Ολυμπιακός: Το επόμενο κόκκινο διαμάντι

Ολυμπιακός: Το επόμενο κόκκινο διαμάντι

Η μέθοδος του Ολυμπιακού φέρνει στο προσκήνιο τον Νίκολα Τσούμιτς και η παρέα των Σέρβων μεγαλώνει στο μεγάλο λιμάνι.

Στο Ζλάτιμπορ με τους γονείς του. Προσαρμοσμένος και εκείνος σε αυτές τις μη κανονικές συνθήκες που βρεθήκαμε απότομα, όλοι μαζί. Με καθημερινή προπόνηση. Και με ένα ημερολόγιο στο δωμάτιο για να σβήνει κάθε μέρα που περνά. Ο Νίκολα Τσούμιτς δεν χάνει την αισιοδοξία του. Και σε καμία περίπτωση δεν αφήνει το μυαλό του να απομακρυνθεί από τον μεγαλύτερο στόχο που του προέκυψε ποτέ. Να καλοκαιριάσει. Και να φτιάξει τη βαλίτσα του για την Αθήνα. Είναι όλα κανονισμένα. Θα τον περιμένει εδώ ο καλός του φίλος Λαζάρ Ραντζέλοβιτς. Θα τον περιμένει και η πρόκληση που ακούει στο όνομα Ολυμπιακός.

Δεδομένη η παρουσία του στην καλοκαιρινή προετοιμασία όταν με το καλό αρχίσει. Το κέρδισε ήδη αυτό το δικαίωμα με όσα κατάφερε ως εδώ στη σεζόν φορώντας τα χρώματα της Ραντνίσκι Νις (23 συμ, 10 γκολ, 2 ασίστ) αλλά και το εθνόσημο των νέων της πατρίδας του. Αποκάλυψη του φετινού πρωταθλήματος Σερβίας. Αποκάλυψη που οι Ερυθρόλευκοι όχι μόνο την είδαν άμεσα, αλλά και την έκαναν δική τους σε έναν… άγνωστο πόλεμο του περασμένου Δεκέμβρη. Ήταν ο ΠΑΟΚ, ο Ερυθρός Αστέρας. Μάχη κανονική για τον 21άχρονο winger. Μάχη από εκείνες που οι Πειραιώτες έχουν τον τρόπο τους να επιβάλλονται. Κάπως προέκυψε η ανακοίνωση της 19ης του Δεκέμβρη. Συμφωνία για 3.5 χρόνια.

Η κούρσα των 60 μέτρων

Ο Τσούμιτς συνήθως ξεκινά από δεξιά. Χρησιμοποιεί καλά και τα δύο του πόδια. Στον χόρο είναι… φονικό όπλο. Στα τέλη Φλεβάρη κόντρα στην Τσουκρίτσκι έκανε μια κούρσα εξήντα μέτρων από τον «καλό» του διάδρομο, περνώντας σαν σταματημένους όποιους βρέθηκαν στο διάβα του. Έφτασε στο ύψος της περιοχής, πλάσαρε με το αριστερό: Μάλλον το πιο όμορφο γκολ της χρονιάς για το Σερβικό πρωτάθλημα. Δεν έχει όμως μονάχα την ταχύτητα. Είναι εξαιρετικός στο «ένας με έναν», με σωστές επιλογές, με εξαιρετική αντίληψη του παιχνιδιού. Όλα γραμμένα στο scouting report που τον έστειλε στο μεγάλο λιμάνι. Ο επόμενος κρίκος σε μια άκρως ενδιαφέρουσα αλυσίδα. Ο Ραντζέλοβιτς, Μάρκοβιτς, ο Τσούμιτς, κάποια στιγμή και ο Νεμάνια Νίκολιτς ο 18άχρονος μπακ που οι Πειραιώτες ήδη απέκτησαν και εκείνον από την Μλάντοστ.

Ο τρόπος του Ολυμπιακού

Η επιλογή είναι στρατηγική. Ένα κλαμπ που κατάλαβε ότι η «εσωτερική αγορά» για εκείνο δεν είναι η Ελλάδα, αλλά τα Βαλκάνια. Μια αυθεντική δεξαμενή ταλέντου που οικονομικά δίνει το δικαίωμα στον Ολυμπιακό να έχει τον έλεγχο. Την ίδια στιγμή οι Ερυθρόλευκοι χάρη κυρίως στον Φρανσουά Μοντέστο έχουν μπει για τα καλά και στο… κόλπο της δεύτερης κατηγορίας της Γαλλίας όπου τα τελευταία χρόνια προέκυψαν διαμάντια: Μαζουακού, Σισέ, Καμαρά, Μπα. Αν κάποιος διαθέτει την απαραίτητη απόσταση μπορεί να καταλάβει πως αυτό που συμβαίνει δεν συμβαίνει τυχαία. Οι επιλογές είναι συγκεκριμένες. Η μέθοδος το ίδιο. Οι καλύτεροι Έλληνες ποδοσφαιριστές που μπορούν ακόμη να αγωνίζονται στην Ελλάδα. Η άνεση που προσφέρει η παρουσία του Πέδρο Μαρτίνς για την αγορά της Πορτογαλίας. Κάποιοι παίκτες-κλειδιά στην καλύτερη ηλικία που μπορούν να κάνουν τη διαφορά (Σα, Σεμέδο, Γκιγιέρμε). Και οι έμπειροι από την ελεύθερη αγορά που αν σημαδέψεις σωστά τότε απολαμβάνεις προνόμια σαν αυτά που έβαλαν φέτος στο χορτάρι ο Ματιέ Βαλμπουενά και ο Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Αν παρατηρήσεις σωστά τον Ολυμπιακό μπορείς να κατανοήσεις ένα ολόκληρο σχέδιο επιτυχίας.

Οι επόμενοι δευτεροετείς

Ξεκινώντας την επόμενη σεζόν οι Πειραιώτες θα έχουν ήδη σε project δεύτερης σεζόν τον Ραντζέλοβιτς που φέτος έγινε X-Factor σε κρίσιμα χρονικά σημεία της σεζόν. Θα έχουν πια απελευθερωμένο από τα δεσμά της προσαρμογής τον Μάξι Λοβέρα που παραμένει μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις των τελευταίων χρόνων (μεταγραφή των 4 εκατ ευρώ). Θα έχουν πια πρωταγωνιστή τον Ουσεϊνού Μπα που όχι μόνο πρόλαβε να ξεπεταχθεί αλλά από τον Γενάρη και έπειτα εντυπωσιάζει. Και θα περιμένουν στην προετοιμασία τον Τσούμιτς και τον Ιωάννη Κωστή που αποκτήθηκε και εκείνος μέσα στη «σεζόν» με τον παρανομαστή του κορυφαίου ταλέντου του Κυπριακού ποδοσφαίρου. Αν σκεφτεί κανείς πως όλα αυτά συμβαίνουν σε μια σεζόν που ο Ολυμπιακός είναι έτοιμος να επιστρέψει στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου διεκδικώντας το νταμπλ, και έχοντας κάνει ήδη ένα πολύ μεγάλο ταξίδι στην Ευρώπη; Βγάζεις το καπέλο στους Ερυθρόλευκους. Για τον τρόπο που καταλαβαίνουν, αλλά και σχηματίζουν ποδόσφαιρο.

Και η απόδειξη

Θυμίζουμε ότι φέτος ήταν η δεύτερη χρονιά του Σα, του Γκιγιέρμε, του Καμαρά, του Τσιμίκα, του Μπουχαλάκη, του Ποντένσε, του Γκερέρο που ήταν καθοριστικός στα καλοκαιρινά προκριματικά, του Μασούρα. Όλων εκείνων δηλαδή που επί της ουσίας σχημάτισαν τον κορμό. Σε μια σεζόν με πάρα πολλές ατυχίες που απλώθηκαν στον χρόνο: Τους μεγάλους τραυματισμούς του Φορτούνη, του Λάζαρου, του Σουντανί, το πρόβλημα υγείας του Σισέ. Δεν συνέβη τυχαία η φετινή επιτυχία. Προέκυψε γιατί υπήρξε συνέχεια σε ένα συγκεκριμένο πλάνο δουλειάς. Δεν θα είναι καθόλου παράξενο λοιπόν αν αυτός ο τρόπος διατηρήσει την ομάδα και σε αυτό το μονοπάτι. Ο Ολυμπιακός έχει αλλάξει καιρό τώρα επίπεδο. Παραμένει πάντα ένα πρώτης τάξεως παράδειγμα προς μίμηση. Αρκεί να μπορείς να το ακολουθήσεις.

ΥΓ. Ο Νίκολα Τσούμιτς γεννήθηκε στις 20 Νοεμβρίου 1998. Έχει αγωνιστεί ως τώρα στις ομάδες Σλόμποντα Ούζιτσε, Μέταλατς Γκόρνι Μιλάνοβατς και Ραντνίτσκι Νίς. Είναι διεθνής με την ομάδα της Σερβίας Κ21. Έχει ύψος 1.73 και την καλύτερη συστατική επιστολή για εκείνον μπορεί να την προσφέρει ο προπονητής του, ο Σάβο Μιλόσεβιτς «Σίγουρα ο Ολυμπιακός δεν τον αγόρασε κατά τύχη. Τα παιχνίδια που κάνει επιβεβαιώνουν το λόγο που έγινε αυτή η μεταγραφή».

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ