Ο απολογισμός του Δώνη: «Κάνω αυτό που αγαπάω – Ο πρωταθλητισμός αγοράζεται»

Ο απολογισμός του Δώνη: «Κάνω αυτό που αγαπάω – Ο πρωταθλητισμός αγοράζεται»

Ο Γιώργος Δώνης σε μια απολογιστική συνέντευξη Τύπου μίλησε για όλα. Για τη σεζόν που τελείωσε, για το μπάτζετ που πρέπει να ανέβει, για την ενότητα που πρέπει να επιστρέψει, για τη Λεωφόρο που είναι «επικίνδυνο να γυρίσουμε» και για τον πρωταθλητισμό που... αγοράζεται.

Ο Γιώργος Δώνης σε μια απολογιστική συνέντευξη Τύπου μετά το ματς με τον Παναιτωλικό μίλησε για όλα. Για τη σεζόν που τελείωσε, για το μπάτζετ που πρέπει να ανέβει, για την ενότητα που πρέπει να επιστρέψει, για τη Λεωφόρο που είναι «επικίνδυνο να γυρίσουμε» και για τον πρωταθλητισμό που… αγοράζεται.

Αναλυτικά όσα ανέφερε ο Γιώργος Δώνης στη συνέντευξη Τύπου.

Δεν πρόκειται να κάνω κάποια συνέντευξη απολογιστική ώστε να μαζευτούμε, προτιμώ με κάποιες επικεφαλίδες σε αυτή τη σεζόν να τα πω τώρα. Το πρώτο κομμάτι που ειναι πολύ σημαντικό, είναι ότι θέλω να πω μεγαλο ευχαριστώ στους παίκτες μου. Έπεσε πολύ μεγάλο βάρος στις πλάτες του, στην πιο δύσκολη σεζόν της ιστορίας της ομάδας. Με αρκετούς προωτοεμφανιζόμενους, να ξεκινάμε προετοιμασία 42 παίκτες και μετά να γίνονται οι τελικές επιλογές. Αυτό που είναι πολύ σημαντικό για μένα είναι ότι τα παιδιά δουλεψαν πολύ και ήταν ενωμένο γκρουπ σε καλές και κακές στιγμές. Τους είπα ότι κι αν αδίκησα κάποιες στιγμές κάποιους μελετούσα το καλό της ομάδας.

Δεύτερο κομμάτι. Ήξερα πολύ καλά από τη στιγμή που μίλησε με τον κύριο Νταμπίζα, η αποστολή θα ήταν πολύ δύσκολη. Καταλάβαινα ότι ήταν ίσως και μια αποστολή αυτοκτονίας σε ότι αφορά αυτό που θα κάναμε κατά τη διάρκεια της σεζόν. Με όλους τους περιορισμούς και τις αξιολογήσεις. Με ξένους παίκτες που τους βρήκαμε και έπρεπε να παραμείνουν στην ομάδα, εκτός από τον Μακέντα που ήταν μεταγραφική επιλογή. Θέλω να σταθώ στο ότι υπάρχουν διάφορα κομμάτια στη σεζόν. Αυτά που αφορούν τα αγωνιστικά. Μπορεί κάποιος να απαντήσει ότι αυτή η ομάδα μάζεψε 47 βαθμούς. Είναι πολύ απλό επιχείρημα.

Δεύτερο κομμάτι σημαντικό είναι ότι είχαμε στο πλάνο μας κάποιοι νέοι να γινουν μέλη του ρόστερ. Άλλοι στην ενδεκάδα, άλλοι στη 18αδα. Οι νέοι ποδοσφαιριστές πήραν περισσότερες ευκαιρίες απ’ ότι δικαιούνταν πραγματικά λόγω των συνθηκών. Όμως πολλοί έπαιξαν πάνω από 15 παιχνίδια και μπορούν να αποτελούν μέλη του ρόστερ.

Ένα κομμάτι είναι η διαφορά του πρώτου με τον δεύτερο γύρο. Θα σταθώ σε δύο πράγματα γιατί το ποδόσφαιρο είναι πάντα απρόβλεπτο. ΑΝ σταθώ μόνο στο αγωνιστικό θα έλεγα ότι πάντα σε όλη την πορεία είχαμε επιθετικό πρόβλημα. Η δημιουργία δεν ήταν στο βαθμό που θα θέλαμε. Και το δεύτερο είναι ότι στην ενδεκάδα μας υπήρχαν παίκτες βαρόμετρα και σημεία αναφοράς που είτε από τραυματισμούς, είτε με όσα συνέβησαν τον Γενάρη, όταν μεγαλώσαμε το εύρος του ρόστερ δεν τα καταφέραμε. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, δεν ειναι μόνο αγωνιστικοί και ψυχολογικοί. Αναφέρω δύο παραδείγματα, τη Λίβερπουλ και τη Ντόρτμουντ που ήταν οχτώ βαθμούς μπροστά και έφτασαν να χάνουν το πρωτάθλημα. Υπάρχουν πάντα λόγοι που μπορεί να μην τα καταφέρεις.

Ένα κομμάτι το οποίο ίσως για μένα είναι το πιο σημαντικό στην πορεία μας. Το είχα πει στην πρώτη συνέντευξη. Ότι το πιο βασικό σημείο για εμάς για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ήταν και είναι η ενότητα. Εύκολο να το λες και δύσκολο να το πράξεις. Έχουμε πάει βήματα πίσω αντί για μπροστά, δυστυχώς. Είναι μια περίπλοκη κατάσταση στην ομάδα. Πηγαίναμε σε πολλά ματς εντός έδρας με φόβο ότι θα έχουμε επεισόδια. Σε όλη τη διάρκεια της σεζόν υπήρχαν τα αναμενόμενα βρισίδια απ’ την κερκίδα ως προς τον ιδιοκτήτη. Υπάρχει μια περίπλοκη κατάσταση από τον ιδιοκτήτη. Δεν έρχεται πουθενά, ούτε γήπεδο, ούτε προπονητικό. Περίπολοκη κατάσταση με το γήπεδο. Αν δεν αντιμετωπίζεις κατάματα την κατάσταση και μένεις στο παρελθόν και δεν μπεις στη διαδικασία να στηρίξεις αυτό που αγαπάς με τις συνθήκες που υπάρχουν είναι δύσκολο να έχεις αποτέλεσμα. Το κομμάτι της ενότητας με προβληματίζει πάρα πολύ. Ο καθένας πρέπει να αναρωτηθεί και να δει τις ευθύνες. Από τον ιδιοκτήτη, εμάς, τους φιλάθλους, τους ανθρώπους που δουλεύουν. Όταν είχα πει ότι θέλω να μας αντιμετωπίζετε ως μια κανονική ομάδα το εννοούσα. Αλλά και σε όλα αυτά πρέπει να γίνουμε κανονική ομάδα.

Για το πλάνο της επόμενης σεζόν δεν μπορώ να πω κάτι γιατί δεν είναι ξεκάθαρο το τοπίο. Μπάτζετ και διαχείριση οικονομικών θα ξεκαθαρίσουν μέσα στην εβδομάδα. Δεν μπορώ να πω κάτι τώρα.

Το τελευταίο κομμάτι αφορά τον κόσμο και τον κύριο Κούγια. Σε ανακοίνωση η θύρα 13 χρησιμοποίησε το όνομά μου, όπως και ο κύριος Κούγιας. Εγώ είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που είμαι προπονητής του Παναθηναϊκού και κάνω αυτό που αγαπάω. Τίποτα παραπάνω.

Για προτεραιότητες ενίσχυσης: Είναι σε όλες τις γραμμές οι προτεραιότητες οι μεταγραφικές. Να πάρουμε με το καλό την αδειοδότηση και εφόσον οι συνθήκες είναι ευνοϊκές θα ήθελα ένα ρόστερ 22-24 ποδοσφαιριστών.

Για την παρουσία του κόσμου σήμερα: Δεν μπορούμε να σταθούμε στο τελευταίο παιχνίδι. Εγώ μετά τον Ολυμπιακό, μαζί με τον Νίκο Νταμπίζα, αποφασίσαμε να έχουμε αρκετές αλλαγές. Όχι για να τους αξιολογήσω, αλλά για να τους τιμήσω όλους και να πάρουν χρόνο. Το μήνυμα στον κόσμο είναι αυτό που είπα πριν λίγη ώρα. Πρέπει να δούμε με ρεαλισμό τα πράγματα. Δεν είναι το θέμα η υπομονή. Καταλαβαίνω ότι κι εγώ στην πλευρά του κόσμου μπορεί να μην είχα υπομονή. Δεν γίνεται να κάνεις πρωταθλητισμό με ακαδημίες. Ακόμα και αν χρησιμοποιήσουμε το παράδειγμα του Άγιαξ, θα πάρει ο Άγιαξ παίκτες με 5 και 10 εκατομμύρια. Τον πρωταθλητισμό τον αγοράζεις. Και αν έχεις και καλό προπονητή και παίκτες από ακαδημία κάνεις ένα καλό σύνολο. Το βασικό κομμάτι προς τον κόσμο, είναι ότι αυτό που δημιουργήσαμε, στην Τρίπολη, με Πανιώνιο, με ΑΕΚ, να προσπαθήσουμε να το διατηρήσουμε.

Άλλη χρονιά με τέτοιες ιδιαιτερότητες βγαίνει; Θα δυσκολέψει κι άλλο το έργο;

«Είμαστε ρεαλιστές, ξέρουμε ότι είναι δύσκολο. Τον κόσμο μπορείς να τον παρακινήσεις. Δεν είναι εύκολο γιατί οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές. Τον κόσμο τον έφεραν φέτος και τα αποτελέσματα. Είναι ευθύνη δική μας ώστε να μπορέσουμε να πάμε την ομάδα ένα βήμα παραπάνω. Περισσότερο πρέπει να σταθούμε στο τι έγινε σε αυτή τη σεζόν. Είχε ιδιαίτερες συνθήκες. Είχε -11, απαγόρευση μεταγραφών, πολλά. Τώρα είναι διαφορετικά τα πράγματα.

Για γήπεδο: Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να γυρίσεις στη Λεωφόρο. Αγωνιστικά έχω άλλη άποψη, θα μπορούσαμε να έχουμε άλλη άποψη. Θα μιλήσει για το μπάτζετ ο Νίκος, δεν μου αρέσει να μιλάω υποθετικά. Είχα πει στην αθλητική Κυριακή ποιοι είναι οι τρόποι για να αντλήσουμε χρήμα. Από αποδεσμεύσεις, από την ίδια τη διοίκηση και αύξηση μπάτζετ και το άλλο από πώληση ποδοσφαιριστή. Δεν είπα πουλάμε ποδοσφαιριστή.

Αν επηρεάστηκε η ομάδα από τα σχόλια: Το σημαντικό κομμάτι ήταν πως από την αρχή, ειδικά ο Νταμπίζας ξεκαθάρισε τα πράγματα. Και οι παίκτες από την πρώτη μέρα ήρθαν προσηλωμένοι στο έργο τους. Έχω ζήσει πολλά και δεν επηρεάζομαι εγώ. Είμαι αρκετά χρόνια στο ποδόσφαιρο. Οι παίκτες φυσικό να επηρεάζονται. Όταν αυτή τη στιγμή κάνουμε 30 άτομα προπόνηση και τα 20 παιδιά είναι κάτω των 20 ετών, είναι φυσιολογικό να υπάρχουν σκαμπανεβάσματα στην ψυχολογία τους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ