Μια «περίεργη» μεταβίβαση της ΠΑΕ Ξάνθη και στο βάθος… Ιβάν

Μια «περίεργη» μεταβίβαση της ΠΑΕ Ξάνθη και στο βάθος… Ιβάν

Η ΕΕΑ χορήγησε άδεια στη μεταβίβαση ποσοστού 94,38% (!) των μετοχών της ΠΑΕ Ξάνθη από τους Πανόπουλο, Συγγελίδη, σε εταιρεία των... Πανόπουλου, Συγγελίδη! Αυξάνονται τα σενάρια για πώληση «πακέτο» με το «Λε Σαλέ» και το προπονητικό.

Με επίσημη ανακοίνωσή της η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ), αναφέρθηκε σε μια σειρά αποφάσεων που έλαβε στην τελευταία της συνεδρίαση. Μεταξύ άλλων, ασχολήθηκε με την αίτηση για χορήγηση άδειας στην «INSPORTS IKE». Αδεια την οποία και χορήγησε. Τι απέκτησε η εν λόγω εταιρεία; Το 94.38% των μετοχών της ΠΑΕ Α.Ο. ΞΑΝΘΗ. Ποσοστό που ανήκει αυτή τη στιγμή στην εταιρεία ΒΙΑΜΑΡ Α.Ε. Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΕΕΑ αναφέρει τα εξής: «8. Άδεια 69Α, α) ΠΑΕ Α.Ο. ΞΑΝΘΗ INSPORTS IKE (94,38%), ΧΟΡΗΓΕΙ».

Επί της ουσίας, σε πρώτη φάση προκύπτει ότι το μόνο που θα συμβεί με την Ξάνθη είναι να αλλάξει απλά η ονομασία της κατόχου του πλειοψηφικού κατόχου, αλλά όχι και τα φυσικά πρόσωπα που την ελέγχουν. Και αυτό διότι την «INSPORTS» έχουν δημιουργήσει οι Χρήστος Πανόπουλος και Πολυχρόνης Συγγελίδης, οι δύο μέτοχοι της ΒΙΑΜΑΡ. Όπως στη ΒΙΑΜΑΡ έτσι και στην Insports, οι δύο επιχειρηματίες φαίνεται να διαθέτουν έκαστος από 50% του εταιρικού κεφαλαίου.

Η συγκεκριμένη εταιρεία ιδρύθηκε στις 15/11/2018 με εταιρικό κεφάλαιο 40.000 € διαιρούμενο, σε 400 μερίδια των 100 €. Το Εταιρικό Κεφάλαιο συνεισέφεραν εξ’ ημισείας οι κ.κ. Πανόπουλος και Συγγελίδης. Διαχειριστής της Ι.Κ.Ε. είναι ο Νικόλαος Χαλαβαζής, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Δ.Σ. της ΠΑΕ Ξάνθη και αντιπρόεδρος της ΒΙΑΜΑΡ Α.Ε.

Με βάση το συστατικό της η INSPORTS έχει τους εξής σκοπούς: 1) Εισαγωγή και εμπορία αθλητικών ειδών, αθλητικού εξοπλισμού, εξοπλισμού αθλητικών ομάδων/γυμναστηρίων, ειδών υγιεινής διατροφής, συμπληρωμάτων διατροφής κ.α., 2) Παροχή υπηρεσιών Διοίκησης (management) σε αθλητικές εταιρείες ή/και σωματεία και η ανάληψη της οικονομικής διαχείρισης Τμήματος Αμειβομένων Αθλητών, 3) Διοργάνωση κάθε είδους εκδηλώσεων σε σχέση με των αθλητισμό, 4) Παροχή υπηρεσιών διαφήμισης και προώθησης πωλήσεων, 5) Εκδοση βιβλίων και φυλλαδίων, 6) Αγοραπωλησία, διαχείριση και εκμετάλλευση ακίνητης περιουσίας συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής κτιρίων και εγκαταστάσεων.

Το θέμα της ιδιοκτησίας της ΠΑΕ Ξάνθη έχει σηκώσει πολλή σκόνη. Και είναι αλήθεια πως αυτή η σκόνη δεν «κάθεται» όταν μια εταιρεία με κεφάλαιο 40.000 €, με μηδενικό ακόμη τζίρο (σ.σ. ιδρύθηκε μόλις στα μέσα Νοέμβρη 2018) βρίσκεται με το 94,38% (ενώ βάσει νόμου το 10% ανήκει υποχρεωτικά στο ερασιτέχνη)!

Αυτή η μεταβίβαση δημιουργεί κάποια ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Όπως για παράδειγμα, το πότε και με ποιο τίμημα μεταβιβάστηκαν από τη ΒΙΑΜΑΡ Α.Ε. οι μετοχές της Π.Α.Ε. Ξάνθη. Επίσης, ποιο είναι το παρόν Εταιρικό Κεφάλαιο και τα Έσοδα της INSPORTS ΙΚΕ, η οποία με βάση την ανακοίνωση της ΕΕΑ απέκτησε μετοχές ονομαστικής αξίας 4.375.281,16 €!

Και τέλος, πώς μπορεί να εξηγηθεί, μια εταιρεία με Εταιρικό Κεφάλαιο 40.000 € να αγοράζει μια ΠΑΕ όταν ακόμη και στην Β’ Εθνική απαιτείται με βάση τον Ν. 2725/1999 ελάχιστο Μ.Κ. 300.000 Ευρώ (στη Super League το ελάχιστο Μ.Κ. είναι 500.000 Ευρώ);

Η ΠΩΛΗΣΗ ΚΑΙ Ο ΙΒΑΝ

Αντί επιλόγου, θα πρέπει να αναφέρουμε κάτι που έχει εξίσου μεγάλο ενδιαφέρον. Καθώς η χορήγηση άδειας στην «Insports» για το σύνολο σχεδόν των μετοχών της ΠΑΕ Ξάνθη, μένει να φανεί εάν βάζει τέλος στις πολύ προχωρημένες συζητήσεις μεταξύ του Χρήστου Πανόπουλου και ανθρώπων από το περιβάλλον Σαββίδη. Ή εάν είναι μία κίνηση που έγινε για συγκεκριμένους λόγους και απλώς καθυστερεί το… μοιραίο. Αν και εκείνοι που καταλαβαίνουν το ελληνικό ποδόσφαιρο και γνωρίζουν τον Πανόπουλο, αντιλαμβάνονται καλά πως η πρόσφατη ανακοίνωση της Ξάνθης περί μεταγραφής του… Ογκουνσότο, είναι ίσως είναι ένα μήνυμα επιστροφής του «Mr Skoda». Αλλά και πάλι, η «επιστροφή» αναμένεται να είναι σύντομη. Καθώς η πώληση του πακέτου (ΠΑΕ, Γήπεδο, ξενοδοχείο, προπονητικό), λέγεται ότι προχωράει κανονικά. Και όπως προκύπτει από τις δραστηριότητες της νέας ιδιοκτήτριας εταιρείας, μάλλον η πώληση της ΠΑΕ, είναι το ζητούμενο…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ