Όταν οι άμυνες μιλούν…

Όταν οι άμυνες μιλούν…

Το power ranking της Σούπερ Λιγκ μεταβάλλεται. Ο «δείκτης» που αποφασίζει είναι συγκεκριμένος. Για Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ αλλά και τον «νέο» Παναθηναϊκό.

Δύο ομάδες διαφορετικές. Ο ΠΑΟΚ με τον Κρέσπο. Ο ΠΑΟΚ δίχως τον φυσικό ηγέτη του. Τα αποτελέσματα συγκεκριμένα. Σε 16 ματς πρωταθλήματος με τον Ισπανό να κουμαντάρει τη πρώτη ζώνη, παθητικό 12 γκολ. Στα έξι που έλειψε παθητικό οκτώ γκολ. Τα έξι στις ήττες με Άρη και Παναθηναϊκό. Και όλες μαζί: 20 φορές που οι νταμπλούχοι μάζεψαν τη μπάλα από τα δίχτυα τους σε 22 αγωνιστικές, όταν πέρσι στα 30 ματς πρωταθλήματος το παθητικό ήταν 14. Η άμυνα είναι που κάνει τη διάφορα.

Και όσο ο Αμπέλ προσπαθεί με τρεις κεντρικούς χαφ να καλύψει τις αδυναμίες ανασταλτικά; Χάνεται και ο επιθετικός προσανατολισμός. Στις τελευταίες έξι αγωνιστικές μόνη νίκη μεγαλύτερη του +1 γκολ αυτή με τον Αστέρα στην Τούμπα. Ταυτόχρονα και η μοναδική νίκη δίχως 1-0 στο τελικό σκορ.

Την ίδια στιγμή ο Παναθηναϊκός περνά Άνοιξη μες τον χειμώνα. Με μπόλικη αυτοπεποίθηση σε ένα σερί που πλέον έφτασε τις έξι νίκες. Και με την ανασταλτική βελτίωση να αποτελεί «οδηγό». Γιατί και εδώ η άμυνα κάνει τη διαφορά. Ένα γκολ παθητικό σε αυτό το διάστημα. Από τον ΠΑΣ στο κύπελλο. Με το επιμέρους σκορ συνολικά στο 14-1. Και με τον Χρήστο Δώνη να δίνει όλων των ειδών τις απαντήσεις. Όχι για τη θέση του στην 11άδα. Αλλά για την επιρροή του στο παιχνίδι της ομάδας. Αθόρυβος. Αλλά κόβει και ράβει πλάι στον Κουρμπέλη. Και πίσω από τον Ζαχίντ που δικαιώνει απόλυτα τον Γιώργο Δώνη. Εξαιρετικός στο transition. Κάποιος που αλλάζει τις δυνατότητες των Πράσινων.

Ανασταλτικά βρήκε τρόπο να βελτιώσει και την κατάσταση η ΑΕΚ του Καρέρα. Ιταλός προπονητής. Με παραστάσεις στο τιμ της Γιουβέντους. Ήταν αναμενόμενο από πού θα αρχίσει. Η Ένωση έχει δεχθεί ένα γκολ στα τελευταία πέντε ματς. Ήταν και λιγάκι τυχερή στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Και έφτιαξε και εκείνη το σερί που είχε ανάγκη πάνω στην απογοήτευση πως η χρονιά χάθηκε. Τίποτε δεν χάθηκε. Όπως και ο Παναθηναϊκός έχει την έξοδο του κυπέλλου για να σκαρώσει happy end. Αρκεί να παραμείνει στο ίδιο μονοπάτι.

Δεδομένα πάντως την καλύτερη άμυνα της σεζόν την διαθέτει ο Ολυμπιακός του Μαρτίνς. Μαζί και την καλύτερη ομάδα. Το αποτέλεσμα του ΟΑΚΑ χθες έδωσε το δικαίωμα για μια ακόμη προσπέραση. Αυτή τη φορά έχει +2 στα χέρια του. Αλλά δεν έχει και μεγάλη σημασία. Όχι μόνο γιατί φέτος η «φόρμα» του πρωταθλήματος καταλήγει σε πλέι-οφ. Κυρίως γιατί οι Ερυθρόλευκοι ζουν μια παράξενη σεζόν. Ο καθρέφτης της βαθμολογίας είναι καιρό τώρα παραμορφωτικός. Έπρεπε να έχουν ένα προβάδισμα «καθαρό» εν όψει πλέι-οφ. Θα είναι επιτυχία αν ολοκληρώσουν πρώτοι την κανονική διάρκεια. Το παράξενο που λέγαμε…

Για τους Πειραιώτες οι αγωνιστικές ανάγκες είναι δύο. Πρωτίστως να «καθαρίσει» το μυαλό του Σεμέδο που το τελευταίο διάστημα βάλθηκε να μας θυμίσει γιατί τόσο ταλέντο δεν συνδυάζεται με μια καριέρα ανάλογη των προσόντων του. Είναι «παράγοντας» για τους ερυθρόλευκους. Για την εικόνα τους στο χορτάρι. Για την άμυνα που κάνει τη διαφορά. Κατ επέκταση ο Ολυμπιακός οφείλει να βρει τον «κωδικό» που θα διαγράψει από το dna της ομάδας τον Ποντένσε. Θα είναι ο Μορ; Θα είναι ο Φορτούνης που ολοένα και πλησιάζει στην εντεκάδα; Θα είναι η… ποσότητα του rotation; Προς το παρόν είναι ο Βαλμπουενά που κάνει τη δουλειά στη δημιουργία. Ο Σουντανί που επιβεβαιώνει την επιρροή του στο σύνολο. Και κυρίως αυτό το δώρο που ακούει στο όνομα Ελ Αραμπί. Δεν είναι μόνο τα 15 γκολ. Είναι και οι 6 ασίστ: Τρίτος στη σχετική λίστα της Σούπερ Λιγκ 1.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ