Στο μυαλό του Γιώργου Δώνη

Στο μυαλό του Γιώργου Δώνη

Μίλησε για έλλειψη σεβασμού. Και εδώ κρύβεται το μεγάλο μυστικό. Αυτό που ο Δώνης θεωρεί «κόκκινη γραμμή». Ο σεβασμός. Ούτε τα μπάτζετ, ούτε οι μεταγραφές, ούτε τίποτα απ’ όλα αυτά. Άλλωστε έχει αποδείξει πως με λίγα μπορεί να καταφέρει πολλά.

Ο Γιώργος Δώνης δεν είναι ένας τυχαίος προπονητής. Στην Ελλάδα της απαξίωσης, που συνήθως είμαστε με την «προεδράρα» και μας φταίνε όλοι οι άλλοι, τον απαξίωσαν οι οπαδοί (και όχι μόνο) δύο μεγάλων ομάδων: της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ. Διαγράφοντας όλα όσα μπορεί να είχε πετύχει το λίγο διάστημα που έκατσε στον πάγκο τους. Για τον ίδιο τα «παράσημα» από την παρουσία του σε αυτές είναι η γνώμη των ποδοσφαιριστών. Πάντα για τον Δώνη μετρούσε η γνώμη εκείνων που είχε καθημερινή τριβή. Εκείνων που μοιραζόταν τα καλά και τα άσχημα.

Δεν υπάρχει ούτε ένας ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ που έχει να πει άσχημη κουβέντα για τον Δώνη. Το αντίθετο. Βρείτε οποιονδήποτε που συνεργάστηκε και ρωτήστε τον. Αυτό είναι το μεγάλο του «όπλο» στην καριέρα που έχει κάνει. Σεβόταν τους παίκτες του. Και τον σέβονταν κι εκείνοι.

Αυτό που χάθηκε το τελευταίο διάστημα στον Παναθηναϊκό. Όχι, φυσικά, με τους ποδοσφαιριστές του. Αλλά απευθείας με τη διοίκηση. Απευθείας με τον Γιάννη Αλαφούζο. Προφανώς και τα όσα του μεταφέρθηκαν από συνεργάτη του μεγαλομετόχου ήταν κάπως… φουσκωμένα. Ίσως και λίγο παραποιημένα. Ποιος ιδιοκτήτης ομάδας θα μετέφερε στον προπονητή πως «δεν έχεις κανέναν λόγο στον σχεδιασμό», χωρίς να γνωρίζει ότι αυτό θα φέρει αντίδραση; Αν το έκανε ο Αλαφούζος ακριβώς έτσι, σημαίνει πως κάτι δε ζύγισε σωστά. Πιθανότατα δε ζύγισε σωστά ποιον ακριβώς έχει απέναντί του. Ή – για να ακριβολογούμε – ποιον προσπαθεί να βάλει απέναντί του, αφού η σχέση ιδιοκτήτη – προπονητή θα έπρεπε να έχει κοινό στόχο και όχι να βρίσκονται απέναντι και να μη μιλούν μεταξύ τους.

Ο Δώνης μίλησε για έλλειψη σεβασμού στη συνέντευξή του στη NOVA. Και αυτή η έλλειψη σεβασμού δεν έχει να κάνει από το μπάτζετ το οποίο δε θα αυξηθεί, παρά τις περί αντιθέτου υποσχέσεις πριν από μερικούς μήνες. Άλλωστε έχει αποδείξει πως με τα λίγα μπορεί να κάνει πολλά. Και δεν το έχει αποδείξει μόνο στον Παναθηναϊκό, που «έχτισε» μια ομάδα με… αμούστακα παιδιά, την εξέλιξε, την έκανε να προοδεύσει και να παίζει κανονικό και όμορφο ποδόσφαιρο.

Το έχει αποδείξει στη Λάρισα, όταν κατέκτησε το Κύπελλο και την οδήγησε στους ομίλους του Europa League, το έχει αποδείξει στον Ατρόμητο, που τον οδήγησε σε δύο τελικούς Κυπέλλου και τον μετέτρεψε σε ομάδα πεντάδας. Δε ζήτησε εκατομμύρια – όχι πως δε θα τα ήθελε. Δε ζήτησε υπερβάσεις. Ζήτησε τα… αυτονόητα. Να έχει λόγο στις μεταγραφές, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ομάδες. Και φυσικά να έχει επικοινωνία με τον ιδιοκτήτη, όπως έκανε σε κάθε σύλλογο που δούλεψε.

Ο Δώνης βρέθηκε ξαφνικά να διαβάζει από τα media πως ο Παναθηναϊκός κλείνει ποδοσφαιριστή, βρέθηκε να διαβάζει για όρους που τον αφορούν σε συμβόλαια ποδοσφαιριστών, βρέθηκε να ακούει πως ο ιδιοκτήτης… μουρμουράει επειδή δεν παίζουν κάποιοι παίκτες και παίζουν άλλοι, λες και είναι δική του δουλειά το ποιος θα παίζει και ποιος όχι. Και ξέσπασε, όπως θα έκανε οποιοσδήποτε στη θέση του.

Πιθανόν να το έκανε με τον λάθος τρόπο. Πιθανόν να έπρεπε να επιχειρήσει ο ίδιος να το λύσει εσωτερικά, με μια συνάντηση με τον μεγαλομέτοχο ή με μια κουβέντα με τον τεχνικό διευθυντή. Βεβαίως και ο Ουζουνίδης έψαχνε για μήνες τον Αλαφούζο αλλά δεν τον βρήκε ποτέ και έφυγε χωρίς ούτε μια χειραψία από τον Παναθηναϊκό.

Γιατί ο Δώνης αποφάσισε να μιλήσει on camera για όλα αυτά και επί της ουσίας να βάλει «βόμβα» στα θεμέλια του πρότζεκτ; Διότι ήθελε να ξέρει ο κόσμος από τον ίδιο και όχι μέσα από φήμες και σενάρια τι συμβαίνει. Και, φυσικά, ήθελε να στείλει και ένα μήνυμα προς τη διοίκηση πως έχουν ξεπεραστεί κάποιες «κόκκινες γραμμές» και αυτό δεν είναι ανεκτό από τον ίδιο. Όσο κι αν ο Παναθηναϊκός δεν είναι για τον Δώνη μια «κανονική δουλειά», όπως έχει τονίσει πολλές φορές. Και επιπλέον, σε έναν σύλλογο που ο ιδιοκτήτης δεν παίρνει καμιά θέση για τίποτα και οι υπόλοιποι διοικούντες είναι… εξαφανισμένοι, ο προπονητής νιώθει την ανάγκη να ενημερώνει τον κόσμο και να μην τον αφήνει στο… σκοτάδι.

Η ανακοίνωση που δεν αλλάζει πολλά και το ραντεβού που περιμένει

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός το απόγευμα της Παρασκευής ήρθε λόγω των αντιδράσεων που υπήρξαν από τον κόσμο της ομάδας. Έναν κόσμο που βλέπει ότι τη στιγμή που έδειχνε ο Παναθηναϊκός να μπαίνει σε έναν σωστό δρόμο, ξαφνικά υπάρχει πισωγύρισμα. Κόντρες, διαφωνίες, μπηχτές, προσβολές. Όλα αυτά στο εσωτερικού του συλλόγου, που έχει περάσει πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια.

«Ναι μεν, αλλά» είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Παναθηναϊκός. Από τη μία στήριξη στον θεσμό του προπονητή, όπως τονίζει, άρα και στον Δώνη, από την άλλη… αστερίσκοι όσον αφορά τον σχεδιασμό και «μπηχτή» για την επιλογή του προπονητή να μιλήσει δημόσια. Μια ανακοίνωση που βγάζει στη φόρα και την παραίτηση του Δώνη που δεν έγινε δεκτή μέσα στη σεζόν.

Δε σβήνει τη φωτιά η συγκεκριμένη ανακοίνωση της ΠΑΕ. Δεν αλλάζει τη γνώμη του προπονητή περί έλλειψης σεβασμού. Και επί της ουσίας επιβεβαιώνει αυτά που… διέψευδε χθες το βράδυ. Πως δεν υπήρχαν παρεμβάσεις προς τον Δώνη. Αλλά στην ανακοίνωση αναφέρεται σε «διαφορές που πρέπει να λύνονται εσωτερικά». Τελικά υπάρχουν διαφορές ή όχι; Κι αν ναι, ποιες; Μέχρι που φτάνουν; Τι αγγίζουν; Αφορούν τον γιο του προπονητή; Αφορούν τον σχεδιασμό και το «άδειασμα»;

Ο Δώνης περιμένει από τον Αλαφούζο να τον καλέσει για να τα πουν από κοντά. Και είτε να το λύσουν μια και καλή και να πορευτούν μαζί, είτε να χωρίσουν άμεσα οι δρόμοι τους. Διαφορετικά, το θέμα θα διαιωνίζεται, θα ταλαιπωρεί τον σύλλογο και θα βγαίνει στην επιφάνεια με την πρώτη ευκαιρία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ