Άκπομ – Ζαμπά: Το διπλό πρόβλημα του ΠΑΟΚ

Άκπομ – Ζαμπά: Το διπλό πρόβλημα του ΠΑΟΚ

Ο Αμπέλ μοίρασε την τράπουλα. Άκπομ και Ζαμπά δεν πήραν… φύλλο. Και αν αυτό δεν κοστίζει αγωνιστικά; Δεδομένα προκαλεί πονοκέφαλο «οικονομικά».

Μεγάλη νίκη. Και μαζί μια τεράστια ανάσα. Αυτό το «τρίποντο» στο Γεντί Κουλέ ήταν για τον ΠΑΟΚ είναι σημαδιακό ότι και αν ακολουθήσει. Αφενός γιατί προήλθε στην έδρα μιας από τις καλύτερες ομάδες του φετινού πρωταθλήματος. Αφετέρου γιατί εξασφάλισε σε μεγάλο βαθμό πως ο Δικέφαλος θα πάει την 1η Δεκέμβρη στο Καραϊσκάκη να συναντήσει τον Ολυμπιακό, δίχως άλλες βαθμολογικές απώλειες.

Και ενώ πολύ λογικά όλα τα φώτα είναι στραμμένα στον MVP και σκόρερ Γιόζιπ Μίσιτς που αποτελεί «αποκάλυψη» για τη φετινή χρονιά σε αυτή τη νέα «φουρνιά» πρωταγωνιστών του Αμπέλ (Σφιντέρσκι, Λημνιός, Γιαννούλης κλπ). Υπάρχει πάντα κάτι που για τους μυημένους στα θέματα του ΠΑΟΚ εξελίσσεται σε μπελά. Η περιθωριοποίηση δύο περσινών πρωταγωνιστών που επί της ουσίας αποτελούν και τα μεγαλύτερα «έμψυχα» περιουσιακά στοιχεία του κλαμπ. Ναι, καλά καταλάβατε: Ζαμπά και Άκπομ.

Και για να σας βάλουμε λιγάκι στο κλίμα: Μια σύνδεση με τα προηγούμενα. Πέρσι λοιπόν με έναν τρόπο ήταν καθοριστικοί για τον ΠΑΟΚ και την επίτευξη των στόχων του. O Λεό Ζαμπά και ο Τσούμπα Άκπομ. Ο Βραζιλιάνος με 7 γκολ και 11 ασίστ (39). Ο Άγγλος με 8 γκολ και 5 ασίστ (33συμ) παίρνοντας πάνω του την ευθύνη για το ποιος θα καλύψει το κενό του Πρίγιοβιτς. Φέτος; Ο Ζαμπά δεν έχει κάνει ακόμη σεφτέ (9συμ) ενώ στο πρωτάθλημα μετρά μόλις 187΄λεπτά συμμετοχής (6συμ). Και ο Άκπομ έχει να βάλει γκολ από το Περιστέρι (14/9). Συμπτωματικά οι δύο τους συναντήθηκαν τελευταία φορά στην 11άδα του ΠΑΟΚ, στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης με τον Άρη (2-2). Από τότε όμως (22/9) έχουν περάσει πλέον σαράντα μέρες. Και λόγω διακοπής θα κλείσει δίμηνο ως την επόμενη ευκαιρία τους.

Αν είναι ευθύνη του Αμπέλ όλο αυτό; Προφανώς όχι. Ο Πορτογάλος ούτε προσωπικά έχει με κανέναν, ούτε μπορεί να ξεχάσει κάποιος ότι ξεκίνησε τη σεζόν υπολογίζοντας και τους δύο για βασικούς. Ο νεαρός τεχνικός όμως έψαχνε απαντήσεις. Και οι δύο τους ως εδώ αν μη τι άλλο φαίνονται… αδιάβαστοι. Σε τέτοιο σημείο που το παιχνίδι τους άφησε απ΄ έξω. Πλέον λοιπόν ο Αμπέλ Φερέιρα έχει ήδη «μοιράσει» την τράπουλα διαφορετικά και κανείς από τους δύο δεν υπολογίζεται στους «βασικούς».

Ποιο είναι όμως το πρόβλημα; Όχι, δύσκολο να το αντιληφθείς. Και σίγουρα όχι κάτι που μπορείς να το αφήσεις στην άκρη. Ειδικά αυτή τη σεζόν που όλα τα δεδομένα φέρνουν κοντά μια ακόμη σημαντική ζημία για το κλαμπ.

Το καλοκαίρι υπήρξε πρόταση άνω των 10 εκατ. ευρώ για τον Ζαμπά (στα 20 εκατ. ευρώ η ρήτρα του) και μια των 7-8 εκατ. ευρώ για τον Άκπομ –στα τέλη Αυγούστου από τα Εμιράτα-. Από τότε μέχρι τώρα; Είναι τόσο κακή εικόνα, που μαζί είναι άγνωστη όχι μόνο η «τρέχουσα» χρηματιστηριακή αξία τους, αλλά και το… βάρος τους στην αγορά. Ο ΠΑΟΚ που αποκλείστηκε από την Ευρώπη από νωρίς, έχει «θέματα» με το FFP. Σε τέτοιο βαθμό που το «κεφάλαιο» πωλήσεις μοιάζει σχεδόν δεδομένο ότι θα πρέπει να ανοίξει τον Γενάρη. Και μεταξύ μας: Αυτή την εποχή θα ήταν δώρο ο ΠΑΟΚ να πάρει το «μάξιμουμ» οικονομικά από δύο παιδιά που έχουν μείνει πίσω στο rotation. Δεν θα λείψει από τη Τούμπα ο σημερινός Ζαμπά. Πιθανότατα και ο σημερινός Άκπομ.

Αυτή τη στιγμή στη «βιτρίνα» με τα ασημικά είναι ο Σφιντέρσκι, ο Λημνιός, ο Γιαννούλης, ο –δανεικός- Μίσιτς, ο Ντάγκλας που πρόσφατα κλήθηκε στην U-23 της Βραζιλίας. Αυτός ο νέος κορμός που έφτιαξε ο Αμπέλ. Αν δεν έρθει λοιπόν πώληση από το rotation, και πρέπει δεδομένα να υπάρξει έσοδο; Τότε αναπόφευκτα η κουβέντα θα πάει στο «πάνω ράφι». Και αυτό δεν το θέλει κανείς.

Μέχρι τον Γενάρη βεβαίως υπάρχει μπόλικη δράση. Και θεωρητικά και χρόνος ώστε ο Ζαμπά και ο Άκπομ να «γυρίσουν» το χαρτί. Αν θα παίξουν περισσότερο πέραν τούδε; Αυτό το γνωρίζει μόνο ο προπονητής. Γενικώς όμως η «ατμόσφαιρα» μοιάζει λιγάκι παράξενη…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ