Το ποδόσφαιρο του Ολυμπιακού…

Το ποδόσφαιρο του Ολυμπιακού…

Την ώρα που άλλοι αναζητούν δικαιολογίες και άλλοθι, Μαρτίνς και παίκτες προσπαθούν να μείνουν συγκεντρωμένο στους στόχους και μακριά από την τοξικότητα του (ποδοσφαιρικού) περιβάλλοντος της χώρας. Ο Ατρόμητος και το rotation των 21 ημερών της «φωτιάς».

Η αυτονόητη ερώτηση θα συνεχίσει να «βασανίζει» το ελληνικό ποδόσφαιρο: Είναι δυνατόν να συνεχίζεται αυτό το πρωτάθλημα με την παρουσία της Ξάνθης; Και του ΠΑΟΚ; Μαζί; Η απάντηση στα μάτια της πλειοψηφίας είναι προφανής. Η απάντηση στα μάτια των εθελοτυφλούντων, είναι η εξής… σοβαρή προσέγγιση: «ναι, αλλά θα χωρίσουμε την Ελλάδα στη μέση». «Δεν θα μπορείτε να πάτε σπίτια σας». Και άλλα τέτοια απολύτως… θεμιτά, σε ένα κράτος που αλλάζει τους νόμους σε ένα 24ωρο.

Ο Ολυμπιακός αποφάσισε να απαντήσει με τον τρόπο που ο ίδιος θεωρεί ότι αξίζει σε αυτή τη ζοφερή κατάσταση που βιώνει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Μια κατάσταση που δεν αφορά στις αποφάσεις μιας Επιτροπής του Κράτους, αλλά σε αυτούς που προέβησαν σε αυτές τις πράξεις. Σε αυτούς που έχουν κάνει δεύτερη φύση το «κάνω ό,τι γουστάρω». Σε αυτούς που αποφάσισαν να δημιουργήσουν ευρεία κάστα εξαρτημένων, για να πάρουν αυτού που θέλουν. Με το «έτσι θέλω».

Πριν μία εβδομάδα ο Ολυμπιακός έδωσε στο Γεώργιος Καραϊσκάκης ένα παιχνίδι που κανονικά δεν έπρεπε να γίνει. Ένα παιχνίδι κόντρα σε έναν αντίπαλο, που πιθανότατα, δεν θα έπρεπε να έχει μπει καν στο φετινό πρωτάθλημα. Κόντρα σε έναν αντίπαλο, ο οποίος, σύμφωνα με το ίδιο το κράτος (τον αρμόδιο φορέα του), έχει παρανομήσει. Βαρύτατα. Και για να μην ξεχνιόμαστε. Το Κράτος, δεν είπε «όχι, δεν παρανόμησαν». Είπε, «όχι, δεν πρέπει να αποβληθείτε από το πρωτάθλημα ή να υποβιβαστείτε». Κράτος είναι, ό,τι θέλει κάνει/λέει.

Όπως καταλαβαίνετε, ως εδώ δεν έχουμε κάνει κουβέντα για ποδόσφαιρο. Δεν έχουμε «μιλήσει» για το σπορ. Για αυτό που πρέπει να αφορά όλους. Το ποδόσφαιρο, που αποτελεί σχεδόν το 5% του ΑΕΠ της Ευρώπης, στην Ελλάδα δεν μπαίνει ποτέ στην αρχή της κουβέντας. Μπαίνει κάποια στιγμή στην πορεία, για τους λάθος λόγους. Με τους αρμόδιους για το μπάχαλο, να είναι πάντα «θιγμένοι». Και αλαλάζοντες, βεβαίως.

Σε όλα αυτά, ο Ολυμπιακός έχει αποφασίσει να διαχωρίσει τις υποθέσεις και τις… δράσεις του οργανισμού. Άλλο τι κάνει η διοίκηση, άλλο τι κάνει το ποδοσφαιρικό τμήμα. Εξηγούμαστε:

1) Οι Ερυθρόλευκοι αποφάσισαν να κυνηγήσουν και να φέρουν στο φως της δημοσιότητας και (κυρίως) στη δικαιοσύνη μία υπόθεση που από την αρχή πίστευαν ότι είναι ξεκάθαρη. Το πόρισμα της ΕΕΑ (σ.σ. φτάνει πια με αυτή την κωμωδία περί γνωμοδότησης. Η ΕΕΑ –χοντρικά- έχει τον ρόλο του ΣΔΟΕ στο ποδόσφαιρο, άρα μόνο… γνωμοδοτικό όργανο δεν είναι) δικαίωσε τον Ολυμπιακό. Τι θα γίνει από εδώ και πέρα, είναι μια άλλη κουβέντα. Η οποία, σε ό,τι έχει να κάνει με τον Ολυμπιακό, θα γίνει πάλι με βασικό γνώμονα τον νόμο. Ο,τι λέει ο νόμος. Χωρίς απειλές, χωρίς εκβιασμούς, χωρίς διχαστικά διλήμματα, χωρίς ακρότητες. Και το ίδιο ισχύει για όλες τις ενέργειες της ΠΑΕ (επιστολές σε UEFA, FIFA, καταγγελία δικαστικών για σχέσεις εξάρτησης με συγκεκριμένα συμφέροντα κλπ). Όλα έγιναν με την «υπογραφή» της ΠΑΕ. Επίσημα. Χωρίς ανώνυμες επιστολές. Χωρίς περίεργες διαδρομές.

2) Όσα συμβαίνουν εκτός ποδοσφαίρου, είναι ο ένας δρόμος. Αυτός που αφορά τη διοίκηση. Οσα συμβαίνουν εντός αγωνιστικού χώρου, είναι δουλειά του Πέδρο Μαρτίνς, των ποδοσφαιριστών και του ποδοσφαιρικού τμήματος συνολικά. Ο Ολυμπιακός, το ποδοσφαιρικό τμήμα, έχει αποφασίσει από την αρχή της χρονιάς να μείνει εκτός από όσα γίνονται. Ακόμη και οι ακραίες διαιτητικές αποφάσεις, όπως στον Βόλο, την Ξάνθη ή στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ, εκνεύρισαν, αλλά δεν αποπροσανατόλισαν τους Ερυθρόλευκους. Διότι όλοι στο Ρέντη έχουν αποφασίσει πως με το να χάνουν ενέργεια και συγκέντρωση με τους διαιτητές, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να χάσουν τον προσανατολισμό τους. Και μαζί πολύτιμους βαθμούς. Εχουν αποφασίσει, λοιπόν, πως η διοίκηση είναι αρμόδια για αυτά και ότι οι ίδιο πρέπει να επικεντρωθούν στη δουλειά τους. Στο ποδόσφαιρο. Στις νίκες. Στη συγκέντρωση των απαραίτητων βαθμών.

Αυτή την εβδομάδα, μάλιστα, η ίδια κουβέντα έγινε και πάλι. Παίκτες και προπονητής είναι αποφασισμένοι να μην επηρεαστούν από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Είναι συγκεντρωμένοι στο να πάρουν μόνο νίκες κόντρα σε Ατρόμητο, Λαμία, Πανιώνιο, να είναι ανταγωνιστικοί στα παιχνίδια με την Αρσεναλ και να πάνε στην Τούμπα να δώσουν απαντήσεις. Όλα αυτά, βήμα – βήμα. Ματς το ματς. Χωρίς βιασύνη και με το μυαλό στο κεφάλι. Με τη γνώση, ότι πλέον βρισκόμαστε στο κρισιμότερο σταυροδρόμι της σεζόν. Οπου κρίνονται και οι τρεις στόχοι. Για αυτό ο Ολυμπιακός θέλει να απαντήσει σε όλους με το ποδόσφαιρό του. Και το ποδόσφαιρο του Ολυμπιακού, δεν χάνει στην Ελλάδα.

Αυτό το ποδόσφαιρο είναι που έχει φέρει τους Ερυθρόλευκους στην κορυφή. Εστω και με το μίνιμουμ της διαφοράς. Εστω και με αλλοιωμένη πραγματικότητα. Εστω και με εμπόδια. Ο Ολυμπιακός δείχνει διαρκώς ότι είναι η καλύτερη ομάδα της χώρας. Και θέλει να συνεχίσει σε αυτό το μονοπάτι. Θέλει να μείνει εκεί που βρίσκεται τώρα ως το τέλος της κούρσας. Και από τη στιγμή που θα μιλάμε για ποδόσφαιρο, χωρίς άλλες «συνθήκες» και… νέες «εφευρέσεις», το ποδόσφαιρο του Ολυμπιακού θα νικήσει. Αρκεί και ο Ολυμπιακός να αποδίδει τα αναμενόμενα. Παίζοντας βάσει του ταλέντου, της ποιότητας και του «πρέπει» που ακολουθεί τον σύλλογο…

ΥΓ. Ο Μαρτίνς έχει αποφασίσει ποιοι παίκτες θα αποτελούν το rotation του Ολυμπιακού στις πιο καυτές και δύσκολες τρεις εβδομάδες της χρονιάς. Σε 21 ημέρες οι Ερυθρόλευκοι αντιμετωπίζουν κατά σειρά Ατρόμητο, Λαμία (Κύπελλο), Αρσεναλ, ΠΑΟΚ, Αρσεναλ, Παναιτωλικό. Με τον προπονητή των Πειραιωτών να έχει αποφασίσει ότι 15-16 παίκτες θα τραβήξουν το κάρο. Αυτοί που ο ίδιος θεωρεί ότι είναι ικανοί να αντεπεξέλθουν. Και φυσικά, όσοι είναι υγιείς…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ