Ο ΠΑΟ δεν μπορεί να δώσει υπεραξία στους παίκτες του

Ο ΠΑΟ δεν μπορεί να δώσει υπεραξία στους παίκτες του

Οι ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού δεν κατάφεραν ν’ ανεβάσουν τις μετοχές τους κι αυτό επηρεάζει την εξέλιξη της ομάδας.

Μία μεγάλη ομάδα πρέπει να μπορεί να αγοράζει και να ξέρει να πουλάει ακριβά. Αυτό είναι το σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Ο Παναθηναϊκός αυτό το στοιχείο δεν το διέθετε ακόμα και στις καλές του εποχές. Αγόραζε ενίοτε ακριβά, αλλά δεν μπορούσε να πουλήσει ακριβότερα. Ένα παράδειγμα είναι ο Γιούρκας Σεϊταρίδης. Στην καλύτερη στιγμή της καριέρας του παραχωρήθηκε, πριν την κατάκτηση του Euro, μόλις με τρία εκατ. ευρώ στην Πόρτο.

Η διοίκηση δεν μπορούσε φυσικά να μαντέψει τι θα ακολουθήσει στα γήπεδα της Πορτογαλίας, διαφορετικά ο Σεϊταρίδης θα έφευγε για τη… Ρεάλ με πολλά περισσότερα χρήματα. Έως τώρα η πιο ακριβή πώληση του Παναθηναϊκού είναι αυτή του Σισέ στη Λάτσιο με 5,8 εκατ. ευρώ.

Το «τριφύλλι» για διάφορους λόγους δεν μπόρεσε να πουλήσει ακριβά. Και σχεδόν ποτέ με τους δικούς του κανόνες. Ο Μπεργκ, για παράδειγμα, σε έναν κανονικό Παναθηναϊκό δεν θα έφευγε ακόμα και στα 30 του χρόνια με λιγότερα από δέκα εκατ. ευρώ. Είχε το πάνω χέρι, όμως, λόγω του ότι δεν πληρωνόταν και είχε κουραστεί από τις συνθήκες στον σύλλογο και το ελληνικό ποδόσφαιρο γενικότερα. Τα ίδια και χειρότερα με τους Ζέκα, Βιγιαφάνιες, Μολέντο. Για ψίχουλα έφυγαν. Οι «πράσινοι», όπως και να έχει, δεν γνωρίζουν το μυστικό για να πουλάνε την πραμάτεια τους, σύμφωνα με την πραγματική της αξία.

Ένας λόγος δεδομένα είναι η αποχή από τις μεγάλες διοργανώσεις. Μπορεί να διαθέτεις έναν παίκτη ποιοτικό, με μεγαλύτερη προοπτική, αλλά να παίζεις απλώς στο πρωτάθλημα. Και μία ομάδα να έχει έναν λιγότερο καλό, που θα παίζει, ωστόσο, στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτομάτως, αποκτά υπεραξία.

Το έχουμε δει να συμβαίνει και σε Μουντιάλ και σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Παίκτες με 3-4 καλές εμφανίσεις σ’ ένα τουρνουά να φεύγουν για δεκάδες εκατομμύρια. Το βλέπουμε χρόνια και στον Ολυμπιακό. Οι συνεχόμενες παρουσίες στο Τσάμπιονς Λιγκ, έδωσαν υπεραξία σε παίκτες. Αν άξιζε κάποιος μάξιμουμ 5 εκατ. ευρώ, αμέσως η τιμή διπλασιαζόταν.

Όσο ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, δεν έχει τη δυνατότητα να ανεβάσει τη χρηματιστηριακή αξία των παικτών του (είναι και θέμα των ίδιων των ποδοσφαιριστών φυσικά, όχι μόνο όλου του οργανισμού), τότε θα παραμένει σε αδιέξοδο. Ο Νίκος Νταμπίζας πριν μερικούς μήνες, τόνισε ότι, λόγω και του μνημονιακού πρότζεκτ, ο Παναθηναϊκός θέλει να αποκτήσει έναν κορμό, δεν τρελαίνεται για μεταγραφές, αλλά ούτε και πωλήσεις.

Μα, έτσι όπως έχει γίνει το ποδόσφαιρο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να κρατήσεις 5-6 ποιοτικούς παίκτες για πολλά χρόνια. Ειδικά, όταν ως σύλλογος δεν μπορείς να τους προσφέρεις διακρίσεις στην Ευρώπη (αξιοπρεπή πορεία όταν μιλάμε για ελληνική ομάδα) και τίτλους στις εγχώριες διοργανώσεις. Αλλά ας πούμε ότι ο Παναθηναϊκός βγαίνει στη γύρα για πωλήσεις. Πόσο να κοστολογούνται οι παίκτες του;

Πιστεύει κανείς ότι μπορούν οι Κουρμπέλης, Χατζηγιοβάνης, Μπουζούκης, που είναι από τα πιο ακριβά περιουσιακά στοιχεία, να πιάσουν περισσότερα από τρία εκατ. ευρώ; Ακόμα και υγιής οικονομικά να είσαι, πρέπει να πουλάς. Έναν παίκτη κάθε καλοκαίρι τουλάχιστον με 4-5 εκατ. ευρώ. Καλύπτεις μέρος του μπάτζετ κι όταν ψάχνεις σωστά κλείνεις περισσότερες τρύπες στο ρόστερ.

Οι «πράσινοι», αν μη τι άλλο, πρέπει να δώσουν υπεραξία στους ποδοσφαιριστές τους και αυτό δυστυχώς δεν επιτεύχθηκε τη φετινή πρώτη σεζόν ενός νέου πρότζεκτ. Το «τριφύλλι» ξεκίνησε εντυπωσιακά, οι νέοι του ποδοσφαιριστές ξεπετάχθηκαν και πραγματικά ανέβασαν τις μετοχές τους.

Εκτός του Χατζηγιοβάνη και του Μπουζούκη, έβλεπες και τους Καμπετσή, Μαυρομμάτη, Χατζηθεοδωρίδη να εκτοξεύουν την αξία τους. Και ξαφνικά καθίζηση. Limit down. Στον δεύτερο γύρο όλοι έμειναν στάσιμοι ή έκαναν βήματα προς τα πίσω. Ο Παναθηναϊκός για μία ακόμα χρονιά θα είναι εκτός Ευρώπης και δεν μπορεί να δει το ρόστερ του ν’ αποκτά υπεραξία.

Πρόβλημα αποτελούν και οι Εθνικές. Είναι βιτρίνα για κάθε παίκτη. Εκεί θα τσεκάρει το προϊόν σου ο ενδιαφερόμενος. Κόντρα σε ανταγωνιστικά συγκροτήματα και όχι απλώς στο εγχώριο πρωτάθλημα, όπου το επίπεδο είναι χαμηλό.

Το «τριφύλλι» στο ξεκίνημα της περιόδου τροφοδότησε την Ελπίδων ακόμα και με οκτώ παίκτες. Έκτοτε, λόγω της πορείας στο πρωτάθλημα ο αριθμός μειώθηκε. Ο Μπουζούκης στο πρόσφατο φιλικό με τη Σλοβακία δεν έπαιξε καν. Ο Χατζηγιοβάνης έμεινε εκτός κλήσεων… Όταν το ρόστερ αποκτήσει υπεραξία, δεδομένα σημαίνει ότι ο Παναθηναϊκός θα εξελίσσεται και τότε θα μπορεί να ορίζει τους δικούς του κανόνες…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ