Η σημασία του να είναι κανείς σοβαρός…

Η σημασία του να είναι κανείς σοβαρός…

Ο Σαββίδης δεν είναι ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ. Η Ξάνθη ξέχασε να δηλώσει την μεταβίβαση των μετοχών της. Και 18 δικηγόροι μαζεύτηκαν σε μια αίθουσα για μια «ασήμαντη» υπόθεση που εν πολλοίς απειλεί τις δύο ομάδες με υποβιβασμό

Μια εταιρία που την περίοδο 2014-15 πλήρωσε 1,7 εκατ ευρώ σε ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ για τα συμβόλαια τους. Η ίδια εταιρία που τις ημέρες που αγόρασε τις αθλητικές εγκαταστάσεις της Ξάνθης το καλοκαίρι του ΄18, έστειλε μέσω από τους λογαριασμούς της το ποσό των 6.7 εκατ ευρώ στην Dimera του Ιβάν Σαββίδη.

Του πανίσχυρου επιχειρηματία που δεν είναι ιδιοκτήτης του Δικεφάλου του Βορρά –όπως δήλωσαν οι δικηγόροι της ΠΑΕ-.

Της ομάδας δηλαδή που πέρσι τον Μάρτη δεν είχε ανακοινώσει τις μεταγραφές των Ζίφκοβιτς και Μελιόπουλου. Δύο ποδοσφαιριστών που ο προπονητής τους Μίλαν Ράσταβατς –που κατά δήλωση του- δεν ήξερε ότι ανήκουν στον ΠΑΟΚ και τους χρησιμοποίησε στην εντεκάδα του κόντρα στους μετέπειτα νταμπλούχους.

Αυτή είναι τα βασικά στοιχεία της ιστορίας που εξέτασε χθες η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού αναζητώντας αν προκύπτει ζήτημα πολυιδιοκτησίας. Και στην αίθουσα δεν εμφανίστηκαν ούτε οι εκπρόσωποι των εταιριών (κάποιοι ήταν εκεί αλλά έφυγαν δηλώνοντας άγνοια), ούτε οι μέτοχοι και διοικούντες της Ξάνθης (που πλέον ανήκουν και στο ΔΣ της εταιρίας που αγόρασε τις εγκαταστάσεις). Ούτε κάποιος από την διοίκηση του ΠΑΟΚ.

Εμφανίστηκαν 18 δικηγόροι που όπως φαίνεται από όσα διέρρευσαν δεν κατάφεραν να αντικρούσουν κανένα από τα στοιχεία. Για τον ιδιοκτήτη της –περί ου ο λόγος- RFA, ανιψιό του Ιβάν Σαββίδη, είπαν πως δεν μιλάει με τον θείο του. Προφανώς η μεταφορά των 6.7 εκατ ευρώ από την εταιρία του ενός στον άλλο έγινε στα… μουγκά. «Δεν τον ξέρουμε ψάξτε να τον βρείτε» επεσήμαναν για τον Καλπαζίδη. Οπότε αν η Επιτροπή όντως τον εντοπίσει ο ΠΑΟΚ θα έχει μια μεγάλη ευκαιρία. Να τον ευχαριστήσει έστω και καθυστερημένα για τα 1.7 εκατ ευρώ που διέθεσε πληρώνοντας τα συμβόλαια των επτά ποδοσφαιριστών του και μάλιστα με… φορολογία Κύπρου. Δεν χρειάζεται να του μιλήσει ο Ιβάν. Μπορεί ο ξάδερφος του Νίκος να βγάλει την υποχρέωση.

Και όσο για τον Ζίφκοβιτς; Οι δικηγόρου του ΠΑΟΚ είπαν ότι κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί με τον Λεβαντόφσκι που ενώ είχε συμφωνήσει με τη Μπάγερν Μονάχου έπαιξε εναντίον της στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ 2013.

Βεβαίως ο Πολωνός συμφώνησε με τους Βαυαρούς μετά τον τελικό, όπως είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο Γιούργκεν Κλοπ και μετακινήθηκε εκεί το καλοκαίρι του 2014 αλλά είναι κρίμα μια λεπτομέρεια να χαλάσει μια τόσο όμορφη ιστορία. Σε τελική ανάλυση η Ξάνθη σε εκείνο το περίφημο ματς του Μάρτη είχε δώσει όλα τα εισιτήρια του γηπέδου στον ΠΑΟΚ σε μια πρωτοποριακή κίνηση δίχως προηγούμενο. Άρα σε μια… μικρή Τούμπα με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δεν θα τα κατάφερνε απέναντι στην ομάδα του Λουτσέσκου.

Για να μην το ταλαιπωρούμε αδίκως όμως: Η υπόθεση που εξετάζεται… τρακάρει με το άρθρο 69 του αθλητικού νόμου για αυτό και έχει φέρει τις δύο ομάδες σε αυτή την δυσάρεστη κατάσταση. Στο άρθρο προβλέπεται αποβολή από το πρωτάθλημα ακόμη και στην περίπτωση που δεν προσκομίσεις έστω τα στοιχεία που θα σου ζητήσει η Επιτροπή.

Υπάρχει μια προθεσμία ως την Πέμπτη που οι εμπλεκόμενοι μπορούν να αποστείλουν τα έγγραφα που δεν εμφάνισαν χθες. Τις αποδείξεις δηλαδή ότι ο Καλπαζίδης παρότι ήταν σερβιτόρος μέχρι να υπαχθεί στις επιχειρήσεις του ισχυρού Ιβάν (ήταν στο ΔΣ της ΣΕΚΑΠ), κατάφερε να αποκτήσει τέτοια οικονομική επιφάνεια, ώστε σαν οικονομικά αυτόφωτος να… δανείζει την οικογένεια (Dimera) και να έχει στην κατοχή του πέρα από τις αθλητικές εγκαταστάσεις και άλλες ισχυρές εταιρίες. Όπως εκείνη της ιστοσελίδας που παρά τις κακές σχέσεις του ιδιοκτήτη της με τον Ιβάν Σαββίδη, τον ΠΑΟΚ τον πηγαίνει… πρίμα!

Μόνο αυτά τα στοιχεία θα απομακρύνουν τη συζήτηση από την σχέση: Καλπαζίδης-οικογένεια Σαββίδη-ΠΑΟΚ-Ξάνθη. Πλήρωσε η εταιρία του συγκεκριμένου, τους ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ; Υπάρχει συσχετισμός δύο εταιριών όταν οι τράπεζες επιβεβαιώνουν συναλλαγή 6,7 εκατ ευρώ; Μπορεί δύο πολύπειροι ποδοσφαιρικοί παράγοντες όπως ο Πανόπουλος και ο Συγγελίδης να ξέχασαν να δηλώσουν την μεταβίβαση των μετοχών της ΠΑΕ από μια εταιρία τους σε άλλη, ή ήταν ο φόβος του «ελέγχου» της πώλησης των αθλητικών εγκαταστάσεων που τους οδήγησε στο να μην ανακοινώσουν στην Επιτροπή την μεταβίβαση ώστε να μην έρθει στην επιφάνεια η πολυιδιοκτησία;

Ο Όσκαρ Ουάιλντ έγραψε για την «σημασία του να είναι κανείς σοβαρός» το 1895. Σε αυτή την κλασική κωμωδία δύο φίλοι χρησιμοποιούν το ίδιο ψευδώνυμο για να αποφύγουν ανεπιθύμητες καταστάσεις. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο του 2020 μάλλον θα μπορούσαν να το κάνουν πιο… εύκολα διατηρώντας μάλιστα τα ονόματα τους.

Θα είχαν καμιά εικοσαριά εταιρίες που τριγωνικά η μια θα εξυπηρετούσε εξυπηρετώντας την άλλη. Και όταν κάποια στιγμή τους έπιαναν στα πράσα; Θα έλεγαν όλοι μαζί ότι οι εταιρίες δεν είναι δικές τους. Ότι ανήκουν στις συζύγους και τα παιδιά τους. Και θα ήλπιζαν ότι μπορεί και να την γλιτώσουν.

Η UEFA σίγουρα το τι συμβαίνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο είτε όντως δεν το καταλαβαίνει, είτε παριστάνει πως δεν το καταλαβαίνει με το δεύτερο να κερδίζει ολοένα και περισσότερους…οπαδούς. Από Όσκαρ Ουάιλντ όμως είναι σίγουρο ότι κάτι θα ξέρει. Μπορούν άπαντες να ρωτήσουν τον Λάκοβιτς σύντομα. Για να τους το επιβεβαιώσει…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ