Ολυμπιακός: Βαδίζοντας με το No1 της λίστας του…

Ολυμπιακός: Βαδίζοντας με το No1 της λίστας του…

Σε πέντε απο τα έξι κεφάλαια του σχεδιασμού που ο Ολυμπιακός θέλησε να τα ανοίξει πριν το βασικό στάδιο της προετοιμασίας του; Έχει αυτό(ν) που θέλει. Και η συγκεκριμένη κατάσταση δεν είναι συνηθισμένη για ελληνικό κλαμπ. Ειδικά σε κάποιο που συνηθίζει να... βάζει δύσκολες ασκήσεις στο επιτελείο του.

Βασικό ζητούμενο στην υλοποίηση κάθε σχεδίου: Να προχωράς με εκείνους που βρίσκονται στην κορυφή της λίστας σου. Και αν υποθέσουμε ότι ο Ολυμπιακός στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα καταφέρει το αυτό και με τον Ρούμπεν Σεμέδο; Τότε ο Πέδρο Μαρτίνς θα πρέπει να είναι πραγματικά ένας ευχαριστημένος προπονητής. Γιατί ο συμπατριώτης του, υπό προϋποθέσεις θα γίνει ο τέταρτος μιας καλοκαιρινής παρέας που εάν και εφόσον θα επιτρέψουν στους Ερυθρόλευκους το minimum. Την άποψη ότι αυτό που είχαν στο μυαλό, και ακούμπησαν στο χαρτί τους, το… οδηγούν και στο χορτάρι.

Ποιες ήταν οι «βασικές επιλογές» σε αυτό το πρώτο «μέρος» της υλοποίησης του σχεδιασμού: Η ανανέωση της εμπιστοσύνης στον περσινό κορμό. Έγινε. Ως τώρα δεν έφυγε κανείς. Ειδικότερα  η παραμονή του Φορτούνη και του Σα. Έγινε. Η απόκτηση του Ματιέ Βαλμπουενά. Έγινε. Ο Ρούμπεν Σεμέδο για την άμυνα. Δεν επιβεβαιώνεται ακόμη η συμφωνία, αλλά ουσιαστικά και αυτό… έγινε. Και όταν μιλάμε για μια ελληνική ομάδα που επιχειρεί με τέτοιο «συντελεστή δυσκολίας»; Το να καταφέρνεις τις πέντε από τις έξι «μεγάλες» υποθέσεις που «άνοιξες» -σε μια εποχή που η «αγορά» ακόμη είναι με τα μάτια μισόκλειστα- μαρτυρά  -δεδομένα- καλή δουλειά.

Τι δεν έχει γίνει ως τώρα; Η υπόθεση του σέντερ φορ. Θα είχε τελειώσει αν ο Μάρκους Μπεργκ δεν άλλαζε κάθε τρεις και λίγο διάθεση, ζητώντας χρόνο. Ο τρόπος που το «χειρίστηκε» ο Σουηδός είναι που ουσιαστικά και άφησε πίσω αυτή την ιστορία. Ο τρόπος που υποχρεώνει τον Ολυμπιακό να κοιτάξει τις άλλες επιλογές της λίστας του. Σε καιρό που η διεξαγωγή τεσσάρων διαφορετικών διεθνών «τουρνουά» κάνει τα πάντα δυσκολότερα. Είναι σε εξέλιξη το Κόπα Αμέρικα. Ξεκίνησε το Africa Cup, είναι στο γήπεδο το Euro U-21. Υπάρχει μέχρι και το Gold Cup σε δράση. Και όταν «χρηματιστήρια» ποδοσφαιρικών «μετοχών», επιπέδου εθνικών ομάδων, συνεδριάζουν; Η «αγορά» περιμένει. Και η αναμονή του ενός, παρασύρει και τον άλλο.

Για παράδειγμα ο Ολυμπιακός κοίταξε πολύ σοβαρά την περίπτωση του Στιβ Μουνιέ. Αν δεν καθυστερούσε με τον Μπεργκ; Ίσως να τον είχε αποκτήσει ήδη. Ο φορ της Χάντερσφιλντ όμως είναι πλέον με την εθνική του Μπενίν. Και περιμένει μέσα από τις διεθνείς «συμμετοχές» του να προσελκύσει ενδιαφερόμενους από καλύτερα πρωταθλήματα. Στην Premier League έπαιξε. Και είναι 24 ετών. Φτάνουν μερικά γκολ σε εκείνον. Φτάνουν και στην ομάδα του που φυσικά «εάν και εφόσον» θα θελήσει να τον παραχωρήσει με μεταγραφή. Τον αγόρασε προ διετίας άλλωστε. Με 13 εκατ ευρώ!

Και ενώ εμείς συζητάμε για το «9». Στον Ρέντη ο Πέδρο Μαρτίνς έχει έξι: Ντουρμισάι (σήμερα έκανε την πρώτη προπόνηση), Σολδάνο, Γκερέρο, Κάιπερς, Μάνος, Βοϊλης. Και έναν «έβδομο» που μην φανεί παράξενο σε κανέναν αν επωμιστεί τον ρόλο στα προκριματικά που έρχονται. Τον Χιλάλ Σουντανί. Θέλει σίγουρα ο Πορτογάλος τεχνικός να τον δοκιμάσει πλάι στον Φορτούνη. Να τον «δοκιμάσει» ανάμεσα στον Ποντένσε και τον Βαλμπουενά. Όπως πιθανό να θέλει να δοκιμάσει και κάποιον από τους άλλους. Τον Γκερέρο που πέρσι του έκανε μια χαρά την «καλοκαιρινή» δουλειά. Τον Σολδάνο για τον οποίο ο ίδιος έλεγε στα μίτινγκ του «σχεδιασμού» ότι τον περιμένει πολύ καλύτερο την επόμενη σεζόν. Ή ακόμη και τον Ντουρμισάι. Ένα παιδί που για όσους τυχόν δεν το πρόσεξαν, είναι πλέον μέλος της εθνικής μας ομάδας.

Αν ο κόουτς δεν «βιάζεται» για τον φορ (ποιος ξέρει, ίσως στο δικό του μυαλό να υπάρχει ακόμη ο Χασάν και η περίπτωση επιστροφής του αργότερα μέσα στο καλοκαίρι) δεν υπάρχει λόγος να βιάζεται και ο Ολυμπιακός. Που πάντως δεδομένα τσεκάρει την αγορά. Η περίπτωση του Βεντάτ Μουρίκι είναι χαρακτηριστική. Ρωτά για εκείνον. Όπως τσεκάρουν, οι Ερυθρόλευκοι, τις επιλογές τους για την θέση του «δεύτερου τερματοφύλακα». Έκλεισαν τον Μάριο Σιαμπάνη. Ψάχνουν και κάποιον έμπειρο, πίσω από τον Σα. Και αυτή η προσθήκη μοιάζει να δημιουργεί μεγαλύτερη ανάγκη τη δεδομένη χρονική στιγμή. Έναν μήνα πριν το πρώτο ματς με τη Πλζεν.

Στο μεταξύ αύριο το απόγευμα είναι η τελευταία προπόνηση της δεύτερης εβδομάδας προετοιμασίας. Ο κόουτς μετά από αυτή θα ανακοινώσει τα ονόματα των ποδοσφαιριστών που δικαιούνται «κάρτες επιβίβασης» για τις δύο πτήσεις της Δευτέρας. Από Αθήνα-Κοπεγχάγη και από εκεί στο Γκντανσκ. Θα είναι εκεί και οι διεθνείς της… ευρω-ζώνης (Φορτούνης, Μπουχαλάκης, Μασούρας, Κούτρης, Ομάρ, Νάτχο). Και λογικά στην Πολωνία την επόμενη εβδομάδα θα εμφανιστούν κάποια στιγμή ο Σεμέδο και ο δεύτερος τερματοφύλακας. Άρα ο Μαρτίνς θα πρέπει να αφήσει στον Ρέντη «αρκετούς». Σε μια διαδικασία άχαρη. Αλλά υποχρεωτική.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ