Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι και πάλι στον πάγκο βρίσκεται ένας Πορτογάλος, που οι ιδέες του για το ποδόσφαιρο μοιάζουν πολύ με του Σίλβα. Ίσως δεν είναι τυχαίο, ότι όπως και εκείνο το καλοκαίρι του ΄15 έτσι και αυτό του ΄18 ο Φορτούνης το πέρασε με… προετοιμασία πριν από την προετοιμασία (στα χέρια ενός σπουδαίου Γερμανού γυμναστή, του  Γιανίκ Ομπενάουερ που ήταν όλο τον Ιούνη στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά).

Όπως και να χει; Ο Φορτούνης κάνει πράγματα που… σε ξεσηκώνουν από την καρέκλα σου. Ο εγκέφαλος μιας ομάδας που μπορεί να έχει μείνει μακριά από την κορυφή του βαθμολογικού πίνακα, αλλά που έχει ως μέσο όρο 16 τελικές προσπάθειες ανά ματς στο πρωτάθλημα. Αριθμός… απλησίαστος.

Πότε είχε ξανά Ελληνική ομάδα, αυτόν τον μέσο όρο; Ναι, καλά το μαντέψατε. Ο Ολυμπιακός του Μάρκο Σίλβα, την περίοδο 2015-16. Αν έμπαινε και η μπάλα γκολ με τη συχνότητα που το έκανε τότε; Οι Ερυθρόλευκοι θα είχαν στρογγυλοκαθίσει στην κορυφή. Θα ήταν πρώτοι ακόμη και αν κάθε Κυριακή πέρα από αντιπάλους είχαν να νικήσουν καμάρια της ελληνικής διαιτησίας σαν αυτά που συνάντησαν εσχάτως στο Περιστέρι και την Ξάνθη.

Συνολικά φέτος ο Φορτούνης μετά 7 γκολ και 7 ασίστ σε 21 συμμετοχές. Ακόμη και αυτοί οι αριθμοί όμως δεν αποδίδουν την πραγματική του προσφορά. Τον τρόπο που αλλάζει την εικόνα. Το πόσο επηρεάζει το σύνολο.

Ο μοναδικός ποδοσφαιριστής στην Ελλάδα που μπορεί να δηλώνει πως έχει αυτή την ιδιότητα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ