Αυτά χρεώνονται στον Καρντόσο, που παίζει τη θέση του με Ξάνθη και Τραμπζονσπόρ

Αυτά χρεώνονται στον Καρντόσο, που παίζει τη θέση του με Ξάνθη και Τραμπζονσπόρ

Τα λάθη και οι ευθύνες του Πορτογάλου τεχνικού και οι σκέψεις του Δημήτρη Μελισσανίδη για την επόμενη μέρα της ΑΕΚ.

Η ΑΕΚ αναζητούσε απέναντι στην Τραμπζονσπόρ πέρα από ένα σκορ που θα άφηνε ορθάνοικτο το ενδεχόμενο της πρόκρισης στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και μια πειστική εμφάνιση. Μια εικόνα που θα έκανε το παιχνίδι με την Κραϊόβα να δείχνει ως μια κακή παρένθεση και θα έβαζε την ομάδα ξανά στον… ίσιο δρόμο.

Η Ένωση όχι μόνο απέτυχε στο παραπάνω, αλλά μπήκε σε ακόμα μεγαλύτερη κρίση. Αγωνιστική και όχι μόνο. Είναι σαφές πως το κλίμα για τον Μιγκέλ Καρντόσο δεν είναι θετικό στην ομάδα. Ο Πορτογάλος τεχνικός είναι στο επίκεντρο της κριτικής, με τα σενάρια περί σκέψεων αντικατάστασής του να φουντώνουν.

Πάντως η αλήθεια είναι πως για το παραπάνω δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής ξεκάθαρο στίγμα. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, που είναι και εκείνος που θα πάρει μια σχετική απόφαση, δεν φαίνεται να έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του, αναφορικά με την επόμενη μέρα της ομάδας. Αν δηλαδή θα αντικαταστήσει τον Καρντόσο ή θα στηρίξει το πλάνο του φετινού καλοκαιριού.

Αυτό δείχνει πως η θέση του Καρντόσο στον πάγκο της ΑΕΚ θα κριθεί από τα αποτελέσματα. Πιθανότατα, από τα παιχνίδια που έρχονται, με Ξάνθη και Τραμπζονσπόρ. Είναι δεδομένο πως αν η εικόνα της Ένωσης παραμείνει ως έχει, θα προκύψουν εξελίξεις. Ωστόσο σε περίπτωση που οι Κιτρινόμαυροι δείξουν κάτι διαφορετικό και παρουσιάσουν σημάδια βελτίωσης, είναι πιθανό ο Καρντόσο να λάβει τη στήριξη που φαίνεται πως χρειάζεται.

Αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για το μέλλον του 47χρονου τεχνικού στο τιμόνι της ΑΕΚ. Όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά και οι όποιες εξελίξεις θα καθοριστούν από τα αποτελέσματα. Που μέχρι τώρα, δεν έχουν βοηθήσει τον Καρντόσο να ισχυροποιήσει την παρουσία του στον πάγκο του Δικεφάλου, με τη θέση του να χαρακτηρίζεται όπως διαβάσατε και χθες, επισφαλής.

Διαχείριση και κλίμα στα αποδυτήρια

Ένα από βασικά προβλήματα που δείχνει να αντιμετωπίζει στην παρούσα φάση ο Μιγκέλ Καρντόσο αφορά στο κλίμα εντός ομάδας και στη διαχείριση μονάδων του συλλόγου. Στο πως δηλαδή χειρίζεται ο Πορτογάλος τεχνικός το υλικό που έχει στα χέρια του και τι επιπτώσεις φέρνει το παραπάνω στην ψυχολογία της ομάδας.

Οι Κιτρινόμαυροι δεν είναι και στο καλύτερό τους φεγγάρι τελευταία. Το κλίμα εντός Ένωσης δεν είναι το καλύτερο δυνατό, με κάποιους παίκτες της ομάδας να εμφανίζονται προβληματισμένοι για τον τρόπο δουλειάς του Καρντόσο αλλά και τις επιλογές του. Αυτό αποτυπώνεται και από το πώς… υποδέχθηκαν την ήττα από την Τραμπζονσπόρ παίκτες και προπονητής.

Στα αποδυτήρια μετά το παιχνίδι δεν υπήρχε διάθεση για πολλές κουβέντες. Από πλευράς παικτών δεν ακούστηκε το παραμικρό, ενώ από τη μεριά του ο προπονητής το μόνο που έκανε ήταν να δώσει το χέρι του σε κάθε ποδοσφαιριστή και να σημειώσει πως «πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά, στο παιχνίδι που μας περιμένει την Κυριακή».

Ομάδα χωρίς ρυθμό και εναλλακτικό πλάνο

Βεβαίως τα ζητούμενα για τον Καρντόσο τη δεδομένη στιγμή δεν σχετίζονται μόνο με το κομμάτι της ψυχολογίας. Υπάρχουν και αγωνιστικά θέματα, που μάλιστα «βγάζουν μάτι». Ένα από αυτά είναι ο ρυθμός που… αγνοείται από την Ένωση εδώ και καιρό.

Οι Κιτρινόμαυροι δείχνουν μια ομάδα που δεν βρίσκεται σε φουλ αγωνιστικό τέμπο. Κάτι που αποτελεί πρόβλημα και μάλιστα σημαντικό, δεδομένου ότι την συγκεκριμένη περίοδο η ΑΕΚ «παίζει» τον έναν από τους βασικούς φετινούς της στόχους.

Στον Καρντόσο χρεώνεται πάντως και το γεγονός πως μέχρι τώρα δεν έχει παρουσιάσει ένα εναλλακτικό πλάνο στον τρόπο προσέγγισης των αγώνων. Η ΑΕΚ «πατάει» σταθερά στο 4-2-3-1, χωρίς να έχει εφαρμόσει ένα διαφορετικό αγωνιστικό σχέδιο. Ακόμα και σε παιχνίδια που… στραβώνουν, όπως το προχθεσινό.

Απροετοίμαστη και «αδιάβαστη»

Πριν το παιχνίδι με την Τραμπζονσπόρ ο Καρντόσο είχε σταθεί στις στημένες φάσεις και στην προσοχή που θα έπρεπε να δείξουν οι παίκτες του στο συγκεκριμένο κομμάτι. Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως αυτό, αποτέλεσε την «αχίλλειο πτέρνα» της Ένωσης κόντρα στους Τούρκους.

Όπως αποδείχθηκε στην πράξη η ΑΕΚ δεν είχε προετοιμαστεί κατάλληλα για το εν λόγω ματς. Η Ένωση την… πάτησε από εκεί που περίμενε, κάτι αδικαιολόγητο σε αυτό το επίπεδο.

Ήταν σαφές μετά το προχθεσινό παιχνίδι πως στο «διάβασμα» του αντιπάλου ο Καρντόσο πήρε κάτω από τη βάση. Η ΑΕΚ δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί καμία από τις αδυναμίες των Τούρκων, την ίδια στιγμή που η Τραμπζονσπόρ εξέθεσε όλες τις δικές της. Με αποτέλεσμα να φύγει από το ΟΑΚΑ με σκορ πρόκρισης.

Φιλοσοφία… χωρίς εφαρμογή

Όταν η ΑΕΚ έδινε τα κλειδιά της ομάδας στον Μιγκέλ Καρντόσο, γνώριζε πως έμπαινε σε μια νέα εποχή, όπου οι Κιτρινόμαυροι θα ακολουθούσαν μια διαφορετική φιλοσοφία. Η πρόσληψη του Πορτογάλου τεχνικού είχε ως στόχο το να μετατραπεί η ΑΕΚ σε μια ομάδα που θα απέδιδε θελκτικό ποδόσφαιρο, θα στηριζόταν στην επιθετική της λειτουργία και θα έκανε βήματα μπροστά σε σχέση με το παρελθόν.

Στην… θεωρία, τα παραπάνω ξεκίνησαν να εφαρμόζονται από την πρώτη μέρα της παρουσίας του Καρντόσο στην ΑΕΚ. Ωστόσο στην πράξη τα πράγματα είναι διαφορετικά. Εκείνο που προκύπτει από την εικόνα της ΑΕΚ είναι πως η φιλοσοφία που θέλει να μεταδώσει στην ομάδα ο Πορτογάλος προπονητής, δεν έχει βρει εφαρμογή.

Οι Κιτρινόμαυροι δεν έχουν κατορθώσει να αφομοιώσουν τα όσα έχει στο μυαλό του ο Καρντόσο, με την ΑΕΚ να δείχνει ειδικά προχθές, ως ένα σύνολο δίχως ξεκάθαρο πλάνο. Μια ομάδα στατική, που στηριζόταν κυρίως σε ατομικές προσπάθειες, για να βρει λύσεις. Στοιχείο που αφαιρεί πόντους από τον Καρντόσο, σχετικά με τα αποτελέσματα της δουλειάς του στην ΑΕΚ μέχρι τώρα.

Το «μαύρο κουτί» μιας καταδικαστικής ήττας

Μετά από αυτό το 1-3 από την Τραμπζονσπόρ, η ΑΕΚ βλέπει τον στόχο της Ευρώπης να απομακρύνεται. Ενδεχομένως και οριστικά. Η Ένωση αναζητά ένα θαύμα στη ρεβάνς της Τραπεζούντας για να μπει στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, με τις πιθανότητες να μην είναι σε καμία περίπτωση με το μέρος της.

Αν το παιχνίδι απέναντι στους Τούρκους είχε μεταξύ άλλων μια μορφή «τεστ», τότε δεδομένα η ΑΕΚ «κόπηκε». Η Ένωση είχε πολύ σοβαρά θέματα στο παιχνίδι της, με βασικότερο την ανασταλτική της λειτουργία. Οι Κιτρινόμαυροι είχαν προβλήματα τόσο στην κανονική ροή του αγώνα, όσα και στις στημένες μπάλες.

Όλη η αμυντική γραμμή του Δικεφάλου, αλλά και ο Μπάρκας, παρουσιάστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Η Ένωση βρέθηκε σε πολλές φορές εκτεθειμένη, δέχθηκε… αστεία γκολ και το «κενό» που υπάρχει στα μετόπισθεν, ήταν κάτι παραπάνω από εμφανές.

Ωστόσο τα πράγματα δεν ήταν καλύτερα ούτε από τη μέση και μπροστά. Η ΑΕΚ έμοιαζε προβλέψιμη στην ανάπτυξή της, με τους Τούρκους να αντιμετωπίζουν μάλλον εύκολα τις όποιες προσπάθειες της Ένωσης να γίνει δημιουργική. Μοναδική εξαίρεση στο σύνολο του Καρντόσο αποτέλεσε η παρουσία του Μάρκο Λιβάγια.

Ο Κροάτης φορ έκανε ότι μπορούσε προκειμένου να κρατήσει την ΑΕΚ στο παιχνίδι, όμως ήταν ξεκάθαρο πως μόνος του δεν μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα του αγώνα. Ο Λιβάγια πέρα από το γκολ πήρε πρωτοβουλίες, έτρεξε, έδωσε μάχες, έψαξε συνεργασίες και γενικώς κράτησε απασχολημένη την άμυνα της Τραμπζονσπόρ. Χωρίς, όμως, την απαραίτητη βοήθεια από τους υπόλοιπους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ