Δεν παραχαράσσεται η ιστορία…

Δεν παραχαράσσεται η ιστορία…

Η θέση του Παναθηναϊκού στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι συγκεκριμένη και δεν ακυρώνεται από μία δύσκολη περίοδο, ενώ η ομάδα του Δώνη έχει μία μοναδική ευκαιρία.

Λίγες ώρες πριν τη σέντρα στο ΟΑΚΑ, είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε μερικά πράγματα. Να τα θέσουμε στη σωστή τους διάσταση, αν το προτιμάτε. Το συγκεκριμένο ζευγάρι το μάθαμε σε αντίστροφους ρόλους: ο Παναθηναϊκός διεκδικούσε τον τίτλο του πρωταθλητή και ο ΠΑΟΚ έψαχνε ένα καλό πλασάρισμα στη βαθμολογία. Εδώ και μία τριετία, ισχύει το αντίθετο. Ο ΠΑΟΚ υπερασπίζεται τα κεκτημένα του από πέρυσι και ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να εδραιωθεί στην τετράδα.

Αδιαμφισβήτητα ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ έχουν διαφορετικές θέσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ωστόσο η ιστορία δεν αναιρεί την πραγματικότητα. Ο ισχυρός της εποχής μας είναι ο ΠΑΟΚ και ο άλλοτε κραταιός Παναθηναϊκός έχει υποχωρήσει ως δυναμική.

Από την άλλη, μία μικρή χρονική περίοδο της ιστορίας δεν μπορεί να ακυρώσει την πορεία κάθε ομάδας σε βάθος δεκαετιών. Ο ΠΑΟΚ είναι υποδεέστερο μέγεθος του Παναθηναϊκός και θα χρειαστεί πολλά… καρβέλια για να τον πλησιάσει. Το μέλλον δεν προβλέπεται, αλλά δεν μπορούμε να διαγράψουμε το παρελθόν του Παναθηναϊκού και να τον κατατάξουμε σε άλλο «πάτωμα» εκτός της κορυφής.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Παναθηναϊκός δεν έχει λόγο να αναζητά ποδοσφαιρική εκδίκηση από τον ΠΑΟΚ. Παρότι πρόσκαιρα ο πρωταγωνιστής έχει μετατραπεί σε κομπάρσο και ο κομπάρσος πρωταγωνιστεί, η ουσία είναι μία: ο Παναθηναϊκός ανταγωνίζεται τον Ολυμπιακό. Με αυτόν κοντράρεται και αυτός είναι ο μεγάλος αντίπαλος του. Δευτερευόντως με την ΑΕΚ, η οποία έπεται των δύο αιωνίων.

Οι υπόλοιποι καυγάδες στο ποδόσφαιρο είναι πρόσκαιροι. Τη δεκαετία του ’80 ο Παναθηναϊκός κοντραρίστηκε για τίτλους και με την δυνατή τότε Λάρισα, αλλά αυτό δεν άλλαξε την ιεραρχία στο άθλημα…

Δεν είναι χαμένος από χέρι

Μετά την ιστορική διευκρίνιση του παιχνιδιού, ας το προσεγγίσουμε και λίγο αγωνιστικά. Για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια ο Παναθηναϊκός δεν θεωρείται χαμένος από χέρι. Δεν θα παραταχθεί ακριβώς ως ισότιμος, γιατί υπάρχει διαφορά δυναμικότητας και ποιότητας, αλλά το χάντικαπ είναι μικρό. Ο Παναθηναϊκός δείχνει να διανύει περίοδο φόρμας, ενώ ο ΠΑΟΚ φέτος δεν πείθει στα ντέρμπι.

Στην Τούμπα ο Παναθηναϊκός ήταν έτοιμος να πανηγυρίσει το «διπλό», αλλά ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε σε 2-2 στις καθυστερήσεις… των καθυστερήσεων με ένα αμφισβητούμενο πέναλτι. Επιπλέον, ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε εύκολα από τον Άρη στο «Βικελίδης» και ισοφάρισε στην Τούμπα πάλι στις καθυστερήσεις, νίκησε την ΑΕΚ με πέναλτι στην Τούμπα και έφερε ισοπαλία στο ΟΑΚΑ, ενώ με τον Ολυμπιακό στο «Καραϊσκάκης» έφυγε με το βαθμό σαν από… θαύμα.

Τα προαναφερόμενα δεν αναιρούν ότι ο ΠΑΟΚ διατηρεί τον χαρακτηρισμό του φαβορί. Δεν αρκούν στον Παναθηναϊκό ένας καλός μήνας και πέντε συνεχόμενες νίκες για να καλύψει την αγωνιστική διαφορά. Πρέπει να σταθεροποιηθεί και να δυναμώσει περισσότερο. Συνεπώς, τα τρία παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ για πρωτάθλημα και Κύπελλο είναι ένα crash-test… Οι παίκτες του Δώνη δίνουν εξετάσεις και από την τελική σούμα θα εξαρτηθεί η βαθμολογία τους.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ