Το πλάνο θέλει στήριξη την πράξη και όχι στα λόγια

Το πλάνο θέλει στήριξη την πράξη και όχι στα λόγια

Τα Play Off προσφέρουν ένα μοναδικό πεδίο δοκιμών στον Παναθηναϊκό, προκειμένου να παίξουν τα παιδιά της ακαδημίας. Όχι σαν ανοργάνωτο μπουλούκι, αλλά με σχέδιο και στήριξη από τον Γιώργο Δώνη και τους συνεργάτες του.

Στο ποδόσφαιρο, το εύκολο κομμάτι για τους ανθρώπους μιας ομάδας είναι να εξαγγείλουν ένα σχέδιο αξιοποίησης της ακαδημίας. Το έχουν επικαλεστεί πολλοί στο παρελθόν και το έχουν θέσει ως προτεραιότητα τους. Πράγματι, είναι ένα δελεαστικό πρότζεκτ, που αφήνει υποσχέσεις, θεωρητικά έχει μικρότερο κόστος και συνήθως βρίσκει ευήκοα ώτα. Οι οπαδοί έχουν αδυναμία στα… δικά τους παιδιά και στη θεωρία έχουν όρεξη να τα υποστηρίξουν και να δικαιολογήσουν τα λάθη και τα αρνητικά αποτελέσματα. Βέβαια, στην πορεία τα πράγματα καταλήγουν διαφορετικά, αλλά αυτό είναι θέμα μίας άλλης συζήτησης…

Ο Παναθηναϊκός ως οργανισμός επικοινωνεί ότι ο σχεδιασμός του δεν έχει αλλάξει και δίνει έμφαση στην ανάδειξη των παικτών από τα τμήματα υποδομής. Υποθετικά, ο Τσάβι Ρόκα έχει ανάλογη αποστολή με τον Νίκο Νταμπίζα, ο οποίος αποπέμφθηκε τον προηγούμενο Οκτώβριο επειδή ο Γιάννης Αλαφούζος έκρινε ότι παρέκλινε από τα συμφωνηθέντα.

Αδιαμφισβήτητα, στο μυαλό του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ, το μόνο βιώσιμο πλάνο για τον Παναθηναϊκό, αλλά και για μην ξοδεύει ο ίδιος λεφτά χωρίς αντίκρισμα, είναι αυτό. Το έχει επισημάνει στον Ρόκα, στον Γιώργο Δώνη, σε όλους τους συνεργάτες του. Σαφώς, εκείνος είναι που ξέφυγε πριν μερικά χρόνια και επέτρεψε τη… λαίλαπα του Αντρέα Στραματσόνι και προκάλεσε χρέη εκατομμυρίων ευρώ, με τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό και την απαγόρευση μεταγραφών στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Ο Αλαφούζος μοιάζει να έχει μάθει από τα σφάλματα στα οποία υπέπεσε και έχει ως… Ευαγγέλιο την προώθηση των μικρών. Όμως, το σχέδιο πρέπει πρωτίστως να υποστηριχτεί και από τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν την ευθύνη να το εφαρμόσουν: τον Ρόκα, τον Δώνη και τους συνεργάτες τους. Αλλιώς, θα μείνει άλλο ένα πρότζεκτ που άρχισε με φιλοδοξίες και την κρίσιμη στιγμή, παραπέμφθηκε στις καλένδες…

Το ιδανικό πεδίο δοκιμών…

Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο Παναθηναϊκός έχει μπροστά του το ιδανικό πεδίο δοκιμών για το σχέδιο του: τα Play Off της Superleague. Στο μίνι-τουρνουά δεν υπάρχει ρεαλιστικός στόχος πέραν του γοήτρου. Οι νίκες στα ντέρμπι, οι καλές εμφανίσεις και η κατάκτηση της τρίτης ή της δεύτερης θέσης δεν θα προσφέρουν κάτι χειροπιαστό στον Παναθηναϊκό. Επί της ουσίας, ούτε την πρόοδο του θα επισφραγίσουν, γιατί τα παιχνίδια θα διεξαχθούν σε μία περίεργη συγκυρία και κυρίως εξ’ ανάγκης, για να περιοριστεί η οικονομική ζημιά στις ομάδες. Κανένας σοβαρός παρατηρητής δεν θα κρίνει τη δουλειά των προπονητών από το δείγμα των Play Off.

Ακριβώς αυτή η ιδιαιτερότητα επιτρέπει στον Δώνη και στο επιτελείο του να χρησιμοποιήσουν τους μικρούς. Με λελογισμένο ρίσκο και με σωστούς υπολογισμούς, να δώσουν ευκαιρίες σε ντέρμπι και ταυτόχρονα, να βαθμολογήσουν την αντίδραση και την απόδοση τους. Όχι φυσικά μέσω της απλοϊκής μεθόδου του… μπείτε όλοι μαζί σε ένα ματς και παίξτε, για τη χαρά της συμμετοχής.

Αλλά με την κατάλληλη οργάνωση και επαρκή υποστήριξη. Για παράδειγμα, σε ένα ματς στην τετράδα της άμυνας μπορούν να παίξουν τρεις έμπειροι και ο Βαγιαννίδης δεξιά και στο επόμενο, τρεις έμπειροι και ο Ζαγαρίτης αριστερά. Αυτό θα δώσει ασφάλεια στον εκάστοτε πιτσιρικά, αφού θα νιώθει σιγουριά με τους μεγάλους, αλλά θα έχει και τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε υψηλό επίπεδο και να δείξει τι μπορεί να καταφέρει.

Σε μία σειρά δέκα ανταγωνιστικών παιχνιδιών, δεν στέκει καμία δικαιολογία προκειμένου να μην εκμεταλλευτούν τις περιστάσεις οι μικροί. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει να κερδίσει το παραμικρό από το να παίξουν μερικά ματς παραπάνω οι παίκτες οι οποίοι δεν θα ανανεώσουν τα συμβόλαια τους ή οι δανεικοί για τους οποίους η ΠΑΕ δεν πρόκειται να καταβάλλει την οψιόν αγοράς τους ώστε να μείνουν στο Κορωπί. Οι προαναφερόμενοι μετράνε αντίστροφα για να αλλάξουν περιβάλλον… Αντίθετα, οι νεαροί από τα τμήματα υποδομής… ξεροσταλιάζουν για τέτοιες ευκαιρίες και θα είχαν τεράστιο κίνητρο να αποδώσουν…

Το αντεπιχείρημα που δεν στέκει

Κάποιος ενδέχεται να προβάλλει το αντεπιχείρημα ότι ο Παναθηναϊκός έχει υποχρέωση να παρουσιαστεί ανταγωνιστικός και για αυτό, χρησιμοποιεί την πιο ποιοτική και την πιο… μπαρουτοκαπνισμένη ενδεκάδα. Ο συγκεκριμένος δεν ταιριάζει στις ανάγκες της ομάδας αυτή τη στιγμή. Διότι προτάσσει την προστασία του προφίλ του, δεν επιθυμεί να χρεωθεί ένα δύσκολο αποτέλεσμα και ιεραρχεί σε δεύτερη μοίρα την προτεραιότητα του Παναθηναϊκού να αναδείξει τους παίκτες από την ακαδημία.

Οι άνθρωποι του Τριφυλλιού εξηγούν ότι ένας από τους λόγους που δεν είναι αναγκαία η επέκταση του δανεισμού του Γκίας Ζαχίντ, είναι πως ο Γιάννης Μπουζούκης θα παίξει στη φυσική του θέση. Δεν υπάρχει λόγος ο 21χρονος επιτελικός χαφ να μην είναι το «δεκάρι» του Παναθηναϊκού στα Play Off. Αντίθετα, αυτός πρέπει να είναι ο μονόδρομος. Ο Ζαχίντ βοήθησε, αλλά σε λίγους μήνες θα γυρίσει στη Λευκωσία και θα τεθεί στη διάθεση του Ουζουνίδη στον ΑΠΟΕΛ.

Ο Ανουάρ όπου σταθεί εκφράζει την επιθυμία να καθιερωθεί στη Βαγιαδολίδ. Γιατί να στερήσει χρόνο από τον Σωτήρη Αλεξανδρόπουλο, ο οποίος θα αποκομίσει παραστάσεις από ντέρμπι και υψηλό επίπεδο; Ο Δημήτρης Κολοβός (μεγαλύτερης μεν ηλικίας, αλλά επένδυση για τον Παναθηναϊκό) πρέπει να προτιμηθεί στο ροτέισον από τον Νάγκι, ο οποίος ανήκει στη Λέγκια. Ακόμα και ο Βαγιαννίδης, αφού έχει πιθανότητες να μείνει, έχει απόλυτη προτεραιότητα αντί του Αποστολάκη, ο οποίος επέλεξε την Κύπρο…

Γενικά, οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού στα Play Off επιβάλλεται να ενεργήσουν με γνώμονα το μακροπρόθεσμο όφελος και όχι για δύο-τρία περιστασιακά καλά αποτελέσματα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ