Νίκος Κούρκουλος, η ποδοσφαιρική πλευρά του

Νίκος Κούρκουλος, η ποδοσφαιρική πλευρά του

Ο Νίκος Κούρκουλος θα μπορούσε να είχε διαπρέψει ως μεσοεπιθετικός, αλλά τον κέρδισε η ηθοποιία. Ο ζεν πρεμιέ του ελληνικού σινεμά σύνδεσε τη ζωή του με τον Παναθηναϊκό...

Για τον Νίκο Κούρκουλο δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις… Σαν σήμερα πριν 85 χρόνια, στις 5 Δεκεμβρίου του 1934 γεννήθηκε στην Αθήνα ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες ηθοποιούς. Ο Νίκος Κούρκουλος διέπρεψε σε πολλούς πρωταγωνιστικούς ρόλους και μαζί με τον Γιώργο Φούντα, θεωρούνταν οι… σκληροί του ελληνικού κινηματογράφου. Όμως, αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι ότι προτού ξεχωρίσει στην Τέχνη, ο Νίκος Κούρκουλος είχε δοκιμάσει την τύχη του στο ποδόσφαιρο.

Η ομάδα που τον είχε στις τάξεις της ήταν ο Παναθηναϊκός. Ο Κούρκουλος προερχόταν από οικογένεια που υποστήριζε το Τριφύλλι και άρχισε από τα τμήματα υποδομής της κολύμβησης, έπειτα του μπάσκετ και κατέληξε στο ποδόσφαιρο περίπου στην εφηβεία.

Αυτός ο οποίος τον είχε ξεχωρίσει ήταν ο Γιόζεφ Στραντ, ο προπονητής ο οποίος έθεσε τις βάσεις για τη λειτουργία της ακαδημίας του Παναθηναϊκού. Αγωνιζόμενος ως μεσοεπιθετικός, ο Κούρκουλος είχε ταλέντο και ανέβαινε γρήγορα τα ηλικιακά κλιμάκια ως την πρώτη ομάδα.

Τέλη δεκαετίας του ‘40 και αρχές δεκαετίας του ’50 ο Κούρκουλος έπαιζε σε φιλικά με τη δεύτερη ομάδα του Παναθηναϊκού και βρισκόταν στον «προθάλαμο» της πρώτης. Βέβαια, δεν θα ήταν εύκολο να καθιερωθεί, ούτε είναι σαφές εάν ο Κούρκουλος διέθετε τόσο μεγάλο ταλέντο…

Σε ένα ρόστερ με παίκτες όπως οι Γιάννης Παπαντωνίου, Μαθιός Βιτάλης. Κώστας Χατζηνικολάου, Βαγγέλης Πανάκης. Κώστας Λινοξυλάκης, Γιάννης Νεμπίδης, Γιώργος Κουρτζίδης, Γιώργος Φωτεινός, Λάκης Πετρόπουλος, Σωτήρης Αγγελόπουλος, Ανδρέας Παπαεμμανουήλ, Γιώργος Ανδρέου, Δημήτρης Θεοφάνης, Μιχάλης Βουτσαράς ήταν δύσκολο για τον Κούρκουλο να βρει χώρο…

Πάντως, ο Άγγλος τεχνικός, Χάρι Γκέιμ τον είχε ξεχωρίσει και ίσως να του έδινε την ευκαιρία, αν δεν μεσολαβούσε κάτι άλλο: η αγάπη του Κούρκουλου για την υποκριτική. Ο Κούρκουλος είχε γοητευτεί από την ηθοποιία και αποφάσισε να αφήσει το ποδόσφαιρο και να ασχοληθεί μαζί της.

Από το χορτάρι στην εξέδρα

Ο Νίκος Κούρκουλος μπορεί να πρωταγωνιστούσε στον κινηματογράφο και όχι στο ποδόσφαιρο, αλλά ποτέ δεν ξέχασε τον Παναθηναϊκό. Αντίθετα, ήταν μόνιμος θαμώνας στα επίσημα του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και έπειτα, στη Θύρα 3 του «Σπύρος Λούης». Μαζί με άλλους ηθοποιούς, ο Κούρκουλος παρακολουθούσε τα παιχνίδια και ήταν ιδιαίτερα εκδηλωτικός.

Αργότερα, όταν ο Κούρκουλος έγινε πατέρας, άρχισε να παίρνει στο γήπεδο τα παιδιά του, τον γιο του Άλκη και την κόρη του Μελίνα. Η εικόνα της οικογένειας Κούρκουλου στην εξέδρα ήταν συνηθισμένη για τους άλλους φίλους του Παναθηναϊκού. Ο Κούρκουλος πέθανε στις 30 Ιανουαρίου του 2007 και οι οπαδοί του Τριφυλλιού τον αποχαιρέτησαν με ένα πανό που έγραφε «Ωραίος, μάγκας και Παναθηναϊκός».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ