Πράσινη κυριαρχία… 20ετίας

Πράσινη κυριαρχία… 20ετίας

Ο Παναθηναϊκός είναι χωρίς ήττα στην έδρα του κόντρα στην ΑΕΚ από το 2006. Δύο φορές σε 20 χρόνια έφυγε νικήτρια η «Ενωση».

Δύο ισοπαλίες σε ισάριθμα φετινά ντέρμπι για τον Παναθηναϊκό. Δύο ισοπαλίες κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. Το 1-1 με τον Ολυμπιακό ήρθε μία εβδομάδα μετά την ήττα – σοκ με 0-4 στη Θεσσαλονίκη από τον Αρη. Και λίγες μέρες μετά το εντυπωσιακό 2-2 του Ολυμπιακού απέναντι στην Τότεναμ με ανατροπή. Το 2-2 στην Τούμπα ήρθε λίγες μέρες μετά την ήττα από τη Λάρισα. Κι αν δεν υπήρχαν τα διαιτητικά σφάλματα, ο Παναθηναϊκός θα είχε φύγει νικητής από τη Θεσσαλονίκη κόντρα σε όλους και σε όλα.

Μία ισοπαλία και μία ήττα ο αντίστοιχος απολογισμός της ΑΕΚ. Στο ματς της χρονιάς έως τώρα, σε εκείνο το 2-2 του ΟΑΚΑ απέναντι στον ΠΑΟΚ, η ομάδα του Κωστένογλου κατάφερε να ισοφαρίσει δύο φορές. Στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο Φάληρο παραδόθηκε άνευ όρων. Και μάλλον… μικρό φαντάζει το τελικό 2-0 υπέρ των «ερυθρολεύκων».

Και τώρα οι δυο τους. Σε ένα κλασικό αθηναϊκό ντέρμπι. Σε μια περίοδο που και οι δύο δείχνουν να έχουν συνέλθει, να βρίσκουν τον καλό τους εαυτό, προερχόμενοι από θετικά αποτελέσματα. Στο γήπεδο που έχουν ως κοινή έδρα, αλλά με τον Παναθηναϊκό να είναι ο γηπεδούχος. Κάτι που βάσει στατιστικής του δίνει τον πρώτο λόγο στο συγκεκριμένο παιχνίδι, αν ρίξει κάποιος μια ματιά στην προϊστορία.

Πότε ήταν η τελευταία φορά που ηττήθηκε ο Παναθηναϊκός από την ΑΕΚ σαν γηπεδούχος; Πριν από 13 ολόκληρα χρόνια. Οι «πράσινοι» έχουν να ηττηθούν από την Ενωση από το 2006. Τότε, στις 23/10, σε ένα επεισοδιακό ματς με αρκετά έκτροπα ανάμεσα στους οπαδούς των δυο ομάδων μέσα και έξω από το ΟΑΚΑ, οι «πράσινοι» έχασαν 2-1 από τον ΑΕΚ ένα μεγάλο σερί με παιχνίδια νικηφόρα ή ισόπαλα. Συγκεκριμένα, από το 2006 και μετά σε 16 ματς για την κανονική διάρκεια και τα πλέι οφ, το «τριφύλλι» έχει επικρατήσει 8 φορές και άλλα τόσα παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα.

Η παράδοση γίνεται ακόμα πιο… βαριά αν γυρίσουμε ακόμα πιο πίσω. Την τελευταία εικοσαετία η ΑΕΚ έχει μόλις δύο νίκες σαν φιλοξενούμενη απέναντι στον Παναθηναϊκό σε σύνολο 23 αγώνων. Αριθμοί που δείχνουν ξεκάθαρη υπεροχή από πλευράς «πράσινων» στα συγκεκριμένα παιχνίδια με αντίπαλο την «Ενωση». Οπως και οι αριθμοί της συνολικής προϊστορίας των δύο ομάδων.

Το «τριφύλλι» έχει υποδεχθεί, συνολικά, την ΑΕΚ 65 φορές και μετρά 31 νίκες, 24 ισοπαλίες και 10 ήττες. Το πρώτο παιχνίδι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ διεξήχθη στις 8 Νοεμβρίου του 1959, όταν οι δύο ομάδες ήρθαν ισόπαλες με σκορ 2-2.

Η πρώτη φορά που νίκησε ο Παναθηναϊκός ως γηπεδούχος ήταν στις 9 Οκτωβρίου του 1960 με σκορ 2-0, ενώ η πρώτη φορά που επικράτησαν οι ”κιτρινόμαυροι” ως φιλοξενούμενοι ήταν στις 19 Δεκεμβρίου του 1965 με σκορ 2-3. Η μεγαλύτερη νίκη του Παναθηναϊκού ήρθε στις 31 Μαρτίου του 1991, όταν το ”τριφύλλι” είχε επικρατήσει με 4-0, ενώ η αντίστοιχη της ΑΕΚ ήταν το 2-3 της περιόδου 1965-1966. Τα περισσότερα τέρματα μπήκαν την περίοδο 1963-1964, με τον Παναθηναϊκό να κερδίζει κέρδισε την ΑΕΚ με σκορ 5-4.

Το ιδιαίτερο στατιστικό με τους σκόρερς

Ενα ιδιαίτερο στατιστικό γύρω από την προϊστορία των ντέρμπι του Παναθηναϊκού με την ΑΕΚ είναι οι πρώτοι σκόρερς στα συγκεκριμένα παιχνίδια. Συγκεκριμένα, οι τρεις παίκτες που έχουν σημειώσει τα περισσότερα γκολ σε αυτά τα ματς έχουν αγωνιστεί και οι τρεις και με τις δύο φανέλες. Πρόκειται για τον Νίκο Λυμπερόπουλο, που έχει σημειώσει συνολικά πέντε τέρματα στο αθηναϊκό ντέρμπι, ενώ ακολουθούν οι Κώστας Κατσουράνης και Αγγελος Μπασινάς που έχουν σημειώσει από τέσσερα. Τέσσερα γκολ έχει πετύχει και ο Βαζέχα, ενώ τρία γκολ εναντίον του Παναθηναϊκού είχε σημειώσει ο Νάτσο Σκόκο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ