Ζόρζε Σόουζα: Αυτός είναι ο «άρχων» του αγώνα Ολυμπιακός – ΑΕΚ

Ζόρζε Σόουζα: Αυτός είναι ο «άρχων» του αγώνα Ολυμπιακός – ΑΕΚ

To10.gr καταγράφει την πορεία του Πορτογάλου διαιτητή στους αγωνιστικούς χώρους. Τα ανώνυμα τηλεφωνήματα, οι απειλές κατά της ζωής του και το έντονο παρελθόν του με την Ελλάδα.

Ολυμπιακός και ΑΕΚ διασταυρώνουν απόψε (27/10) τα ξίφη τους στο «Γ. Καραϊσκάκης», με τις δυο πλευρές να επιζητούν μόνο τη νίκη προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα την πορεία τους στο φετινό πρωτάθλημα.

Για ένα τόσο σημαντικό παιχνίδι χρειάζεται και ο κατάλληλος που θα έχει την εμπειρία και τα εχέγγυα για να το διευθύνει χωρίς πολλά… παρατράγουδα, με τον Βίτορ Περέιρα να προβαίνει σε μια επιλογή από τη χώρα του.

Ο αρχιδιαιτητής της Superleague όρισε τον συμπατριώτη του, Ζόρζε Σόουζα ως «άρχοντα» της αναμέτρησης, με τον Πορτογάλο να ετοιμάζεται να πάρει την πρώτη του γεύση από το ελληνικό πρωτάθλημα. Με 26 χρόνια καριέρας και 461 παιχνίδια στις πλάτες του, ο 44χρονος αποτελεί έναν έμπειρο διαιτητή, ο οποίος έχει αποδείξει πως μπορεί να διαχειριστεί καταστάσεις ακόμη και κάτω από συνθήκες υψηλής πίεσης.

Τα ανώνυμα τηλεφωνήματα και οι απειλές κατά της ζωής του

Πιο χαρακτηριστική απόδειξη, μάλιστα, είναι τα όσα βίωσε προ δεκαετίας, όταν άγνωστοι απείλησαν τη ζωή του για να «σφυρίξει» κάτω από τις επιθυμίες και τις… εντολές τους. Συγκεκριμένα, το Νοέμβριο του 2009 πριν από τον αγώνα Μπράγκα – Μπενφίκα (2-0) έλαβε μηνύματα που τον απειλούσαν για τον τρόπο με τον οποίο θα σφυρίζει και τις κρίσιμες αποφάσεις που θα πάρει, γεγονός, μάλιστα, που συνεχίστηκε και μετά το φινάλε του αγώνα.

Μετά από μια περίοδο και ηρεμίας και προσωρινού εφησυχασμού, οι απειλές κατά της ζωής του επέστρεψαν ενόψει του πορτογαλικού ντέρμπι ανάμεσα στη Μπενφίκα και την Πόρτο για τον τελικό του Supercup της χώρας. Ο Σόουζα άρχισε να δέχεται εκ νέου ανώνυμα τηλεφωνήματα, ενώ στο mail του δέχθηκε ένα μήνυμα χωρίς υπογραφή, όπου τον απειλούσαν να παραιτηθεί από τη διαιτησία.

Η υπόθεση πήρε τελικά το δρόμο της δικαιοσύνης, με τις αρχές να προχωρούν στη σύλληψη επτά ατόμων. Τον Απρίλιο του 2012 έξι από τους επτά κατηγορούμενους κρίθηκαν ένοχοι και υποχρεώθηκαν να του καταβάλουν αποζημίωση που έφτασε και τα 1.080 ευρώ, ενώ ένας αθωώθηκε.

Ο εφιάλτης επιστρέφει μια δεκαετία αργότερα…

Δέκα χρόνια ύστερα και συγκεκριμένα την περασμένη σεζόν, οι απειλές προς τον ίδιο επέστρεψαν. Τη βραδιά της 17ης Μαϊου 2019, οπαδοί της Μπενφίκα έγραψαν στους τοίχους του σπιτιού του, «Μπενφίκα ή θάνατος» πριν από τον αγώνα με την Σάντα Κλάρα, κάτι που κινητοποίησε και πάλι τις αρχές.

Σαν αποτέλεσμα, ο Πορτογάλος πέρασε τη βραδιά κλεισμένος σε ξενοδοχείο μαζί με την οικογένειά του, ενώ υπήρχε και ισχυρή αστυνομική φύλαξη. Για την ιστορία, οι «αετοί της Λισαβόνας» δεν είχαν κανένα απολύτως πρόβλημα να υποτάξουν την Σάντα Κλάρα και η άνετη νίκη τους με 4-1 επισφράγισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Ο Σόουζα σε… αριθμούς

Ο Σόουζα βρίσκεται στη δύση της καριέρας του, καθώς η φετινή σεζόν θα είναι και η τελευταία που θα τον βρει εντός αγωνιστικών χώρων. Συνολικά έχει διευθύνει 461 παιχνίδια, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και πολλοί ευρωπαϊκοί αγώνες.

Στο Champions League έχει διευθύνει συνολικά 8 αναμετρήσεις (και ακόμη 4 για ματς προκριματικών), ενώ πιο συχνή είναι η παρουσία στο Europa league. Ειδικότερα, ο Πορτογάλος έχει «σφυρίξει» συνολικά σε 27 αναμετρήσεις για τη δεύτερη τη τάξει κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, ενώ για την προκριματική φάση έχει οριστεί σε ακόμη 9 παιχνίδια.

Σε επίπεδο εθνικών δεν έχει καταφέρει να παραστεί σε κάποια τελική φάση κορυφαίας διοργάνωσης, όμως έχει αποτελέσει το «άρχοντα» του αγώνα στις προκριματικές φάσεις. Συγκεκριμένα, έχει «σφυρίξει» σε 3 αγώνες στο πλαίσιο των προκριματικών του Euro 2020, ενώ έχει διαιτητεύσει άλλες πέντε αναμετρήσεις για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Ρωσίας.

Όσον αφορά το πορτογαλικό πρωτάθλημα, ο Σόουζα έχει καταγράψει τον εντυπωσιακό αριθμό των 215 αγώνων, στους οποίους έχει δώσει το «παρών».

Κατά βάση αποτελεί έναν μετριοπαθή διαιτητή, γεγονός που συμπεραίνεται μέσα από τα στατιστικά του. Ο 44χρονος δεν μοιράζει εύκολα κάρτες, με τον μέσο όρο να κυμαίνεται στις 3-4 κίτρινες ανά παιχνίδι. Όσον αφορά τις κόκκινες, έχει δείξει δυο φορές σε 28 αγώνες Champions League, 3 σε 27 αγώνες Europa, ενώ στη Liga Nos έχει αποβάλει κάποιον συνολικά 33 φορές σε 215 παιχνίδια.

Έντονο ελληνικό παρελθόν

Μπορεί ο Πορτογάλος να ορίζεται για πρώτη φορά σε αγώνα του ελληνικού πρωταθλήματος, όμως η επαφή μου με ομάδες της Ελλάδας είναι αρκετά συχνή στην Ευρώπη. Συνολικά, ο Πορτογάλος έχει διευθύνει 8 αγώνες ελληνικών ομάδων, όλες στο πλαίσιο του Europa League.

Ειδικότερα, έχει οριστεί στο 0-0 της ΑΕΚ με τη Μίλαν, στις 2/11/2017 για τους ομίλους του Europa League και στο Ολυμπιακός –  Χάποελ Μπεερ Σεβά 0-0, για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ, στις 27/7/2016.

Στις 17/8/2017, βρέθηκε στην εντός έδρας ήττα του Παναθηναϊκού με σκορ 2-3 από την Αθλέτικ Μπιλμπάο, για τα πλέι οφ του Europa League.

Επίσης, την περίοδο 2014-15 είχε διευθύνει και το 2-2 του Αστέρα Τρίπολης με τη Μπεσίκτας για τους ομίλους της ίδιας διοργάνωσης αλλά και το 1-0 της Μάινζ επί των Αρκάδων, στις 31/7/2014, της ίδιας περιόδου για την 3η προκριματική φάση.

Τελευταία φορά που συνάντησε ελληνική ομάδα ήταν στο Απόλλων Λεμεσού – Άρης  στο πλαίσιο των προκριματικών του Europa League της περιόδου 2019-2020. Σε εκείνο το παιχνίδι, οι «κίτρινοι» κατάφεραν να δραπετεύσουν με το διπλό από την Κύπρο, χάρη στο υπέρ τους 1-0.

Αναλυτικά τα παιχνίδια που διεύθυνε φέτος:

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ