Ματιέ Βαλμπουενά: Ο Ολυμπιακός, οι Τούρκοι και το «πρόσωπο κλειδί»

Ματιέ Βαλμπουενά: Ο Ολυμπιακός, οι Τούρκοι και το «πρόσωπο κλειδί»

To10.gr αναλύει την περίπτωση Ματιέ Βαλμπουενά, που βρίσκεται στην ατζέντα του Ολυμπιακού. Πώς μπορεί να γίνει, γιατί δεν έγινε τον Γενάρη, τι προβλέπει η συμφωνία του με τη Φενέρ, πόσα παίρνει στην Τουρκία, ο ρόλος του Ανιγκό και τα 25... 25λεπτα που τον «καίνε».

Ο Ολυμπιακός πάντα είχε ιδιαίτερη αδυναμία στους ποδοσφαιριστές «τύπου» Βαλμπουενά. Παίκτες με «βαρύ» όνομα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο (Σαβιόλα, Καμπιάσο, Ιμπαγάσα κλπ), με πολλά χιλιόμετρα στο διάβα τους, με τίτλους, με διακρίσεις, με παραστάσεις, με προσωπικότητα, με ηγετικά χαρακτηριστικά, με δίψα για ποδόσφαιρο, ακόμη και σε όχι δημοφιλείς ηλικίες. Ο ίδιος Ματιέ Βαλμπουενά, λοιπόν, δεν είναι από τις περιπτώσεις που μπορείς να προσπεράσεις τόσο εύκολα. Πόσο μάλλον όταν αυτός ο μικρός δαίμονας, έχει ακόμη διάθεση και κουράγια.

Το δέμας του μικρό, η ποιότητά του θεόρατη. Ενας ποδοσφαιρικός «δαίμονας», που έγραψε τη δική του ιστορία σε ένα από τα δυσκολότερα λιμάνια του πλανήτη (Μαρσέιγ), αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην Εθνική Γαλλίας (52 συμμετοχές), πήρε τίτλους, έκανε μεταγραφές αρκετών εκατομμυρίων, έμπλεξε σε σκάνδαλα και βγήκε «άβρεχτος», αλλά με το κεφάλι ψηλά. Και πλέον, πλησιάζοντας στο φινάλε της ποδοσφαιρικής του διαδρομής, υποστηρίζει ότι ακόμη δεν έχει τελειώσει. Και ότι η καρδιά του, τα πόδια του, το κορμί του το λένε ακόμη.

Σκοπός αυτού του κειμένου, βεβαίως, δεν είναι να αναδείξει το προφανές: την ποιότητα του ανδρός. Ούτε το κατά πόσο είναι καλός ή κακός παίκτης ο Βαλμπουενά. Αυτό που έχει σημασία να δούμε είναι εάν ο Ολυμπιακός έχει ρεαλιστικές πιθανότητες να κάνει δικό του έναν ποδοσφαιριστή με κασέ που αυτή τη στιγμή θα κόστιζε στην Ελλάδα πάνω 6.000.000 € τον χρόνο.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, ΑΛΛΑ…

Κατ’ αρχάς θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο Βαλμπουενά δεν είναι ελεύθερος. Το καλοκαίρι του 2017 υπέγραψε συμβόλαιο 3ετούς διάρκειας (έως το 2020) με τη Φενέρ. Με την προϋπόθεση, ωστόσο, ότι ο τελευταίος χρόνος θα ανανεωθεί αυτόματα, εάν συμπληρώσει 25 παιχνίδια, με μίνιμουμ 25 αγωνιστικά λεπτά τη σεζόν 2018-19.

Μέχρι στιγμής ο 34χρονος Γάλλος μεσοεπιθετικός έχει αγωνιστεί σε 24 παιχνίδια, ωστόσο σε 4 από αυτά, είχε χρόνο μικρότερο από τα 25 λεπτά. Με λίγα λόγια, εάν στα εναπομείναντα 8 παιχνίδια της Φενέρμπαχτσε στο τουρκικό πρωτάθλημα ο Βαλμπουενά αγωνιστεί 5 φορές, από 25 λεπτά, αυτομάτως το συμβόλαιό του θα ανανεωθεί για ακόμη έναν χρόνο.

Αυτή τη στιγμή ο Βαλμπουενά είναι τραυματίας και για αυτόν τον λόγο έχασε το τελευταίο ματς της ομάδας του, κόντρα στη Σίβασπορ. Ωστόσο, ακόμη κι αν είναι έτοιμος στις 6 Απριλίου (στο ματς με την Ανκαραγκουτσού) το πιθανότερο είναι να μην αγωνιστεί ή να αγωνιστεί ως αλλαγή, για λιγότερο από 25 λεπτά. Καθώς η Φενέρ δεν θέλει να τον κρατήσει στο ρόστερ της. Ή μάλλον θέλει, αλλά με πολύ λιγότερα χρήματα. Και αυτό είναι που «κολλάει» την όλη υπόθεση.

Ο Βαλμπουενά έχει ετήσιο μισθό 3.500.000 €. ΚΑΘΑΡΑ. Και αυτό το ποσό προβλέπει και ο τελευταίος χρόνος του συμβολαίου του με τη Φενέρ. Με την ομάδα της Πόλης να βρίσκεται υπό καθεστώς οικονομικής επιτήρησης και να έχει χάσει την οικονομική ισχύ του παρελθόντος, η νέα διοίκηση προσπαθεί να ρίξει το κόστος του ρόστερ, με τον Βαλμπουενά να είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος από όλους!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κουβέντα του τεχνικού διευθυντή των Τούρκων, Νταμιέν Κομολί, με τον εκπρόσωπο του ποδοσφαιριστή, ώστε να μείνει έως το 2021, αλλά με το 1/3 των χρημάτων, δεν έθελξε τον Γάλλο. Που ούτως ή άλλως δεν θέλει να μείνει στην Τουρκία, εάν δεν είναι για τα (πάρα πολλά) λεφτά που παίρνει τώρα. Κάτι που σημαίνει ότι είναι τουλάχιστον απίθανο να συμπληρώσει τις 25 συμμετοχές των 25 λεπτών…

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΠΑΡΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ;

Εάν δεν μπορεί να τον κρατήσει η Φενέρ, που πληρώνει φόρο 12% στα συμβόλαιά της, μπορεί ο Ολυμπιακός, με την εφορία στην Ελλάδα να ξεπερνάει το 45%; Σίγουρα μπορεί να τον αποκτήσει η ομάδα του Μεγάλου Λιμανιού, σίγουρα για τον ίδιο είναι διαφορετικό να ζει στην Αθήνα και τελείως διαφορετικό στην Κωνσταντινούπολη, αλλά εξίσου σίγουρα τα λεφτά είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, που δεν λύνεται έτσι απλά…

Πάμε, λοιπόν, στους «εξωγενείς παράγοντες», που θα μπορούσαν να επηρεάσουν μια τέτοια υπόθεση. Με τον Ολυμπιακό να έχει αρκετά ατού στα χέρια του. Ηδη τη ζωή στην Ελλάδα την αναφέραμε. Και ο Βαλμπουενά γνωρίζει καλά την αξία του να περνάς καλά στην ομάδα που παίζεις, και εκτός ποδοσφαίρου. Όπως γνωρίζει καλά ότι στον Ολυμπιακό θα έχει ηγετικό ρόλο και δεν θα αποτελεί έναν από τους πολλούς. Αλλωστε, θέλει να παίξει ποδόσφαιρο για τουλάχιστον 3 χρόνια ακόμη, όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα σε συνέντευξή του.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΑΝΙΓΚΟ

Ενα ακόμη «ατού» του Ολυμπιακού δεν αποκλείεται να αποτελέσει ο Ζοσέ Ανιγκό. Πριν από λίγο καιρό οι Γάλλοι είχαν αποκαλύψει ότι ο πρώην πρόεδρος, τεχνικός διευθυντής και κουμανταδόρος της Μαρσέιγ, έχει αναπτύξει ένα είδος συνεργασίας με τους Ερυθρόλευκους. Όχι του υπεύθυνου μεταγραφών, βεβαίως, αλλά όπως και να έχει, από τη στιγμή που εμπλέκεται στο κομμάτι «Ολυμπιακός», δεν μπορεί παρά να χρησιμοποιηθεί από τους Πειραιώτες (εάν και εφόσον), για να πειστεί ο παίκτης. Αλλωστε, δεν είναι απλά καλές οι σχέσεις του. Ο Ανιγκό είναι ο άνθρωπος που ανακάλυψε τον Βαλμπουενά. Είναι ο ποδοσφαιρικός του πατέρας, ο άνθρωπος που σέβεται περισσότερο από κάθε άλλον στο ποδόσφαιρο. Και του οποίου την άποψη ακούει όσο κανενός άλλου.

ΤΟ… ΠΛΑΦΟΝ «ΦΟΡΤΟΥΝΗΣ»

Οσο για τα χρήματα; Είναι ένα σοβαρό ζητούμενο. Αλλά μια τίμια συμφωνία, πάντα μπορεί να αποδειχθεί λύση σε αυτές τις περιπτώσεις. Εξάλλου, δεν υπάρχει λογική στο να προσφέρει ο Ολυμπιακός σε οποιονδήποτε ποδοσφαιριστή (εκτός ακραίων εξαιρέσεων) συμβόλαιο μεγαλύτερο από τα χρήματα που παίρνει ο Κώστας Φορτούνης. Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της ομάδας και της χώρας.

Αλλά επειδή οι μεταγραφές δεν γίνονται μόνο με τα λεφτά, αλλά και με την προσέγγιση, είναι σαφές ότι ο Ολυμπιακός έχει τον μηχανισμό για να μπορέσει να οδηγήσει σε υλοποίηση μια τόσο μεγάλη και «κάνω τη διαφορά» μεταγραφή όπως αυτή του Βαλμπουενά. Όταν έρθει η στιγμή, θα δούμε εάν θα τον ενεργοποιήσει και ποια θα είναι τα αποτελέσματα. Διότι οι μεταγραφές είναι «τζόγος». Ακόμη κι αν έχει πέσει η υπογραφή, ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να γίνει…

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι Ολυμπιακός και Βαλμπουενά ήρθαν κοντά και τον Ιανουάριο. Εξάλλου, το φλερτ είχε πάρει και διαστάσεις στα media. Φλερτ πραγματικό και όχι μόνο για τους ευφάνταστους Τούρκους. Φλερτ που δεν εξελίχθηκε σε γάμο για οικονομικούς λόγους. Διότι ο Βαλμπουενά ήταν είχε να παίρνει 2.000.000 € (καθαρά) από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2019. Η Φενέρ αρνήθηκε να του τα δώσει για να τον αφήσει ελεύθερο και έτσι ο ίδιος έμεινε. Και συνέχισε να παίζει (24 συμμετοχές, 2 γκολ, 7 ασίστ φέτος).

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ