ΑΕΚ : Έβαλαν χειμωνιάτικα υπογραφή, τελικά έβαλαν και σφραγίδα

ΑΕΚ : Έβαλαν χειμωνιάτικα υπογραφή, τελικά έβαλαν και σφραγίδα

Η ΑΕΚ ετοιμάζεται για να ολοκληρώσει την απόκτηση του Μασούντ. Για την ακρίβεια, να ξεχειμωνιάσει με τον Μασούντ και βλέπουμε. Οι μεταγραφές του Ιανουαρίου πάντα κρύβουν απρόβλεπτη εξέλιξη. Κάποιες, όμως, εκτός από την υπογραφή στο συμβόλαιο, βάζουν και σφραγίδα.

Η ΑΕΚ το έχει ζήσει αυτό στο παρελθόν της. Το ζει αν θέλετε και στο παρόν της. Χειμωνιάτικα απέκτησε τον Γιόχανσον, ο οποίος αποδείχθηκε λίρα εκατό από τις χαμηλές κατηγορίες μέχρι και τώρα.

Έχει συμβεί ασφαλώς λίγο πολύ σε όλες τις ομάδες. Ξεχωρίσαμε την ΑΕΚ για δύο λόγους. Πρώτον, διότι εκείνη φέρεται να είναι πιο κοντά από οποιαδήποτε άλλη ομάδα, τουλάχιστον από τις τρεις που διεκδικούν τον τίτλο, έτοιμη να ολοκληρώσει την πρώτη της κίνηση. Και δεύτερο, διότι εκείνη ήταν από το ελληνικό ποδόσφαιρο η πρώτη ομάδα που αξιοποίησε τη θέσπιση της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου.

Συνέβη στο πρώτο επαγγελματικό πρωτάθλημα. Περίοδος 1979-1980, ανάμεσα στις αλλαγές που είχαν γίνει, ήταν και η πρόσθεση μιας μεταγραφικής περιόδου μέσα στη χρονιά. Η ΑΕΚ ήταν η πρώτη που την εκμεταλλεύτηκε. Δεν λέμε αξιοποίησε, γιατί η απόκτηση τότε των Κρίστο Μπόνεφ και Πέτρου Καραβίτη, μπορεί να έκανε θόρυβο, αλλά δεν βοήθησε για μια επιτυχημένη σεζόν. Ήταν, όμως, το ξεκίνημα…

Από τότε, λοιπόν, μέσα σε αυτά τα 38 χρόνια, η ΑΕΚ έκανε πολλές μεταγραφικές κινήσεις μέσα στον χειμώνα. Οι περισσότερες, ακόμη και κάποιες που έκαναν βρόντο, πέρασαν… στον βρόντο. Δηλαδή, δεν προσέφεραν τα αναμενόμενα. Αντίθετα, το έκαναν κάποιες οι οποίες δεν γέμιζαν και πολύ το μάτι. Ή έστω είχαν έρθει ως επένδυση για το μέλλον.

Μιλώντας για ποδοσφαιριστές που ήρθαν από το εξωτερικό, μεγαλύτερη μεταγραφή όλων αποδείχθηκε εκείνη του Τόνι Σαβέβσκι. Ηρθε στην ΑΕΚ στη μέση της σεζόν 1988-1989. Μάλιστα, εκμεταλλευόμενη τότε και πάλι πρώτη η ΑΕΚ τη δυνατότητα για τρεις ξένους ποδοσφαιριστές στο ρόστερ, εμφανίζει σε έναν αγώνα εντός έδρας με τον Απόλλωνα Οκόνσκι, Νίλσεν, Σαβέβσκι. Εκείνον το χειμώνα ο Δανός αποχωρεί και τελικά η ΑΕΚ μένει με δύο. Πολωνός και Σκοπιανός, οι δύο «σκι» της Ένωσης τελικά τής δίνουν και το πρωτάθλημα μετά από δέκα χρόνια. Ο Σαβέβσκι έμεινε μια ποδοσφαιρική ζωή στην ομάδα, πήρε τίτλους, έφερε επιτυχίες, έγινε ο πιο πετυχημένος ξένος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της. Και είχε έρθει από την Βαρντάρ Σκοπίων, χειμωνιάτικα. Ούτε το ένα ούτε το άλλο αποτελούσαν καλό δείγμα επιτυχίας…

Όπως για παράδειγμα είχε συμβεί τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Ημέρες Χριστουγέννων, του 1994, είχε φέρει τον πρωταθλητή με την Χόνβεντ και μουντιαλικό (έκφραση της εποχής), Μάρτον Εστερχάζι. Τελικά, μαζί της έκανε λιγότερα από όσα υποσχόταν το όνομά του. Ο Ούγγρος έφυγε δύο χρόνια μετά, για να πάει στον Παναθηναϊκό μάλιστα, έχοντας πολλές περίτεχνες ενέργειες, γκολ, φάσεις που έμειναν στην ιστορία όπως εκείνη που πήδηξε πάνω από τη λακκούβα για να μπει το γκολ στη νίκη με 1-0 επί της Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά τελικά καμία κατάκτηση.

Τέτοιες, είχε ο Τζίμης Πατίκας, επίσης μεταγραφή χειμώνα, έναν χρόνο αργότερα, το 1985. Τρία πρωταθλήματα πήρε, περισσότερα και από τον Βασίλη Τσιάρτα. Εκεί θέλαμε να καταλήξουμε. Το 1992 μετά από «μάχη» με τον Παναθηναϊκό η ΑΕΚ απέκτησε τον Δεκέμβριο τον νεαρό από τη Νάουσα. Έδωσε χρήματα, αλλά εκείνος έδωσε τελικά στην ΑΕΚ και συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο πολλά περισσότερα. Η διαδρομή του, βηματίζοντας πάνω στο «μαγικό αριστερό πόδι», ήταν εκπληκτική. Τότε, ημέρες εορτών όπως και τώρα, είχε συστηθεί με δύο γκολ κόντρα στην Κόρινθο, στην πρώτη του συμμετοχή σε ματς στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ακολούθησαν πολλά περισσότερα…

Μεταγραφή χειμώνα ήταν και του Ίλια Ίβιτς. Ιανουάριος του 2002, τότε ο Μάκης Ψωμιάδης τον είχε στην ουσία «επιβάλλει» στον Φερνάντο Σάντος. Την ξεχωρίσαμε, χωρίς να έχει τη διάρκεια άλλων μεταγραφών. Ωστόσο, στο τέλος εκείνης της σεζόν, αν και η Ένωση είχε χάσει το πρωτάξθλημα στην ισοβαθμία από τον Ολυμπιακό, μία εβδομάδα αργότερα ο Ίβιτς με δικό του γκολ κόντρα στους ερυθρόλευκους, τής είχε χαρίσει το Κύπελλο στη νίκη με 2-1.

Μέχρι τον Γιόχανσον, η ΑΕΚ είχε χρόνια να κάνει μεταγραφική επιτυχία μεσούσης της περιόδου. Το θέμα δεν ήταν αν έφερε καλούς παίκτες. Αλλά αν οι παίκτες που είχε φέρει τελικά έπαιξαν καλά. Συνέβη, όμως, πέρυσι. Με την περίπτωση του Σέρχιο Αραούχο. Δανεικός με τόσο άμεση προσαρμογή και προσφορά, σπάνια έχει έρθει στην Ελλάδα. Ήταν για έξι μήνες, ανεξάρτητα αν μετά από τεράστιες πιέσεις της Ένωσης και οικονομική επένδυση, αυτή η ανανέωση ανανεώθηκε. Μπαίνει, λοιπόν, στη λίστα. Η ΑΕΚ φιλοδοξεί τού χρόνου τέτοια εποχή να έχει βάλει σε αυτήν και τον Μασούντ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ