Πέρασαν 14 χρόνια δίχως τον «Έλληνα» Γκόρσκι… (pic)

Πέρασαν 14 χρόνια δίχως τον «Έλληνα» Γκόρσκι… (pic)

Άφησε το στίγμα του σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Εθνικό Πειραιώς και Καστοριά. Ο Κάζιμιρ Γκόρσκι έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα το 2006 σε ηλικία 85 χρόνων.

Δύο Πολωνοί προπονητές έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο λόγος για τους Γιάτσεκ Γκμοχ και Κάζιμιρ Γκόρσκι, των οποίων το πέρασμα από την Ελλάδα μόνο απαρατήρητο δεν πέρασε. Ο πρώτος ειδικά έκανε προπονητική καριέρα σχεδόν μόνο στη χώρα μας. ΠΑΣ Γιάννινα, Απόλλων Σμύρνης, Λάρισα, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Άρης, Αθηναϊκός, Εθνικός, Ιωνικός, Καλαμάτα και Πανιώνιος είναι οι ομάδες που έχει προπονήσει!

Ο Γκόρσκι μπορεί να μην πέρασε τόσα χρόνια στην Ελλάδα, ωστόσο έχει αφήσει το δικό του στίγμα. Ανέλαβε τον Παναθηναϊκό τη σεζόν 1976-77 στην 4η θέση και στο τέλος της χρονιάς κατέκτησε το πρωτάθλημα, το κύπελλο, το Βαλκανικό Κύπελλο, ενώ νίκησε δύο φορές τον «αιώνιο» αντίπαλο Ολυμπιακό και έγινε μόλις ο 2ος προπονητής μετά τον Γιόζεφ Κίνσλερ το 1930 που το καταφέρνει αυτό για το «τριφύλλι».

Στον πάγκο του Ολυμπιακού ο Γκόρσκι κάθισε στο τέλος της σεζόν 1979-80 (ενώ είχε βγάλει το υπόλοιπο της χρονιάς στην Καστοριά δημιουργώντας μία αξιόλογη ομάδα), το 1980-81 και το 1983 και κατέκτησε συνολικά 4 τίτλους, 3 πρωταθλήματα και 1 κύπελλο. Έτσι, έφτασε συνολικά τα 4 πρωταθλήματα στη χώρα μας, γράφοντας τη δική του ιστορία.

Από το 1983 έως το 1985 ανέλαβε τα ηνία του Εθνικού Πειραιώς, το 1985 επέστρεψε στον Παναθηναϊκό και εκείνη την περίοδο οι «πράσινοι» κατέκτησαν το νταμπλ, αλλά ο Γκόρσκι αποχώρησε από την τεχνική ηγεσία του συλλόγου προτού ολοκληρωθεί η χρονιά.

Ως προπονητής της Εθνικής ομάδας της Πολωνίας πέτυχε σπουδαία πράγματα. Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο το 1972, Ασημένιο Ολυμπιακό Μετάλλιο το 1976 και 3η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974! Πιθανότατα οι μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία της χώρας από τη Βόρεια Ευρώπη.

Αναμφίβολα, ο Γκόρσκι έγραψε τη δική του ιστορία σε ελληνικό και πολωνικό ποδόσφαιρο, ενώ παρακάτω θα δείτε το άγαλμα που έχει στηθεί για εκείνον έξω από το Εθνικό Στάδιο της Βαρσοβίας. Σπουδαία προσωπικότητα πραγματικά…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ