Όταν ο ΠΑΟΚ «σφράγισε» με διπλό το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του

Όταν ο ΠΑΟΚ «σφράγισε» με διπλό το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του

Ο ΠΑΟΚ ήταν πρωταθλητής Ελλάδας, σαν σήμερα το 1976, αλλά ουδείς στο ασπρόμαυρο στρατόπεδο δεν το είχε πιστέψει, παρά το εμφατικό 1-3 επί του Ηρακλή.

Ο ΠΑΟΚ συμπληρώνει σήμερα 44 χρόνια από την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου στην ιστορία του. Ήταν στις 9 Μαΐου του 1976 όταν ο «Δικέφαλος του Βορρά» κατέκτησε μαθηματικά τον τίτλο με το 3-1 επί του Ηρακλή, έπειτα από ισοπαλία της ΑΕΚ με τον Πανσερραϊκό.

Βέβαια, οι «ασπρόμαυροι» είχαν έρθει αγκαλιά με τον τίτλο λίγες ημέρες πριν, και συγκεκριμένα στις 2 Μαΐου, όταν νίκησαν την ΑΕΚ με 1-0 στο ντέρμπι κορυφής της Τούμπας. Το γκολ του Νέτο Γκουερίνο λίγες στιγμές πριν τη λήξη, είχε προκαλέσει φρενίτιδα στη Θεσσαλονίκη!

Μαθηματικά, λοιπόν, ο τίτλος εξασφαλίστηκε σαν σήμερα, πριν από 40 χρόνια, όταν ο ΠΑΟΚ νίκησε εκτός έδρας 3-1 τον Ηρακλή, ενώ η ΑΕΚ έφερε «λευκή» ισοπαλία με τον ουραγό Πανσερραϊκό στις Σέρρες.

Η βαθμολογία έγραφε ΠΑΟΚ 47, ΑΕΚ 42 και ο τίτλος βαφόταν «ασπρόμαυρος» οριστικά δύο αγωνιστικές πριν από το τέλος του πρωταθλήματος (σ.σ. τότε η νίκη έδινε δύο βαθμούς).

Στο παιχνίδι με τον «Γηραιό», ο Νέτο Γκουερίνο σκόραρε ξανά, αυτή τη φορά με πέναλτι στο 23′, και άνοιξε το σκορ, με τον Σταύρο Σαράφη να κάνει το 2-0 με κεφαλιά στο 33′.

Οι γηπεδούχοι μείωσαν με εκτέλεση πέναλτι του Βασίλη Χατζηπαναγή στο 49′, με τον Γιώργο Κούδα να «γράφει» το τελικό 1-3 στο 75ο λεπτό, ενώ ένα λεπτό νωρίτερα ο ΠΑΟΚ είχε δοκάρι με τον Άγγελο Αναστασιάδη.

Την ίδια ώρα στις Σέρρες η ΑΕΚ έμενε στο 0-0 απέναντι στον Πανσερραϊκό, με τους Σερραίους φιλάθλους να πανηγυρίζουν κάθε φορά που τα μεγάφωνα του γηπέδου ενημέρωναν για τα γκολ του ΠΑΟΚ στο Καυτανζόγλειο…

Σ’ εκείνο το παιχνίδι ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε με τους: Φούρτουλα, Γούναρη, Πέλλιο, Ιωσηφίδη, Φουντουκίδη, Τερζανίδη, Σαράφη (46’ Αναστασιάδης), Αποστολίδη, Κερμανίδη, Κούδα (79’ Ορφανός), Γκουερίνο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ