Η στάση ευθύνης του Μαρινάκη και οι δύο μοναδικές επιλογές

Η στάση ευθύνης του Μαρινάκη και οι δύο μοναδικές επιλογές

Η παρέμβαση Μαρινάκη ήταν αυτή που έβαλε τα πράγματα στη θέση τους στην τηλεδιάσκεψη της Λίγκας. Οι δύο μοναδικές επιλογές για το πρωτάθλημα και τα προβλήματα που πρέπει να βρουν απαντήσεις.

Θα μπορούσε να είχε εξελιχθεί σε απίστευτο φιάσκο η τηλεδιάσκεψη της Σούπερ Λιγκ. Σε ρεσιτάλ ανευθυνότητας σε μια περίοδο που πάνω από όλα το ποδόσφαιρο μας, ξέχωρα από την διαμάχη και την ανοικτή κόντρα των μεγάλων, χρειάζεται ενότητα και σωστές αποφάσεις. Φανταστείτε να μίλαγαν 14 ομάδες με τις ώρες χωρίς να μπορέσουν να συμφωνήσουν για το αυτονόητο.

Όπως δηλαδή συνέβαινε την πρώτη ώρα της τηλεδιάσκεψης, με τον εκπρόσωπο της κάθε ομάδας να τοποθετείτε βάζοντας στο τραπέζι διάφορα σενάρια. Χωρίς να υπάρχει ένα πλάνο. Μια κατεύθυνση. Και το κυριότερο. Ρεαλισμός.

Όταν υπάρχουν, δυστυχώς, ομάδες που «επενδύουν» πάνω στην επέλαση του κορωνοϊού για μικροπολιτική και προπαγάνδα αυτά συμβαίνουν. Και ο ρεαλισμός και το κοινό συμφέρον πάει περίπατο.

Ο ρεαλισμός και η κοινή λογική είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι ξεκάθαρο πως η παρέμβαση Μαρινάκη ήταν αυτή που έσωσε την κατάσταση από μια αστεία αλλά και συνάμα επικίνδυνη εξέλιξη για το μέλλον του πρωταθλήματος αλλά και της ίδιας της Λίγκας.

Με λόγια απλά και ξεκάθαρα, με στάση ευθύνης προς όλους ο μεγαλομέτοχος του Ολυμπιακού έθεσε το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλος ο πλανήτης και μαζί και το ποδόσφαιρο μας στη σωστή του βάση.

Ενωτικός, σοβαρός, ξεκάθαρος ο Βαγγέλης Μαρινάκης ήταν η φωνή της λογικής που χρειάζεται η Λίγκα.

Έβγαλε την κουβέντα από τα αδιέξοδα που εντέχνως επιχείρησαν να την οδηγήσουν κάποιοι και την οδήγησε εκεί που πρέπει.

Η ομόφωνη απόφαση της Λίγκας να πάμε σε αναστολή του πρωταθλήματος έως τις 24 Απριλίου και σε αυτό το διάστημα να επιχειρηθεί από το working group να ασχοληθεί με τις επιπτώσεις στον χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου προτείνοντας βιώσιμες λύσεις και αξιολογώντας συνολικά την κατάσταση, ήταν η μοναδική επιλογή.

Η εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας, το κατά πόσον η Κυβέρνηση θα αποφασίσει να παρατείνει τα σκληρά μέτρα που έχει πάρει ή όχι, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του φετινού πρωταθλήματος.

Ήταν ποτέ δυνατόν η Λίγκα να αποφασίσει οριστική διακοπή στις 2 Απριλίου την ώρα που η ξεκάθαρη οδηγία από την ΟΥΕΦΑ είναι να τελειώσουν τα πρωταθλήματα στα γήπεδα, ακόμη και αν χρειαστεί να γίνει μέχρι και τον Ιούλιο; Δεν ήταν.

Και τα σοβαρά και πραγματικά προβλήματα δεν έχουν να κάνουν μόνο με το πώς διακόπτεις οριστικά το πρωτάθλημα.

Όσον αφορά άλλωστε τις αστειότητες για παύλες και περισπωμένες η τοποθέτηση Μαρινάκη ήταν ξεκάθαρη και δείχνει και τον δρόμο.

Και αυτή είναι η μια από τις δύο επιλογές που έχουμε για το πρωτάθλημα μας.

Αν δηλαδή στις 24 Απριλίου κριθεί πως είναι αδύνατο να διεξαχθούν τα πλέι οφ και τα πλέι άουτ και πάμε σε οριστικό φινάλε της Σούπερ Λιγκ τότε θα επικυρωθεί η βαθμολογία και θα τελειώσει η σεζόν. Μια βαθμολογία που επί της ουσίας έχει επικυρωθεί από τις θέσεις 1 έως 6 από την Λίγκα.

Πρωταθλητής υπάρχει και θα ανακηρυχτεί οριστικά ο Ολυμπιακός. Όσο για τις υπόλοιπες θέσεις θα εξαρτηθεί από την απόφαση της Εφέσεων για τον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη. Μόλις βγει και τελεσιδικήσει η απόφαση τότε θα ξέρουμε ποιος θα είναι 2ος , 3ος και πάει λέγοντας.

Όπως φαίνεται και από τις θέσεις που δημοσιοποιούν οι ΠΑΕ, όπως του ΠΑΟ και του Άρη που υποστήριξαν πως πρέπει να πάμε σε οριστική διακοπή αυτό σημαίνει και επικύρωση της βαθμολογίας.

Και πώς να μην σημαίνει αυτό άλλωστε όταν στην ακραία περίπτωση που κάποιοι ήθελαν να ακολουθήσουν τον δρόμο που πήγαν να χαράξουν κάποιοι άνθρωποι που συνδέονται με τον ΠΑΟΚ, θα οδηγούνταν και στην καταστροφή.

Γιατί διακοπή χωρίς επικύρωση σημαίνει πως δεν θα υπάρχει συμμετοχή στην Ευρώπη από ελληνικές ομάδες τη νέα σεζόν. Σημαίνει πως ο Παναθηναϊκός που φέτος τελειώνει με την ευρωπαϊκή τιμωρία του, θα χρειαστεί και την επόμενη χρονιά για να το πετύχει αυτό.

Σημαίνει πως ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη όποια τελεσίδικη τιμωρία έχουν για την πολυιδιοκτησία θα την μεταφέρουν στο επόμενο πρωτάθλημα. Θυμίζω πως μέχρι τώρα έχουν -7 ο ΠΑΟΚ και -15 η Ξάνθη.

Όλα αυτά καθώς η διακοπή χωρίς επικύρωση σημαίνει πως ότι έγινε φέτος στο ελληνικό πρωτάθλημα ακυρώνεται. Σβήνεται.

Επειδή λοιπόν κανείς, ακόμη και ο ΠΑΟΚ που η αλήθεια είναι πως κανείς δεν κατάλαβε στην τηλεδιάσκεψη τι υποστηρίζει τελικά, δεν θέλει την καταστροφή του αν δεν γίνεται να συνεχιστεί το πρωτάθλημα τότε θα πάμε στην επικύρωση της βαθμολογίας και στη λήξη του.

Στην τελική στην Ελλάδα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από πολλά άλλα πρωταθλήματα. Γιατί στην Ελλάδα έπαιξαν όλοι με όλους, ολοκληρώθηκαν οι δύο γύροι του πρωταθλήματος. Η κανονική περίοδος έληξε.

Να επιστρέψω όμως στα επιπλέον προβλήματα που πρέπει να επεξεργαστεί η Λίγκα και να βρει λύση στο ενδεχόμενο βεβαίως που δεν επιτρέψουν οι συνθήκες την συνέχιση του πρωταθλήματος.

Θα πρέπει να βρεθεί φόρμουλα σε οικονομικά ζητήματα που είναι πολύ σημαντικά για την επιβίωση κυρίως των μικρομεσαίων συλλόγων.

Και εδώ είναι ένα σημείο που θα πρέπει να βάλουν πλάτη οι μεγάλοι του πρωταθλήματος, όπως σωστά επεσήμανε ο Μαρινάκης μιλώντας πάνω από όλα για ενότητα και το συμφέρον της Λίγκας.

Θα πρέπει να δούμε τι ακριβώς θα συμβεί με τα τηλεοπτικά συμβόλαια που είναι σε εξέλιξη με NOVA και ΕΡΤ και κυρίως τι επιπτώσεις θα έχει μια οριστική διακοπή εν όψει της νέας χρονιάς.

Σημαντικό κομμάτι ο χορηγίες της Λίγκας και οι συμφωνίες που έχουν γίνει και μπορεί να χρειαστεί να εξεταστούν ξανά λόγω της λήξης του πρωταθλήματος λόγω του κορωνοϊού. Επίσης θα πρέπει να ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με υποβιβασμούς και προβιβασμούς. Η λύση των 16 ομάδων και ένα νέο πρωτάθλημα χωρίς πλέι οφ και πλέι άουτ βρίσκει αντίθετο το συνδρομητικό κανάλι με ότι αυτό συνεπάγεται.

Μπορεί να μην απασχολούν ιδιαίτερα τον κόσμο αυτά τα προβλήματα όμως είναι θέματα κομβικής σημασίας για τους περισσότερους συλλόγους. Ζωτικής σημασίας για τους μικρότερους της παρέας στην Λίγκα.

Εν κατακλείδι, στα τέλη του Απριλίου θα έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την επέλαση του κορωνοϊού. Και τότε θα μπορέσουν άπαντες με σοβαρότητα και ρεαλισμό να πάρουν αποφάσεις για το μέλλον του πρωταθλήματος.

Αν δεν υπάρχουν οι συνθήκες για να κυλήσει ξανά η μπάλα στο χορτάρι μέσα στην σεζόν τότε θα επικυρωθεί η βαθμολογία του πρωταθλήματος που έχει ήδη τελειώσει.

Αν τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από ότι τώρα τότε θα μπορέσουμε να δούμε ξανά ποδόσφαιρο.

Το σημαντικό όμως είναι να μπορέσει η Λίγκα, ξέχωρα από τις διαφορές που έχουν μεταξύ τους οι ομάδες, να βγει από αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή ενωμένη και πιο δυνατή για την συνέχεια.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ