Ο ηγέτης του Κωστένογλου και τα «κλειδιά» της αλλαγής

Ο ηγέτης του Κωστένογλου και τα «κλειδιά» της αλλαγής

Η έλευση του Νίκου Κωστένογλου έφερε στο προσκήνιο «νέους» πρωταγωνιστές για την ΑΕΚ, με τους Έλληνες να βγαίνουν ξανά μπροστά και τον Λιβάγια να έχει τον ρόλο του ηγέτη. Το αναγκαίο κακό που μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό και η πετυχημένη συνταγή που δείχνει τον δρόμο.

Τα λάθη που έγιναν το καλοκαίρι στην ΑΕΚ κόντεψαν να τελειώσουν την χρονιά πριν καν ξεκινήσει για τους «κιτρινόμαυρους». Ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός δυστυχώς για την Ένωση δεν μπόρεσε να αποτραπεί αν και άγγιξε το «θαύμα» στην Τραπεζούντα ωστόσο υπάρχει χρόνος και η ευκαιρία ώστε να σωθεί η κατάσταση και η ΑΕΚ να έχει, τουλάχιστον, μια φυσιολογική, κανονική χρονιά από δω και στο εξής. Και γι’ αυτό μπορεί να εγγυηθεί η παρουσία του Νίκου Κωστένογλου ο οποίος τελικά θα είναι ο (μόνιμος) αντικαταστάτης του Μιγκέλ Καρντόσο.

Η ήττα από την Ξάνθη στο ΟΑΚΑ, στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, είναι μεν μια γκέλα ολκής αλλά σε έναν μαραθώνιο όπως είναι ειδικά το φετινό πρωτάθλημα με τα play off, υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθεί και να μην κοστίσει στην ΑΕΚ. Ήδη η ομάδα ρέφαρε κατά κάποιον τρόπο, με την σπουδαία νίκη που πήρε στην Τρίπολη επί του Αστέρα σε ένα ματς που παρά τα προβλήματα που είχε (Μάνταλος και Ζεράλδες) και αυτά που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του ματς (Ολιβέιρα, Γαλανόπουλος) έδειξε ότι και ποιότητα έχει αλλά και βάθος στο ρόστερ της.

Το ότι από την πρώτη μέρα που ανέλαβε, ως προσωρινός τότε, ο Κωστένογλου, τα πράγματα έχουν αλλάξει άρδην και έχουν μπει σε μία σειρά, το βλέπει ο καθένας ακόμη κι αν δεν ασχολείται όλη μέρα με την ομάδα. Αρχικά στο ψυχολογικό κομμάτι όπου παρέλαβε ένα καταρρακωμένο σύνολο και κατάφερε να παρουσιάσει μια ατσαλωμένη εκδοχή του μέσα σε λίγα 24ωρα, σε Τραπεζούντα και Τρίπολη αλλά και με απλές ωστόσο όχι και τόσο αυτονόητες (όπως φάνηκε για τον προηγούμενο προπονητή) κινήσεις στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι.

Ο ηγέτης

Αρχικά η ανάδειξη του Μάρκο Λιβάγια στον ρόλο που μπορεί και πρέπει να έχει μέσα στο γήπεδο. Αυτό του ηγέτη της ομάδας. Είναι ό,τι ποιοτικότερο διαθέτει η ΑΕΚ στο ρόστερ της και μέσα στους 3-4 κορυφαίους που αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα και είναι αδιανόητο να μην αξιοποιείται για τον οποιονδήποτε λόγο.

Ο Κροάτης που από το ξεκίνημα της σεζόν και παρά την κακή εικόνα της ΑΕΚ, έδειχνε ότι είναι σε εξαιρετική κατάσταση (4 γκολ και 1 ασίστ), στα δύο ματς με τον Έλληνα τεχνικό στον πάγκο, δείχνει απελευθερωμένος και εμφανώς ανεβασμένος ψυχολογικά. Έχει ελευθερία κινήσεων στο γήπεδο, στη θέση που του ταιριάζει καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη, αυτή πίσω από τον επιθετικό και είναι από τους βασικότερους λόγους, αν όχι ο βασικός, των δύο μεγάλων αποτελεσμάτων της ΑΕΚ στα δύο τελευταία ματς.

Ο Λιβάγια είναι ένας ιδιαίτερος παίκτης-άνθρωπος που αν βρεις όμως το κουμπί του, θα του βγάλεις τον καλύτερό του εαυτό. Αυτό δεν το πέτυχε σε καμία περίπτωση ο Καρντόσο που κατάφερε να τον εξοργίζει τόσο με τη λάθος χρησιμοποίησή του όσο και με περίεργες αποφάσεις όπως η αντικατάστασή του στο ματς με την Κραϊόβα στο ΟΑΚΑ, που προκάλεσε και την έντονη αντίδραση του Λιβάγια. Είναι βέβαιο λοιπόν ότι ο Κωστένογλου θα ποντάρει πολλά πάνω του αλλά και στη συνεργασία του με τον Νέλσον Ολιβέιρα που έχει αρχίσει να δείχνει δείγματα από την τεράστια ποιότητά του, βρίσκοντας σιγά σιγά χημεία με τον Κροάτη.

Οι παλιοί και το ελληνικό στοιχείο

Και φυσικά κομβικός είναι και ο ρόλος του αρχηγού. Ο Πέτρος Μάνταλος ήταν μαζί με τον Λιβάγια δύο από τους (λίγους) παίκτες που διακρίθηκαν επί Καρντόσο, ήταν και οι μοναδικοί σκόρερ στα ευρωπαϊκά ματς και φυσικά αναμένεται να σηκώσει μεγάλο βάρος μέσα στην χρονιά για την ΑΕΚ. Είναι εξάλλου μια από τις σταθερές της ομάδας κάθε χρόνο παρά την υπερβολική ίσως και άδικη κριτική που με ευκολία του ασκείται πολλές φορές.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο που είδαμε σε αυτά τα ματς και σίγουρα δείχνει πολλά και για το μέλλον, είναι η ανάδειξη νέων πρωταγωνιστών που όμως ήρθαν από τα παλιά. Ο Μπακάκης, ο Γαλανόπουλος και ο Σιμόες, παίκτες που δεν ήταν στα βασικά πλάνα του Πορτογάλου στα πρώτα ματς (ειδικά οι δύο πρώτοι) πλέον έχουν και πάλι πρωταγωνιστικό ρόλο. Σε συνδυασμό και με την διάταξη που χρησιμοποίησε ο Κωστένογλου στα δύο ματς με Τράμπζονσπορ και Αστέρα, μπορεί να πει κανείς ότι έδειξε και τον δρόμο για τον σχηματισμό που θα χρησιμοποιεί στα ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος. Αυτό το 3-5-2 αλά… Χιμένεθ με τον Μπακάκη σε ρόλο αριστερού στόπερ, ταιριάζει στην ΑΕΚ και με έναν υγιή Τσιγκρίνσκι συν τον Βράνιες δίπλα του, δίνουν μια ασφάλεια στο παιχνίδι της Ένωσης.

Τέλος θα πρέπει να σταθούμε και στο κεφάλαιο, Χρήστος Αλμπάνης. Ο 24χρονος μεσοεπιθετικός που έχει σταθεί και άτυχος μεταξύ των άλλων με τους τραυματισμούς, έχει την ευκαιρία του με τον Κωστένογλου να καθιερωθεί αν όχι ως βασικός, ως μια πολύτιμη λύση στα χέρια του προπονητή του. Ο Αλμπάνης με τον Καρντόσο ήταν μεταξύ πάγκου και κερκίδας τώρα όμως θα έχει τον δικό του ρόλο και όπως έδειξε κόντρα στον Αστέρα, έχει όλα τα φόντα για να πετύχει και γιατί όχι, να γίνει και βασικός. Ο Ελληνας άσος ήταν μέσα σε ό,τι καλό δημιούργησε η ΑΕΚ από τη στιγμή που μπήκε στο ματς στο δεύτερο ημίχρονο δημιουργώντας μεγάλες προσδοκίες για το μέλλον. Γενικότερα το ελληνικό στοιχείο, μπαίνει ξανά, για τα καλά σε ρόλο πρωταγωνιστή με τη νέα κατάσταση στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο.

Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου η ΑΕΚ μπορεί να αποκτήσει κάποιον παίκτη από την ελεύθερη αγορά αλλά μάλλον δύσκολα θα γίνει κάτι τέτοιο και μέχρι τον Ιανουάριο θα πορευθεί με το υπάρχον ρόστερ. Ένα ρόστερ που για ένα ματς την εβδομάδα που θα έχει η ΑΕΚ ως τα Χριστούγεννα, είναι αρκετά γεμάτο ως και πλήρες με σχεδόν δύο λύσεις σε κάθε θέση και δίνει στον Κωστένογλου τη δυνατότητα να δουλέψει και να διαγράψει πρωταθλητισμού. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν παίκτες όπως ο Ζεράλδες και ο Βέρντε που ακόμη δεν έχουν δείξει τα αναμενόμενα και στην ΑΕΚ ποντάρουν πολύ πάνω τους. Το αν θα κατακτήσει το πρωτάθλημα, είναι άλλη ιστορία, το να το διεκδικήσει με αξιώσεις πάντως, δείχνει πως μπορεί να το πετύχει αυτή η ομάδα, που μέχρι πριν δύο εβδομάδες έμοιαζε χαμένη από χέρι.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ