Γιατί ο Ολυμπιακός «τελείωσε» τώρα τους 4

Γιατί ο Ολυμπιακός «τελείωσε» τώρα τους 4

Δεν είναι σύνηθες φαινόμενο να «κόβονται» από έναν σύλλογο τέσσερις διεθνείς ποδοσφαιριστές. Κι όμως, η διοίκηση και το τεχνικό επιτελείο του Ολυμπιακού έστειλαν το φιρμάνι της απομάκρυνσης σε Καπίνο, Μίλιτς, Ζντιέλαρ και Καρσελά. Ενημερώνοντάς τους ότι εφεξής θα προπονούνται χωριστά από τους υπόλοιπους συμπαίκτες τους και ότι τον Ιανουάριο θα αναζητήσουν αλλού την τύχη τους. […]

Δεν είναι σύνηθες φαινόμενο να «κόβονται» από έναν σύλλογο τέσσερις διεθνείς ποδοσφαιριστές. Κι όμως, η διοίκηση και το τεχνικό επιτελείο του Ολυμπιακού έστειλαν το φιρμάνι της απομάκρυνσης σε Καπίνο, Μίλιτς, Ζντιέλαρ και Καρσελά. Ενημερώνοντάς τους ότι εφεξής θα προπονούνται χωριστά από τους υπόλοιπους συμπαίκτες τους και ότι τον Ιανουάριο θα αναζητήσουν αλλού την τύχη τους. Κι αν για τους τρεις πρώτους η αντίστροφη μέτρηση για την αποχώρησή τους από το Πειραιά είχε ξεκινήσει εδώ και καιρό, η απομάκρυνση του Μαροκινού εξτρέμ είναι μία απόφαση που στέλνει πολλαπλά μηνύματα και θέτει όλους τους ποδοσφαιριστές προ των ευθυνών τους.

Μόνο τυχαίο δεν είναι, άλλωστε, το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός αποφάσισε να προχωρήσει τώρα στη δημοσιοποίηση της απομάκρυνσης των εν λόγω τεσσάρων παικτών. Ως κίνηση, καθιστά πρόδηλη την επιθυμία της ΠΑΕ και του τεχνικού τιμ να καταδείξει με τον πλέον σαφή τρόπο την ειλημμένη απόφαση να μην επιτραπεί σε κανέναν ποδοσφαιριστή να παρεκκλίνει των στόχων ή να βάλει το «εγώ» του πάνω από τα «θέλω» του συλλόγου. Ειδικά τώρα που η μάχη για την κατάκτηση του τίτλου έχει «ανάψει» για τα καλά, κανείς δεν δικαιούται να ακολουθεί «δικό του» δρόμο, διαφορετικό από τις επιταγές και τις ανάγκες της ομάδας του Πειραιά.

Και είναι εξίσου σαφές ότι όποιος δεν λάβει το μήνυμα, είναι πιθανό να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Ασχέτως ονόματος ή συμβολαίου. Με την παρουσία του Βαγγέλη Μαρινάκη στις εγκαταστάσεις του Ρέντη να προσδίδει μεγαλύτερη αξία στις εξελίξεις. Καθώς ουδείς μπορεί να θεωρήσει ότι πρόκειται για απόφαση μόνο του προπονητή ή κάποιων στελεχών…

Ας δούμε, όμως, ξεχωριστά κάθε περίπτωση…

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΠΙΝΟ

Αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2015, για να αποτελέσει τον βασικό γκολκίπερ του Ολυμπιακού για τα επόμενα… 10 χρόνια. Την πρώτη χρονιά έπεσε πάνω στον Ρομπέρτο και δεν κατάφερε στιγμή να τον «απειλήσει». Πέρυσι ο Πάουλο Μπέντο έδειχνε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον Λεάλι, αν και σε αυτό… βοήθησε το γεγονός ότι ο Καπίνο υπέστη δύο φορές θλάση στον τετρακέφαλο, τραυματισμοί που τον ανάγκασαν να χάσει σχεδόν ένα αγωνιστικό δίμηνο.

Φέτος, αν και πάλι είχε ισχυρό ανταγωνιστή (Προτό), ξεκίνησε ως βασικός και με πρόθεση να στηριχθεί και να αποτελέσει το σημείο αναφοράς κάτω από τα γκολπόστ των «ερυθρόλευκων». Τελικά, όμως, τα πράγματα εξελίχθηκαν ακόμη χειρότερα από τις δύο πρότερες σεζόν! Οι εμφανίσεις του ήταν μέτριες, με το γυαλί να σπάει οριστικά μετά την ήττα από την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Αφορμή η κακή απόδοση, αιτία η εξίσου κακή συμπεριφορά. Με το αρχικό «θα προπονήσε με τη δεύτερη ομάδα» να ισχύει για λίγο, τον Τάκη Λεμονή να προσπαθεί να αλλάξει την κατάσταση, να τον επαναφέρει στην ομάδα, αλλά εν τέλει να μην καταφέρνει να αλλάξει το κλίμα.

Τελευταίο παιχνίδι του Καπίνο με τον Ολυμπιακό ήταν αυτό του Κυπέλλου κόντρα στον ΑΟΧ Κισσαμικό, όπου και πάλι οι «ερυθρόλευκοι» δέχθηκαν γκολ, και με ευθύνη του διεθνούς γκολκίπερ. Και πάλι, όμως, το πρόβλημα δεν είναι τόσο αυτό, όσο η συνολική παρουσία του στην ομάδα. Και για αυτό αποχωρεί, εν τέλει, από τον Πειραιά, έχοντας μόλις 48 εμφανίσεις σε 2,5 χρόνια, με 34 γκολ παθητικό σε αυτό το διάστημα και κρατώντας 22 φορές το «μηδέν».

Αυτό που απομένει είναι να φανεί ο τρόπος με τον οποίο θα αποχωρήσει από τους «ερυθρόλευκους» ο Καπίνο. Καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι «ερυθρόλευκοι» πλήρωσαν πάνω από 2 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσουν από τη Μάιντζ. Ηδη, πάντως, ο ατζέντης του έχει ενημερωθεί να βρει ομάδα στον πελάτη του. Είτε για πώληση, είτε για δανεισμό με οψιόν αγοράς.

ΧΡΒΟΓΕ ΜΙΛΙΤΣ

Πήγε στον Πειραιά τον Ιούλιο ως ο παίκτης που (αργά ή γρήγορα) θα έπαιρνε τη θέση του βασικού αριστερού μπακ. Αλλά φευ! Ο Κροάτης αποτελεί πιθανότατα τη χειρότερη μεταγραφή των τελευταίων χρόνων για τον Ολυμπιακό. Αγωνίστηκε σε μόλις σε τέσσερα παιχνίδια σε Πρωτάθλημα (2) και Κύπελλο (2) και με την απόδοσή του δεν μπόρεσε να πείσει ούτε τον προπονητή που τον επέλεξε (Μπέσνικ Χάσι), ότι αξίζει να έχει σοβαρό ρόλο στον Ολυμπιακό. Για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, ο Αλβανός τεχνικός τον είχε «κόψει» από τη λίστα του Champions League, παρότι οι «ερυθρόλευκοι» είχαν μόνο έναν αριστερό μπακ, τον ταλαντούχο, αλλά άπειρο σε αυτό το επίπεδο, Λεονάρντο Κούτρη.

Το μέλλον του Μίλιτς είχε προδιαγραφεί εδώ και πολύ καιρό και ήταν γνωστό ότι δεν θα συνέχιζε στον Πειραιά μετά τον Ιανουάριο. Εξάλλου, το μεγαλύτερο διάστημα δηλώνει τραυματίας, ενώ έχει να αγωνιστεί από τις 25 Οκτωβρίου και τον τελευταίο ενάμιση μήνα κάνει κυρίως γυμναστήριο, πισίνα και θεραπεία.

Το χειρότερο για τον Ολυμπιακό είναι ότι ο Κροάτης αγοράστηκε με 1,5 εκατ. ευρώ από η Φιορεντίνα, επένδυση που δεδομένα οι Πειραιώτες δεν θα μπορέσουν να αποσβέσουν. Ηδη ο μάνατζέρ του, ο διαβόητος Φάλι Ραμαντάνι, έχει ενημερωθεί για το τι μέλλει γενέσθαι και αναζητά τον επόμενο σταθμό της καριέρας του Μίλιτς. Με το ιδανικό (αλλά απίθανο) σενάριο για τον Ολυμπιακό να είναι η πώληση και το πιθανότερο ο δανεισμός. Αν και δεν πρέπει να αποκλειστεί ακόμη και το ενδεχόμενο να φύγει ως ελεύθερος.

ΣΑΣΑ ΖΝΤΙΕΛΑΡ

Ο Ολυμπιακός τον αγόρασε το καλοκαίρι του 2013, στο μεγάλο… παιδομάζωμα των Πειραιωτών στη Σερβία. Είχε όλα τα φόντα και τα προσόντα να γίνει ο επόμενος βασικός αμυντικός μέσος της ομάδας του Μεγάλι Λιμανιού και να ακολουθήσει τα βήματα του Λούκα Μιλιβόγεβιτς. Κι όμως, ο Σάσα Ζντιέλαρ κατάφερε την τελευταία διετία να χαλάσει την καλή και ελπιδοφόρα εικόνα που είχε δημιουργήσει την πρώτη του σεζόν στον Πειραιά. Οπως και τα σπουδαία λόγια που τον ακολουθούσαν από τη Σερβία, όπου αποτελούσε βασικό στέλεχος της εθνικής Κ19, που κατάκτησε το Μουντιάλ Νέων το 2015.

Οι εμφανίσεις του Ζντιέλαρ στο τουρνουά αποτέλεσαν το εισιτήριό του για την ενσωμάτωση στον Ολυμπιακό. Ο 22χρονος, πλέον, κόφτης είχε πείσει τον Μάρκο Σίλβα για την αξία του και για αυτό έμεινε στο ρόστερ και πήρε ευκαιρίες. Ουσιαστικές ευκαιρίες. Καθώς ο Πορτογάλος τεχνικός δεν άργησε να τον ρίξει στα βαθιά, χρησιμοποιώντας τον βασικό ακόμη και στα νοκ άουτ παιχνίδια του Europa League, κόντρα στην Αντερλεχτ. Αλλά ο χαρακτήρας του δεν τον άφησε να φτάσει την απόδοσή του στα επίπεδα που δεδομένα μπορεί, λόγω ταλέντου.

Τον Αύγουστο το 2016 ο Πάουλο Μπέντο τον «έκοψε» νωρίς, ακόμη και από τις προπονήσεις του Ολυμπιακού. Τον χρησιμοποίησε για… ένα λεπτό στο πρώτο παιχνίδι με την Αρούκα (νίκη 1-0 στην Πορτογαλία) και εν συνεχεία τον… εξαφάνισε. Ο Σέρβος δεν άκουσε του συμβουλή του Μπέντο να πάει κάπου να πάρει αγώνες. Εμεινε, στον Πειραιά ως τον Ιανουάριο, αλλά στο μεσοδιάστημα ο Μπέντο τον είχε βάλει στο περιθώριο, καθώς τον θεωρούσε «κακή επιρροή» για τους συμπαίκτες του!

Μετά από ένα εξάμηνο με σκαμπανεβάσματα στη Μαγιόρκα (υποβιβάστηκε), γύρισε για να διεκδικήσει άλλη μία ευκαιρία στον Ολυμπιακό. Ο Χάσι -με τον οποίο μοιράζονται τον ίδιο μάνατζερ- του την έδωσε. «Εκοψε» τον Σιώπη από το ρόστερ (σ.σ. και ουσιαστικά τον εξανάγκασε σε αποχώρηση) και έβαλε τον Ζντιέλαρ να παίξει (σ.σ. 7 συμμετοχές). Παρά την απομάκρυνση του Αλβανού κόουτς και ο Λεμονής τον εμπιστεύθηκε με το «καλημέρα», χρησιμοποιώντας τον βασικό με Γιουβέντους και Μπαρτσελόνα. Ωστόσο, ο Ζντιέλαρ έχυσε πάλι την καρδάρα με το γάλα. Έδειξε την ιδιαίτερη πλευρά του χαρακτήρα του στα αποδυτήρια του Ρέντη, δεν επέδειξε σημαντική βελτίωση αγωνιστικά και για αυτό αποφασίστηκε να απομακρυνθεί τον Γενάρη. Κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει ακόμη και ως ελεύθερος…

ΜΕΧΝΤΙ ΚΑΡΣΕΛΑ

Η απόκτηση του Καρσελά το περασμένο καλοκαίρι χαιρετίστηκε ως μία κίνηση που θα προσέδιδε ποιότητα και λάμψη στον Ολυμπιακό. Και όχι άδικα, καθώς ο Μαροκινός αποτελεί πρώτης γραμμής όνομα και το ταλέντο του είναι αδιαμφισβήτητο. Παρά ταύτα, πέρα από κάποια «ξεσπάσματα» ποιότητας, ο 28χρονος εξτρέμ δεν μπόρεσε στιγμή να προσφέρει λύσεις ουσίας στον Ολυμπιακό. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, η παρουσία του στην 11άδα ήταν έως και… επιβλαβής για τους Πειραιώτες, με την προσφορά του να είναι (κυριολεκτικά) μηδαμινή.

Η περίπτωση του Καρσελά είναι τελείως διαφορετική από των υπόλοιπων τριών. Το ευτυχές γεγονός για τον Ολυμπιακό είναι ότι τον απέκτησε με τη μορφή δανεισμού από τη Γρανάδα και δεν αποτελεί μόνιμο «μπελά» για τον σύλλογο. Πληροφορίες του to10.gr αναφέρουν ότι εδώ και μία εβδομάδα οι «ερυθρόλευκοι» βρίσκονται σε επαφές με την ισπανική ομάδα (σ.σ. φέτος αγωνίζεται στη Segunda Division), ώστε να βρεθεί μία λύση για να «σπάσει» ο δανεισμός. Κάτι που θεωρείται δεδομένο ότι θα συμβεί.

Στο διάστημα των 5 μηνών που φόρεσε τη φανέλα του Ολυμπιακού ο Καρσελά προσέφερε το απόλυτο μηδέν. Σε σύνολο 16 αγώνων σε όλες τις διοργανώσεις, σημείωσε μόλις 1 γκολ (στον επαναληπτικό με την Παρτιζάν) και έδωσε 1 ασίστ! Επιδόσεις που δικαιολογούν την ενόχληση των «ερυθρόλευκων» για τον ποδοσφαιριστή. Ενώ, δεν είναι μυστικό ότι ο Μαροκινός είχε και άλλα «ζητήματα», που δεν άπτονταν του αγωνιστικού σκέλους και τα οποία αποτελούσαν αγκάθι ακόμη και στην καθημερινότητά του στην Ελλάδα. Στην οποία ποτέ δεν κατάφερε να προσαρμοστεί…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ