Ολυμπιακός: Όλα τα «μηδενικά» του Ζοσέ Σα

Ολυμπιακός: Όλα τα «μηδενικά» του Ζοσέ Σα

Το 70% των αναμετρήσεων της φετινής Σούπερ Λιγκ βρήκαν τον Ολυμπιακό δίχως παθητικό. Και αυτό δεν έτυχε…

Ούτε μια, ούτε δύο. Δεκαοκτώ φορές φέτος στο πρωτάθλημα ο Ζοσέ Σα έβγαλε τα κόκκινα γάντια δίχως να επιτρέψει «παθητικό» για τον Ολυμπιακό.

Δεκαοκτώ στα είκοσι-έξι δηλαδή: Σχεδόν 70%. Μια ασύλληπτη επίδοση που εξηγεί απλοϊκά πως οι Ερυθρόλευκοι φέτος διαθέτουν μια από τις καλύτερες άμυνες της Ευρώπης (μόλις 9 γκολ το παθητικό στην Σούπερ Λιγκ). Πως κατάφεραν να ολοκληρώσουν αήττητοι αυτόν τον πρώτο «κύκλο» δράσης.

Και μεταξύ μας: μάλλον μιας πρώτης τάξεως «εισαγωγή» σε όσα έρχονται για την ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς. Διότι αν αύριο βράδυ ο Πορτογάλος πορτιέρο φύγει από την Τούμπα έχοντας προσθέσει ένα ακόμη «μηδενικό» στον λογαριασμό του; Επί της ουσίας θα έχει γίνει ένα ακόμη μεγάλο βήμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ίσως το «μεγαλύτερο» σε αυτή την διαδικασία των πλει-οφ που ξεκινά.

Νύχτα δίχως παθητικό στη Θεσσαλονίκη κόντρα στον ΠΑΟΚ σημαίνει minimum διατήρηση του +14 από τον Δικέφαλο του Βορρά και maximum +17 από τους περσινούς πρωταθλητές. Μια δική σου ανάσα, ένας δικός τους αναστεναγμός σε αυτή την τρόπο τινά νέα αφετηρία. Και μια εβδομάδα μπροστά για να «δουλέψεις» το επόμενο παιχνίδι.

Ναι, μπορεί να μην αφήνουν οι συνθήκες να φανεί «τόσο… όσο» αλλά στην πραγματικότητα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον Ολυμπιακό. Γίνεται μάλιστα ακόμη πιο ενδιαφέρουσα η συγκυρία αν συνυπολογίσει κανείς τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ με τιμωρίες (Ίνκασον, Γιαννούλης) και τραυματισμούς (Αουγκούστο, Κρέσπο) που τον αναγκάζουν σε ανακάτεμα της τράπουλας και μπόλικες λύσεις ανάγκης.

Η ομάδα του Μαρτίνς βρέθηκε φέτος ήδη δύο φορές στην Τούμπα και μάλιστα με διαφορά λίγων ημερών. Νίκησε τη βραδιά που σκόραρε λιγότερο (0-1). Και το έκανε ακριβώς γιατί ο Ζοσέ Σα μεγάλωσε τη συλλογή του με τα «μηδενικά» στο παθητικό.

Ηττήθηκε τη βραδιά που προηγήθηκε 0-2 στο πρώτο δεκάλεπτο, στον ημιτελικό κυπέλλου. Στο ματς που στερήθηκε τον Σα λόγω τραυματισμού και βρέθηκε με τον 17άχρονο Τζολάκη μπροστά από τη εστία. Ίσως κάποιοι να το θεωρήσουν τυχαίο. Ίσως πάλι να φαίνεται καθαρά η διαχωριστική γραμμή: με ή χωρίς τον 27άχρονο βασικό πορτιέρο στις επάλξεις.

Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια το πρωτάθλημα δεν το κερδίζει η επίθεση, αλλά η άμυνα. Ο περσινός ΠΑΟΚ του Λουτσέσκου (14 γκολ παθητικό), η προπέρσινη ΑΕΚ του Χιμένεθ (12 γκολ παθητικό). Η ασφάλεια ότι τα ματς δεν μπαίνουν σε… λάθος μονοπάτια.

Ο Μαρτίνς φέτος αυτό το έκανε… ευαγγέλιο. Το απέδειξε στα καλοκαιρινά προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ (5ν-1ισ. με 13-1 γκολ). Το έκανε σήμα κατατεθέν από Κυριακή σε Κυριακή στην Σούπερ Λιγκ των μεγάλων αντιθέσεων. Το κατάφερε δουλεύοντας συνολικά την ανασταλτική λειτουργία από την πρώτη στιγμή. Το κατάφερε γιατί οι Πειραιώτες ως εδώ είχαν έναν σπουδαίο τερματοφύλακα. Το μοναδικό λάθος μες τη σεζόν του Ζοσέ Σα στην Σούπερ Λιγκ στοίχισε δύο βαθμούς (το 1-1 με τον Πανιώνιο στην πλατεία). Αλλά δεν είναι τίποτε μπροστά στους βαθμούς που ο 27άχρονος δεν επέτρεψε να μπουν σε διαπραγμάτευση.

Οι ομάδες δεν έχουν ρυθμό. Το ποδόσφαιρο που θα παιχθεί μες τον Ιούνη δεν αναμένεται να… δημιουργήσει νέους φίλους του σπορ. Θα είναι της υπομονής. Ενίοτε της σκοπιμότητας. Θα είναι ποδόσφαιρο της άμυνας. Και του τερματοφύλακα.

Ο Ολυμπιακός έχει τον Σα. Έχει μια εξαιρετική ομοιογένεια πίσω από τη μπάλα. Έχει την ικανότητα να προσαρμοστεί σε αυτά τα δεδομένα. Κάνοντας αύριο και όλας την αρχή στην Τούμπα.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ