Οταν ο Ολυμπιακός είχε κάνει την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου! (pics, vids)

Οταν ο Ολυμπιακός είχε κάνει την πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου! (pics, vids)

Το καλοκαίρι του 1988 περισσότεροι από 50.000 οπαδοί του Ολυμπιακού υποδέχθηκαν τον Λάγιος Ντέταρι. Την ακριβότερη μεταγραφή, που είχε γίνει μέχρι τότε στο ποδόσφαιρο. Το 10άρι που τρέλανε το Λιμάνι - Οι μεταγραφές που έγραψαν ιστορία την τελευταία 40ετία.

Μεταγραφές αεροδρομίου. Από αυτές που προκαλούν ντελίριο ενθουσιασμού στον κόσμο και αλλάζουν τις ισορροπίες. Σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Μεταγραφές σπουδαίων παικτών, που έγραψαν τη δική τους ιστορία στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και χάρισαν αμέτρητες στιγμές χαράς και θεάματος στους λάτρεις της στρογγυλής Θεάς.

Μετακινήσεις που άφησαν εποχή και καταγράφηκαν με χρυσά γράμματα στο βιβλίο του ποδοσφαίρου. Προσθήκες, οι οποίες για να γίνουν χρειάστηκαν οι ομάδες να δαπανήσουν ένα τσουβάλι…  χρήματα. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα δεν έφτανε ένα τσουβάλι. Οπως αυτή του τεράστιου Λάγιος Ντέταρι στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 1988 από την Αιντραχτ Φρανκφούρτης. Οι Πειραιώτες εκείνη τη σεζόν είχαν κάνει την πιο ακριβή μεταγραφή στον κόσμο, φέρνοντας στην Ελλάδα έναν από τους σπουδαιότερους Ουγγρους ποδοσφαιριστές. Εναν πραγματικό All-star.

Ο τότε πρόεδρος του Ολυμπιακού, Γιώργος Κοσκωτάς, είχε βάλει στόχο να φέρει στην ομάδα του μεγάλου λιμανιού έναν από τους καλύτερους παίκτες της Ευρώπης. Και τα κατάφερε. Με μια πρόταση που έφτανε τότε τα 3 δισεκατομμύρια δραχμές (περίπου 8.700.000 € σε σημερινά χρήματα), έκανε ένα από τα μεγαλύτερα «μπαμ» στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου και έντυσε στα ερυθρόλευκα τον Λάγιος Ντέταρι. Η γερμανική ομάδα έκανε αμέσως αποδεκτή την πρόταση των Πειραιωτών και ο Ουγγρος μπήκε στο αεροπλάνο για να έρθει στην Ελλάδα. Η μεταγραφή του προκάλεσε παροξυσμό στον κόσμο του Ολυμπιακού, ο οποίος υποδέχθηκε τον Ντέταρι στην πλατεία Κοραή όπως αρμόζει σε ένα σταρ. Σε έναν… ροκ σταρ! Περισσότεροι από 50.000 «ερυθρόλευκοι» είχαν κατακλύσει την πλατεία και αποθέωσαν τον Λάγιος. Αριθμός – ρεκόρ, που αποδεικνύει πόσο σπουδαία ήταν η κίνηση που έκαναν τότε οι Πειραιώτες.

Πριν έρθει στον Ολυμπιακό ο Ντέταρι είχε αναδειχθεί τρεις σερί χρονιές πρώτος σκόρερ στην Ουγγαρία με τη Χόνβεντ, το 1985 είχε κερδίσει τον τίτλο του καλύτερου παίκτη στην Ουγγαρία, ενώ επίσης είχε κατακτήσει τρία πρωταθλήματα με την ουγγρική ομάδα, ένα Κύπελλο, αλλά και ένα Κύπελλο Γερμανίας με την Αιντραχτ Φρανκφούρτης. Στο μεγάλο λιμάνι παρέμεινε για δύο σεζόν. Με τα ερυθρόλευκα έπαιξε σε 67 παιχνίδια, έχοντας 37 γκολ. Ηταν μέλος της μεγάλης ομάδας, που έπαιζαν μεταξύ άλλων οι Τάσος Μητρόπουλος, Νίκος Αναστόπουλος και Σάββας Κωφίδης.

Με τον Ολυμπιακό κατέκτησε το Κύπελλο τη σεζόν 1989/1990. Το καλοκαίρι του 1990 έφυγε για την Ιταλία και την Μπολόνια, έχοντας, όμως, αφήσει για πάντα το στίγμα του στην ιστορία των Πειραιωτών και συνολικά του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ως ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες που φόρεσαν την ερυθρόλευκη φανέλα. Χαρακτηριστικό είναι ότι όσο καιρό βρισκόταν στον Ολυμπιακό, πολλοί φίλοι της ομάδας είχαν αλλάξει μέχρι και την προσευχή τους. «Λάγιος ο Θεός, Λάγιος ισχυρός…». Δείγμα της αγάπης που είχαν στον Ούγγρο.

Η σουηδική ιστοσελίδα «fotbollskanalen.se» έκανε θέμα για τις ακριβές μεταγραφές στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο την τελευταία 40ετία, χωρισμένες ανά σεζόν, έχοντας ανάμεσα τους φυσικά και τη μετακίνηση του Ντέταρι στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 1988. Το μεγαλύτερο «μπαμ» της σεζόν 1988/1989. «Το 1988 ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Λάγιος Ντέταρι από την Άιντραχτ Φρανκφούρτης έναντι 7.83 εκατ. λιρών. Την προηγούμενη σεζόν είχε κατακτήσει το Κύπελλο Γερμανίας με την ομάδα της Φρανκφούρτης. Η Αιντραχτ είχε κερδίσει στον τελικό την Μπόχουμ με 1-0 και μάλιστα ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης, καθώς στο 81’ είχε σκοράρει το μοναδικό γκολ του αγώνα με απευθείας εκτέλεση φάουλ.

Στον Ολυμπιακό έμεινε για δύο σεζόν και το 1990 πήγε στην Ιταλία για την Μπολόνια και στη συνέχεια αγωνίστηκε στην Τζένοα. Οταν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση έγινε προπονητής και συνεργάστηκε κυρίως με ομάδες της Ουγγαρίας. Το 2006 ήταν στην εθνική ομάδα της Ουγγαρίας ως βοηθός προπονητή», αναφέρει χαρακτηριστικά το εν λόγω σάιτ.

Ο Λάγιος Ντέταρι ήταν η πιο ακριβή μεταγραφή μέχρι το 1988. Μια ιστορική στιγμή για τον Ολυμπιακό και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Στην ίδια λίστα με τον Ουγγρο υπάρχουν επίσης τεράστια ονόματα, παγκοσμίου βεληνεκούς. Οπως οι Μαραντόνα, Σίρερ, Ρονάλντο, Βιέρι, Φίγκο, Ζιντάν, Κριστιάνο Ρονάλντο, Πολ Πογκμπά και Νεϊμάρ.

Καθίστε αναπαυτικά και διαβάστε για τις πιο ακριβές μεταγραφές στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο την τελευταία 40ετία

1978/1979: Τρέβορ Φράνσις από την Μπέρμιγχαμ στην Νότιγχαμ Φόρεστ (945.000 λίρες)

Το καλοκαίρι του 1978 η Νότιγχαμ Φόρεστ απέκτησε τον Τρέβο Φράνσις από την Μπέρμιγχαμ. Μια μεταγραφή, που κόστισε περίπου 1 εκατ. λίρες. Ηταν ο πρωταγωνιστής στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών της σεζόν 1978-1979, καθώς σκόραρε το μοναδικό γκολ στη νίκη της Νότιγχαμ απέναντι στην Μάλμε με 1-0.

Ηταν επίσης μέλος της ομάδας που έκανε το back to back την επόμενη σεζόν. Μετά από χρόνια ο Φάμπιο Καπέλο μάλιστα τον είχε χαρακτηρίσει ως έναν από τους σπουδαιότερους παίκτες που έπαιξε ποτέ στη Serie A, όπου αγωνίστηκε μετά το πέρασμά του από τη Νότιγχαμ Φόρεστ, με τις φανέλες των Αταλάντα και Σαμπντόρια.

1979/1980: Αντι Γκρέι από την Αστον Βίλα στην Γουλβς (1.49 εκατ. λίρες)

Σχεδόν 1.50 εκατ. λίρες κόστισε η μεταγραφή του Αντι Γκρέι από την Αστον Βίλα στην Γουλβς το καλοκαίρι του 1979. Ο Γκρέι έμεινε στην ομάδα για τέσσερα χρόνια και κατέκτησε ένα Λιγκ Καπ. Το τελευταίο μεγάλο τρόπαιο στην ιστορία της Γουλβς. Το 1983 πήγε στην Εβερτον, με την οποία κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων, το πρωτάθλημα και το Κύπελλο Αγγλίας. Στη συνέχεια, το 1985 επέστρεψε στην Αστον Βίλα, με πολύ λιγότερα χρήματα από όσα έφυγε το 1979.

1982/1983: Ντιέγκο Μαραντόνα από την Μπόκα Τζούνιορς στην Μπαρτσελόνα (7.2 εκατ. λίρες)

Η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα του Ντιέγκο Μαραντόνα ήταν η Μπαρτσελόνα. Το καλοκαίρι του 1982 οι Μπλαουγκράνα έδωσαν 7.2 εκατ. λίρες για να τον πάρουν από την Μπόκα Τζούνιορς. Πάντως, στη Βαρκελώνη δεν έμεινε για πολύ καιρό. Επαιξε συνολικά σε 43 παιχνίδια, έχοντας 30 γκολ σε δύο σεζόν. Στη συνέχεια πήγε στη Νάπολι. Εκεί όπου λατρεύεται ακόμα και σήμερα σαν Θεός.

1990/1991: Ρομπέρτο Μπάτζιο από τη Φιορεντίνα στη Γιουβέντους (8 εκατ. λίρες)

Το καλοκαίρι του 1988/1989 όπως προαναφέραμε ο Ολυμπιακός έκανε το μεγάλο «μπαμ» και έφερε στον Πειραιά τον Λάγιος Ντέταρι, δαπανώντας ένα ποσό κοντά στα 7.8 εκατ. λίρες. Η επόμενη ακριβότερη μεταγραφή έγινε το καλοκαίρι του 1990, όταν η Γιουβέντους έδωσε 8 εκατ. λίρες στην Φιορεντίνα και απέκτησε τον Ρομπέρτο Μπάτζιο. Πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο η Μεγάλη Κυρία απέκτησε τον Ιταλό επιθετικό. Λίγες εβδομάδες πριν τη μεταγραφή του Μπάτζιο στη Γιουβέντους, οι Μπιανκονέρι είχαν κερδίσει τους Βιόλα στον διπλό τελικό του Κυπέλλου UEFA. Οταν επέστρεψε για πρώτη φορά στη Φλωρεντία ως αντίπαλος, χρειάστηκε ισχυρή αστυνομική δύναμη για να τον προστατεύσουν από την οργή των οπαδών των Βιόλα. Στο δεύτερο ημίχρονο του εν λόγω αγώνα, η Γιουβέντους κέρδισε πέναλτι, Παρότι ο Μπάτζιο είχε εκτελέσει όλα τα πέναλτι μέσα στη σεζόν, αρνήθηκε να βαρέσει το συγκεκριμένο, καθώς ο πορτιέρο της Φιορεντίνα γνώριζε πολύ καλά τα χτυπήματά του. Παρόλα αυτά, ούτε ο Λουίτζι Ντε Αγκοστίνι, που τελικά το εκτέλεσε, κατάφερε να σκοράρει, με τους Βιόλα να παίρνουν τη νίκη με 1-0.

1992/1993: Τζιανλούκα Βιάλι από την Σαμπντόρια στην Γιουβέντους (14.85 εκατ. λίρες)

Μια ακόμα σπουδαία μεταγραφή, στην οποία εμπλέκεται η Γιουβέντους. Το καλοκαίρι του 1992 η Μεγάλη Κυρία απέκτησε τον Τζιανλούκα Βιάλι από τη Σαμπντόρια, δίνοντας σχεδόν 15 εκατ. λίρες. Εμεινε στην Γιουβέντους για τέσσερις σεζόν και κέρδισε το πρωτάθλημα, το Κύπελλο, το Κύπελλο Κυπελλούχων, αλλά και το Champions League. Το 1996 πήγε στην Τσέλσι.

1996/1997: Αλαν Σίρερ από την Μπλάκμπερν στην Νιούκαστλ (18.9 εκατ. λίρες)

Πριν την έναρξη της σεζόν 1996/1997 η Νιούκαστλ προχώρησε σε μια μεταγραφή ιστορικής σημασίας. Ενας παίκτης που έγινε σημαία για τον σύλλογο. Ο λόγος για τον Αλαν Σίρερ, τον οποίο απέκτησε από την Μπλάκμπερν έναντι σχεδόν 19 εκατ. λιρών. Ο Σίρερ έπαιξε σε 374 ματς με τη φανέλα της Νιούκαστλ και είχε 182 γκολ. Ειναι ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου, επίσης είναι ο πρώτος σκόρερ της Πρέμιερ Λιγκ έχοντας συνολικά 260 γκολ σε 441 συμμετοχές με Σαουθάμπτον, Μπλάκμπερν και Νιούκαστλ, στην οποία έμεινε για 10 χρόνια.

1997/1998: Ρονάλντο. Το φαινόμενο. Από την Μπαρτσελόνα στην Ιντερ (25.20 εκατ. λίρες)

Ο Ρονάλντο. Ο Βραζιλιάνος. Το 1997 κατέκτησε τη Χρυσή Μπάλα ως παίκτης της Μπάρτσα και το ίδιο καλοκαίρι πήγε στην Ιντερ, με τους Ιταλούς να δίνουν 25 εκατ. λίρες. Μια από τις πιο ακριβές μεταγραφές στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Εμεινε στην Ιντερ για πέντε χρόνια και παρότι δεν κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα, πανηγύρισε ένα Κύπελλο UEFA το 1998.

1998/1999: Ντενίλσον από την Σάο Πάολο στην Μπέτις (28.35 εκατ. λίρες)

Η… επανάσταση των Βραζιλιάνων είχε ξεκινήσει. Το 1998 η Μπέτις έκανε τη μεγάλη έκπληξη και δίνοντας 28 εκατ. λίρες έφερε στην Ευρώπη τον Ντενίλσον, που μέχρι τότε αγωνιζόταν στην Σάο Πάολο. Αποτελεί την πιο πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου. Εμεινε στην Μπέτις μέχρι το καλοκαίρι του 2005, έχοντας ενδιάμεσα έναν εξάμηνο δανεισμό στην Φλαμένγκο. Με την ισπανική ομάδα έπαιξε σε 186 αγώνες, έχοντας 13 γκολ.

1999/00: Κριστιάν Βιέρι από την Λάτσιο στην Ιντερ (41.83 εκατ. λίρες)

Επιστροφή στην Ιταλία, με την Ιντερ να κάνει και πάλι το… θαύμα της. Το 1990 αγόρασε τον Κριστιάν Βιέρι από την Λάτσιο έναντι 41 εκατ. λιρών. Στην ομάδα του Μιλάνου έμεινε μέχρι το 2005 και έπαιξε σε 190 παιχνίδια, έχοντας 122 γκολ.

Δεν κατάφερε να κατακτήσει κάποιον τίτλο με την Ιντερ, παρότι τη σεζόν 2002-2003 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στη Serie A με 24 γκολ. Πριν την Ιντερ, είχε κάνει επίσης σπουδαίες μεταγραφές. Το 1997 πήγε από την Γιουβέντους στην Ατλέτικο Μαδρίτης έναντι 15.8 εκατ. λιρών και το 1998 στη Λάτσιο έναντι 25.5 εκατ. λιρών. Μετά την Ιντερ πήγε στην Μίλαν ως ελεύθερος!

2000/2001: Λουίς Φίγκο από την Μπαρτσελόνα στη Ρεάλ Μαδρίτης (54 εκατ. λίρες)

Το καλοκαίρι του 2000 ο Φλορεντίνο Πέρεθ έγινε πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης. Πριν την εκλογή του είχε ήδη κάνει τις διεργασίες για να φέρει στην ομάδα τον Λουίς Φίγκο από τη… μισητή Μπαρτσελόνα. Μάλιστα, στη συμφωνία που είχε γίνει ανάμεσα στις δύο πλευρές πριν την εκλογή του Πέρεθ υπήρχε ρήτρα 25 εκατ. λιρών, την οποία έπρεπε να καταβάλλει ο Φίγκο έαν έσπαγε το deal. Τελικα η μεταγραφή έγινε κανονικά.

Τρεις μήνες μετά ο Λουίς επέστρεψε στο Καμπ Νου με τη φανέλα της Ρεάλ και κατά τη διάρκεια του αγώνα ένας οπαδός των Μπλαουγκράνα πέταξε στον αγωνιστικό χώρο ένα κεφάλι γουρουνιού. Ο Φίγκο έγινε μισητός στη Βαρκέλωνη, με τους φίλους της Μπαρτσελόνα να τον χαρακτηρίζουν ως προδότη και Ιούδα και να πετούν κινητά τηλέφωνα και νομίσματα.

2001/2002: Ζινεντίν Ζιντάν από την Γιουβέντους στη Ρεάλ Μαδρίτης (69.7 εκατ. λίρες)

Η χρυσή εποχή της Ρεάλ Μαδρίτης. Οι Galacticos. Ενα χρόνο μετά την αρπαγή του Φίγκο από την Μπαρτσελόνα, η Βασίλισσα έκανε ένα ακόμα μεγάλο deal αγοράζοντας τον Ζινεντίν Ζιντάν από την Γιουβέντους. Μια μεταγραφή που κόστισε 70 εκατ. λίρες. Ο Γάλλος σούπερ σταρ πριν πάει στη Ρεάλ είχε κατακτήσει ήδη το Euro και το Mundial με τους Τρικολόρ.

Ο Ζιντάν οδήγησε την Ρεάλ Μαδρίτης σε δύο συνεχόμενες κατακτήσεις Champions League και μάλιστα στον τελικό του 2002 πέτυχε ένα φανταστικό γκολ απέναντι στη Λεβερκούζεν. Μετά την απόσυρσή του επέστρεψε ως προπονητής και οδήγησε τη Ρεάλ σε τρία σερί Champions League. Εφυγε το καλοκαίρι του 2018, αλλά επέστρεψε στον πάγκο της ομάδας πριν από λίγους μήνες.

2009/10: Κριστιάνο Ρονάλντο από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Ρεάλ Μαδρίτης (84.6 εκατ. λίρες)

Χρειάστηκε να περάσει σχεδόν μια δεκαετία πριν καταρριφθεί το ρεκόρ της μεταγραφής του Ζινεντίν Ζιντάν. Το καλοκαίρι του 2009 η Ρεάλ Μαδρίτης έβγαλε από τα ταμεία της 84 εκατ. λίρες και τα έδωσε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για να αποκτήσει τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Μια μεταγραφή που άλλαξε την ιστορία της, με τον Πορτογάλο σούπερ σταρ να γίνει ο απόλυτος Θεός στην Μαδρίτη. Με τους Μερένχες έπαιξε σε 438 παιχνίδια, έχοντας 450 γκολ και 131 ασίστ. Σε αυτό το διάστημα κατέκτησε τέσσερα Champions League, δύο πρωταθλήματα και άλλους 10 τίτλους. Το 2018 η Ρεάλ τον πούλησε στη Γιουβέντους έναντι 105.3 εκατ. λιρών. Στο τέλος έβγαλαν και κέρδος από την πώλησή του οι Μαδριλένοι…

2013/2014: Γκάρεθ Μπέιλ από την Τότεναμ στην Ρεάλ Μαδρίτης (90 εκατ. λίρες)

Μια ακόμα τεράστια μεταγραφή για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Μια ακόμα σπουδαία προσθήκη. Το 2013 οι Ισπανοί απέκτησαν τον Γκάρεθ Μπέιλ, δίνοντας στην Τότεναμ 90 εκατ. λίρες. Η εξέλιξή του, όμως, δεν ήταν αυτή που περίμεναν οι οπαδοί της Ρεάλ. Πολλοί τραυματισμοί και πολλές άσχημες συμπεριφορές, που δεν άρεσαν σε κανέναν στη Μαδρίτη. Με τη Ρεάλ έχει σκοράρει 105 γκολ και έχει δώσει 67 ασίστ σε συνολικά 249 παιχνίδια.

2015/16: Πολ Πογκμπά από την Γιουβέντους στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (94.5 εκατ. λίρες)

Το «la casa de papel» του ποδοσφαίρου. Η τέλεια ληστεία της Γιουβέντους. Το καλοκαίρι του 2012 έφυγε από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και μετακόμισε στην Ιταλία για να φορέσει τη φανέλα της Γιουβέντους, αφού πρώτα είχε μείνει ελεύθερος από τη βρετανική ομάδα. Οι μαγικές εμφανίσεις με τους Μπιανκονέρι έκαναν τους ανθρώπους της Γιουνάιτεντ να… χτυπούν τα κεφάλια τους στον τοίχο. Το καλοκαίρι του 2016 η ομάδα του Μάντσεστερ έδωσε 94.5 εκατ. λίρες στην Γιουβέντους για τον πάρει πίσω. Μετά από 4 χρόνια στην Πρέμιερ Λιγκ είναι πιθανό το φετινό καλοκαίρι να μετακομίσει στην Ισπανία για τη Ρεάλ Μαδρίτης. Τουλάχιστον, έτσι λένε οι φήμες…

2017/18: Νεϊμάρ από την Μπαρτσελόνα στην Παρί Σεν Ζερμέν (199.80 εκατ. λίρες)

Η πιο ακριβή μεταγραφή στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Το 2017 η Παρί Σεν Ζερμέν θέλησε να φτιάξει τους δικούς της… Galacticos και αποφάσισε να πάρει τον Νεϊμάρ από την Μπαρτσελόνα. Μια μεταγραφή, για την οποία οι Γάλλοι χρειάστηκαν να δώσουν σχεδόν 200 εκατ. λίρες.

Τα… πετροδόλαρα έκαναν τα «μαγικά» τους και ο Βραζιλιάνος πήγε στο Παρίσι. Με την Παρί ο Νεϊμάρ έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα και έχει 69 γκολ και 39 ασίστ σε 80 παιχνίδια στην Ligue 1. Το μεγαλύτερο όνειρο των Γάλλων είναι η κατάκτηση του Champions League. Ακόμα, πάντως, δεν έχουν εκπληρώσει τον στόχο τους. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ακούγεται έντονα ότι είναι πιθανό το φετινό καλοκαίρι ο Νεϊμάρ να γυρίσει στην Μπαρτσελόνα. Το θέμα είναι πόσα θα δώσουν οι Μπλαουγκράνα. Εαν βεβαίως κάνουν επίσημη κρούση…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ