Ολυμπιακός: Η περηφάνεια του Πέδρο Μαρτίνς

Ολυμπιακός: Η περηφάνεια του Πέδρο Μαρτίνς

H συνέντευξη του Πέδρο Μαρτίνς στα «ΝΕΑ» και οι… ατάκες Τσάμπιονς Λιγκ, για την Τότεναμ, το Καραϊσκάκη και τον… Κριστιάνο Ρονάλντο.

Κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ το 1981. Χρίστηκε ιππότης από την βασίλισσα Ελισάβετ για τις υπηρεσίες του στην λογοτεχνία. Είδε τους Times να τον κατατάσσουν 13ο στον κατάλογο που συνέταξαν για τους μεγαλύτερους μεταπολεμικούς συγγραφείς. Και όμως ο ίδιος ο συγγραφέας των «σατανικών στίχων» επιμένει πως «το να εκδώσεις ένα βιβλίο είναι κάτι καλό. Το να νικήσει όμως η Τότεναμ τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 3-2 είναι ανεκτίμητο». Ο Αχμάντ Σαλμάν Ρούσντι. Ο ορισμός του για την… θρησκεία που ονομάζεται ποδόσφαιρο. Και βέβαια η υπόκλιση του, στην παραδοσιακή Τότεναμ. Στους Spurs που έρχονται το βράδυ της Τετάρτης (19:55) στα μέρη μας, στο γήπεδο Καραϊσκάκη, φέρνοντας μαζί τους το σεντόνι του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η περσινή φιναλίστ της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Η πρώτη μεγάλη αντίπαλος του Ολυμπιακού στον «πόλεμο των Άστρων». Βουτιά απευθείας στα βαθιά. Και κάπου εδώ ένα ταξίδι στο όνειρο αρχίζει. Δίχως πυξίδα μιας και σε τέτοιες περιπτώσεις λίγη σημασία έχει τελικά ο προορισμός. Με 19 από τις 32 ομάδες να εκπροσωπούν την ελίτ της Αγγλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας και με ρόστερ που πλέον αποτιμώνται ακόμη και παραπάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ για εκείνους που σχηματίζουν τη λίστα με τα φαβορί; Κάθε κανονικός άνθρωπος θα είχε την αντίδραση του Πέδρο Μαρτίνς όταν τον ρωτήσαμε το μεσημέρι της Τρίτης ποιος είναι ο «στόχος» της ομάδας του: «Μα η κατάκτηση του πρωταθλήματος φυσικά» μας είπε.

«Καλοδεχούμενο ότι φέρει»

Τόσο φυσικά που με μια πρόταση λες και έβαλε τα πάντα στη θέση τους. Ο Ολυμπιακός μπορεί να κάνει όνειρα για το Τσάμπιονς Λιγκ. Μπορεί σίγουρα να δώσει τον καλύτερο του εαυτό. Έχοντας όμως ήδη πετύχει για τα καλά τον φετινό του ευρωπαϊκό στόχο που ήταν η παρουσία στους ομίλους της διοργάνωσης, και κατανοώντας πως ξεκινά να σκαρφαλώσει ένα βουνό που πέραν των Λονδρέζων φέρνει στο διάβα του και την πέντε φορές κάτοχο του θεσμού Μπάγερν Μονάχου; Το φυσιολογικό είναι να θέτει ως στόχο την επιστροφή του στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου. «Και ότι φέρει η Ευρώπη θα είναι καλοδεχούμενο» συμπληρώνει με νόημα, ο Πορτογάλος τεχνικός.

«Περήφανοι για τον Ολυμπιακό»

Φυσικά δεν κρύβει την χαρά του για αυτό που έρχεται. Ο ίδιος μάλιστα θα βρεθεί για πρώτη φορά σε περιβάλλον Τσάμπιονς Λιγκ και καμαρώνει «όπως όλοι οι άνθρωποι που κάνουν μια δουλειά και θέλουν να πετύχουν σε αυτή». Όλα όμως στις πραγματικές του διαστάσεις: «Είμαστε περήφανοι που ο Ολυμπιακός είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος του ελληνικού ποδοσφαίρου στα κύπελλα Ευρώπης. Ειδικά στο Τσάμπιονς Λιγκ. Θα προσπαθήσουμε πραγματικά προκειμένου να έχουμε ποιοτική εικόνα στη διοργάνωση. Να ικανοποιήσουμε τους φιλάθλους μας. Ίσως τα καταφέρουμε. Ίσως συνεχίσουμε στο Γιουρόπα Λιγκ μέσω της τρίτης θέσης. Η φιλοδοξία μας είναι πραγματικά να κάνουμε το καλύτερο». Αλλά «…αλλά πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Ο στόχος μας αυτή τη στιγμή είναι το ελληνικό πρωτάθλημα. Ξεκάθαρα θα εστιάσουμε εκεί. Στην κατάκτηση του. Και φυσικά ότι παραπάνω θα έρθει στην Ευρώπη, θα είναι καλοδεχούμενο».

Η επόμενη δουλειά

Μιλά με σεμνότητα και ειλικρίνεια. Γελά εγκάρδια, προσπαθεί χρησιμοποιώντας τα χέρια του να βοηθήσει την –πάντα πολύτιμη για όλους μας- Μαρίνα Τσαλή στην μετάφραση όχι όσων λέει αλλά όσων νιώθει. Ιδιαίτερος άνθρωπος. Εκείνος που τον Απρίλη του 2018 επελέγη από τον Βαγγέλη Μαρινάκη για να «ηγηθεί» στην απόπειρα επανεκκίνησης στο μεγάλο λιμάνι. Ο ίδιος που κατάφερε τον περασμένο Δεκέμβρη να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στην ιστορική πρόκριση επί της Μίλαν. Που αυτό το καλοκαίρι μέσα από μια αήττητη υπέροχη διαδρομή πέρασε τους Πειραιώτες από το μονοπάτι «μη πρωταθλητών» και τους έφτασε κάτω από τα αστέρια. «Ήταν πραγματικά σαράντα μέρες πολύ δύσκολες. Ξέρεις στο ποδόσφαιρο προλαβαίνεις να απολαύσεις λίγα. Υπάρχει μεγάλη κούραση. Οι μέρες περνούν καλύτερα όταν σκέφτεσαι μόνο το πολύ άμεσο, αυτό που στην πραγματικότητα είναι η επόμενη δουλειά σου».

«Τους ξεγελάς ήσυχα»

Τα καλοκαίρια του είναι αήττητα. Έχει προκριθεί στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ και του Τσάμπιονς Λιγκ με τέσσερις διαφορετικές ομάδες σε πέντε διαφορετικές απόπειρες. Οι δύο τελευταίες με τον Ολυμπιακό. Προσπαθήσαμε να του… αποσπάσουμε το μυστικό του. Όχι τίποτε άλλο, αλλά να το μάθουν και οι υπόλοιποι. Μια στις πέντε ομάδες έβαλε φέτος η Ελλάδα στους ομίλους των κυπέλλων Ευρώπης. «Μυστικό (γέλια); Δουλεύουμε καλά το καλοκαίρι. Και σίγουρα είναι σημαντικό ότι οι ποδοσφαιριστές πιστεύουν στον εαυτό τους. Πέρσι καταφέραμε να προκριθούμε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ αποκλείοντας μια αγγλική ομάδα (Μπέρνλι), φέτος φτάσαμε ως τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με αρκετές προκρίσεις. Το μυστικό μας νομίζω είναι πως διαχειριζόμαστε έξυπνα αυτά τα νοκ άουτ παιχνίδια. Στην Πορτογαλία λένε πως πρέπει να ξεγελάσεις τους πιο δυνατούς από εσένα με έναν τρόπο… ήσυχο». Έτσι ήσυχα κόουτς θα πάμε και στους ομίλους: «Θα αντιμετωπίσουμε πολύ μεγάλες ομάδες. Η Μπάγερν Μονάχου είναι πέντε φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης, η Τότεναμ η περσινή φινλιστ. Δεν είναι εύκολο να τους… ξεγελάσουμε (γέλια). Θα απολαύσουμε την προσπάθεια μας. Και θα κάνουμε ότι καλύτερο περνά από το χέρι μας. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο»…

Ο μαγικός ζωμός

Κουβεντιάζουμε στο εστιατόριο του «Καραϊσκάκης» και απέναντι μας πίσω από τις τζαμαρίες δεσπόζει το κόκκινο της κερκίδας. «Ξέρεις κόουτς αυτό το γήπεδο έχει τη δική του ιστορία και στο Τσάμπιονς Λιγκ. Εδώ ο Ολυμπιακός έχει καταφέρει νίκες απέναντι σε κάποιες από τις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Είναι ότι ο μαγικός ζωμός για τους Γαλάτες» του λέω θέλοντας να ξαναβάλω την κουβέντα σε… τροχιά Τετάρτης «Ξέρω. Και να σου πω την αλήθεια το ένιωσα από την πρώτη μέρα που το επισκέφτηκα. Η ατμόσφαιρα είναι φανταστική. Έχω βρεθεί σε γήπεδα των εξήντα-εβδομήντα χιλιάδων και αυτόν τον παλμό, την ενέργεια του Καραϊσκάκη δεν την έχω συναντήσει πουθενά». «Την Τετάρτη το βράδυ θα είναι εδώ περισσότεροι από τριάντα χιλιάδες. Θα ήθελες να τους πεις κάτι», «Ναι. Ότι μαζί τους έχουμε περισσότερη δύναμη από ότι θα είχαμε με εξήντα ή εβδομήντα χιλιάδες άλλους. Πιστεύω ότι αυτό τα λέει όλα».

Αμοιβαία τα αισθήματα

Ο κόουτς Μαρτίνς είναι πραγματικά ένας από εκείνους που το Ερυθρόλευκο κοινό τον έβαλε στην καρδιά του. Και είναι αλήθεια πως γενικότερα το ποδόσφαιρο έγινε η αιτία για να χτιστεί μια πολύ ιδιαίτερη σχέση με τους Πορτογάλους τα τελευταία χρόνια. Σχέση αμοιβαία κατά τον 49άχρονο τεχνικό ο οποίος μάλιστα την τοποθετεί χρονικά αρκετά πίσω «Να ξέρεις ότι και οι Πορτογάλοι νιώθουν το ίδιο για τους Έλληνες. Και θα σου πω κάτι που ίσως να μην το πιστέψεις. Όταν χάσαμε από την Ελλάδα δύο φορές στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2004 στεναχωρηθήκαμε φυσικά. Ο κόσμος όμως χειροκρότησε την ελληνική ομάδα. Όλοι ήθελαν με τον τρόπο τους να τη συγχαρούν για την μεγάλη της επιτυχία. Αν οι ήττες αυτές, ειδικά στον τελικό ήταν από την Ιταλία, την Γαλλία ή την Ισπανία τα συναισθήματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά. Θα ήμασταν μάλλον πιο θυμωμένοι. Με την Ελλάδα όμως δεν ήταν το ίδιο». Πως μεσολάβησε το ποδόσφαιρο «Ο Φερνάντο Σάντος από τότε που ήρθε εδώ μιλά πάντα με τα καλύτερα λόγια. Πάρα πολλοί προπονητές και ποδοσφαιριστές που ακολούθησαν αυτή τη διαδρομή κάνουν το ίδιο πίσω στη χώρα μου. Νομίζω ότι όλο αυτό έχει παίξει τον ρόλο του. Έχει δημιουργήσει ένα δέσιμο. Έτσι και η λύπη μας τότε, που περιείχε αυτό το συναίσθημα για τους Έλληνες».

«Είναι οι καλύτεροι»

Από εκείνον τον τελικό σαφώς και αρκετοί θυμούνται τα δάκρυα του Κριστιάνο Ρονάλντο. Του «Βασιλιά» του Τσάμπιονς Λιγκ. Μήπως να μας τον έστελναν οι Ίβηρες για «ενίσχυση»; «Όχι. Οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού μας έφεραν ως εδώ. Αυτοί που έχουμε. Και για εμένα είναι οι καλύτεροι. Εξάλλου μην ξεχνάς ότι ο Κριστιάνο με την Γιουβέντους αποκλείστηκε πέρσι. Η Τότεναμ πήγε ως τον τελικό (γέλια)»…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ