Ο Ολυμπιακός ΠΡΕΠΕΙ να πουλάει (υπεραξίες)

Ο Ολυμπιακός ΠΡΕΠΕΙ να πουλάει (υπεραξίες)

Ο Ολυμπιακός έγινε ισχυρός «παίκτης» στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και επειδή έδειξε στην ποδοσφαιρική Δύση τα «προϊόντα» που παράγει. Οι (ακριβές) πωλήσεις σε αλλάζουν επίπεδο, σε ισχυροποιούν, μεγαλώνουν το brand και κυρίως, σε καθιστούν αυτάρκη.

Για ακόμη μία μεταγραφική περίοδο ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην ίδια θέση. Μια εξόχως ευνοϊκή θέση, κόντρα σε όσους πιστεύουν το αντίθετο. Στη θέση να μπορεί να πουλήσει. Να εξάγει τα ποδοσφαιρικά του «προϊόντα». Να δώσει κάποιον ή κάποιους από τους ποδοσφαιριστές του σε ομάδες της ποδοσφαιρικής ελίτ. Οχι με πενταροδεκάρες, αλλά στην υπεραξία που ο σύλλογος δημιούργησε και… απαιτεί για τους ποδοσφαιριστές του.

Ο Κώστας Τσιμίκας και ο Ντάνιελ Ποντένσε είναι οι δύο ποδοσφαιριστές που βρίσκονται στη μεταγραφική κουβέντα. Και για τους δύο (και όχι μόνο για αυτούς), ο Ολυμπιακός έχει προτάσεις. Προτάσεις μεγάλες. Τεράστιες. Αλλά προς το παρόν τις έχει αρνηθεί. Και περιμένει αντιπροτάσεις. Οχι επειδή «παίζει» κάποιο παιχνίδι, αλλά επειδή ο σύλλογος δεν θέλει να πουλήσει. Τουλάχιστον όχι, εάν τα οικονομικά δεδομένα δεν είναι αυτά που έχει θέσει η διοίκηση. Και αυτό είναι απολύτως θεμιτό.

Είναι, όμως, λογικό για μια ελληνική ομάδα να λέει «όχι» σε προτάσεις 15-20-25 εκατομμυρίων; Η απάντηση είναι προφανής. Και όσο κι αν αυτό δεν αρέσει στο κοινό, όσο κι αν είναι μια αντιδημοφιλής άποψη, είναι τουλάχιστον παράλογο να ζητείται από οποιονδήποτε ΕΛΛΗΝΙΚΟ σύλλογο να λέει «όχι» σε τέτοια νούμερα. Και είναι λάθος και για τον ίδιο τον σύλλογο. Διότι μπορεί ο Ολυμπιακός να έχει εκτοξεύσει την υπεραξία του δικού του ρόστερ (και δικαίως), αλλά η ελληνική αγορά δεν μπορεί να τον βοηθήσει. Αντιθέτως, τον τραβάει προς τα πίσω. Τον δυσκολεύει. Αρα, θα πρέπει ο ίδιος να καθορίσει τη μοίρα του, αλλά και το μέλλον του. Διότι οι μεταγραφές δεν είναι μόνο λεφτά. Αλλά πολύ περισσότερα πράγματα. Που ο οπαδός δεν θέλει και δεν είναι δουλειά του να τα καταλάβει. Ο οπαδός στηρίζει, γουστάρει την ομάδα του, θέλει να βλέπει παικταράδες και να χαίρεται. Αλλά είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος.

ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΠΟΛΛΑ, ΕΠΕΝΔΥΕΙΣ ΠΟΛΛΑ

* Εάν ο Ολυμπιακός φτάσει στο σημείο να πάρει 40-45 εκατομμύρια για τον Ποντένσε και τον Τσιμίκα, αυτομάτως εκτοξεύει την οικονομική ισχύ του. Παίρνει πολλά, εκτός πραγματικότητας λεφτά και εξασφαλίζει ότι θα μπορέσει να επενδύσει πολλά. Τα ποσά είναι ασύλληπτα για τα ελληνικά δεδομένα.  Με λιγότερο από τα μισά ο Ολυμπιακός μπορεί να καλυφθεί μεταγραφικά και να αποκτήσει παίκτες που θα του αλλάξουν επίπεδο. Ισως και καλύτερους από αυτούς που θα αποχωρήσουν

* Ο Τσιμίκας και ο Ποντένσε είναι παίκτες πολύ σημαντικοί για τον Ολυμπιακό. Αλλά το σοβαρό ερώτημα είναι άλλο. Είναι παίκτες που η αποχώρησή τους θα αλλάξει σαρωτικά τον τρόπο παιχνιδιού του Ολυμπιακού; Την αποτελεσματικότητά του; Τη δυναμική του; Άποψή μας, όχι. Δεν είναι Ελ Αραμπί, Σεμέδο, Γκιγιέρμε, Σα, που είναι η βάση του Ολυμπιακού. Τα σημεία αναφοράς της φετινής σεζόν. Είναι παίκτες που μπορείς να τους αντικαταστήσεις.

* Για την ακρίβεια, είναι παίκτες τους οποίους ο Ολυμπιακός έχει ήδη «αντικαταστήσει». Ακόμη και χωρίς να κάνει μεταγραφές, είναι καλυμμένος. Μπορεί αυτή η άποψη να μην αρέσει, αλλά είναι η αλήθεια. Ο Ολυμπιακός έχει τον Κούτρη πίσω από τον Τσιμίκα. Τον Κούτρη που είναι 24 ετών, παίκτης της Εθνικής Ελλάδος και πέρυσι βασικό του αριστερό μπακ. Το ότι ο «Τσίμι» διάγει μια καταπληκτική χρονιά, είναι γεγονός. Αλλά πόσο πιο πάνω από τα 15-20 εκατομμύρια μπορεί να φτάσει η αξία του;

* Το ίδιο ισχύει και για τον Ποντένσε. Ο Πορτογάλος είναι «μάγος». Είναι ζογκλέρ. Είναι σημαντικός. Εκανε ένα καταπληκτικό Champions League και ειδικά κόντρα στην Τότεναμ ήταν τρομερός. Αλλά στο πρωτάθλημα άλλοι κουβαλούν το κάρο. Επιπλέον, ο Ολυμπιακός έχει πίσω του Σουντανί, Λοβέρα, Λάζαρο, Ραντζέλοβιτς, Βαλμπουενά, Μπρούνο. Και φυσικά έχει την ευκαιρία να βγει στην αγορά και να ψωνίσει έναν παίκτη κορυφαίου επιπέδου. Ειδικά εάν ο Μέντες φέρει τα 20-25-30.000.000 ευρώ που έχει υποσχεθεί, δεν γίνεται να συζητάμε σοβαρά εάν θα είναι σωστή μια τέτοια πώληση.

ΟΙ ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΕΠΙΠΕΔΟ

Κλείνοντας, έχει σημασία να αναφέρουμε κάτι σημαντικό. Που επίσης μπορεί να μην αρέσει στον πολύ κόσμο, αλλά αυτό δεν αλλάζει την ουσία. Ο Ολυμπιακός είναι καταδικασμένος να πουλάει και μάλιστα (πολύ) ακριβά εάν θέλει να συνεχίσει να βρίσκεται στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Καλός είναι ο ρομαντισμός. Αλλά το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει. Ο Ολυμπιακός είναι «παίκτης» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Και λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ακριβώς για αυτόν τον λόγο. Επειδή παίζει μπάλα στο γήπεδο των μεγάλων. Και όχι στις εξωτικές αγορές.

Ο Ολυμπιακός ΠΡΕΠΕΙ να συνεχίσει να πουλάει ποδοσφαιριστές στα μεγάλα, στα μεγαλύτερα ει δυνατόν, κλαμπ της Ευρώπης. Πρέπει να πουλάει στην Ελίτ. Στις Τότεναμ, στις Αρσεναλ, στις Νάπολι. Διότι με αυτόν τον τρόπο δεν εξασφαλίζει απλά την οικονομική του ευμάρεια. Με αυτόν τον τρόπο το όνομά του μεγαλώνει. Οι παίκτες που παραχωρείς είναι πρεσβευτές σου. Είναι δικά σου «προϊόντα», που μαζί τους ταξιδεύει το όνομά σου.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΠΑΟΚ

Εάν θέλετε να κάνουμε και μια σύγκριση με το τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ομάδες της Ελλάδας, μπορούμε να πάρουμε για παράδειγμα τον ΠΑΟΚ. Που προσπαθεί να πουλήσει το πιο ακριβό του περιουσιακό στοιχείο, τον Δημήτρη Γιαννούλη με 10.000.000 ευρώ. Εάν ο Ολυμπιακός έλεγε «πουλάω τον Τσιμίκα με 10.000.000 €», δεν θα προλάβαινε να δέχεται email. Ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να τα βρει αυτά τα λεφτά. Και ο λόγος είναι απλός: Δεν είναι παίκτης. Δεν συμμετέχει σε αυτό το παιχνίδι. Δεν τον «παίζουν», για να το θέσω πιο σωστά. Οι δύο ακριβότερες πωλήσεις του δεν έχουν γίνει στην ποδοσφαιρική Δύση, αλλά σε Σαουδική Αραβία (Πρίγιοβιτς) και Τουρκία (Γκάρι Ροντρίγκες). Η Ευρώπη δεν ξέρει τι «προϊόντα» παράγει. Και δεν θα αγοράσει ακριβά. Οσο κι αν η διοίκησή του προσπαθεί να ανεβάσει τις τιμές, για τους πραγματικά καλούς νέους παίκτες που διαθέτει (Γιαννούλης, Λημνιός, Ζαμπά, Σφιντέρσκι).

ΥΓ. Στις 29 Ιανουαρίου 2019 ο Ολυμπιακός δέχθηκε επίσημη πρόταση ύψους 18.000.000 € από την Αουγκσμπουργκ για τον Πάπε Αμπού Σισέ. Επίσημη πρόταση επαναλαμβάνουμε. Και την απέρριψε. Η πορεία έδειξε εάν έκανε λάθος ή όχι. Το παρελθόν διδάσκει. Κάποιες αποφάσεις είναι καλό να παίρνονται ακόμη και με μη «δημοφιλή» κριτήρια.

ΥΓ2. Οποιος δεν καταλαβαίνει, δεν κατανοεί και δεν μπαίνει στην ουσία της λέξης «αυτάρκεια», ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν, περιμένοντας εμίρηδες και… Τσάκες.

ΥΓ3. Ο Ολυμπιακός δεν θέλει να πουλήσει αυτή τη στιγμή. Δεν ξέρω εάν θα φτάσει μια τέτοια πρόταση που θα του αλλάξει άποψη. Αλλά προς το παρόν, τα «όχι» είναι απανωτά.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ