Αλαφούζος – Σαββίδης: Αγάπη που έγινε δίκοπο μαχαίρι

Αλαφούζος – Σαββίδης: Αγάπη που έγινε δίκοπο μαχαίρι

Αλαφούζος και Σαββίδης αναμείχθηκαν ταυτόχρονα στο ποδόσφαιρο. Συνεργάστηκαν στενά για την επιβολή της «εξυγίανσης», αλλά στο τέλος ο Ιβάν τον πούλησε. Μένει να φανεί εάν η ιστορία θα επαναληφθεί...

Παναθηναϊκός – ΠΑΟΚ. Ένα παιχνίδι με μεγάλο αγωνιστικό ενδιαφέρον, με δύο αντιπάλους που έχουν αντίθετους στόχους στο πρωτάθλημα και στο Κύπελλο. Μία αναμέτρηση που κρύβει και μία διδακτική ιστορία για τη σχέση των ιδιοκτητών των δύο ΠΑΕ… Ο Γιάννης Αλαφούζος και ο Ιβάν Σαββίδης δραστηριοποιούνται τα ίδια χρόνια στο ποδόσφαιρο, αλλά η κατάληξη του καθενός είναι εντελώς διαφορετική.

Αμφότεροι αναμείχθηκαν με τις ομάδες τους σε εξαιρετικά δύσκολες για αυτές περιόδους. Το όνομα του Αλαφούζου ακούστηκε στον Παναθηναϊκό την άνοιξη του 2012 και η συμμετοχή του στη διοίκηση της ΠΑΕ τελεσφόρησε τον Μάιο του ίδιου έτους, μέσω του σωματείου λαϊκής βάσης με την επωνυμία «Παναθηναϊκή Συμμαχία». Ο Σαββίδης ενδιαφερόταν για τον ΠΑΟΚ μήνες πριν, βοήθησε τη διοίκηση Ζαγοράκη να αδειοδοτηθεί με δάνειο 2 εκατομμυρίων ευρώ τον Μάιο του 2012 και μετά από τρεις μήνες, τον Αύγουστο, πήρε στην κατοχή του το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών.

Από την αρχή της ανάμειξης τους στο ποδόσφαιρο, και οι δύο, κατάγγελλαν διαρκώς την ύπαρξη ενός παρασκηνίου που ευνοούσε τον Ολυμπιακό και δήλωναν αποφασισμένοι να το σταματήσουν. Ο Αλαφούζος είχε οργανώσει μία πρωτοφανή επικοινωνιακή «καταιγίδα» από τα μέσα ενημέρωσης της επιρροής του, ενώ ο Σαββίδης αναζητούσε ερείσματα στην ΕΠΟ και στις Ενώσεις, λειτουργώντας με άλλη μεθοδολογία.

Ο ταυτόσημος στόχος Αλαφούζου και Σαββίδη για την αλλαγή των συσχετισμών στην ΕΠΟ, οδήγησε στη σύναψη μίας φανερής συμμαχίας. Τόσο φανερής, που οι κοινές εμφανίσεις έγιναν κανόνας… Στις 17 Μαρτίου του 2013, ο Αλαφούζος μετέβη στην Τούμπα και φιλοξενήθηκε στη σουίτα του Ιβάν Σαββίδη. Ένα χρόνο αργότερα, στις 26 Απριλίου του 2014, οι Αλαφούζος και Σαββίδης μπήκαν μαζί στον αγωνιστικό χώρο του ΟΑΚΑ πριν την έναρξη του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδας και φωτογραφήθηκαν αγκαλιασμένοι… Μετά από λίγες μέρες, στις 4 Μαΐου, ο Αλαφούζος προσκάλεσε τον Σαββίδη στο «Απόστολος Νικολαΐδης» και κάθισαν μαζί στα επίσημα…

Ο έρωτας έγινε μίσος

Ωστόσο, οι μεγάλοι… έρωτες όσο εύκολά φουντώνουν, τόσο εύκολα σβήνουν… Ο Σαββίδης ευαγγελιζόταν την «εξυγίανση», αλλά στο μυαλό του είχε την επιβολή της κυριαρχίας του στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Αλαφούζος άρχισε σιγά-σιγά να το διαπιστώνει από το 2015 και έπειτα, αλλά δεν ήταν απλό να αποστασιοποιηθεί. Στη συμμαχία είχε προστεθεί ο Δημήτρης Μελισσανίδης και μαζί συγκροτούσαν την… τριανδρία που θα άλλαζε το ρου στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η πλήρης μεταστροφή του Αλαφούζου συντελέστηκε την άνοιξη του 2017… Αρχικά, ο ΠΑΟΚ απέκλεισε τον Παναθηναϊκό από τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας χάρη στη διαιτησία του Κύζα στη ρεβάνς της Τούμπας… Κατόπιν, τον αποτελείωσε στo ματς των Play Offs στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, όπου ο Βλάνταν Ίβιτς υποδύθηκε… τον τραυματία πολέμου για να προκαλέσει τον μηδενισμό του Παναθηναϊκού…

Μία σεζόν που μπορούσε να είχε κλείσει για τον Παναθηναϊκό με την κατάκτηση του Κυπέλλου και με την συμμετοχή στα προκριματικά του Champions League, κατέληξε σε… τραγωδία. Τόσο μεγάλη, που ο Γιάννης Αλαφούζος είχε δηλώσει στην τελευταία δημόσια παρέμβαση του στην 1η Ιουνίου του 2017 ότι «έχουμε έναν καινούριο μεγάλο κίνδυνο, που είναι ξενόφερτος και χρησιμοποιεί μεθόδους που δεν έχουμε ξαναδεί», εννοώντας ξεκάθαρα τον Σαββίδη.

Οι βίοι αντίστροφοι

Έκτοτε, μεσολάβησαν πολλά. Ο Αλαφούζος κήρυξε στάση πληρωμών, ο Παναθηναϊκός διασύρθηκε με αμέτρητες προσφυγές, αποκλείστηκε από τις διοργανώσεις της UEFA λόγω χρεών, δεν υποβιβάστηκε από τη Superleague επειδή τροποποιήθηκε ο κανονισμός την τελευταία στιγμή… Αντίθετα, ο Σαββίδης έχει ιδρύσει… το βασίλειο του. Ο ΠΑΟΚ στέφθηκε πρωταθλητής πέρυσι, κατακτά το Κύπελλο για τρία σερί χρόνια και η «εξυγίανση» έχει επικρατήσει στο ποδόσφαιρο.

Ο Παναθηναϊκός την βίωσε ξανά στο… πετσί του στον πρώτο γύρο, όταν κατέστη αναγκαίο… Ήταν έτοιμος να πανηγυρίσει τη νίκη με 2-1, όμως ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε με αμφισβητούμενο πέναλτι στις καθυστερήσεις των καθυστερήσεων. Πάντως, ο Αλαφούζος σιώπησε και έδωσε εντολή να αποφευχθεί η ανακοίνωση διαμαρτυρίας. Μέχρι και η επίθεση που δέχτηκε ο Διούδης στα αποδυτήρια προσπεράστηκε γοργά… Ένα περισταστικό που διερεύνησε η Αθλητική Βία, αλλά τα… στόματα έκλεισαν.

Πριν λίγες μέρες στη συνάντηση του Big-4 στο «Μεγάλη Βρετανία», ο Αλαφούζος και ο Σαββίδης κάθισαν δίπλα. Δεν χαιρετήθηκαν, δεν συνομίλησαν ιδιαιτέρως, αλλά διανύουν μία ιδιότυπη ανακωχή. Ο Αλαφούζος δεν «διέρρευσε» το παραμικρό για τις θέσεις που εξέφρασε στη συνάντηση και τα μέσα ενημέρωσης του Σαββίδη τον εμφάνισαν ότι ενστερνίζεται τις απόψεις του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Προς το παρόν ο Αλαφούζος δεν τάσσεται υπέρ κανενός και απλά περιμένει. Να διαπιστώσει εάν η «εξυγίανση» θα επηρεάσει τα τρία παιχνίδια του Παναθηναϊκού με τον ΠΑΟΚ στη διάρκεια του Φεβρουαρίου, ώστε έπειτα να τοποθετηθεί καταλλήλως…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ