Ολυμπιακός: Όταν ξέρεις να διαλέγεις προπονητές

Ολυμπιακός: Όταν ξέρεις να διαλέγεις προπονητές

Το αφιέρωμα του ESPN με 3/8 κορυφαίους προπονητές να έχουν την ταμπέλα «Ολυμπιακός» και η ικανότητα να εκτοξεύει και... προπονητικές υπεραξίες.

Τι σχέση μπορεί να έχει ένα αφιέρωμα του ESPN με τον Ολυμπιακό; Κι όμως, έχει. Τριπλή σχέση για την ακρίβεια. Εξηγούμαστε. Το κορυφαίο αθλητικό ειδησεογραφικό δίκτυο στον πλανήτη αποφάσισε να κάνει αφιέρωμα στους 8 κορυφαίους προπονητές που είναι άνεργοι αυτή την περίοδο. Αυτούς που βάσει ονόματος, αποτελεσμάτων και ικανότητας, θεωρούνται «κελεπούρια» για τους συλλόγους που θα αναζητήσουν άλλες λύσεις το καλοκαίρι.

Μεταξύ αυτών των 8 ονομάτων, υπάρχουν τρία που έχουν άμεση σχέση, έχουν την ταμπέλα «Ολυμπιακός»: Ερνέστο Βαλβέρδε, Μάρκο Σίλβα και Λεονάρντο Ζαρντίμ. Ουνάι Εμερι, Μαουρίσιο Ποκετίνο, Μασιμιλιάνο Αλέγκρι, Κρις Χιούτον και Μανουέλ Πελεγκρίνι οι υπόλοιποι πέντε της λίστας που έφτιαξε το ESPN και έχει αναπαραχθεί από δεκάδες διεθνή Μέσα Ενημέρωσης.

Η σύνδεση με τον Ολυμπιακό, προφανής. Αλλά αυτό που είναι πιο ουσιαστικό και σημαντικό από τη συγκεκριμένη λίστα, είναι η ικανότητα του Ολυμπιακού να βρίσκει προπονητές που εξελίσσονται σε μέλη της ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Κι αν ο Βαλβέρδε ήταν ήδη «κάποιος» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο (σ.σ. ασχέτως εάν το 2010 ο Ολυμπιακός τον πήρε με το όνομά του στο ναδίρ), ο Λεονάρντο Ζαρντίμ και ο Μάρκο Σίλβα, δεν είχαν δείξει κάτι που να τους βάλει στην κουβέντα για τα top5 πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Ο Ολυμπιακός είδε κάτι στον Ζαρντίμ και τον επέλεξε για αντικαταστάτη του Βαλβέρδε το 2012. Δεν είδε το βιογραφικό του (Καμάτσα, Τσάβες, Μπέιρα Μαρ, Μπράγκα). Είδε την προπονητική του ικανότητα. Τον εμπιστεύθηκε, του έδωσε την ευκαιρία να παρουσιάσει τη δουλειά του στο Champions League. Και μπορεί η μενταλιτέ του Πορτογάλου να μην ταίριαξε με τον Ολυμπιακό και να απολύθηκε (αήττητος), αλλά βγήκε στον αφρό.

Το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση του Μάρκο Σίλβα. Η Σπόρτινγκ Λισαβόνας τον είχε απολύσει λίγο καιρό πριν, αλλά ο Βαγγέλης Μαρινάκης είδε «κάτι» στον Πορτογάλο. Τον εμπιστεύθηκε και δικαιώθηκε. Με τους Ερυθρόλευκους να παίζουν σπουδαίο ποδόσφαιρο, να νικούν την Αρσεναλ στο Emirates και να χάνουν στις λεπτομέρειες την πρόκριση στους «16» του Champions League.

Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί. Ο Ολυμπιακός της τελευταίας 10ετίας έχει επιδείξει εντυπωσιακή ευστοχία στην επιλογή προπονητών. Μπορεί κάποιοι να μην άρεσαν, αλλά σχεδόν όλοι ήταν κανονικοί, καλοί προπονητές. Ο Μίτσελ ήρθε από το… πουθενά και μπορεί να μην του… φαινόταν, αλλά με αυτόν στον πάγκο του ο Ολυμπιακός έφτασε μια ανάσα από τους «8» του Champions League, έβγαλε παίκτες, έκανε μεγάλες νίκες. Βίτορ Περέιρα που τον αντικατέστησε είναι αυτή τη στιγμή ένας από τους 10 καλύτερα αμειβόμενους προπονητές στον κόσμο. Ο «αντιτουριστικός» Πάουλο Μπέντο έδειξε τον δρόμο των ακαδημιών, δίνοντας πραγματικές ευκαιρίες σε παιδιά όπως ο Ρέτσος και ο Ανδρούτσος.

Ακόμη και ο Οσκαρ Γκαρσία, αν και εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε λανθασμένη επιλογή, όταν προσελήφθη, έφερε ένα βιογραφικό που προϊδέαζε για διαφορετικά πράγματα. Μοναδικό αντιπαράδειγμα, ο Μπέσνικ Χάσι. Μια επιλογή που στηρίχθηκε με μεταγραφές σχεδόν 20 εκατομμυρίων, αλλά αποδείχθηκε καταστροφική για τον Ολυμπιακό. Δεν κατάφερε να αντεπεξέλθει, δημιούργησε χάος στα αποδυτήρια και κατέστρεψε μία ολόκληρη σεζόν για τους Ερυθρόλευκους.

Ο Ολυμπιακός,  όμως, συνήλθε. Αλλαξε τα πάντα. Και πλέον είναι πάλι σε θέση ισχύος. Με ακόμη μία «ανακάλυψη» για τον πάγκο του. Διότι και ο Πέδρο Μαρτίνς ήταν ένα «ρίσκο» που λίγοι θα το έπαιρναν. Απολυμένος από τη Βιτόρια Γκιμαράες. Με καριέρα σε Λουρόσα, Σπόρτινγκ Εσπίνιο, Μαριτίμο και Ρίο Αβε, σίγουρα δεν αποτελούσε επιλογή πρώτης γραμμής. Αλλά ο σύλλογος και προσωπικά ο Βαγγέλης Μαρινάκης τον εμπιστεύθηκαν. Του δόθηκε η ευκαιρία να δείξει τι μπορεί να κάνει.

Η απόφαση να μείνει στον πάγκο τον Πειραιωτών, παρότι πέρυσι το πρωτάθλημα χάθηκε, ήταν μια υπέρβαση για έναν σύλλογο ακραίου πρωταθλητισμού όπως ο Ολυμπιακός. Με τον Μαρτίνς να αντέχει, να αλλάζει, να βελτιώνεται μέσα από την πρώτη τριβή του σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης για νίκη και τίτλους. Και να παρουσιάζει έναν Ολυμπιακός κορυφαίο στην Ελλάδα και απολύτως ανταγωνιστικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πού καταλήγουμε; Ο Ολυμπιακός δεν είναι μια ομάδα που απλά παίρνει προπονητές. Φτιάχνει καριέρες. Αλλάζει επίπεδο στους ανθρώπους που επιλέγει. Τους βάζει στον χάρτη. Τους δείχνει στην ελίτ του ποδοσφαίρου. Τους… τεστάρει και τους δίνει την ευκαιρία να δείξουν τι μπορούν να κάνουν στο υψηλότερο επίπεδο. Κάποιοι ανταποκρίνονται. Κάποιοι όχι. Αλλά ακόμη και αυτοί που δεν τα καταφέρνουν, κερδίζουν.

Πρόσφατα ο Μαρτίνς παραδέχθηκε σε συνέντευξή του στην Πορτογαλία ότι ο Ολυμπιακός είναι ό,τι καλύτερο του έχει συμβεί. Μια πρόταση που εάν ξαναείχε θα την έπαιρνε με κλειστά τα μάτια. Ξέρει γιατί το λέει. Ξέρει ότι μέσω των Πειραιωτών άλλαξε στάτους. Εγινε στόχος μεγάλων ομάδων. Αρχισαν να του έρχονται προτάσεις με πολλά μηδενικά. Θα κατακτήσει τίτλους. Συμμετείχε στ Champions League. Απέκλεισε την Αρσεναλ και είναι στο κόλπο του Europa League.

Και φυσικά, μπορεί να πάρει ένα ακόμη καλύτερο συμβόλαιο από τους Ερυθρόλευκους. Ή από άλλη ομάδα. Διότι «έφτιαξε» το όνομά του μέσω της δουλειάς που έκανε στον Πειραιά. Δικαίωσε αυτούς που τον επέλεξαν. Και έδειξε για ακόμη μία φορά ότι ο Ολυμπιακός έχει την ικανότητα και το παράστημα να εκτοξεύει και τις… προπονητικές υπεραξίες. Και αυτό έκανε και με τον Μαρτίνς.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ