ΠΑΟΚ: Ο κύκλος των χαμένων γκολκίπερ!

ΠΑΟΚ: Ο κύκλος των χαμένων γκολκίπερ!

Από τον ΠΑΟΚ πέρασαν πολλοί τερματοφύλακες, κάποιοι έφτασαν μέχρι την Εθνική, κάποιοι καθιερώθηκαν, αλλά την «κατάρα» του Φορτούλα δεν την έχει σπάσει κανείς.

Ας πούμε ότι ο ΠΑΟΚ βρίσκει στο πρόσωπο του Αλέξανδρου Πασχαλάκη τον τερματοφύλακα που θα τον οδηγήσει στις επιτυχίες. Το Νο1 για το οποίο έχει προσφέρει χρήματα, έχει καταναλώσει ενέργεια, έχει χάσει χρόνο. Ας πούμε, λοιπόν, ότι τον βρήκε. Τι θα λέμε άραγε; Ο ΠΑΟΚ έχει και πάλι μεγάλο τερματοφύλακαm, για πρώτη φορά μετά από… Μετά από;

Αλήθεια, από πότε έχουμε να λέμε για έναν πραγματικά σπουδαίο τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ; Έλληνα ή ξένο. Ακριβό ή φτηνό; Μεγάλο και έμπειρο ή μικρό κι ενθουσιώδη. Ψηλό η κοντό. Αλλά πραγματικά σπουδαίο. Από πότε; Η ερώτηση είναι πρόκληση.

Όλα αυτά τα χρόνια, ας πούμε την περίοδο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου πέρασαν διάφοροι τερματοφύλακες από τον ΠΑΟΚ. Πολλοί Ελληνες, κάποιοι έφτασαν μέχρι και την Εθνική. Κάποιοι καθιερώθηκαν. Κάποιοι συγκρίθηκαν ο ένας με τον άλλον. Ποτέ, όμως, δεν έφτασαν να ξεπεράσουν τη σκιά του μεγάλου Μλάντεν Φορτούλα.

Πόσοι και πόσοι δεν έγιναν οι «διάδοχοί» του. Με εισαγωγικά. Χωρίς εισαγωγικά, στα αλήθεια, δηλαδή, κανείς. Παντέλης, Γκιτσιούδης, Πουρλιοτόπουλος, Μιχόπουλος, Τοχούρογλου, Χαλκιάς, Γλύκος. Και άλλοι ακόμη. Τώρα ο Πασχαλάκης.

Ηρθαν και ξένοι. Πολλοί. Ο Ρέι είναι ο 15ος στην ιστορία του ΠΑΟΚ στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και πλέον ο πιο ακριβός από όλους. Φαίνεται κι εκείνος να μην μπορεί να τα βάλει με εκείνον τον πρώτο χρονικά, τον Φορτούλα.

Κι ας ήρθαν στο μεσοδιάστημα ονόματα ανάμεσά τους, Γκάμπριτς, Φερνάντες, Ζαμοτούλσκι, Κόβιτς, Κρέσιτς, Χακόμπο, Ιτάνζ, Μπρκιτς, Ολσεν. Αυτή η περίπτωση πια, είναι η πιο χαρακτηριστική για την κατάρα των γκολκίπερ του ΠΑΟΚ. Ο Ολσεν, που έφυγε από τη Θεσσαλονίκη σαν γελωτοποιός και μια χαρά τα πάει πλέον στην Κοπεγχάγη, με την οποία είναι στους «32» του Europa League, μαζί με Ζέκα και Σωτηρίου.

Η θέση του τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ δεν μοιάζει ακριβώς με «ηλεκτρική καρέκλα». Δεν είναι τέτοια, διότι εκεί όταν κάθεσαι δεν υπάρχει μετά. Για τους τερματοφύλακες του ΠΑΟΚ, συνήθως υπάρχει. Πάνε, έρχονται, ξαναέρχονται ή όταν βγαίνουν από την 11άδα, κάποια στιγμή ξαναμπαίνουν γιατί εκείνος που τούς «έβγαλε» για να μπει στη θέση τους, αποδείχθηκε «μία από τα ίδια».

Ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα που πριν δύο χρόνια, είχε τέσσερα συμβόλαια τερματοφυλάκων και υπέγραψε πέμπτο, με τον Βελλίδη. Και το χειρότερο; Οτι αυτό δεν ήταν το… χειρότερο. Την περίοδο 2002-2003 ο Δικέφαλος είχε στο ρόστερ του έξι τερματοφύλακες. Και την επόμενη σεζόν, ξεκίνησε με τέσσερις και τον Ιναουάριο πήρε άλλους τρεις. Σύνολο εφτά!

Μέσα σε όλα αυτά βέβαια, υπάρχει και η περίπτωση του πιτσιρικά, του Μάριου Σιαμπάνη. Εκείνου που στην ουσία έστειλε την Εθνική Νέων στην Elite Round του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, σκοράροντας με πέναλτι όταν χρειαζόταν η ανατροπή στο ματς πρόκρισης με τη Ρωσία.

Ολοι λένε ότι πρόκειται για τον πιο ταλαντούχο Ελληνα τερματοφύλακα. Λέγεται, ότι όταν ακόμη ήταν ούτε 15 ετών, είχε χρησιμοποιηθεί σε προπόνηση της πρώτης ομάδας του ΠΑΟΚ και είχε αφήσει τον Στέφενς, τότε προπονητή της ομάδας, με το στόμα ανοιχτό.

Γιατί να μην πάρει ο μικρός την ευκαιρία του; Πέρυσι, ανήλικος ακόμη (τον Σεπτέμβριο έγινε 18) είχε αγωνιστεί σε δύο ματς της Λίγκας, σε κάτι τεσσαροπεντάρες με Κέρκυρα και Βέροια. Ισως θα μπορούσε να είναι πιο ενεργός. Και τουλάχιστον να μην ακούει το καλοκαίρι ότι η ομάδα του θέλει και παίρνει δύο τερματοφύλακες, ενώ υπάρχει και ο Γλύκος. Ο ίδιος;

Γενικά, το καλοκαίρι με το θέμα του πορτιέρο του ΠΑΟΚ είχε γίνει «ο κακός χαμός». Ισως μάλιστα για αυτό το λόγο να καθυστέρησαν τόσο πολύ τα πράγματα στις υπόλοιπες μεταγραφικές κινήσεις. Για να τελειώσει πρώτα το θέμα τερματοφύλακα, που δεν τελείωσε ποτέ.

Για να βρει με λίγα λόγια ο ΠΑΟΚ, τους 43, σε 39 χρόνια επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Στατιστικά, δηλαδή, κάθε χρόνο και άλλος να παίρνει τα γάντια…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ