Η επική γκάφα του Παναθηναϊκού με τον Κουρμπέλη

Η επική γκάφα του Παναθηναϊκού με τον Κουρμπέλη

Ο Παναθηναϊκός φέρεται να έχει δώσει ποσοστό μεταπώλησης 25% στον Αστέρα Τρίπολης για την παραχώρηση του Δημήτρη Κουρμπέλη από το πρώτο κιόλας... ευρώ. Πόσο ζημιώνονται τα πράσινα ταμεία;

Όπως όλα δείχνουν ο αρχηγός του Παναθηναϊκού σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στην σύγχρονη ιστορία του συλλόγου, σαλπάρει γι άλλη γη, γι’ άλλα μέρη. Ο Δημήτρης Κουρμπέλης εκ των διακριθέντων των Πράσινων, έχει προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών ομάδων της Ευρώπης που ερίζουν για την απόκτησή του και δύσκολα ο Νίκος Νταμπίζας θα καταφέρει να τον κρατήσει στην Παιανία.

Το πλήρωμα του χρόνου για τον αρχηγό του Τριφυλλιού έφτασε. Είναι γνωστό εξάλλου ότι μια σειρά από ομάδες που τον παρακολουθούν καιρό είναι έτοιμες να επισημοποιήσουν το ενδιαφέρον τους καταθέτοντας επίσημη πρόταση στον Παναθηναϊκό.

Για παράδειγμα η Στρασμπούρ η οποία έχει δείξει και το πιο ζεστό ενδιαφέρον καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς . Ο σύλλογος της Βορειοδυτικής Γαλλίας παρακολουθεί εδώ και μήνες τον 25χρονο χαφ, με τον αρχισκάουτερ του γαλλικού κλαμπ να έχει κάνει δεύτερο σπίτι του τις κερκίδες του ΟΑΚΑ.

Το θέμα όμως δεν είναι τόσο ο επόμενος σταθμός στην καριέρα του Έλληνα άσου, όσο το αν όσα κυκλοφορούν στην αγορά είναι αλήθεια!

Για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι. Το θέμα που έχει προκύψει, είναι το εξής. Πόσα έσοδα θα προκύψουν για τον Παναθηναϊκού από την πώληση του πιο πολύτιμου περιουσιακού του στοιχείου αυτήν την στιγμή;  Τι συζητιέται; Πως οι Πράσινοι έχουν κάνει μια «γκάφα» ολκής. Σχεδόν… ερασιτεχνική, που ετοιμάζονται να την βρουν μπροστά τους τώρα που ο Κουρμπέλης ετοιμάζεται να αλλάξει γειτονιά.

Και εξηγούμαστε: ‘Οταν οι Πράσινοι αγόρασαν τον Κουρμπέλη από τον Αστέρα Τρίπολης συμφώνησαν με τους Αρκάδες να τους προσφέρουν ποσοστό 25% σε ενδεχόμενη μεταπώληση του ποδοσφαιριστή. Τίποτα παράλογο έως εδώ. Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως το ποσοστό δίνεται από τη διαφορά που προκύπτει, ανάμεσα στην αγορά και την πώληση.

Ο Παναθηναϊκός όμως φέρεται να έχει δώσει αυτό το 25% στον Αστέρα Τρίπολης από το πρώτο ευρώ για την παραχώρηση του Κουρμπέλη! Πόσο επικερδής θα είναι δηλαδή η πώληση του παίκτη για το Τριφύλλι;  Ο Παναθηναϊκός τον Κουρμπέλη τον αγόρασε τον Δεκέμβρη του 2016, έναντι 700.000 ευρώ. Τώρα η πώληση του μπορεί να πάει στα 1,5 με 2 εκατομμύρια ευρώ.

Αν υποθέσουμε ότι οι Πράσινοι θα πάρουν 2 εκατ ευρώ (που είναι και το πιο αισιόδοξο σενάριο), οι 500.000 ευρώ εξ’ αυτών πηγαίνουν απευθείας στα ταμεία των Αρκάδων.  Άρα ο Παναθηναϊκός θα έχει πληρώσει 700.000 ευρώ τον Αστέρα το 2016 και 500.000 ευρώ τώρα, δηλαδή σύνολο 1,2 εκατ ευρώ.

Θα έχει πληρώσει επίσης δύο χρόνια συμβόλαιο του Κουρμπέλη (300.000 ευρώ τον χρόνο). Δηλαδή το ποσό που θα έχει δαπανήσει για τον παίκτη –χωρίς να υπολογίζεται η εφορία- φτάνει τα 1,8 εκατ ευρώ! Το κέρδος του δηλαδή για τον καλύτερο Έλληνα παίκτη του ρόστερ θα είναι μόλις 200.000 ευρώ!

Όλες οι ομάδες που προσφέρουν ποσοστό μεταπώλησης σε μια μεταγραφή, το κάνουν από τα χρήματα που δαπάνησαν για αυτή και… πάνω. Δηλαδή στην περίπτωση του Παναθηναϊκού και του Αστέρα για τον Κουρμπέλη, θα έπρεπε η συμφωνία να αφορά σε ποσοστό μεταπώλησης πάνω από τις 700.000 ευρώ.

Σε αυτή την περίπτωση το όφελος του Αστέρα σε μια μεταγραφή 2 εκατομμυρίων ευρώ θα ήταν το 25% του 1,3 εκατ ευρώ. Αλλά όπως φαίνεται οι Πράσινοι την πάτησαν για τα καλά…

Βέβαια, μια διαφορετική ανάγνωση της υπόθεσης είναι ότι οι Αρκάδες κινήθηκαν πολύ έξυπνα στην περίπτωση του Έλληνα χαφ και πραγματοποίησαν με τον Παναθηναϊκό ένα σπουδαίο deal!

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ