Πέδρο Μαρτίνς : Στο μυαλό ενός κανονικού προπονητή

Πέδρο Μαρτίνς : Στο μυαλό ενός κανονικού προπονητή

Ο Πέδρο Μαρτίνς ήδη... ξεκίνησε να δουλεύει για τη νέα χρονιά. Βάζοντας στόχους που θα κάνουν στα αλήθεια την φετινό σεζόν, σκαλοπάτι για την επόμενη. Το παράδειγμα του Φορτούνη είναι χαρακτηριστικό

Συνέβη την Κυριακή στη Λάρισα, αλλά σίγουρα δεν του δόθηκε η απαραίτητη έμφαση. Πολλοί μάλιστα πίστεψαν ότι προέκυψε «υποχρεωτικά» για να… βγει η εντεκάδα της τελευταίας αγωνιστικής όπου σε αυτή έπρεπε να χωρέσουν ποδοσφαιριστές χωρίς ιδιαίτερο χρόνο συμμετοχής (Αβραάμ, Ανδρούτσος, Νάτχο, Σολδάνο). Και όμως ο Πέδρο Μαρτίνς δεν επέλεξε στην τύχη την 3-5-2 διάταξη.

Έναν σχηματισμό που έχει επιστρέψει για τα καλά στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια (με οδηγό τη Γιουβέντους), αλλά που για τον Ολυμπιακό ήταν πάντα κάτι σαν… απαγορευμένο. Μόνο σε κάποια πολύ δύσκολα εκτός έδρας ματς του Τσάμπιονς Λιγκ, και αυτό πριν από πολλά χρόνια και με διαφορετική φιλοσοφία: Υπάρχει για παράδειγμα εκείνο το περίφημο ματς στο Ανοέτα με την Σοσιεδάδ (17/9/2003) που ο Όλεγκ Προτάσοφ πρόσθεσε στο δίδυμο Ανατολάκη- Κωστούλα τον Κριστιάν Καρεμπέ. Ο Γάλλος είχε αγωνισθεί βεβαίως ως «λίμπερο» και όχι σε ευθεία με τους δύο στόπερ. Αλλά ήταν μια καταγραφή αμυντικής τρόικας.

Ουσιαστικά δεν ταίριαζε ποτέ στον τρόπο του Ολυμπιακού ένας τέτοιος σχηματισμός. Και δεν προέκυψε και κάποιος προπονητής με διάθεση να πειραματιστεί με την επιθετική εκδοχή του σε φόντο Ερυθρόλευκο. Αν θα το κάνει ο Πέδρο Μαρτίνς τη νέα χρόνια; Βασικά, όχι. Απλά ο Πορτογάλος που δεν αφήνει τίποτε στην τύχη φρόντισε ως και την τελευταία στιγμή της σεζόν να προσθέσει όπλα στην φαρέτρα του για την επόμενη. Στην δεύτερη χρονιά του άλλωστε οι απαιτήσεις είναι σαφώς μεγαλύτερες, αγωνιστικά. Και όσα συνέβησαν φέτος ένα πάρα πολύ καλό υπόβαθρό ώστε η ομάδα να ξέρει που να ψάξει προκειμένου προσθέσει και άλλα χαρακτηριστικά στο play book της.

Οι Πειραιώτες όλη τη χρονιά είχαν ως βάση το 4-4-2 με τον «χαρισματικό» Κώστα Φορτούνη, να αλλάζει τον σχηματισμό κατά το δοκούν. Περπατώντας στο χορτάρι άλλοτε σαν περιφερειακός, άλλοτε ως σέντερ φορ (το ματς με τη Μίλαν στο Καραϊσκάκη) και άλλοτε σαν δεκάρι. Ακριβώς όμως επειδή αυτό το «πολυμορφικό» του πράγματος προκύπτει πάνω στις ικανότητες του καλύτερου Έλληνα ποδοσφαιριστή; Το τεχνικό τιμ κάποια στιγμή θα πρέπει να σχηματίσει και άλλα «πλάνα». Χωρίς αυτά να «πατούν» πάνω στο ταλέντο του κατόχου της φανέλας με το «7».

Χωρίς τον Φορτούνη φέτος, ο Ολυμπιακός έπαιξε δύο ματς στην Σούπερ Λιγκ. Ένα στην Κρήτη τον Οκτώβρη όπου υπέστη σοκαριστική ήττα από τον ΟΦΗ (1-0) και ένα τον Φλεβάρη με τον Πανιώνιο στο Καραϊσκάκη. Το δεύτερο έληξε με το ευρύ 4-0, οι Ερυθρόλευκοι όμως άνοιξαν το σκορ στο 68΄(Χασάν). Ενδιάμεσα τον Νοέμβρη ο αρχηγός δεν ήταν στην εντεκάδα στο ματς με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι (1-2). Μέχρι να πατήσει χορτάρι (46΄) ο Ολυμπιακός έχανε με 1-0.

Όλα αυτά δείχνουν τον πολύ μεγάλο βαθμό αγωνιστικής εξάρτησης. Και το μόνο σίγουρο είναι πως κανείς προπονητής δεν θέλει να του συμβαίνει αυτό. Το 3-5-2 της Κυριακής λοιπόν δεν είχε Φορτούνη στο αρχικό σχήμα. Είχε τον Καμαρά με τον Ανδρούτσο στην ίδια ευθεία της μεσαία γραμμής και τον πολύπειρο Νάτχο κάποια βήματα μπροστά τους. Λειτούργησε καλά. Και προφανώς αυτό είναι κάτι που ο Μαρτίνς θα το «θυμάται» εν όψει της νέας χρονιάς. Εκεί όπου η βάση θα είναι το 4-4-2 φυσικά, αλλά που προφανώς θα «ετοιμαστούν» και άλλοι σχηματισμοί.

Πριν το 3-5-2, ο κόουτς θα θελήσει να κάνει «δικό» του βεβαίως το 4-3-3. Και αυτό δεν είναι κάποιο αυθαίρετο συμπέρασμα, αλλά τα όσα έλεγε ο ίδιος στις συσκέψεις που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες στον Ρέντη με τους εκπροσώπους της διοίκησης. Για να συμβεί αυτό βεβαίως θα πρέπει να προκύψει και η «μεταγραφική» του μετάφραση με ότι αυτό συνεπάγεται στα χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών που ο Ολυμπιακός ψάχνει ήδη στην «αγορά».

Και για να μην προκύψουν τυχόν παρεξηγήσεις; Δεν λέει κανείς φυσικά ότι ο Κώστας Φορτούνης δεν θα παραμείνει στη θέση του. Εννοείτε πως έχει συμβόλαιο και θα είναι εκεί (όπως εννοείτε ότι όσα και αν γράφουν οι Τούρκοι για τη Φενέρ δεν είναι ακριβώς για να τους δίνεις βάση). Φέτος όμως έπαιξε 43 ματς στα 49 της σεζόν. Βρέθηκε τον Φλεβάρη με έναν πολύ σοβαρό τραυματισμό (στην Τούμπα) και κάνοντας ενέσεις έπαιζε κάθε τρεις ημέρες (καθώς ακολουθούσαν τα δύο ματς με τη Ντιναμό Κιέβου και ενδιάμεσα το ντέρμπι με την ΑΕΚ). Θα πρέπει λοιπόν και ο αρχηγός να μπορεί όταν απαιτείται και χρειάζεται να παίρνει κάποιες ανάσες παραπάνω, αλλά κυρίως θα πρέπει και ο Ολυμπιακός να έχει έτοιμα «ενναλακτικά πλάνα» δράσης.

Άλλωστε οι Πειραιώτες έχουν σχηματίσει ένα τόσο ισχυρό ρόστερ που θα ήταν λάθος τους να έχουν αποκλειστικά κατά νου μόνο ένα αγωνιστικό σχέδιο.

Ο πήχης ανεβαίνει για τον Ολυμπιακό. Τον ανεβάζει ο ίδιος, έπειτα από την –αγωνιστικά- εξαιρετική φετινή σεζόν. Θέλει να δείξει ότι μπορεί να προοδεύσει ακόμη περισσότερο το πλάνο του και το παιχνίδι του. Ο Μαρτίνς δεν… σταματά.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ