Ολυμπιακός : Το στοίχημα με Μπα και Ντουρμισάι

Ολυμπιακός : Το στοίχημα με Μπα και Ντουρμισάι

Φιορίν Ντουρμισάι. Ουσεϊνού Μπα. Και η ευκαιρία… ζωής μέσα από την άχαρη διαδικασία μιας προετοιμασίας.

Νωρίς. Τόσο νωρίς, που όπως θα έλεγε και ο Γιάννης Ιωαννίδης (σε ένα ριμέικ της ιστορικής του δήλωσης του ΄94 πριν το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός στο φάιναλ φορ του Τελ Αβίβ) «τα λίγα λόγια ζάχαρη και τα καθόλου μέλι». Από την άλλη; Είναι ένα από τα μυστήρια του καλοκαιριού σε κάθε ομάδα που ξεκινά την προετοιμασία της. Έστω με το όποιο ρίσκο περιλαμβάνει μια πρόβλεψη δίχως… δίχτυ ασφαλείας. Η πρώτη κουβέντα. Η πρώτη εντύπωση. Τα πρώτα σχόλια για τους «νέους». Για τα μεταγραφικά αποκτήματα που άλλο να δεσπόζουν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, και άλλο να πατούν στο χορτάρι. Να μπαίνουν στα… ενδότερα ενός κλαμπ. Να πρέπει να πείσουν, το τεχνικό τιμ, τους συμπαίκτες τους. Τον ίδιο τους τον εαυτό, ότι μπορεί να τα καταφέρουν.

Έστω λοιπόν με την υποσημείωση ότι ουσιαστικά η προετοιμασία του Ολυμπιακού δεν έχει φτάσει ακόμη σε σημείο… συμπερασμάτων; Υπάρχουν κάποιοι που πρόλαβαν μέσα σε λίγε ημέρες να γίνουν θέμα συζήτησης. Για τα βασικά χαρακτηριστικά τους. Αλλά κυρίως για την προοπτική που δίνουν στον προπονητή με θέα στην πρώτη «εντεκάδα» της σεζόν. Εκείνη που με το καλό θα ανακοινωθεί στους ποδοσφαιριστές το απόγευμα της 23ης του Ιούλη στο Πλζεν. Ναι, έχει δρόμο ως εκεί. Έχει όμως και συγκεκριμένες ανάγκες ο Πέδρο Μαρτίνς κάνοντας τους πρώτους υπολογισμούς τους. Για την καρδιά της άμυνας. Για την θέση του σέντερ φορ. Τα υπόλοιπα με έναν τρόπο είναι ουσιαστικά εξασφαλισμένα.

Ο κόουτς είναι δεύτερη σεζόν στη θέση του. Έχει καταθέσει δείγματα γραφής. Και της δουλειάς του. Αλλά και του τρόπου που σκέφτεται. Στα προκριματικά θα πάει με εκείνους που δουλεύουν μαζί του στην προετοιμασία. Έτσι έκανε και πέρσι. Και αν σκεφτεί κανείς τις διαφορές της πρώτης εντεκάδας, με την… τελευταία θα εντοπίσει σίγουρα «κραυγαλέες» διαφορές. Γιαννιώτης_ Ομάρ, Μιράντα, Βούκοβιτς, Τσιμίκας_ Μπουχαλάκης, Καμαρά, Φορτούνης_ Λάζαρος, Ποντένσε, Γκερέρο ήταν εκείνοι που έκαναν τη δουλειά με τη Λουκέρνη και τη Μπέρνλι. Ουσιαστικά μόλις οι 4-5 εξ αυτών παρέμειναν βασικές επιλογές ως το φινάλε. Έτσι θα γίνει και φέτος. Μόνο που θα είναι σαφώς πιο εύκολο, καθώς πλέον ο «ισχυρός κορμός» είναι στη θέση του. Και αν δεν υπήρχε και αυτή η περιπέτεια του Africa Cup of Nations (που όπως φαίνεται Μεριά, Σισέ και Καμαρά προκρίνονται στους «16»); Θα ήταν ακόμη πιο απλοϊκό το εγχείρημα. Για την πρώτη εντεκάδα.

Με τα ισχύοντα; Σα_Ομάρ, Κούτρης_ Γκιγιέρμε, Μπουχαλάκης_ Ποντένσε, Φορτούνης έχουν «κλειδώσει» τις θέσεις τους. Ο Βαλμπουενά με τον Μασούρα θα διεκδικήσουν εκείνη στο αριστερό άκρο της επίθεσης. Και αναπόφευκτα όλα τα… φώτα πέφτουν στους στόπερ και τον σέντερ φορ. Σε αυτούς τους «δύο χώρους» λοιπόν ο προπονητής δουλεύει ήδη. Και καμιά φορά μικρές λεπτομέρειες φανερώνουν κάτι μεγαλύτερο. Στα δύο φιλικά ας πούμε που έγιναν Παρασκευή και Σάββατο, ο Ουσεϊνού Μπα έπαιξε και από τη δεξιά πλευρά. Και από την αριστερή. Και με τον Αβραάμ ως παρτενέρ. Και με τον Βούκοβιτς που έχοντας καταλάβει πως δύσκολα θα έχει την περσινή ευκαιρία μάλλον σκέφτεται την επόμενη ποδοσφαιρική στέγη της καριέρας του. Παράλληλα ο κόουτς χρησιμοποίησε ως στόπερ και τον Τοροσίδη (την Παρασκευή), ενώ το Σάββατο έριξε απευθείας στη… δράση τον Ρούμπεν Σεμέδο τον οποίο και «προορίζει» για τον ηγέτη της βασικής αμυντικής του γραμμής. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι στα φιλικά που έρχονται θα δούμε δίδυμο Σεμέδο- Μπα. Ακριβώς γιατί αυτή είναι η «κυρίαρχη» σκέψη. Μέχρι τουλάχιστον την… επόμενη.

Και μιας και κάποιοι… πρόλαβαν ήδη να δουν στον Μπα, λάθος αντίδραση στα γκολ της Μπερ Σεβά; Ας τους ενημερώσουμε πως ο προπονητής έχει διαφορετική άποψη. Ο 23άχρονος Σενεγαλέζος είναι ένα «στοίχημα» για εκείνον. Και αυτή την κουβέντα την άνοιξε στους συνεργάτες του από τις ημέρες του Ρέντη και όλας.

Αντίστοιχες και οι δοκιμές στην κορυφή. Ο Σολδάνο, ο Γκερέρο, ο Κάιπερς. Βασικά όμως ο Φιορίν Ντουρμισάι που δείχνει να έχει μπει στην προετοιμασία διεκδικώντας την… ευκαιρία της ζωής του. Τώρα, που το βασικό «9» ακόμη αναζητείται. Τώρα που ο Γκερέρο μάλλον έχει πάθει… Βούκοβιτς και αυτός. Τώρα που ακόμη δεν έχει προκύψει η προοπτική της χρησιμοποίησης ως φορ του Χιλάλ Σουντανί. Και όταν ένας προπονητής «ψάχνει»; Τότε το timing έχει τεράστια σημασία. Τώρα είναι λοιπόν που ο Μπα και ο Ντουρμισάι – δύο κατά τα άλλα «αουτσάιντερ»- που μπορεί να γίνουν φαβορί. Και τα υπόλοιπα δεν θα τα φέρουν μόνο οι επόμενες μεταγραφικές κινήσεις των Ερυθρόλευκων. Θα τα φέρει και ο… χρόνος.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ