Η ΑΜΚ φανερώνει τη λυπητερή και η… UEFA παραμονεύει

Η ΑΜΚ φανερώνει τη λυπητερή και η… UEFA παραμονεύει

Τα ανακοινωμένα 15.200.000 € της ΑΜΚ, οι ζημιές από τον αποκλεισμό από την Ευρώπη, η νέα «ένεση» από τον Σαββίδη, τα μειωμένα έσοδα από την TV και η ανησυχία για... επιτήρηση.

Στις 4 Ιουνίου, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοίνωσε τα εξής: «To ποσό της νέας Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ ορίστηκε στα 15,2 εκατ. ευρώ, με την αξία κάθε μετοχής να ανέρχεται στα 0,30 ευρώ, ποσό που ανακοινώθηκε κατά τη διάρκεια της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας, που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης (04/06) στο γήπεδο της Τούμπας. Σε περίπτωση που καλυφθεί πλήρως η νέα αύξηση, το μετοχικό κεφάλαιο της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ θα φθάσει τα 119.540.633,40 ευρώ, με τον Ιβάν Σαββίδη να έχει βάλει από το 2012, μέσω αυξήσεων, πάνω από 100 εκατομμύρια στο ταμείο του ΠΑΟΚ».

Το πρωί της 4ης Οκτωβρίου 2019, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, με νέα της ενημέρωση ανέφερε τα εξής: «Το Διοικητικό Συμβούλιο της «ΠΑΕ ΠΑΟΚ», ΑΡ. Μ.Α.Ε. 99130/06/Β/86/77 και ΑΡ. Γ.Ε.Μ.Η 122030904000, σύμφωνα με το νόμο 4548/2018 και το Καταστατικό της, καλεί τους κ.κ. Μετόχους της Εταιρίας σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση την 30 Οκτωβρίου 2019, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11.00 στα επί της οδού Μικράς Ασίας – Γήπεδο Τούμπας γραφεία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη».

Ως πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης, ορίζεται η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της ΠΑΕ: «Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας με καταβολή μετρητών και καταθέσεις προοριζόμενες για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την έκδοση νέων μετοχών με την επιφύλαξη του άρθρου 28 του ν. 4548/2018 και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων στη νέα αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 27 του ν. 4548/2018».

Τι σημαίνουν αυτά πρακτικά; Ουσιαστικά στη ΓΣ της 30ή Οκτωβρίου είναι πιθανό να γίνουμε σοφότερη για πολλά θέματα που αφορούν στον ΠΑΟΚ. Με σημαντικότερο όλων εάν κινδυνεύει ή έχει βρει τρόπο να αποφύγει τις κυρώσεις της UEFA για τη μη τήρηση των κανόνων του Financial Fair Play. Θα φανεί από το ύψος, το ποσό που θα κλείσει τελικά η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και από το ύψος των ζημιών της ΠΑΕ, τι μέλλει γενέσθαι. Με τη διαφορά (που δεδομένα υπάρχει) στο ισοζύγιο εσόδων και εξόδων, να δημιουργεί μεγάλη πίεση στην ΠΑΕ λόγω του FFP.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ, Μάκης Γκαγκάτσης, είχε δηλώσει τον Ιούνιο, μετά από ερώτηση μικρομετόχου της ΠΑΕ, τα εξής, σχετικά με το FFP: «Δεν υπάρχει κάποιο θέμα. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ πουλάει και αγόραζε κανονικά ποδοσφαιριστές, μας δημιούργησε ένα πρόβλημα ο αποκλεισμός από την Έστερσουντ πριν από δύο χρόνια, όμως τα καταφέραμε και όλα είναι υπό έλεγχο σ’ ότι αφορά του Financial Fair Play».

Η διαφορά, ωστόσο, είναι ότι τον Ιούνιο ο ΠΑΟΚ βρισκόταν ακόμη μέσα σε όλους τους στόχους του. Και κυρίως είχε τη… σιγουριά, ότι θα βρίσκεται έστω στους ομίλους του Europa League, αν όχι του Champions League. Εντούτοις, ο αποκλεισμός από τη Σλόβαν Μπρατισλάβας και τον Αγιαξ, πέραν του ότι… κράτησαν Ελλάδα τον Δικέφαλο, ουσιαστικά δημιούργησαν μια τεράστια οικονομική τρύπα, που δεν μπορεί να κλείσει μόνο από τις οικονομικές «ενέσεις» που κάνει στον Δικέφαλο ο Ιβάν Σαββίδης. Για την ακρίβεια, δεν το επιτρέπει η UEFA, με το FFP να είναι ξεκάθαρο επ’ αυτού. Και επειδή στην Τούμπα το γνωρίζουν, για αυτόν τον λόγο αναζητούν τρόπο να αποφύγουν τυχόν κυρώσεις. Οι οποίες ξεκινούν από οικονομική επιτήρηση και μπορούν να φτάσουν έως και στην απαγόρευση μεταγραφών!

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ… ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ

Για να διαπιστώσει κάποιος τι ακριβώς συμβαίνει σε ένα θέμα, ο πιο ασφαλής δρόμος, είναι να μαθαίνει και να μελετά τις λεπτομέρειες που το ακολουθούν. Δεν πάει πολύς καιρός από την ημέρα που Ολυμπιακός, ακολούθησε τον δρόμο της δικαιοσύνης και για τη σκανδαλώδη προσπάθεια παραχώρησης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του ΠΑΟΚ στην ΕΡΤ. Κατήγγειλε τη διαδικασία στον Αρειο Πάγο και το ΕΣΡ και άφησε τα πράγματα να εξελιχθούν.

Βεβαίως, δεν χρειαζόταν ούτε ο Αρειος Πάγος, ούτε το ΕΣΡ για να διαπιστώσει και ο πλέον αδαής, ότι ο ΠΑΟΚ έλαβε ένα μεγαλειώδες, πρωτοφανές, πέρα από κάθε λογική δώρο από την ΕΡΤ, την τότε Κυβέρνηση και κατά συνέπεια τον Ελληνα πολίτη. Διότι ο Ελληνας πολίτης είναι αυτός που θα πλήρωνε αυτά τα, που θα κόστιζαν στη Δημόσια Τηλεόραση τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ΠΑΟΚ.

Ο ΠΑΟΚ έκανε τα νταλαβέρια του με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είχε τις άκρες του με τον Δρόσο και πέτυχε να πάρει μια συμφωνία, που δεν είχε προηγούμενο στα χρονικά της ελληνικής τηλεόρασης. Ελεύθερης ή συνδρομητικής: 10.500.000 € τον χρόνο (μικτά). Ηταν πασιφανές ότι επρόκειτο για μια συναλλαγή. Η οποία ακυρώθηκε, καθώς δεν μπορούσε να στηριχθεί πουθενά. Μια συναλλαγή που δεν είχε καμία εμπορική/τηλεοπτική/διαφημιστική βάση. Και κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο ο ΠΑΟΚ να ζητάει από τους οπαδούς του να δουν τα παιχνίδια του από το PAOK TV. Μια απόφαση που παρουσιάστηκε ως πρωτοπορία, αλλά που επί της ουσίας αποτελεί μια κίνηση απελπισίας, καθώς ο ΠΑΟΚ κατάφερε να διαλύσει τη σχέση του με τη NOVA, που επίσης του κατέθεσε πρόταση. Στην πορεία, μάλιστα, ο Δικέφαλος βρήκε ως δικαιολογία τις διαπραγματεύσεις Forthnet – Μαρινάκη. Οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογηθεί μια καταστροφική για τον Δικέφαλο απόφαση.

Με αποτέλεσμα πλέον, τα χρήματα που υπολόγιζε για να καλύψει μέρος των εσόδων του, ώστε να μην αντιμετωπίσει κυρώσεις από την UEFA, λόγω Financial Fair Play, να έχουν κάνει φτερά. Για να γίνει αντιληπτό τι σημαίνει αυτό, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο ΠΑΟΚ από την ΕΡΤ είχε συμφωνήσει να λαμβάνει λίγο πάνω από 8.000.000 € καθαρά (10,5 το συνολικό κόστος). Για να πετύχει αυτά τα νούμερα με το pay per view του PAOK TV, θα χρειαστεί κατά μέσο όρο, περίπου 90.000 συνδρομητές ανά αγώνα. Χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη το γεγονός ότι θα κάνει ο ίδιος και τις παραγωγές των ματς στην Τούμπα, ξοδεύοντας ένα ποσό που θα ξεπεράσει τις 150.000 ευρώ (18 αγώνες -13 κανονική περίοδο και 5 πλέι οφ- επί 9.000 περίπου ο αγώνας).

Ο μόνος τρόπος για να ισοσκελίσει ο Δικέφαλος τα συν και πλην του ισολογισμού του, είναι να εκτοξεύσει τα έσοδά του το PAOK TV. Είτε από τις κάρτες… διαρκείας είτε με κάποιον άλλον τρόπο. Είτε να βρεθεί μια χορηγία-μαμούθ, από εταιρεία που δεν θα ανήκει στον όμιλο του Σαββίδη. Πράγματα που στη θεωρεία θα μπορούσαν να συμβούν, αλλά στην πράξη μοιάζουν πολύ δύσκολα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ